Balkanlarda Gezilecek 15 Şehir

Balkanlarda gezilecek yerler dendiğinde akla ilk gelen yerlerin başında Yunanistan’daki Atina Akropolisi ya da Hırvatistan’daki Plitvice Gölleri gelir. Biz de Bilet Dükkanı olarak Balkanlarda Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı hazırlarken, bilhassa Türkiye’den seyahat edecekler için Balkan ülkelerinde turizm açısından en hareketli yerleri seçtik.

14 Ağustos 2023 6dk okuma

Balkanlarda gezilecek 15 şehir hangisidir sorusuna cevap vermeden önce, Balkan ülkelerinden bahsedelim… Balkan ya da Balkanlar, esasında bir bölgenin adıdır. Arnavutluk, Kosova, Bosna-Hersek, Karadağ, Bulgaristan, Hırvatistan, Sırbistan, Macaristan, Slovenya, Kuzey Makedonya ve Yunanistan topraklarının tamamı bu bölge içerisinde yer alır.

Balkanlarda gezilecek yerler dendiğinde akla ilk gelen yerlerin başında Yunanistan’daki Atina Akropolisi ya da Hırvatistan’daki Plitvice Gölleri gelir. Biz de Bilet Dükkanı olarak Balkanlarda Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı hazırlarken, bilhassa Türkiye’den seyahat edecekler için Balkan ülkelerinde turizm açısından en hareketli yerleri seçtik.

Balkanlarda Gezilecek En Güzel Ülke Hangisidir?


Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşları, hemen her Balkan ülkesine vizesiz seyahat edebilir. Bu nedenle yılın hemen her dönemi Balkanlar ülkelerine en fazla ziyaretçi Türkiye’dendir. Üstelik, Türkiye’de Balkan turları da oldukça revaçta olduğundan, makul fiyatlara birçok ülkeye bir arada gitme fikri oldukça caziptir.

Balkanlarda gezilecek en güzel ülke hangisidir sorusuna verilebilecek net bir cevap, tüm diğer ülkelere haksızlık anlamına gelir. Bu sebeple, gerek doğal güzellikleri gerekse de tarihi değerleri açısından öne çıkan Balkan ülkelerinde yıl içinde en fazla ziyaretçi alanlar başı çekse de tüm Balkan ülkeleri birbirinden güzeldir. Ancak bilindiği üzere yıl içerisinde en fazla ziyaret edilen Balkan ülkesi Hırvatistan’dır. Bunun sebebi de gerek doğal güzellikleri gerekse de tarihi değerlerinin oldukça iyi korunmasıdır.

Balkanlarda Gezilecek Ülkeler


Balkanlarda gezilecek ülkeler oldukça fazladır. Bu nedenle genellikle tek bir Balkan ülkesine gitmek yerine Balkan turları yapılır. Balkanlarda gezilecek yerler dendiğinde ilk akla gelen yerle şüphesiz Bosna – Hersek, Hırvatistan, Karadağ ve Kuzey Makedonya’dır. Öte yandan, Slovenya, Karadağ, Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan, Arnavutluk, Kosova ve Slovenya da Balkanlarda gezilecek ülkeler arasında yer alır.

Balkanlarda Gezilecek Şehirler


Yazımızın bu bölümünde, sonbahar seyahatini Balkan ülkelerinden yana kullanacak olanlar için Balkanlarda gezilecek şehirler listesine ayırdık. Hemen her Balkan ülkesine yer vermeye çalıştığımız listemizin ilk sırasında Kosova’nın güzeller güzeli şehri Prizen bulunuyor. İşte 15 farklı kentten oluşan Balkanlarda gezilecek şehirler listemiz…

  1. Prizren – Kosova

    Balkanlarda gezilecek şehirler listemizin ilk sırasında Kosova’da en çok Türk’ün bulunduğu Prizren şehri bulunuyor. Prizren Kalesi, şehrin en turistik noktasıdır. Bistrica Nehri ile Bistrica Köprüsü ise en ikonik yeridir. Şehir sınırlarında bulunan Sinan Paşa Camii ise Balkanların en yüksek minareli camisi unvanına sahiptir.

    prizren.webp
  2. Novi Sad – Sırbistan

    Balkanlarda gezilecek şehirler listemizin ikinci sırasında Avusturya - Macaristan İmparatorluğu’na ev sahipliği yapan Novi Sad var. Bu şehir, doğal güzelliğinin yanı sıra mimarisiyle adeta büyüler. Belgrad’dan otobüs ya da tren ile ulaşımın sağlandığı şehrin Petrovaradin isimli kasabasında, aynı isimdeki kale mutlaka görülmesi gerekenler arasındadır.

    novi.webp
  3. Tiran – Arnavutluk

    Balkanlarda gezilecek şehirler listemizin üçüncü sırasında, Arnavutluk’un başkenti olan Tiran var. Bu şehir, tarihi yapıları ve mimarisiyle öne çıkan Balkan şehirleri arasındadır. Skanderberg Meydanı ile Skanderberg Heykeli, Ethem Bey Camii, Piramida Kültür Merkezi ve Petrela Kalesi, bu şehirde mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.

    tiran.webp
  4. Split – Hırvatistan

    Balkanlarda gezilecek şehirler listemizdeki bir diğer şehir de Split’tir. Burası, geleneksellik ile modernliği bir arada sunar. Üstelik oldukça hareketli bir şehir olan Split, kültürel miraslarına da sonuna kadar sahip çıkmış ve korumayı başarmıştır. Diocletian ile Papalic sarayları ve gotik üsluplu mimarisiyle dikkat çeken Split Şehir Müzesi mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.

    split.webp
  5. Üsküp – Makedonya

    Üsküp, Balkanlar denince ilk akla gelen ülkelerden olan Makedonya’nın en meşhur şehridir. 13 kemerli Taş Köprü ise şehrin dünyaca ünlü simgesidir. Öte yandan, bu şehir heykelleri ile de oldukça meşhurdur. Son olarak belirtelim ki Üsküp’te pek çok Osmanlı döneminden kalma mimari esere rastlamak mümkündür.

    uskup.webp
  6. Sofya – Bulgaristan

    Bulgaristan’ın hem en bilinen şehri hem de başkenti olan Sofya, Türklerin bilhassa sonbaharda en fazla tercih ettiği tatil destinasyonları arasındadır. Vitosha Caddesi, şehrin en ikonik noktasıdır. Öte yandan Ulusal Sanat Galerisi ve Alexander Nevsky Katedrali de mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.

  7. Atina – Yunanistan

    Yunan mitolojisinin anavatanı olan Atina, Yunanistan’ın da başkentidir. Binlerce yıllık antik tapınakları ile göz kamaştıran bir tarihe sahip olan şehirde özellikle Akropolis Tepesi ziyaret edilmelidir.

    atina.webp
  8. Kruja – Arnavutluk

    Arnavutluk’un en önemli şehirlerinden biri olan Kruja, Balkan turlarının olmazsa olmaz şehirlerindendir. Kruja Kalesi ise en fazla ziyaretçi çeken yeridir. Ayrıca bu kale, 1400’lerde Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmiş olmasıyla da bilinir. Şehirde mutlaka uğranması gereken yerler arasında Eski Osmanlı Çarşısı, İskender Bey Müzesi ve Sarı Saltuk Dergahı sayılır.

  9. Transylvania – Romanya

    “Dracula’nın Şehri” olarak da bilinen Transylvania, Balkanların en ünlü kentidir desek abartmış olmayız. Sonbaharın eşsiz güzelliklerine ev sahipliği yapan bu şehir; mimari, sanat ve tarihin bir araya geldiği nadir yerlerdendir.

    transylvania.webp
  10. Kotor – Karadağ

    Kotor, Balkanların tablolara ilham olan manzarasına sahip şehridir. Muhteşem doğa manzarası ile sahil kenarına kurulu olan Kotor, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alır.

  11. Belgrad – Sırbistan

    Sırbistan’ın başkenti olan Belgrad, Balkanlar turlarında istisnasız şekilde kendine yer bulur. İsmi, beyaz şehir anlamına gelir. Merkezinde bulunan Ulusal Tiyatro Binası, Prens Obrenovic Heykeli ve Cumhuriyet Meydanı mutlaka görülmelidir.

    belgrad (1).webp
  12. Saraybosna – Bosna – Hersek

    Saraybosna, doğu ile batının en güzel sentezlendiği Balkanlarda gezilecek şehirler arasında gösterilir. Miljacka Nehri çevresine kurulu olan şehir, muhteşem doğasıyla ünlüdür.

  13. Ohrid – Makedonya

    Balkanlardaki şehirler arasında en fazla turist çeken yerlerden olan Ohrid, aynı isimdeki gölü, antik tiyatrosu ve kalesi, Sveti Jovan Kaneo Kilisesi ve evlerinin güzel mi güzel mimarisiyle meşhurdur.

  14. Dubrovnik – Hırvatistan

    UNESCO’nun referans olduğu Dubrovnik, Orta Çağ mimarisini neredeyse hiç bozulmadan günümüze taşıyan Balkan şehridir. Eski Kule başta olmak üzere Orlando Sütunu, Stradun Caddesi ve St. Blaise Kilisesi mutlaka görülmelidir.

    dubrovnik.webp
  15. Bled – Slovenya

    “Balkanların en zengin ülkesi” olarak bilinen Slovenya’nın doğasıyla büyüleyen şehri Beled, aynı ismi taşıyan adası ve kalesinin yanı sıra Bohinj Gölü, Slap Savica Şelalesi ve Vintgar Gorge Kanyonu ile doğaseverlerin mutlaka gidilecek yerler listesinin üst sıralarında bulunur.

Balkanlarda Gezilecek Yerler

Tıpkı gezilecek şehirler gibi Balkanlar’da gezilecek yerler listesi de hazırladık. Doğal güzelliklerden tarihi noktalara, eserleriyle büyüleyen müzelerinden mutlaka görülmesi gereken mimarilerine kadar hemen her noktayı ekledik. İşte 44 farklı noktadan oluşan Balkanlarda gezilecek yerler listemiz…

  1. Atina Akropolisi
  2. Plitvice Gölleri
  3. Meteora
  4. Krka Ulusal Parkı
  5. Bled Gölü
  6. Partenon
  7. Bran Kalesi
  8. Navagio
  9. Olimpos Zeus Tapınağı
  10. Delos
  11. Ulusal Arkeoloji Müzesi
  12. Diocletianus Sarayı
  13. Zlatni Rat
  14. Alafonisi
  15. Balos Pilajı
  16. Peleş Kalesi
  17. Parlamento Sarayı
  18. Bohinj Gölü
  19. Postojna Mağarası
  20. Herodes Atticus Odeon
  21. Samaria Gorge
  22. Durmitor
  23. Mostar
  24. Melissani Mağarası
  25. Sintagma Meydanı
  26. Predjama Kalesi
  27. Korvin Kalesi
  28. Aleksandr Nevski Katedrali
  29. Kravitse Şelaleleri
  30. Knossos Sarayı
  31. Blue Grotto
  32. Bled Kalesi
  33. Rektörlük Sarayı
  34. Rodos Kalesi
  35. Zagreb Katedrali
  36. Pula Arena
  37. Dragon Köprüsü
  38. Ateneum
  39. Lovcen
  40. Ostrog Manastırı
  41. Kournas Gölü
  42. Korint Kanalı
  43. Vai Plajı
  44. Sarakiniko Plajı
     
14 Ağustos 2023 6dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
218 Yazı

Benzer Yazılar