Vietnam’da Sokak Lezzetleri Keşfi

Güneydoğu Asya’nın en merak edilen ülkelerinden biri olan, “S” şeklindeki gizemli ülke Vietnam her sene Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından gelen turistleri kendine aşık ederek en güzel şekilde ağırlıyor. İşte lezzetli Vietnam yemekleri... 

4 Nisan 2024 4dk okuma

Peki alışılagelmiş ve dünyaca kabul görmüş mutfakların dışına çıkarak, Asya’nın geleneksel ve sıra dışı lezzetlerine bir şans vermeye ne dersin? Öyleyse Vietnam bu seneki ilk rotan olabilir! Hemen Bilet Dükkanı'nın avantajlı kampanyaları ile Vietnam uçak bileti al, keşfetmenin tadını çıkar. 

Tropik iklime sahip bir bölgede yer alması Vietnam mutfağının şekillenmesinde çok etkili olmuş, Vietnam lezzetleri de ülkenin kendisi kadar renkli ve değişik! 

Abartılı ve ağır olmayan lezzetlerin tatlı, tuzlu ve ekşiyle buluştuğu bu egzotik mutfak aynı zamanda dünyanın en sağlıklı ve düşük kalorili mutfaklarından biri olarak da kabul ediliyor. 

vietnam-yemekleri-neler.webp

Her ne kadar yüzölçümü olarak geniş topraklara sahip olmasa da kıyı şeridi oldukça uzun olan bu ince şekilli ülke deniz ürünleri konusunda da bir o kadar çeşitli. Çin, Laos ve Kamboçya gibi ülkelerle sınır komşusu olduğu için mutfağının da her daim bu ülkelerle etkileşimde olduğu Vietnam yaklaşık iki yüzyıl boyunca Fransız himayesinde olduğu için baget ekmek gibi hamur işlerinden yapılan sandviçler de geleneksel hale gelmiş.

Vietnam sokak lezzetlerinin tipik bileşeni ve olmazsa olmazı tabii ki pirinç! Kokulu ve uzun taneli pirinçler, pirinç yaprakları, pirinç eriştesi, pirinç tatlıları, pirinç şarabı, pirinçten yapılmış atıştırmalıklar ve kreplerle burada pirince tam anlamıyla doyacaksın.

Nuoc Mom isimli balık sosunu da burada sıklıkla duyacaksın, çünkü pek çok sokak lezzetine asıl dokunuşu yapan bu sostur. Balığın her türlüsünün sık sık kullanıldığı Vietnam mutfağında süt ürünleri ise neredeyse hiç kullanılmıyor. Hindistan cevizi sütü gibi bitkisel sütlerle yemekler kıvamlandırılıyor. Domuz eti ve yapı ise Vietnam mutfağının hemen hemen her köşesinde var.

Vietnam Yemekleri Hakkında Her Şey


Kişniş, fesleğen, frenk soğanı, nane ve yerel baharatlar da Vietnam sokak lezzetlerinin olmazsa olmaz unsurlarından. Sosyal medyada Güneydoğu Asya ülkelerinde satılan sokak lezzetlerinin videoları özellikle son zamanlarda daha çok yayılmaya başladı. Hijyen kurallarına önem vermeden yapılan bu yemekler gezginler arasında "Acaba bu ülkelerde sokak lezzetleri yemek tehlikeli mi?" sorusuna sebep oluyor. 

Vietnam ve benzeri ülkelerde sokak lezzetlerinin eski ve geleneksel ortamlarda yapıldığı doğru, ancak genel olarak sokak yemekleri satıcılarının ülkede temizlik ve hijyen kurallarına uyduğunu söyleyebiliriz. Yine de dikkatli olmakta fayda var, önünde turist kalabalığı olan pazarcılardan yemek almanı tavsiye ederiz. Çiğ ve az pişmiş yemeklerden kaçınarak mutlaka şişe su satan yerlerden alışveriş yapın.

vietnamda-ne-yenir.webp

Vietnam’a gitmek için belli bir bütçe ayırman şart, ancak en pahalı aşamanın uçak bileti almak olduğunu söyleyebiliriz. Vietnam otelleri ve Vietnam sokak lezzetleri oldukça uygun fiyatlı. En uygun fiyatlara Vietnam uçak bileti almak için hemen Bilet Dükkanı web sayfasını ziyaret edebilir ve en güzel Vietnam otelleri için rezervasyonunu tamamlayabilirsin.

Vietnam'da Sokak Lezzetleri Keşfi


Gelelim yazımızın en merak edilen kısmına! Küçük porsiyonlarla yemeyi unutmayın, çünkü burada tadına bakılması gereken sayısız lezzet var. İşte iştah kabartan tatlarıyla, sabahın erken saatlerinde kurulan pazarlarda satılmaya başlanan en popüler Vietnam sokak lezzetleri:

Pho: Pirinç eriştesi, yerel ot ve baharatlar ve tavuk suyuyla hazırlanan bu çorba ince dilimlenmiş dana ya da tavuk etiyle servis edilir.

Banh Mi: Fransız baget ekmeklerinin kısa ve tombul hali olan ekmeğin içine tavuk ya da domuz eti, salamura sebzeler, pate ve taze yeşillikler konur.

Goi Cuon: Pirinç yufkasından hazırlanan ve sigara böreğini andıran Goi Cuon’dan birkaç adet eline alıp fıstık sosuna bandırıp yerken Vietnam sokaklarını keşfedebilirsin. Börek harcının içi karides (bazen ilave olarak domuz eti), erişte ve çeşitli sebzelerden hazırlanıyor.

vietnam-yemekler.webp

Banh Xeo: Pirinç unu, Hindistan cevizi sütü ve zerdeçalla hazırlanan gözleme hamurunun içerisine domuz eti, karides, fasulye filizi ve çeşitli otlar konarak sacda pişirilir. Yanında biberli sos ve limon suyuyla servis edilir.

Cao Lau: Doyurucu bir ana yemek tabağı olan ve her köşe başında plastik tabaklarla satılan bu sokak lezzetli tavuk, dana ya da domuz etinin otlu et suyunda pişirilip kalın pirinç eriştesiyle karıştırılmasıyla servis edilir. Son dokunuş olarak üzerine çıtır pirinç krakerleri, yer fıstığı parçaları ve kızarmış domuz kabukları ilave edilir.

Bot Chien: Pirinç unundan hazırlanan mantı büyüklüğündeki hamur parçaları derin yağda kızartıldıktan sonra üzerine yumurta kırılır. Üzerine papaya ve arpacık soğanı rendesiyle frenk soğanı eklenerek servis edilir.

Bun Cha: Daha çok başkent Hanoi’de tüketilen bu klasik sokak lezzeti kömür ateşinde pişen domuz köfteleri balık sosuyla marine edilerek yanında ot ve pirinç eriştesi ile servis edilir.

vietnam-yemekleri-hakkinda.webp

Che: Gerçek anlamda ilginç tatları denemek istiyorsan bu tatlı çorbayı mutlaka denemelisin. Fasulye, meyveler ve Hindistan cevizi sütü karıştırılarak jöle eklenir ve soğuk servis edilir.

Caphe Trung: O zaman daha da ilginç bir tatlıyla gelelim, yumurtalı kahve! Kremalı tatlı yumurta köpüğünün üzerine sıkıldığı yoğun kahvenin ilginç bir tadı olduğu söyleniyor.

Tra Da: Tüm bu sıra dışı lezzetlerin dışına çıkarak normale dönmeye ihtiyacım var diyorsan siyah çay ve şekerle hazırlanıp limon dilimi ve nane yaprağıyla servis edilen bu buz gibi çayı içip ferahlayabilirsin.

4 Nisan 2024 4dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Doğukan Akbaba
42 Yazı

Benzer Yazılar