Ege’nin İncisi İzmir’de Ne Yenir?

Ege’nin meşhur ot kavurmalarının yanı sıra zeytinleri sayesinde bol zeytinyağı ile yapılan İzmir yemekleri, dolmaları, mezeleri, atıştırmalıkları ve daha sayısız lezzetiyle adeta bir gastronomi şehri olan İzmir’de ne yenir diyorsanız doğru yerdesiniz. Hadi, artık anlatmaya başlayalım. Bilet Dükkanı olarak hazırladığımız İzmir yemekleri listesi sizlerle…

10 Şubat 2023 26dk okuma

İzmir’in unvanı “Ege’nin İncisi”dir. Binlerce yıllık tarihinde sayısız kültür ve medeniyete ev sahipliği yapan şehir, hem köklü hem de çok lezzetli bir mutfağa sahiptir. İzmir’de ne yenir sorusunun cevabını verdiğimiz bu yazımız oldukça detaylı. Üstelik, yalnızca İzmir’de ne yenir sorusuna cevap vermekle yetinmiyor, bu lezzetleri nerelerde bulabileceğiniz konusunda da bilgiler veriyoruz.

Ege’nin meşhur ot kavurmalarının yanı sıra zeytinleri sayesinde bol zeytinyağı ile yapılan İzmir yemekleri, dolmaları, mezeleri, atıştırmalıkları ve daha sayısız lezzetiyle adeta bir gastronomi şehri olan İzmir’de ne yenir diyorsanız doğru yerdesiniz. Hadi, artık anlatmaya başlayalım. Bilet Dükkanı olarak hazırladığımız İzmir yemekleri listesi sizlerle...

İzmir Yemekleri

İzmir yemekleri denince akla ilk olarak boyoz gelir. Sefarad Yahudilerinden günümüze ve pek tabii İzmir mutfağına geçen, günümüzde hem midelerde hem de gönüllerde kendine yer bulan bu lezzet, adeta İzmir’in simge yemeğidir. Öte yandan, sokak lezzetleri ile de hayli meşhur olan şehir, sakatatlarıyla adından sıkça söz ettirir. Bu nedenle İzmir yemekleri nelerdir diye sorulduğunda akla ilk olarak boyoz gelse de devamında kokoreç ve söğüş mutlaka sırada bulunur. 

İzmir yemekleri nelerdir ve en iyileri nerelerde yenir sorularına adeta cevap niteliğinde hazırladığımız yazımızın ilk sırasında tabi ki boyoz var. Sonrasında bir süre İzmir’in sokak lezzetlerini anlatacağız. Daha sonrasında da bunları nerelerde yiyebileceğinizi. Boyoz ile başlayalım.

Boyoz

Biraz önce de söylediğimiz gibi boyoz, İzmir’in en meşhur yemekleri arasındadır. Sefarad Yahudilerinden günümüze ulaşan tarifin kökeni 1492 yılına kadar uzanır. O dönem Osmanlı topraklarına sığınan Sefarad Yahudilerinin beraberlerinde getirdiği bu lezzet, günümüzde İzmir’in en meşhur kahvaltılığıdır. Günümüzde pek çok yerde haşlanmış yumurta ile servis edilse de boyozun asıl servis ediliş şekli ise yaklaşık 50 derecelik fırında 15 saat boyunca pişirilen yumurta ile beraber.

 

boyoz-300x200.jpg

Kumru

İsmini ekmeğinin şeklinden alan kumru da İzmir’in bir başka kahvaltılık lezzetlerinden. Kumru kuşunu andıran ekmeği ile bilinen bu lezzet, günümüzde çok farklı çeşitte ve bol şarküteri ürünü ile bilinir. Oysa ki aslında içine yalnızca İzmir tulumu, domates ve biber girmektedir. İzmir'de ne yenir sorusunun en lezzetli cevaplarından biri olan kumruyu denemeden şehri terk etmeyin.

İzmir Tulumu

İzmir’e has bir peynir çeşidi olan İzmir tulumu, bu şehrin yanı sıra tüm Türkiye’de oldukça sevilerek tüketilir. Bu peynir ayrıca İzmir’in coğrafi işaretli ürünlerindendir. Yüzde 50 koyun, yüzde 25 keçi ve yüzde 25 de inek sütü kullanılarak tamamen yöresel metotlar ile hazırlanan İzmir tulumu, 4 ay gibi bir sürede olgunlaşarak yemeye hazır olur.

İzmir Köfte

Türkiye tescilli olarak 290’ın üzerinde; yapılan son araştırmalara göre ise 398 tane farklı köfte çeşidi bulunur. Her birinin hazırlanması, pişirilmesi, içine konan baharatı, görünüşü ve tadı birbirinden oldukça farklıdır. İzmir’in meşhur köftesi de de bu lezzetlerden biridir.

Şevketibostan

İzmir’in hemen her noktasında bulunan ve oldukça da sevilen lezzetlerinden biri de şevketibostandır. Özellikle kavrularak pişirilen ve bu hali ile tüketilen şevketibostan, aslında bir ot cinsidir ve zeytinyağı ile pişirilir. Bu sebeple soğuk olarak da tüketilebilir ve pek tabii meze diye de nitelendirilir.

 

sevketibostan-485x360.jpg

Arapsaçı

İzmir’in meşhur otlarından biri olan arapsaçı, bir İzmir sofrasında olmazsa olmazlardandır. İster sadece kavurması, ister haşlanıp daha sonrasında sarımsak, zeytinyağı ve sirke ile buluşmuş hali ister yoğurt ve sarımsakla hemhal olmuş şekli… Hepsi sevilir, hepsi de İzmir’in gözbebeğidir.

Şambali Tatlısı

İzmir sokak lezzetleri nelerdir diye sorsanız 35 yaş üstü insanlara, tatlılar kısmında mutlaka ilk sırada şambali ismini verirler. Bu şehrin yıllardır en sevilen sokak lezzetlerinden biri olan şambali tatlısı, irmik, badem ve tam kıvamında şerbetin inanılmaz buluşmasıdır. İzmir'de ne yenir diye merak ediyorsanız şambali tatlısını mutlaka denemelisiniz.

Gevrek

İstanbul, Ankara, Nevşehir, Kastamonu ve İzmir’in simitleri birbirinden farklıdır. Bunlar içerisinde şekil itibarıyla birbirine en çok İstanbul, Ankara ve İzmir simitleri benzese de onlar da içlerinde yapılış ve kullanılan malzemelerin ekleniş itibarıyla ayrılır. Bu nedenle İzmir’in sokak lezzetinin ismi simit değil, gevrektir. İstanbul’un alışılagelmiş simidinden daha ince ve biraz daha büyük olan gevrek, pekmezli suda haşlandıktan sonra susamla buluşur ve fırında pişirilir.

Lokma

İzmir’de belki de para verilmesine dahi gerek kalmaksızın tüketilebilecek lezzet lokma tatlısıdır. Böyle diyoruz çünkü İzmir’de her gün illa ki bir köşe başında sırf hayır işlemiş olmak için insanlar lokma dağıtır. Öğrencisinden yaşlısına, çocuğundan gencine tüm İzmirlilerin ve İzmir’i ziyaret edenlerin illa ki en az bir kez denediği bu lezzet, günümüzdeki dolgulu ya da çikolata sosuyla servis edilen lokmalardan ziyade eski usul olanıdır. Çıtır çıtır dış katmanı ısırıldığı takdirde şerbeti akmaya başlar ve sıcacık tüketilmesi tarafımızca tavsiye edilir.

Kuşkonmaz Kavurması

Türkiye’de en çok kuşkonmazın tüketildiği şehir neresi diye sorsalar hiç şüphesiz İzmir deriz. Çoğu şehrimizde kuşkonmazın doğru ayıklanması bile tereddütlü bilgiler skalasındayken İzmir mutfağında bu iş çocuk oyuncağıdır. Ayrıca bu şehrin en sevilen lezzetleri arasındadır.

Radika Salatası

Lezzetli mi lezzetli, şifalı mı şifalı bir ot olan radika, İzmir’in meşhur otları arasındadır. Üstelik direkt olarak salata şeklinde tüketilir. Radika, acı yahut tatlı olmak üzere iki farklı aromaya sahiptir. İzmir’de radika olarak isimlendirilse de Anadolu’nun genelinde tatlı aromalısı hindiba, acı aromaya sahip olanı ise karahindiba olarak bilinir. Yaprakları haşlandıktan sonra zeytinyağı, sarımsak ve limon üçlüsüyle buluşan bu enfes lezzet, kesinlikle İzmir’de ne yenir sorusunun enfes cevapları arasında yer alır.

 

radika-salatasi-300x225.jpg

Papaz Yahnisi

İzmir’de en çok yapılan yemeklerden biri olan papaz yahnisi, İstanbul’dakine nazaran balıktan ziyade et ile yapılır. Bolca arpacık soğan kullanılması şanındandır. Ayrıca pek çok çeşitli yemeği bulunsa da İzmir’in, papaz yahnisi en sevilen et yemekleri arasındadır.

Fırında Yumurta

Size boyozu anlatırken bahsettiğimiz, boyoz ile birlikte servis edilen yumurtadır. İzmir mutfağına Sefarad Yahudileri ile dahil olmuştur. Boyozun pişirildiği ve soğumaya bırakıldığı fırına (ortalama 50 derecelik bir fırına) 12 – 15 saat arasında pişmeye bırakılan bu yumurtalar, ertesi günkü boyozlar ile servis edilir.

Kabak Çiçeği Dolması

İzmir’le birlikte Ege yöresinin en önemli lezzetlerinden biri olan kabak çiçeği dolması, bu şehirde mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasındadır.

 

kabak-cicegi-dolmasi-1024x768.jpg

Midye Dolma

İzmir’in ünlü sokak lezzetlerinden biri de hiç kuşkusuz tıpkı İstanbul’da olduğu gibi midye dolmadır. Sahil şehri olmasının da vermiş olduğu etki ile tamamı Mardinli olan midyecilerden kesinlikle satın alınıp, denenmesi gereken bir lezzettir.

Enginar Çiçeği Dolması

Otun ve sebzenin hemen her hali İzmir mutfağının vazgeçilmezleri! Enginarın kalp kısmı ayrıldıktan sonra kalan çiçek bölümünün harç ile doldurularak usul usul pişirilmesinden oluşur.

Çıntar Kızartması

Ege Bölgesi’nin en lezzetli mantar çeşitlerinden olan çıntar, İzmir mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Güzelce temizlendikten sonra kızartılan ve kendinden rayihalı kokusuyla tadının adeta haberciliğini yapan bu müthiş lezzet, özellikle bahar aylarında bulunur. İzmir'de ne yenir diye merak edenlerin mutlaka denemesi gereken lezzetler arasında yer alan çıntar kızartması, herkesi kendine hayran bırakıyor.

 

cintar-kizartmasi-741x486.jpg

Sütlü Balık

“Balık yemeden önce veya yedikten sonra süt ve süt ürünü tüketilmez!” sözünü askıya aldırtan lezzettir sütlü balık. Ancak bu yemeğin en önemli unsuru balığın taze olmasıdır. Levrek ile yapılır.

İzmir Bomba

Son yıllarda İzmir’in en meşhur olmuş lezzetlerinden olan İzmir bomba, incecik hamur arasında bolca sürülebilir çikolata ile pişirilen bir tatlıdır.

Çığırtma

Karışık kızartmanın İzmirli hali olan çığırtma, sebzelerin kızartılırken çıkardığı sesten adını alır. Ayrıca sarımsaklı domates sosu ile buluşturularak servis edilir.

Kokoreç

 İstanbul’un olduğu kadar İzmir’in de sokak lezzetleri arasında kokoreci meşhurdur. Üstelik midye dolma gibi içeriği tamamen aynı değil, birbirlerinden farklıdır. Kimyon başta olmak üzere yalnızca baharatla buluşturularak servis edilen İzmir kokoreci, sakatat sevenlerin bir numarasıdır.

Söğüş

İzmir’in sakatatlarında ayrı bir lezzet, ayrı bir kültür vardır. Söğüş de İzmir’in en sevilen ve en çok tercih edilen sakatatları arasındadır. Kellenin her noktasından etler kullanılarak hazırlanan söğüş, soğuk olarak servis edilir.

Sübye

Sefarad Yahudilerinden İzmir mutfağına geçen bir diğer lezzet de sübyedir. Yaz mevsimlerinin vazgeçilmez yöresel içeceği olan sübye, kavun çekirdeklerinden elde edilir ve taze taze tüketilmesi gerekir.

Bergama Köftesi

Bergama bölgesinin en önemli yöresel lezzeti olan bu köfte, İzmir’in pek bilinmese de kesinlikle denenmesi gereken yemekleri arasındadır. Özelliği ise sarımsak, un ya da ekmek içi konmadan yalnızca kıyma ve bol baharat ile yapılmasıdır.

 

bergama-koftesi.jpg

Tire Köftesi

Kebap ile köfte arasında bir yerde bulunan tire köftesinin tarihi, 1900’lerin başına kadar uzanır. Yağ oranı en fazla yüzde 20 olması gereken köfte, domates sosu yatağında servis edilir.

Otlu Börek

Özellikle bahar aylarında Ege’nin bereketli toprakları bolca lezzetli ot verir. İşte bu otlar, İzmir tulumu ile buluşur ve ardından da tadına doyum olmayan otlu börek yapılır.

Yoğurtlu Gopez

Yine deniz ile süt ürünü bir arada! “Nasıl oluyor bu iş?” diye sorulmamalı çünkü taze deniz ürünü ile süt ürünü bir arada tüketilebilir. Burada işler deniz ürünü taze değil ise karışıyor. Gopez balığı kızartıldıktan sonra sarımsaklı yoğurt, tereyağı, pul biber, dereotu ve cevizle buluşur. İzmir'de ne yenir sorusunun en güzel cevaplarından biri olan yoğurtlu gopeze bayılacaksınız.

Kabak Sinkonta

Kabak sevmeyenlere bile kendini sevdiren bu lezzet, bol soğan, nane ve zeytinyağı ile kabakların fırında domates sosu eşliğinde pişirilmesiyle meydana gelir.

Pastiç

İzmir usulü ay çöreğidir. İçerisinde bolca kuru üzüm, fındık ve kakao barındırır.

 

pastic.jpg

Deniz Börülcesi

İzmir mutfağının en önemli mezelerinden olan deniz börülcesinin yapımı biraz zahmetli olsa da şehrin en sevilen lezzetleri arasındadır.

Girit Ezme

Antep fıstığı, beyaz peynir, sarımsak, taze kekik, ceviz içi, zeytinyağı ve pul biberin hemhal olana değin karıştırılmasıyla oluşan Girit ezmesi, yapıldıktan birkaç saat sonra tüketilse tadı daha da yoğun olarak alınır. İzmir’in yanı sıra tüm Ege’nin en beğenilen mezeleri arasındadır.

Samsades

İzmir’in hakkı yenildiğini düşündüğümüz müthiş lezzetidir. İçerisine peynir konmuş ve çıtır çıtır olana kadar kızartılmış üçgen şeklindeki hamurların şerbetle buluştuğu halidir. Peynirli tatlıları sevenler için künefeye alternatif niteliğindedir. İzmir'de ne yenir diyorsanız, Samsades deneyeceğiniz belki de en farklı lezzetlerden biri olma özelliği taşıyor.

Mandalina Tatlısı

Kış mevsiminin en güzel hediyelerinden olan mandalinanın en güzel hallerinden olan mandalina tatlısı, genellikle kaymak ya da dondurma ile servis edilir. İzmir’de kesinlikle denenmesi gereken lezzetler arasındadır.

Hemen İzmir uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

İzmir En İyi Yemek Mekanları Nerelerdir?

İzmir en iyi yemek mekanları şehir merkezinde toplanan şehirlere kıyasla tüm bölgelerine yayılı müthiş mekanların olduğu bir şehirdir. Biz de Bilet Dükkanı olarak İzmir en iyi yemek mekanlarını sizin için derledik.

Alsancak Dostlar Fırını

Boyoz dendiğinde İzmir’de ilk akla gelen Alsancak Dostlar Fırını’dır. Çiçekliköy kahvaltı mekanları ise İzmir tulumu başta olmak üzere bu şehrin en güzel kahvaltılıklarının bulunduğu noktalardır. 

Kumrucu Şevki

Kumrucu Şevki, İzmir’de asıl kumrunun yenebileceği mekandır. Öte yandan Kordon Yengeç Restoran, bu şehrin kesinlikle en taze deniz ürünlerini ve mezelerini barındırır. Bomba için Çelebi Unlu Mamulleri’ne uğranmalıdır.

 

kumrucu-sevki-300x183.jpg

Köfteci Mehmet Irmak Lokantası

Köfteci Mehmet Irmak lokantası her ne kadar ilk bakışta salaş görülse de boş masa bulmakta zorlanılan bir yerdir ve İzmir köfte başta olmak üzere şehrin en iyi köftelerini yapan yer olarak bilinir. 

Bizim Lokanta

İzmir’in envaiçeşit yöresel ev yemeğinin adresi hiç kuşkusuz Bizim Lokanta’dır. Her gün onlarca çeşidin çıktığı bu lokanta, kesinlikle uğranması gereken yerler arasındadır. 

Söğüşçü Cimbom

Pastiç, torpil ve şambali tatlılarının adresi, İzmir’in en köklü pastanelerinden olan Sevinç Pastanesi’dir. Söğüş için ise adres pek tabii Söğüşçü Cimbom’dur. Balığın envaiçeşit hali içinse Veli Usta Balık Pişiricisi bu noktada uğranması gereken yerler arasındadır.

 

soguscu-cimbom-1024x733.jpg

 Kokoreççi Asım Usta

Son tavsiye mekanımız ise kokorecin hası için olacaktır. Bu noktada kesinlikle Kokoreççi Asım Usta’ya uğranmalıdır.

Bilet Dükkanı Ailesi olarak şimdiden sağlıklı uçuşlar ve afiyetler dileriz. 

10 Şubat 2023 26dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
217 Yazı

Benzer Yazılar