Güneş Yanığına İyi Gelecek 5 Çözüm

Bilet Dükkanı olarak ‘Güneş Yanığına İyi Gelecek 5 Çözüm’ başlıklı yazımızı hazırlarken, herkesin ulaşabileceği ve bir o kadar da etkili çözümleri listelemeye özen gösterdik. Ancak daha önce, güneş yanığı nedir ve vücutta güneşe en az dayanıklı yerler nerelerdir gibi soruları cevaplayacağız.

16 Ağustos 2023 6dk okuma

Yazın gelmesiyle birlikte başlayan deniz, kum ve güneş tatilleri, güneş koruma faktörlü ürünler kullanılmadığı takdirde uzun süre boyunca zararlı ultraviyole ışınlarına maruz kalan vücutlarda olumsuz etkilere sebep olabiliyor. Bu olumsuz etkilerin başında ise güneş yanıkları geliyor. Çillenme, güneş lekeleri, güneş alerjileri, kırışıklık, kaşıntı ve deri döküntüleri ise güneş yanıklarının yanında çok daha az önemli hale gelebiliyor. Ancak bunlardan en az geri dönüş alınabilen olumsuz etkilerin başında güneş lekeleri geldiğini de belirtmeden geçmeyelim.

Bilet Dükkanı olarak ‘Güneş Yanığına İyi Gelecek 5 Çözüm’ başlıklı yazımızı hazırlarken, herkesin ulaşabileceği ve bir o kadar da etkili çözümleri listelemeye özen gösterdik. Ancak daha önce, güneş yanığı nedir ve vücutta güneşe en az dayanıklı yerler nerelerdir gibi soruları cevaplayacağız. 

Güneş Yanığı Nedir?

Güneş yanığı, UVA ve UVB gibi güneşin zararlı ışınlarına uzun süre maruz kalınması durumunda ciltte oluşan deformasyonlara verilen isimdir. Bu deformasyonlar, kaşıntı, kızarıklık, kırışıklık, su toplaması, güneş lekeleri, çillenme, deri döküntüleri ve benzeri durumlardır.

gunes-yanigina-iyi-gelecek-5-cozum-1024x447.webp

Güneş Yanığı Dereceleri Nelerdir?

Güneş yanığının, cildin tipine, rengine ve güneşe maruz kalma oranına bağlı olarak gruplandırılmış üç fa0rklı derecesi bulunur. Bunlar; 1. derece güneş yanığı, 2. derece güneş yanığı ve 3. derece güneş yanığıdır.

1.Derece Güneş Yanığı

Korunmasız şekilde uzun süre maruz kalınan zararlı güneş ışınlarında en çok görülen güneş yanığı derecesidir. Deride kızarıklık, gerginlik ve kaşıntı oluşması gibi durumlar bu kategoride yer almaktadır. Evde müdahale mümkündür.

2.Derece Güneş Yanığı

Beyaz ve hassas tenliler başta olmak üzere uzun süre korunmasız olarak zararlı güneş ışınlarına maruz kalınması durumunda oluşan güneş yanıklarıdır. Deride kızarıklık, su toplaması ve dokunulduğunda acı hissedilmesi gibi durumlar, bu kategoriye girmektedir. Bu noktada su kabarcıklarına kesinlikle dokunmamak gerekir. Zira patlatılması durumunda enfeksiyon kapma riski yüksektir. Tıbbi müdahale gerektirir.

gunes-yanigi-dereceleri-1024x447.webp

3.Derece Güneş Yanığı

Korunmasız güneşlenme sırasında uyuyakalma veya güneş altında yine korunma kullanmaksızın çalışma gibi durumlarda meydana gelen güneş yanıklarıdır. Deride aşırı hassasiyet, dayanılmaz acı ve yara kabuklanmaları ile beraberinde görülen yüksek oranda su toplaması gibi durumlar bu kategoride ele alınmaktadır. Acil tıbbi müdahale gerektirir. 

Doğru Bilinen Yanlışlar / Bunları Sakın Yapmayın! 

Güneş yanıklarında en fazla uygulanan ve bir o kadar da yanlış olan yöntemler vardır. Bunlardan ilki ise yanık yerlere yoğurt veya diş macunu sürmektir. Öncelikle bilmelisiniz ki yoğurt, kefir ve benzeri süt ürünleri, bakteri oluşumuna oldukça meyilli gıda ürünleridir. Bu nedenle yanığın olduğu bölgelere değil sürmek, temasından dahi kaçınmak gerekir. Zira, yanığın olduğu bölgelerde süt ürünleri ile tedavi etmeye çalışmak, bölgenin enfeksiyon kapma olasılığını büyük ölçüde artıracaktır. Bununla birlikte halihazırda tahriş olmuş olan bölgelere yoğun mentol içerikli diş macunu gibi ürünler sürmek de yine tahriş oranını artıracak, sizi rahatlatmayacak, aksine cildinizin durumunu kötüleştirecektir.

dogru-bilinen-yanlislar-1024x447.webp

Güneş yanığı tedavilerinde doğru bilinen yanlışlardan bir diğeri de asit içerikli gıda ürünlerinin tedavi amaçlı cilde sürülmesidir. Elma püresi, sirke, zeytinyağı ve benzeri ürünler, cildinizdeki güneş yanıklarını tedavi etmeyecek, aksine; şikayetlerinizin artmasına ve dahi şiddetlenmesine sebep olacaktır. 

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Biraz önce de bahsettiğimiz üzere üç farklı tipte görülebilen güneş yanıklarından yalnızca 1. derece yanıklara evde müdahale edilmesi uygundur. 2. ve 3. derece yanıklarda acilen bir hekime başvurmak gerekir. Biz de Bilet Dükkanı olarak listelediğimiz ve güneş yanığına iyi gelen çözümleri yalnızca 1.derece güneş yanığı yaşayan okuyucularımız için vereceğimizin altını çizmek isteriz. 

  1. Yulaf Suyu
  2. Aloe Vera
  3. Buz Kompresi
  4. Nemlendirici
  5. Bol Su İçin 

Yulaf Suyu

Yulafın cildi sakinleştirici bir etkisi bulunur. Zira, içerisinde bulunan ve beta-glukan adı verilen madde, cildi yatıştırma, nemlendirme ve antioksidandan koruma özelliğine sahiptir. Yüksek lif oranına sahip bir polisakkarit olan yulafın içerisindeki beta-glukan, aynı zamanda ciltteki iltihaplanmaları azaltıcı etkiye de sahiptir. Hal böyleyken güneş yanığı tedavileri için yulaflı suyla duş almak, cildin yatışmasını sağlayacak ve kaşıntıları azaltacaktır. Ayrıca belirtelim ki pek çok kozmetik ürününde de yulaf kullanılmaktadır.

yulaf-suyu-1024x447.webp

Yulaf Suyu ile Duş Nasıl Alınır?

Yulaf suyuyla banyo yapmak için küvet suyunuza yulaf unu ya da yulaf ununuz yoksa robottan geçirdiğiniz ve un haline getirdiğiniz yulafı koyabilirsiniz. Yahut da ince bir çorabın içerisine bolca yulaf koyup, duş başlığınızın ağız kısmına bağlayabilir ve suyun tazyikini az tutarak küvetsiz bir banyoda da duş alabilirsiniz. 

Aloe Vera 

Aloe vera bitkisi, doğal bileşiklerden meydana gelmesi sebebiyle en ekili cilt yatıştırma ürünüdür. 1. derece güneş yanıklarının tedavisinde oldukça etkili olan aloe vera, günlük cilt bakım rutinlerinde de kolayca kullanılabilir. Bu noktada belirtmek isteriz ki, aloe vera bitkisini bulamazsanız, aloe vera içerikli ürünler de kullanabilirsiniz. Genellikle nemlendirici ya da cilt bakım ürünlerinde yüksek miktarlarda bulunan aloe vera içeriği, güneş yanıklarınız nedeniyle oluşan gerilme hissi, kaşıntı ve kızarıklığa iyi gelecektir.

aloe-vera-1024x447.webp

Buz Kompresi

Evde güneş yanığı tedavisinde uygulayabileceğiniz bir diğer kurtarıcı da buz kompresidir. Ancak bu noktada oldukça dikkatli davranmanız gerekir. Zira buz kompresi doğru yapılmadığı takdirde cilde zarar da verebilir. 

Buz Kompresi Nasıl Yapılır?

Halihazırda deforme olmuş ve hassaslaşmış olan cildinize buz kompresi yaparken dikkatli olmanız gerekir. Zira ortalama –15 ile –20 derece arasında olan buzlar, cilt ile direkt temas etmesi halinde cildinize zarar verebilir. Buz kompresi yaparken ince bir tülbent ya da havlunun içerisine buz konarak güneş yanığı olan bölgeye uygulanması, en doğru yöntem olacaktır. Zira buzun cilt üzerine direkt temas etmesi ve dahi erimesinin beklemesi, halihazırda gergin ve kızarmış olan cildinizin su toplamasına neden olabilir.

buz-kompresi-1024x447.webp

1. derece güneş yanığı tedavisinde buz kompresi yapacak olanlar, bir tülbent ya da havlu içerisine konmuş buzları aynı noktada uzun süre bekletmeksizin ortalama 15 dakikalık kompres yapabilir. Bir sonraki kompres için ise 1 ile 2 saat arası beklenmesi gerekir. 

Nemlendirici

Güneş yanıklarının ciltteki en önemli dezenformasyonu da oluşturduğu gerginlik hissidir. Bu sebeple 1. derecedeki güneş yanığı tedavilerinde cildin, zararlı güneş ışınları yüzünden kaybettiği nemi geri kazanabilmesi için bolca nemlendirici sürmek gerekir. Bu sayede kaşıntı ve gerginlik hissi azalacak ve çok daha rahat hissedilecektir. Ayrıca belirtelim ki 1. derece güneş yanığı için nemlendirici sürecek olanlar, günde 2 ile 3 kez bu işlemi tekrarlayabilir.

nemlendirici-1024x447.webp

Bol Su Tüketin

Güneş yanıkları, cildinizin oldukça büyük ölçüde nemini kaybetmesini de beraberinde getirecektir. Bu noktada her ne kadar nemlendirici kullansanız da vücudunuzun kaybettiği neme ve suya kavuşması için bolca su tüketmeniz de gerekmektedir. 

Güneşin Zararlı Işınlarından Nasıl Korunuruz?

UVA ve UVB, güneşin cildinizde tahriş başta olmak üzere pek çok tahribat oluşturabilecek olan zararlı ışınlarıdır. Bu zararlı ışınlardan korunmak için cildinize mutlaka 50 ve üzeri güneş koruma faktörü bulunan güneş kremlerinden sürmeniz gerekmektedir. Denize girdikten sonra tazelemeniz gereken bu kremler, yalnızca güneşleniyorsanız dahi her 2 saatte bir yenilenmelidir. 

Bilet Dükkanı olarak sağlıklı bir yaz dileriz.

Güneşli ve keyifli bir tatil planı için "Kışın Gidilecek Sıcak Ülkeler" başlıklı yazımızı okuyabilir, Bilet Dükkanı uçak bileti sayfasından biletinizi satın alabilirsiniz.

16 Ağustos 2023 6dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

İsmail Kuzucu
65 Yazı

Benzer Yazılar