Bulgaristan Seyahati Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bulgaristan, Avrupa'nın çoğu yerinden sadece üç saatlik bir uçuş mesafesindedir ve inanılmaz derecede uygun fiyatlıdır. Yine de Doğu Avrupa'da az ziyaret edilen bir destinasyon olmaya devam eden bu ülke Sovyet mimarisi ile doludur. Bulgaristan, ağzına kadar zengin tarih ve kültürü ile adeta tüm önyargılarınızı kıracak. İşte ülkeyi ziyaret etmeden önce bilmeniz gereken her şeyi içeren Bulgaristan seyahat rehberimiz…

25 Ekim 2023 6dk okuma

Hiç Doğu Avrupa'ya gittiniz mi? Bundan sonra nereye seyahat edeceğinizi merak etmeyi bırakın. Bu yazımızda sizlere buradaki en güzel ülke olan Bulgaristan'ı anlatıyoruz. Pitoresk plajlara, muhteşem sahil şeritlerine, çok sayıda muhteşem dağa ve kayak merkezlerine, lezzetli Balkan yemeklerine ve güçlü bir kültürel mirasa ev sahipliği yapan Bulgaristan ile ilgili daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? 

Birçok gezgin Bulgaristan’ı ziyaret ettiğinde neyle karşılaşacağı konusunda endişeli. Bu küçük Doğu Avrupa ülkesi bir turizm destinasyonu olarak gözden kaçsa da Akdeniz’de yer alan diğer ülkelerle aynı ölçekte doğal güzelliklere sahip. Bu olağanüstü ülkenin tarihi, insanları ve kültürü hakkında daha fazla şey öğrenmeye başladığınızda Bulgaristan'ı ziyaret etmek sizin için daha kolay olacaktır. 

Bulgaristan Hakkında


Bulgaristan, Güneydoğu Avrupa'da yer alan bir ülkedir. Komşuları arasında Romanya, Sırbistan, Makedonya, Yunanistan ve Türkiye bulunmaktadır. Başkenti Sofya'dır. Bulgaristan, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir ülkedir. Antik Trakyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Osmanlılar ve diğer birçok uygarlık bu topraklarda yaşamıştır. Ülke, Avrupa kültürü ve geleneklerine sahip zengin bir kültür mirasına sahiptir. Halâ yaşayan geleneksel el sanatları, müzik ve danslar büyük ilgi görmektedir. Ayrıca ülkenin dini mirası da önemlidir; Bulgaristan Ortodoks Kilisesi, ülkede en yaygın olan dini inançtır.

bulgaristan-seyahati.webp

Bulgaristan'ın doğal güzellikleri arasında Rila Dağları, Pirin Dağları, Karadeniz sahili ve kırsal bölgelerde yer alan köyler bulunmaktadır. Turistler için tarihi ve doğal güzellikleriyle çekici bir destinasyon olan ülkede, çeşitli festivaller ve etkinlikler de düzenlenmektedir. Genel olarak güvenli bir ülke olarak bilinir.

Bulgaristan Vize İstiyor Mu?


Bulgaristan Avrupa Birliği'nin bir parçası olmasına rağmen henüz ülkeler arasında serbest dolaşıma izin veren Schengen Bölgesi'nin bir parçası değildir. Ancak güzel haber şu ki, hususi pasaport sahibi Türk vatandaşları geriye dönük son 180 gün içinde toplam 90 güne kadar ikamet edebilecek şekilde, vizesiz olarak Bulgaristan’a seyahat edebiliyorlar. Hizmet pasaportu sahibi Türk vatandaşları ile diplomatik pasaport sahipleri 30 güne kadar yapacakları seyahatler için vizeden muaftır. 

Türkiye Bulgaristan Arası Uçakla Kaç Saat?


İstanbul’dan Sofya’ya aktarmasız olarak uçmak mümkündür. Bilet Dükkanı üzerinden alacağınız Bulgaristan uçak bileti ile ülkeye 1,5 saatte varabilirsiniz. Kırklareli Demirköy ilçesine bağlı Kıyı Köy ve İğneada’dan Karadeniz’e kıyısı olan Burgaz ve Varna’ya denizyolu ile ulaşmak da mümkündür. Karayoluyla ise İstanbul’dan 3 saat kadar bir yolculukla Bulgaristan sınırına varılmaktadır. İzmir, Bursa, İstanbul’dan Bulgaristan’a otobüs seferleri de düzenlenmektedir.

bulgaristan-gezilecek-yerlerii.webp

Bulgaristan Pahalı Mı?


İyi haber! Bulgaristan'ı ziyaret etmek için neredeyse para harcamanıza gerek yok. Bulgaristan diğer Avrupa ülkelerine göre inanılmaz derecede ucuz bir destinasyondur. Burada uygun fiyatlı bir çok konaklama seçeneği bulabilirsiniz. Ancak sahildeki otellerin biraz daha pahalı olduğunu söylememiz mümkün. Aynı şekilde günlük Bulgaristan turlarına da uygun fiyata erişebilme imkanına sahipsiniz. Tüm bunların yanında yemekler gerçekten uygun fiyatlı, taze ve lezzetlidir. Standart bir restoranda bir yemek genellikle içecekler dahil 300-400 lira arasındadır. Bulgaristan'da tasarruf etmenin bazı yolları da bulunmakta. 

  • Sunny Beach'ten kaçının: Turistlerin gözdesi ancak aşırı pahalı bir plaj. Bunun yerine diğer plajları tercih edebilirsiniz. 
  • Hostel Mostel'de kalın: Bu otel zincirinde kalmak, ücretsiz kahvaltı ve ücretsiz akşam yemeğini içerdiğinden maliyetlerinizi düşürebilir. Sofya ve Veliko Tırnovo'da lokasyonları var.
  • Pastanelerde yemek yiyin: Bulgaristan'daki fırınlarda karnınızı doyurabilecek ucuz tatlı ve tuzlu hamur işleri bulunur. 
  • Ücretsiz yürüyüş turlarına katılın: Yürüyüş turları bir şehri ve kültürünü tanımanın en harika yoludur. Sofya, Veliko Tırnovo ve Plovdiv'in hepsinde ücretsiz yürüyüş turları var. Sonunda tur rehberinize bahşiş vermeyi unutmayın!
  • Ücretsiz etkinliklerin tadını çıkarın: Bulgaristan'daki festivallerin çoğuna katılım ücretsizdir ve yaz aylarında birçok şehir parkında ücretsiz programlanmış etkinlikler ile konserler düzenlenir. 
  • Bir su şişesi getirin: Buradaki musluk suyunun içilmesi güvenlidir, bu nedenle paradan tasarruf etmek ve plastik kullanımınızı azaltmak için yeniden kullanılabilir bir su şişesi yanınızda götürebilirsiniz. 


Bulgaristan Hangi Dili Konuşuyor?


Ülkede Slav dillerinden olan Bulgarca konuşulmaktadır. Ancak bu konuda endişelenmeyin! İngilizce konuşsanız bile son derece yardımsever Bulgar halkı size büyük bir heyecanla yardım etmeye hazır olacaktır. 

Bulgaristan'da Gezilecek 5 Yer

Bulgaristan'ın uzun tarihi, antik Neolitik yerleşim yerlerinden gizemli Trakya mezarlarına ve güçlü çarların geride bıraktığı kalelere kadar her yerde açıkça görülüyor. En küçük, en sıradan kiliselerin bazılarının bile içlerinde azizlerin resimleri ve canlı duvar resimleri de dahil olmak üzere ayrıntılı dini sanat eserleri bulunur. Ve eğer bir doğa aşığıysanız, ülke genelinde her türden muhteşem yürüyüş imkanı sunan birçok dağ sırası vardır. Kısacası Bulgaristan bu muhteşem övgüyü hak eden bir ülke. Hızınızı biraz azaltın! Burada görülecek ve yapılacak çok şey var. Gelin bu gözden kaçan şirin Doğu Avrupa ülkesinde gezilecek yerlere yakından bakalım…

  1. Sofya'yı Keşfedin

    Sofya, Bulgaristan'ın başkentidir. Müzeler, Doğu Ortodoks kiliseleri, komünist mimari eserleri, popüler galerileri, restoranları ve kulüpleri ile dinamik bir şehir olarak karşımıza çıkar. Binlerce yıllık bir tarihe sahip olan şehirde 4. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilen yapıları görebilirsiniz. 1880'lerde Neo-Bizans tarzında inşa edilen Alexander Nevski Katedrali'ni burada görebilme imkanına sahipsiniz. benzersiz dini simgelerle dolu olan mahzenesahip bu katedral 10 bin kişiye yetecek büyüklüktedir. Ulusal Sanat Galerisi, Ulusal Tarih Müzesi ve Ulusal Arkeoloji Enstitüsü gibi müzelerin tümü görülmeye değerdir ve benzersiz kültürel-tarihi sergilere sahiptir. Sofya uçak bileti alarak tüm bu güzelliklere yakından şahit olabilirsiniz. 

sofya.webp

  1. Varna'da Rahatlayın

    Varna, güzel plajları sayesinde artık Bulgaristan'ın en popüler sahil beldelerinden biri olarak biliniyor. Bu önemli turizm merkezi aynı zamanda zengin bir tarihe de sahip. 30'dan fazla alanda ilk yerleşimlere ait arkeolojik kalıntılar bulunan kentte, Taş Devri'ne kadar eserler görmek mümkün. Sokaklarda dolaşırken, Roma hamamlarını ziyaret ederken, büyük merkez parkta yürürken ve sahilde dinlenirken çok eğleneceksiniz. Bulgaristan'ın en eski manastırlarından biri olan ve şehrin muhteşem manzarasını görmenize olanak sağlayan Aladzha Manastırı'nı mutlaka ziyaret edin.

  2. Filibe'yi Ziyaret Edin

    Filibe, Bulgaristan'ın ikinci büyük şehridir. Ayrıca Filibe Avrupa'nın sürekli yerleşim gören en eski şehridir. Yıllar boyunca Filibe, Yunanlılar, Romalılar, Keltler, Hunlar, Slavlar, Bulgarlar ve Osmanlılar tarafından yönetildi. Arnavut kaldırımlı sokakları Orta Çağ'dan ve Bulgar Uyanışı'ndan kalma mimariye sahip Eski Kent'te yüzyıllara yayılan kalıntıları keşfedebilirsiniz. Şehir, Bulgaristan'ın kültür merkezidir ve Avrupa kültür başkenti seçilmiştir. Burada Roma Amfitiyatrosu'nu mutlaka ziyaret edin, Arkeoloji Müzesi'ni görün ve Çar Simeon Merkez Bahçesi'ndeki yapraklı ağaçların altında dinlenin.

  3. Veliko Tırnovo'ya Gidin

    Bir zamanlar Bulgar İmparatorluğu'nun başkenti olan Veliko Tırnovo artık büyüleyici bir üniversite şehridir. Şehrin büyük bir kısmı, beyaz evlerin ve yamaçlara yayılan ikonik kırmızı çatıların bulunduğu kayalıkların üzerinde yer almaktadır. Mükemmel fotoğraf fırsatları için şehre ve kayalıkların arasından geçen nehre bakan Sky Walk'u ziyaret edin. Burada arnavut kaldırımlı sokakları, tarihi kale kalıntılarını, küçük kafeleri ve yakındaki dağ yürüyüşlerini sevebilirsiniz. Her üniversite kasabasında olduğu gibi, eğlenceli bir atmosfere sahip ve insanlarla tanışmak, bir şeyler içmek için güzel mekanları bulunuyor. 

bulgaristan-gezilecek-yerler.webp

  1. Rila Dağları’nda Doğaya Geri Dönün

    Rila Dağları, Balkanlar'ın en yüksek sıra dağlarıdır. 3000 metrenin de üzerinde yüksekliğe sahip Musala Dağı'nın büyük bir kısmı Rila Milli Parkı içerisinde korunmaktadır ve geri kalanı Rila Manastırı Doğa koruma alanı içerisinde bulunur. Dolayısıyla burası biyolojik çeşitlilik ve doğa tutkunları için vazgeçilmez bir noktadır. Bir günlük yürüyüşle zirveye çıkabilirsiniz. Soğuk aylarda Rila Dağları kayakçılarla dolar ve kendinizi şımartmak istiyorsanız çevrede bazı lüks spa'lar bulunmaktadır. Diğer ilgi çekici yerler arasında Yedi Göller rotası, Skakavitsa Şelalesi ve Rila Manastırı’nı sayabiliriz. Manastır Bulgaristan'ın en büyüğüdür ve 10. yüzyılda Rilalı Aziz John tarafından kurulmuştur. Aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası alanı olarak kayıtlıdır. 

Sizin için iki haftalık bir seyahat planlaması da yaptık. Bu rotayı takip ederek Bulgaristan’ı tamamen keşfedebilirsiniz. 

  • 1-3. gün: Sofya
  • 4. gün: Yedi Rila Gölü ve manastıra günlük gezi
  • 5-7. gün: Veliko Tırnovo
  • 8. gün: Etara Etnoloji Merkezi’ne günlük gezi
  • 9-10. gün: Varna
  • 11. gün: Nessebar'a günlük gezi
  • 12-14. gün: Filibe
25 Ekim 2023 6dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
218 Yazı

Benzer Yazılar