Doğa Harikalarıyla Dolu Bolu’da Gezilecek Yerler

Ormanları, gölleri, nehirleri, muhteşem Karadeniz manzarasına sahip şirin plajları ve dağ yamaçlarındaki sıcak su kaynakları ile ünlüdür. Yazın serin, kışın karlı olan yeşil ve huzurlu bir şehirde çeşitli turistik faaliyetlere sahip olan Bolu, Türkiye’nin en önemli turistik yerlerinden biridir. Tatil planı yapanların en çok tercih ettiği Bolu’da gezilecek doğal yerler hem Türkiye’den hem yurt dışında çok sayıda misafir alır.

1 Şubat 2023 10dk okuma

Manzarasına doyum olmayan göller ve şifa dolu kaplıcalar şehri Bolu, Karadeniz Bölgesi’nin en önemli turizm noktalarından bir tanesidir. Bolu'da gezilecek yerler her sene yerli ve yabancı on binlerce turistin uğrak noktasıdır. Bünyesinden pek çok doğal, tarihi ve turistik yeri bulundurur.

Ormanları, gölleri, nehirleri, muhteşem Karadeniz manzarasına sahip şirin plajları ve dağ yamaçlarındaki sıcak su kaynakları ile ünlüdür. Yazın serin, kışın karlı olan yeşil ve huzurlu bir şehirde çeşitli turistik faaliyetlere sahip olan Bolu, Türkiye'nin en önemli turistik yerlerinden biridir. Tatil planı yapanların en çok tercih ettiği Bolu’da gezilecek doğal yerler hem Türkiye’den hem yurt dışında çok sayıda misafir alır.

İki metropol şehir Ankara ve İstanbul’un arasında yer alan yeşilin ve huzurun şehri Bolu; kolay ulaşılabilir olması nedeniyle Marmara Bölgesi’nden Nasolu’ya geçenlerin olduğu kadar bizzat tatili planı yapanların da uğrak noktasıdır. Doğa harikalarıyla nefes kesen manzaralara ev sahipliği yapan şehir temiz havanın başkenti sayılabilir. Bahar aylarının tadını çıkarmak, iş stresinden uzaklaşmak, yeni yerler keşfetmek ve dinlemek isteyenlerin vazgeçilmezi Bolu’da gezilecek yerler saymakla bitmez. İşte Bolu’da gezilecek yerler hakkında bilmeniz gerekenler.

Bolu Gezilecek 6 Doğal Yer

boluda-gezilecek-dogal-yerler-1.jpg

Kamp denildiğinde akla gelen gölleri, doğaseverleri hayran bırakan tabiat parkları, kış tatili tercih edenlerin bayılacağı kayak merkezleri, mutlaka tadılması gereken yöresel tatları ile Bolu’da gezilecek yerler saymakla bitmez. İşte herkesi plan yapmaya itecek, Bilet Dükkanı olarak hazırladığımız Bolu’da gezilecek doğal yerler listesi:

Yedigöller Milli Parkı: Türkiye'nin en güzel turistik yerlerinden biri olan Yedigöller Milli Parkı, hayat stresini atmak isteyenlerin soluğu aldığı Bolu’da gezilecek doğal yerler listesinde ilk sırada yer alır. Bölgede yeşilin her tonuna şahit olurken suyun ormanla buluştuğu noktada kamp yapmak mümkündür. Adından belli olduğu üzere bölgede 7 göl bulunur. Göller farklı yüksekliklerde bulunmasından dolayı, her gölün su seviyesi farklıdır ve bir gölden diğerine su akışı, göllerin oluşmasına neden olmuştur.

Abant Gölü: Bolu’nun en ünlü turistik yerlerinden biri olan Abant Gölü, şehir merkezinden 34 kilometre uzaklıktadır. Tatlı su gölü olan Abant Gölü, çok sayıda misafir ağırlar. Deniz seviyesinden 325 metre yüksekte olması, çam ve köknar ağaçlarıyla çevrili olması, kamp yapmayı seven turistlerin uğrak noktasıdır. Abant Gölü Bursa'ya 5 saat, Ankara'ya 2 saat, İstanbul'a 280 kilometre uzaklıktadır. Böylece çevredeki kalabalık şehirler çok sayıda ziyaretçi gelir. Göl, geçmişte kuvvetli bir heyelan sonucu oluşmuş.

Gölün etrafını dört bir yandan çevreleyen yeşil dağlar huzur bulmak isteyenlerin vazgeçilmezidir. Göle giden yol yürünebilecek en güzel yollardan biridir. Gölün ayrıca sonbaharda ağaçların yapraklarının göle düşmesiyle de meşhur olması onu daha da çekici kılıyor. Abant Gölü'nün en ünlü otellerinden biri “Büyük Abant” otelidir.

Gölcük Gölü: Bolu denildiğinde akla gelen her fotoğrafta mutlaka Gölcük Gölü bulunur. Doğal güzelliği, temiz havası ve çeşitli aile aktiviteleri için uygun alanları ile binlerce yerli ve yabancı turistin uğrak yeridir. Bolu şehir merkezine 13 km uzaklıktadır. Gölün çevresinde minyatür golf sahası ve çocuklar için ücretsiz oyun alanları gibi çok çeşitli oyun alanları barındırır. Ayrıca ziyaretçiler gölde keyifli bir tur yapmak için şişme botlarını getirebilirler. Ayrıca büyüleyici doğal güzelliğin kollarında kamp ve mangal keyfi için de uygundur.

Karagöl Tabiat Parkı: Bungalov tatili yapmak isteyenlerin ilk tercihleri arasında yer alan ve Kıbrısçık Tabiat Parkı olarak da bilinen Karagöl, Bolu’nun şehir merkezine 62 kilometre uzaklıktadır. Yeşilin doyasıya yaşandığı Karagöl, keyifli bir doğa yürüyüşü ya da piknik yapmak isteyenlerin vazgeçilmez adresidir. Bolu'da gezilecek yerler denildiğinde ilk akla gelen parklar arasındadır. İsteyen ziyaretçiler gölün etrafında yer alan 5 bungalov evden birini kiralayarak kafa tatili yapabilir.

Aladağ Göksu Tabiat Parkı: Hayran bırakan tabiat parkları arasında yer alan Aladağ Göksu Tabiat Parkı, Bolu’nun en meşhur kamp alanlarından biridir. Doğanın tadını çıkarmak isteyenlerin soluğu aldığı Aladağ Göksu Tabiat Parkı; İstanbul, Ankara, Bursa gibi çevre illerden misafirlerini ağırlar.

Samandere Şelalesi: Türkiye'nin en ünlü şelalelerinden biridir. Şelalenin alanı 11.836 fit karedir. Kayaların ve çevresindeki ağaçların üzerinden akan suyu izlemekten keyif alan turistlerin uğrak noktasıdır. Şelalenin, ziyaretçilerin her noktaya yaklaşmasını ve aile ve arkadaşlarla fotoğraf çekmenin keyfini çıkarmasını sağlayan köprü ve patikalara sahip olduğunu belirtmekte fayda var. Ayrıca şelalenin çevresi, doğanın kucağında yemek yemenin keyfini çıkarabilecekleri oturma alanları ile doludur.

Bolu Gezilecek Tarihi Yerler

mudurnu-evleri.jpg

Bolu doğa güzellikleri ile olduğu kadar tarihi ile de ünlüdür. Yüzyıllar boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Bolu çok sayıda tarihi eseri bünyesinde barındırır. İşte Bolu’da gezilecek tarihi yerler:

Bolu Müzesi: Bolu Müzesi, kentin en önemli turistik anıtlarından biridir. Modern Taş, Tunç, Helenistik, Roma, İslam, Osmanlı ve Selçuklu dönemleri gibi çeşitli çağlara tarihlenen kalıntıları izlemekten keyif alan turistlerin uğrak noktasıdır. Müze, MS 1975 yılındaki kuruluşundan bu yana, müze yenilenerek; geleneksel kostümler, tarım aletleri, takılar, anahtarlar, dini eserler ve silahlar gibi tarihi eserler ziyaretçileri karşılar.

Tarihi Göynük Evleri: Bolu’da gezilecek tarihi yerler listesinde “Sakin Şehir” unvanına sahip Tarihi Göynük Evleri; Eskişehir, Bilecik, Ankara ve Sakarya ile sınır komşusudur. Türkiye’nin tarihi değerlerinde olan Göynük Evleri Kentsel SİT Alanı ilan edilmesinin ardından turizm açısından ön plana çıkmıştır. 20.yüzyılın ilk yıllarında inşa edildiği düşünülen Göynük Evleri iki ve üç katlı olarak tasarlanmış ahşap ağırlıklı yapılardır.

Tarihi Mudurnu Evleri: Bolu’ya bağlı bir ilçe olan Mudurnu, şehir merkezinin 52 kilometre güneybatısında yer alır. Mudurnu Evleri Bolu’da gezilecek tarihi yerler arasında simge haline gelmiştir. Osmanlı mimarisini yansıtan Mudurnu Evleri’nin tarihi yüzyıllar öncesine dayanır.

Bölge Kentsel Sit Alanı ilan edilip koruma altına alınmıştır. İlçede, 207 konut, 20 dini kültürel yapı, 2 doğal anıt, 2 askeri yapı, çeşme ve hamam olmak üzere toplam 231 adet tarihi yapı yer alır. Mudurnu Tarihi Ahi Kenti adıyla 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Bölgede en çok ziyaretçi alan yapılar; Armutçular Konağı ve Keyvanlar Konağı’dır. Bolu'da gezilecek yerler arasında mutlaka yer alır. Konaklarda yer alan tavan süslemeleri ve ahşap oymaları hayran bırakır.

Bolu'da Gezilecek Turistik Yerler

boluda-gezilecek-yerler-1.jpg

Bolu doğal güzellikleri ile büyülerken aynı zamanda çok sayıda turistin cazibe merkezidir. Bolu’da gezilecek turistik yerler genelde tatil ve kamp yapmak için gelenlerin tercihi olacak bölgelerdir. Bilet Dükkanı olarak Bolu’da gezilecek turistik yerler listesini şu şekilde listeledik:

Kartalkaya Kayak Merkezi: Kış tatili sevenlerin vazgeçilmezi kayak tatilidir. Her yıl kayak yapmak, paten kaymak ve karın tadını çıkarmak isteyen binlerce misafirin tercihidir.

Köroğlu Anıtı: Bolu’nun simgesi haline gelen Köroğlu anıtı, turizm açısından şehir de önemli bir yere sahiptir. Halk ozanları arasında adı en çok duyulan Köroğlu Türk Edebiyatı’nda önemli bir yere sahiptir. Uluslararası Köroğlu Parkı’nda yer alan anıt Bolu’da gezilecek turistik yerler listesinde ilk sırada yer alır. Kazakistan’da yaptırılan anıt toplam 70 metre yüksekliğe sahiptir. Devasa bronz heykel Bolu’da gezilecek yerler arasından mutlaka bulunur.

Babas Kaplıcaları: Diyabet, kas ve metabolizma hastalığı olanların rahatlamak ve şifa bulmak amacıyla tercih ettiği Babas Kaplıcaları şehrin doğal şifa kaynağı olarak bilinir. Mudurnu ilçesinde yer alan Babas Kaplıcaları’nda su 40 derecedir.

Sarot Kaplıcası: Bolu’da gezilecek turistik yerler arasında Sarot Kaplıcaları önemli bir yere sahiptir. Geçmişi 1500 yıl öncesine dayanan Sarot Kaplıcaları, 66 derece sıcaklığındaki suyuyla, acı sular grubunda yer alır. Tesis şifa bulmak isteyenler tarafından yoğun ilgi görür.

Aladağ Yaylaları: Kamp düşkünü olanların hayran kaldığı Aladağ Yaylaları, manzarası ile nefes keserken yeşilin getirdiği temiz havanın zirveye ulaştığı noktada yer alır. Bolu'da gezilecek yerler arasından huzur vermesiyle ünlüdür. Şehir merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Aladağ Yaylaları trekking ve bisiklet turları gibi çeşitli aktivitelere ev sahipliği yapar.

Pavlu Kaplıcası: Solunum ve iç hastalıklarından şikayetçi olanların ziyaret ettiği Pavlu Kaplıcası, Kesenözü Köyü sınırlarında yer alır. İlçe merkezine 14 km uzaklıkta yer alır. Su sıcaklığı 78 dereceye ulaşırken sıcak su kaplıcaları arasından sık tercih edilen tesisler arasındadır.

Bolu'da Gezilecek Müzeler

boluda-gezilecek-muzeler.jpg

Tarihi yerleri gezmenin yanında Bolu’da gezilecek müzeler ile geçmişin izlerini takip etmek mümkündür. Şehirde bulunan birbirinden farklı müze, birbirinden farklı ve değerli eserleri ile ziyaretçilerini ağırlar. İşte Bolu’da gezilecek müzeler:

12 Kasım Deprem Müzesi: 17 Ağustos Gölcük Depremi sonrası gerçekleşen depremin anısı inşa edilmiş bir müzedir. 12 Kasım 1999'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybeden 48 kişi anısına yaptırılan deprem anıtı ziyaretçilerine duygusal anlar yaşatır.

Mudurnu Ahilik Müzesi: Mudurnu Ahiler Müzesi, 19. yüzyılın sonlarıyla 20’inci yüzyılın başlarında inşa edilen şehrin sit alanı içerisinde tarihin ticaret dokusuna sahip yapılarından oluşur. Mudurnu Ahiler Müzesi, 26 Mayıs 2017 Cuma açılmıştır.

Hemen Bolu uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Bolu’da Ne Yenir?

boluda-ne-yenir.jpg

Bolu’da gezilecek yerler listesi kadar ziyaretçiler Bolu’da ne yenir sorusunun cevabını da merak ediyor. Misafirler eşsiz Bolu mutfağı ile tanışırken uzun ve lezzetli sofralar anılarda yer ediyor. İşte Bolu’da yenilecek yemekler:

Abant Kebabı: Kızarmış ekmeğin üzerine konan közlenmiş patlıcanın içine et ve peynirin konularak hazırlanan Abant Kebabı, Bolu’da yenilecek yemekler listesinde ilk sırada yer alır.

Mengen Pilavı: Pirinç pilavına mantar, domates, ceviz, dereotu ve badem eklenmesi ile hazırlanan Mengen Pilavı lezzeti ile misafirlerini büyüler.

Kaldırık Dolması: Bolu’da ne yenir sorusuna verilen cevaplar arasından en popüler olanı kaldırık dolmasıdır. Hodan adı verilen bir bitki ile hazırlanır. Hazırlanırken soğan, sarımsak ve mısır unu kullanılan dolma Bolu’da sıkça tüketilir.

Ovmaç Çorbası: Kış aylarının vazgeçilmez yemeği Ovmaç Çorbası, nohut ve hamur parçalarının temelde olduğu, salça ve soğan eklenerek hazırlanan bir çorbadır.

Kedi Batmaz: Tavuk ya da kaz ciğerinin başrolde olduğu Kedi Batmaz mısır ununun temelde olduğu bir yemektir. Şeker, pekmez ve cevizle tatlandırılır.

Bolubeyi Tatlısı: Tatlı tüketmeyi sevenlerin gözdesi Bolubeyi tatlısı görünüş olarak profiterole benzer. Yuvarlak şekle getirilen hamurların içine krema, üstüne çikolata sosu ve Mudurnu Saray helvasının eklenerek hazırlanır.

1 Şubat 2023 10dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
219 Yazı

Benzer Yazılar