Gemi Turları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

11 Temmuz 2023 6dk okuma

Uzaydan “Soluk Mavi Nokta” olarak görülmesini ve nitelendirilmesine sebep olan dünyadaki denizlerin ve okyanusların kıyılarında birbirinden farklı birbirinden güzel kültürel ve doğal zenginlikler bulunur. Gemi turları ise tek tatilde birden fazla yere gitmek isteyip, birbirinden farklı kültürlere tanışmayı amaçlayanlar için en çok tercih edilen tatil seçeneklerinden biridir. "Gemi Turları Hakkında Bilinmesi Gerekenler" başlıklı yazımızda, turlar ile ilgili merak ettiğiniz tüm konulara değinmeye çalıştık.

Gemi Turlarında Nelere Dikkat Etmeliyim?

Bilet Dükkanı olarak “Gemi Turları Hakkında Bilinmesi Gerekenler” başlıklı yazımızı hazırlarken; seyahate çıkmadan önce, seyahat sırası ve sonrasında tatilcilerin işlerini kolaylaştıracakları listeledik. Ayrıca “Nelere dikkat etmeliyim?” sorusuna da detaylıca cevap verdik. 

İşte gemi turları hakkında bilinmesi gerekenler...

gemi-turlari-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-962x420.webp

Sizde Kinetosis Var Mı?

Tek seferlik bir tatilde birden çok ülkeyi ya da sahili keşfetmek isteyenlerin ilk tercihi gemi turlarıdır. Ancak bu noktada öncelikli dikkat etmesi gereken kinetosise sahip olup olmadıklarını bilmeleridir. Kinetosis ya da kinetosiz olarak adlandırılan “taşıt tutması” durumu, daha önce deniz yolculuğu yapmamış kişilerde bulunduğu takdirde oldukça zorlayıcı olacaktır. Bu sebeple tatilcilerin ilk olarak kendileriyle ilgili öğrenmesi gereken konu, deniz yolculuğunun onlar için uygun olup olmadığı ve kinetosisleri bulunup bulunmadığı olacaktır. 

  1.  

Erken Rezervasyon Fırsatları

Cruise Turları olarak da adlandırılan gemi turları, genellikle oldukça uzun rotalara sahiptir. Ayrıca tur hizmeti veren gemiler, pek çok odaya sahip ve oldukça büyüktür. Hatta devasa olarak dahi nitelendirilebilir. Bu noktada pek çok farklı fırsatlar, potansiyel müşterilere sunulur. Bu fırsatlardan en önemlisi ise hiç kuşkusuz erken rezervasyon fırsatlarıdır.

Binin üzerinde yolcuyu bir arada ağırlayan ve gezici tatil hizmeti veren gemi turları, birbirinden içerik olarak farklı birçok oda tipine sahip olduğundan, satış kısmında farklılıklar sunarlar. Ayrıca erken rezervasyon fırsatları ile yolcularının çok daha uygun fiyatlara tatil yapmalarına olanak tanırlar. Bunun için gemi turuna katılacak kişiler, satın alma işlemi yapmadan önce kesinlikle erken rezervasyon fırsatlarını araştırmalıdır.

Planlama Yapın

Gemi turları başta olmak üzere bir tatile çıkıldığı takdirde, tüm süreci en konforlu şekilde geçirmenin birinci önceliği planlama yapmaktır. Bu noktada yolcuların öncesinde araştırma yapmaları gerekir. Bu noktada, katılmak istenen gemi turunun rotası ve ulusal mı yoksa uluslararası mı hizmet vereceği de önemlidir.gemi-turlari-2-1024x447.webp

Planlama yapma noktasında gerekli olan araştırma için yolcular gemi turunun rotası, süresi, demirleyeceği limanlar, kara gezisi olup olmadığı, oda türleri, mutfağındaki yemeklerin içeriği ve daha pek çok şeyi araştırmaları; edinilen bilgiler neticesinde de planlamaları, tatilleri boyunca karşılaşabilecekleri olası bir sorunun önüne geçecektir. 

Oda Seçimi

Neredeyse yazımızın başından beri gemi turlarında odaların farklılık gösterebildiğinden söz ettik. Zira bir otelde olduğu gibi cruise gemilerinde de çok çeşitli odalar bulunur. Bu noktada yolcular, ihtiyaç ve konforlarına göre seçenekleri değerlendirmelidir. 

Gemi turu satın alacak yolcuların önlerine çıkacak oda seçenekleri arasında fiyat açısından da en belirleyici özellik, odaların pencereli oda olup olmadığıdır. Zira genellikle pencereli odalar satın alındığından, son dakika karar verilen bir gemi turunda istenen oda kiralanamayacaktır. Bu noktada erken rezervasyon ile süit oda, balkonlu oda, iç ya da dış kabinli oda gibi seçeneklerden biri tercih edilip, satın alma işleme tamamlanabilir.

Vize

Genellikle uluslararası sularda hizmet veren cruise gemileri, tatilcilerin birden fazla ülkeyi ziyaret etmelerine olanak tanır. Bu noktada yolcuların vize durumlarını kontrol etmeleri gerekmektedir. Zira vize işlemleri önceden halledildiği takdirde, geminin demirlendiği ülkelerde kara gezisi yapmak da mümkün olacaktır. Ayrıca, uluslararası gemi turlarına katılacak kişilerin vize süresinin en az 6 ay geçerli olması zorunludur. Her ne kadar bazı ülkeler için bu süre 6 ayın altında olsa da genel kural, yolcuların en az 6 ay daha geçerli vizeleri bulunması gerekir.deniz-turlari-3-1024x447.webp

Gemiye Biniş

Tıpkı hava yolu ulaşımında olduğu gibi gemi turlarında da biniş esnasında birkaç önemli detay bulunuyor. Bunlardan ilki, yolcuların valizleri ile direkt olarak odalarına geçemeyeceği. Zira öncesinde kişisel bilgilerinizin olduğu kartları bagajınıza takmanız gerekiyor. Ardından gemideki görevliler, bagajınızı odanıza taşıyor. Ardından, gemi turuna katılacağınız noktada, giriş işlemlerinizi yaptırmanız gerekiyor. Yapılan bu işlemle birlikte size, tüm yolculuğunuz boyunca kimlik kartı yerine geçecek, odalarınıza giriş ve çıkışı yapmanızı sağlayacak ve gemi içerisindeki harcamalarınızda kullanabileceğiniz bir kart veriliyor. Cruise Kart olarak da adlandırılan bu kart ile gemi içerisindeki tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyorsunuz. 

Yemekler

  1.  

“Gemi Turları Hakkında Bilinmesi Gerekenler” başlıklı yazımızın ikinci maddesinde de belirttiğimiz üzere, gemiye biniş yapmadan evvelki araştırma kısmında mutlaka ki yemekleriyle ilgili bilgi edinilmesi gerekiyor. Bununla birlikte, gemideki yemek saatlerine de dikkat etmek büyük önem arz ediyor. Zira cruise gemilerinde ekseriyetle akşam yemekleri saat 18.00 ile 20.00 arasında veriliyor. Öte yandan, pek tabii gemide 24 saat yeme-içme imkanları bulunuyor ancak bunlar fazladan ücrete tabii bulunuyor.

Hemen uçak bileti, otel rezervasyonu ve araç kiralama yaptırın.

 

 

Eğlenceler / Aktiviteler

Günlerce, hatta çoğu zaman haftalarca süren bir seyahatten bahsediyoruz. Pek tabii açık denizdeyken yolcuların sıkılmaması ve birbirleriyle kaynaşabilmesi bir yana, eğlenceli vakit geçirmeleri için pek çok aktivite düzenleniyor. Bunlar arasında sirk aktiviteleri olduğu kadar, aerobik, dans, müzik dinletileri, tiyatrolar, canlı müzik ve pek çok benzeri aktivite ve eğlence olanakları da yolcular için sunuluyor. 

Yukarıda bahsettiğimiz aktivite ve eğlence programları dışında, gemi turundaki tatilcilerin hobiler edinebilmesi için briç, tavla ve pinpon turnuvaları da düzenlenebiliyor. Öte yandan, kütüphane ve puzzle köşeleri de yine meraklılarını bekliyor.gemi-turlari-4-1024x447.webp

İletişim

Genellikle uluslararası sularda dolaşan cruise gemileri, tur sırasında iletişim kısmında da hizmet verir. Ancak bu noktada dünyanın herhangi bir açık denizinde internet kullanmak ve sevdiklerinizle bu internet üzerinden iletişime geçmek istediğiniz zaman işler biraz pahalılaşabiliyor… Bu tip gemi turlarında, internet bağlantısının dakikalık ücretlendirmesi ortalama 10 ile 15 dolar arasında değişkenlik gösteriyor. Bu nedenle, demirlendiği ve karaya çıkıldığı zamanlarda, kafe ve benzeri noktalardaki ücretsiz wi-fi hizmetlerini kullanmak, en akıllıca seçenek olacaktır. 

Kara Turları

Gemi turlarında tatilcilerin en fazla heyecanlandıkları zamanlar, yeni bir limana yanaşıldığı ve kara turları başladığı zamanlardır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken birkaç önemli husus bulunur. Bunlardan ilki; kişinin vizesinin bulunulan ülkede geçerli olup olmadığı, ikincisi ise geminin ne kadar demirli kalacağıdır. Zira kara turları her zaman gemi turu hizmetinde değildir. Kişiler tek başlarına da demirlenen karayı keşfetmek isteyebilirler. Bu durumda geminin yeniden açılması öncesi, tatilcilerin dönmüş olmaları gerekir. İlk olarak gemideki görevlilerle, ne zaman tekrar hareket edileceğinin bilgisini almak oldukça önemlidir. 

Gemi turuna katılacak olanların bilmesi gereken 10 maddeyi anlattık. Pek tabii bununla birlikte çıkılan turun zamanı ve nereye varacağı; bu nedenle kişilerin yanında götüreceği kıyafetler de mühimdir. Öte yandan, gemiden gemiye değişmekle birlikte bahşiş verme adeti de bu gibi turlarda büyük önem arz ediyor.

Bilet Dükkanı olarak sizler için gemi turları hakkında bilinmesi gerekenleri listeledik ve detaylıca anlattık. Şimdiden keyif ve unutulmaz güzel anılarla dolu bir tatil dileriz.

11 Temmuz 2023 6dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
220 Yazı