Deniz Kestanesi Batarsa Ne Olur?

Bilet Dükkanı olarak biz de deniz kestanesi batarsa ne olur, ne olmaz ya da böyle bir durumda ne yapılabilir gibi sorulara cevap verebilmek adına bu yazıyı hazırladık. 

23 Ağustos 2023 5dk okuma

Yaz mevsiminin en güzel zamanı; deniz, kum ve güneşin harika tatillerinizde baş aktör olduğu dönemlerdir. Ancak havuz yerine denizin tercih edildiği durumlarda bazı talihsizlikler yaşanabilir. Bunlardan en sık rastlananı ise deniz kestanesi batmasıdır. Bilet Dükkanı olarak biz de deniz kestanesi batarsa ne olur, ne olmaz ya da böyle bir durumda ne yapılabilir gibi sorulara cevap verebilmek adına bu yazıyı hazırladık. 

Deniz Kestanesi Nedir?


Echinoidea sınıfına bağlı olan deniz kestaneleri, dikenli deniz hayvanlarıdır. Okyanuslar başta olmak üzere hemen her denizde rastlanabilirler. Dikenlerle kaplı olan deniz kestanelerinin kabuk çevreleri genellikle 3 ile 10 santimetre arasında değişkenlik gösterir. Dikenlerinin kalınlığı genellikle 1 ya da 2 milimetre kalınlığındadır. Diken uzunlukları ise kabuk büyüklüklerine bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle 1 ya da 2 santimetre uzunluğundadır. Besin kaynakları ise alglerdir.  

Deniz Kestanesi Zehirli Mi?


Deniz kestanelerinin hepsi zehirli değildir. Ancak Kızıldeniz’de bulunan ve son yıllarda Akdeniz kıyı ekosistemini tehdit eden türleri zehirli olarak bilinmektedir. Öte yandan bu deniz kestaneleri, biraz önce ortalama boyutlarından bahsettiğimiz deniz kestanesi ebatlarından da çok daha büyük ve iricedir. 

Deniz Kestanesi Batarsa Ne Olur?


Genellikle okyanus diplerinde görünen deniz kestaneleri, Türkiye’de Akdeniz ve Ege kıyılarında da rastlanan bir deniz canlısı türüdür. Öte yandan, son yıllarda Kızıldeniz’den Akdeniz’e gelen deniz kestaneleriyle de pek çok Akdeniz’deki kıyı şeridindeki tatil noktasında rastlanılmıştır. 

Deniz kestanesi batarsa ne olur sorusunun birden çok cevabı bulunur. Bunlardan ilki, deniz kestanesinin üzerine basılması neticesinde kişinin ani bir acı hissetmesi olacaktır. Ayrıca dikenleri keskin olabilen deniz kestanelerinin battığı noktada yara oluşumu da gözlemlenebilir. Ayrıca açılan yara sebebiyle oluşan deri açıklığından içeriye, deniz kestanelerinde bulunan toksik maddeler girebilir. 

Deniz Kestanesi İğnesi Çıkarılır Mı?

 

Deniz kestanesinin iğnelerinde pek çok farklı toksik madde bulunabilir. Genellikle üzerine basılması sonucu deniz kestanesi batması durumuyla karşılaşıldığından; iğneler ayak, bacak ve çevresinde gözlemlenir. Deniz kestaneleri yoğun bir zehir içermese de iğneleri battığı yerden acilen çıkarılmalıdır. 

Deniz Kestanesi İğnesi Nasıl Çıkarılır?

 

Kişinin ayağına deniz kestanesi batması durumunda, iğnelere herhangi bir itme kuvveti uygulanmaması gerekir. Bu nedenle kişinin karaya çıkma sürecinde yanında biri varsa ona yardım etmeli ya da kişinin karaya çıkana kadar deniz kestanesi batan ayağının üzerine basmaması konusunda bilinçlendirilmesi sağlanmalıdır. 

Ayağına deniz kestanesi batan kişi karaya çıkartıldıktan sonra deniz kestanesinin iğnesi bir cımbız yardımıyla çıkarılmalıdır. Bu noktada iğnenin battığı nokta sıkılmamalı ya da bölgeye herhangi bir basınç uygulanmamalıdır. Bir cımbız yardımıyla çıkartılan deniz kestanesi iğnesi, çıkartıldıktan sonra yara kontrol edilmeli ve yara içerisinde başka iğne olup olmadığı tespit edilmelidir. 

Deniz kestanesi batan noktadan iğne ya da iğneler temizlendikten sonra yapılan kontrolde, yaranın içerisinde halen iğne olduğu gözlemleniyorsa sabunlu su ile yaralı bölge iyice yıkanmalı ve temizlenmelidir. Bu temizleme yöntemiyle deniz kestanesinin iğnelerinde bulunan toksik maddelerden kurtulmak mümkündür. Ayrıca görünen veya görünmeyen deniz kestanesi iğnelerinden kurtulmak için, kişinin deniz kestanesi ile temas eden bölgesine zeytinyağı ile masaj yapılmalı ve ufak baskılar uygulayarak iğnelerin çıkması sağlanmalıdır. Ardındansa deniz kestanesinin battığı yer zeytinyağına ya da saf suya batırılmış bir bez ile sarılmalıdır. Ancak Bilet Dükkanı olarak tavsiyemiz zeytinyağıdır. Zira deniz kestanesi batması sonrası oluşan reaksiyona karşı en iyi etkiyi veren zeytinyağıdır. 

Deniz kestanesi batan bölgeye, yukarıda anlattığımız tüm ilk yardım müdahaleleri adım adım uygulandıktan sonra kişinin deniz kestanesi iğnesi batan noktasında herhangi bir enfeksiyon gözlemlenmesi halinde acilen en yakın sağlık kuruluşuna gidilmeli ve bir hekime başvurulmalıdır. 

Deniz Kestanesi Batmasına Ne İyi Gelir?

Deniz kestanesinin iğnelerinde genellikle toksik maddeler bulunabildiğinden bahsetmiştik… Bu nedenle ayağına deniz kestanesi batan birine müdahale eden kişinin ellerinin steril olmasına özen gösterilmelidir. En merak edilenin, deniz kestanesi batmasına ne iyi gelir sorusu olduğunun bilincindeyiz. İşte en deniz kestanesi batmasına en iyi gelecek yöntemler:

  1. Zeytinyağı: Deniz kestanesi batması sonucu ilk yardım yapacağınız kişiye müdahale anında ellerinizin steril olmasına özen göstermeniz gerektiğini söylemiştik. Bununla birlikte deniz kestanesi batmasına en iyi gelen yöntemin zeytinyağı olduğunu da vurgulamak isteriz. Zira zeytinyağı, deniz kestanesi iğnelerinin derine giren ve ulaşılamayan iğnelerinin çıkarılmasına yardımcı olduğu gibi, içerisinde asidik özelliği olduğundan da kişinin iğnelerdeki toksik maddelerden kurtulmasını ve rahatlamasını sağlayacaktır. 
  2. Sabun: Deniz kestanesi iğnesi ya da iğnelerinin çıkarılması noktasında, bölgenin sterilliği için tercih edilebilecek bir diğer yöntem de kesinlikle sabundur. Sabun ile deniz kestanesi iğnelerinin battığı nokta iyice yıkanmalı ve ardından sabunlanan bölgeye hafif baskılar uygulanarak başka iğne olup, olmadığı kontrol edilerek, varsa çıkması sağlanmalıdır. 
  3. Alkol: Genellikle toksik maddeler bulunduran deniz kestanesi iğnelerinin çıkartılması ardından iğnelerin battığı nokta alkollü pamuk ile temizlenebilir. Bu sayede dezenfekte olan yaralı noktanda enfeksiyon oluşma riski de oldukça azalacaktır. 
  4. Sirkeli Su: İçerisindeki asidik miktarın yüksek olması sebebiyle sirke de deniz kestanesi batması durumlarında ilk yardım müdahalelerinde kullanılmaktadır. İğneler çıkartıldıktan sonra deniz kestanesi batan bölgenin steril kalması, toksik maddelerden kurtulması ve hastanın çektiği acının azaltılması ile rahatlatılması için sirkeli su da bölgeye uygulanabilir. 
  5. Sıcak Su: Deniz kestanesi iğnesi batan bölge, dikkatli bir şekilde denizden çıkartıldıktan ve bölgedeki iğneler temizlendikten sonra bir süre kadar sıcak suda tutulmalıdır. Ortalama yarım saat kadar sıcak suda bekletilen deniz kestanesi batmış bölge, sıcak su ile rahatlayacaktır. 

Bilet Dükkanı olarak deniz kestanesi batarsa ne olur sorusuna cevap verdiğimiz yazımızda yapılabilecek tüm ilk yardım müdahalelere değindik ve her birini detaylıca anlattık. Yine de anlattığımız her bir yöntemin birer ilk yardım müdahalesi olduğunu hatırlatmak, belirttiğimiz uygulamaları yaptıktan sonra hastanın mutlaka ki en yakın sağlık kuruluşuna görülüp, bir hekime gösterilmesi gerektiğinin altını çizmek isteriz. 

Deniz kestanesi iğnelerinden uzak, çarşaf gibi deniz ve ipek gibi kumlardan oluşan, güneş çarpmasına ya da güneş yanıklarına maruz kalmadığınız, kısacası mükemmel bir tatil dileriz.

Bilet Dükkanı üzerinden "Güneş Lekelerini Geçirmenin 5 Yolu", "En Pratik Valiz Hazırlama Taktiği" ve "Güneş Yanığına İyi Gelecek 5 Çözüm" başlıklı yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.

23 Ağustos 2023 5dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Doğukan Akbaba
42 Yazı

Benzer Yazılar