Dublin Şehri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Paris ve Londra’dan sonra Avrupa’nın en çok ziyaret edilen başkentinin Dublin olduğunu biliyor muydun? Tatil planını yapmadan önce Dublin şehri hakkında bilinmesi gerekenler içeriğimize göz gezdirip ana sayfamızdan Dublin uçak bileti al, otel rezervasyon işlemlerini de bitirdikten sonra bu sıcakkanlı şehrin tadını çıkar!

29 Ocak 2024 4dk okuma

Avrupa’nın en sıcakkanlı ve mutlu insanlarının yaşadığı İrlanda’nın başkenti Dublin Orta Çağ’dan fırlamış yapılarıyla modernliği bir araya getiren büyülü bir şehir. İsmi İrlandaca’da “siyah havuz” anlamına gelen Dubh Linn kelimesinden gelen şehrin kökeni kimilerine göre Vikinglere dayanıyor.

Dünyanın farklı yerlerinden gelen göçmenlere de yuva olmuş bu çok kültürlü şehir sanat, eğlence, spor ve kültürü bir araya getiren batı Avrupa şehirlerinden biri. Geçtiğimiz senelerde İrlanda’nın büyük kısmının Birleşik Krallık’tan ayrılmasıyla Dublin İrlanda’nın başkenti kalmaya devam etti, Britanya’ya bağlı kalan Kuzey İrlanda’nın başkenti ise Belfast oldu.

İstanbul Dublin Arası Uçakla Kaç Saat?


Haftanın her günü İstanbul Havalimanı’ndan İrlanda’nın başkenti Dublin’e aktarmasız uçuş düzenlenmektedir. Yolculuk ortalama olarak 4 saat 40 dakika sürmekte. En uygun fiyatlara İstanbul Dublin uçak bileti almak için hemen Bilet Dükkanı web sayfasını ziyaret et, sana özel kampanyalardan faydalanma fırsatını kaçırma!

Dublin Tarihi


Tarih boyunca pek çok önemli ve acı dolu olaya sahne olmuş, İrlanda’nın doğu kıyısındaki bu şehrin M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzandığı düşünülüyor. Ancak şehir daha çok Vikinglerin yerleşmesi ile, 9. yüzyılda tanınırlık kazanmaya başlamış. 12. Yüzyılda Normanların şehri ele geçirmesi ve sonrasında 1500lü yıllarda İngiltere’nin bir parçası haline gelen Dublin yüzyıllar boyunca Birleşik Krallık’ın himayesi altında yaşadı. 

1845 yılında 1 milyon kişinin ölümüne sebep olan Patates Kıtlığı şehrin tarihinde önemli bir olaydır. Bu dönem yoksulluktan dolayı büyük acılar çeken halk Osmanlı İmparatorluğu’nun yardımlarıyla biraz da olsa toparlamıştı. 1916 yılında Dublin’de İrlanda Bağımsızlık Bildirisi’nin ilan edilmesi ve bağımsızlık mücadelesinin başlamasıyla şehrin çehresi değişmiş, Dublin Paskalya Ayaklanması olarak da bilinen olay sonunda 1922 yılında İrlanda bağımsızlığını kazanmıştır. O günden bu yana İrlanda Cumhuriyeti’nin başkenti olan Dublin zengin tarihi, kültürel mirası ve canlı atmosferi ile dünyanın dört bir yanından gelen tatil severleri kendine aşık ediyor.

Dublin’i Gezerken Dikkat Etmeniz Gerekenler


İster ilk Dublin seyahatin olsun ister yeniden gelmiş ol, Dublin’i gezerken dikkat etmeniz gerekenler konusunda seni uyarmak isteriz. Öncelikle İrlanda’ya girişlerde Schengen Vizesi ya da İngiltere Vizesi geçerli değil. Dublin’e gitmek için İrlanda Vizesi almalısın. Eğer İngiltere’den İrlanda’ya geçeceksen İngiltere Vizesi’yle İrlanda’ya giriş yapabilirsin, yani yeni bir İrlanda vizesi almana gerek yok. Ama eğer Türkiye’den direkt İrlanda’ya gideceksen sadece İrlanda vizesi geçerli. 

dublin-pahali-mi.webp

Bu konuda yanlış anlaşılmalar olabilmekte, hali hazırda geçerli İngiltere vizesi olan bordo pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları İrlanda’ya gitmek için vizeye gerek olmadığını düşünmektedir. Yeşil, gri ve siyah pasaportlu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ise İrlanda’ya girişlerde İrlanda Vizesi’nden muaftır.

Dublin Pahalı Mı?


Sık sık duyduğumuz sorulardan biri de Dublin pahalı mı? Evet, tıpkı Birleşik Krallık’ın diğer ülkelerinde olduğu gibi, İrlanda günümüzde krallığa bağlı olmamasına rağmen pahalı. Dışarıda yemek yemek ve konaklamak özellikle pahalı ama bütçeyle seyahat eden tatil severlerin ipuçlarını izleyerek Dublin’de hesaplı bir tatil yapman mümkün! Ayrıca bira, viski ve pub kültürünün başkentindesin, içkiler gayet ucuz!

Şehri ziyaret etmek için ise en güzel zaman kesinlikle bahar ayları. İrlanda ve İskoçya gibi yağmurlu ve kapalı günleriyle ünlü ülkelere yazın gitmek şehrin ruhunu pek de yansıtmıyor. Ayrıca yazın otel fiyatları Dublin’de çok pahalı olabilir. Sonbaharda dökülen yapraklar ve ilkbaharda açan kiraz çiçekleri şehrin en güzel zamanlarına renk katıyor. Hangi mevsimde gidersen git, burada her an yağmura yakalanabilirsin, şemsiyeni yanına almayı unutma!

Burada araç kiralamanı pek tavsiye etmiyoruz, çünkü otopark ücretleri çok pahalı ve şehir yürüyerek keşfedilebiliyor. Şehir merkezine uzak, kırsal yerlere de toplu taşıma seferleri düzenleniyor.

Ayrıca yanına dönüştürücü priz adaptörü almayı sakın unutma!

Dublin’de Gezilecek 5 Yer


Zümrüt Ada’nın başkenti Dublin’de gezilecek 5 yer:

St. Patrick ve Christ Church Katedrali


İnşaatı 40 yıl süren St. Patrick Katedrali Orta Çağ’ın Dublin’deki ilk mimari eserlerinden. 7 dakika yürüyüş mesafesi uzaklığındaki Christ Church Katedrali ise 11. Yüzyılın ilk yıllarında, İskandinav hükümdar Sitriuc tarafından yaptırılmış.

st-patrick.webp

Dublin Kalesi


Şehrin kalbinde, Dame Caddesi yakınlarında yer alan Dublin Kalesi İngiltere Kralı John tarafından, İrlanda’nın işgalinden sonra, 1204 yılında inşa edilmiş.

Killiney Hill


Zirveye çıkmak için hazır ol, ya da antrenmanın yoksa belli bir noktaya kadar araçla da çıkabilirsin. Hem şehir hem de muhteşem deniz manzarasını en iyi seyredebileceğin yer olan Killiney Tepesi özellikle gün doğumu saatlerinde şahane ışık oyunlarına ev sahipliği yapıyor.

dublin-killiney-hill.webp

Marsh’s Library


25.000 kitap ve 300’den fazla el yazmasına ev sahipliği yapan, 1707 yılında açılmış Marsh Kütüphanesi James Joyce ve Jonathan Swift gibi dünyaca ünlü edebiyatçıların da vakit geçirdiği bir yerdi. Kütüphanenin içi gerçekten muhteşem, mutlaka bir girip göz atılmalı.

dublin-kutuphanesi.webp

İrlanda Ulusal Galerisi


Sadece Britanya’nın değil, dünyanın da en iyi resim müzelerinden biri olarak gösterilen İrlanda Ulusal Müzesi’nde Johannes Vermeer, Lavinia Fontana, Claude Monet, Caravaggio ve Francisco Goya gibi en popüler ressamların eserlerinden oluşan koleksiyonlar var. 1300’den beri kapılarını ziyaretçilere açan müze şehir merkezinde yer alıyor.

29 Ocak 2024 4dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

İsmail Kuzucu
66 Yazı

Benzer Yazılar