Helsinki Kuzey Işıkları Ne Zaman ve Nerede Görülür?

Kuzey Yarımküre'de her kış, aurora borealis muhteşem bir ışık gösterisiyle gökyüzünde dans eder. Şimdi yukarıya baktığınızı ve gece gökyüzünde dalgalanan çok renkli ışık perdelerini kendiniz gördüğünüzü hayal edin. Bilet Dükkanı olarak bu yazımızda Helsinki kuzey ışıklarını görme şansınızı nasıl en üst düzeye çıkarabileceğinizi anlatacağız. 

15 Aralık 2023 6dk okuma

Aurora Borealis olarak da bilinen Kuzey Işıkları, genellikle Kuzey Amerika veya Kuzey İskandinavya gibi yüksek enlem bölgelerinde görülen, dünya gökyüzündeki renkli doğal ışık gösterileridir. Nasıl oluştuğuna gelecek olursak denklem çok basit. Güneşten gelen yüklü parçacıkların dünya atmosferindeki gazlarla çarpışması… Ve sonuç, gece gökyüzünde dans eden muhteşem ışıklar… Finlandiya’nın başkenti Helsinki ise onu görebileceğiniz en iyi yer…

Kuzey Avrupa'da yer alan bir İskandinav cevheri olan Helsinki doğal güzelliğin, kültürel zenginliğin ve benzersiz deneyimlerin olağanüstü bir karışımını sunuyor. Helsinki’de kuzey ışıklarını kovalamak çoğu gezgin için yapılacaklar listesi deneyimidir ve bahse girerim siz de onlardan birisiniz!

Bu nedenle geziniz sırasında Helsinki’de kuzey ışıklarını görmek için bilmeniz gereken her şeyi Bilet Dükkanı olarak bir araya getirdik. Pratik ipuçlarından, sık sorulan sorulardan ve elbette Helsinki’de kuzey ışıklarını görmek için en iyi yerlerden ve en iyi zamandan başlayarak…

Helsinki Hakkında


Finlandiya'nın Güney’inde başkent Helsinki, manzarasının güzelliği, yaşam sanatı ve mimarisiyle ünlü bir şehirdir. Bütün bunlar Helsinki’yi Avrupa'nın en güzel şehirlerinden biri yapıyor. Hemen Bilet Dükkanı'ndan uygun Helsinki uçak bileti alın, bu eşsiz manzaraya şahit olun. 

Müzeleri, çok sayıda restoranı, tarihi binaları ve doğasıyla Helsinki, çok çeşitli aktiviteler sunarak yalnız gezginler, aileler, sevgililer ve arkadaşlar için eşit derecede uygun bir destinasyon haline geliyor. Şehirdeki önemli yapılar arasında Helsinki Katedrali, Finlandiya Ulusal Opera Binası, Finlandiya Ulusal Müzesi ve Temppeliaukio Kilisesi gibi yerler bulunur. Helsinki'deki doğal güzellikler arasında ise Sibelius Parkı, Esplanade Park ve Suomenlinna Kaleleri gibi yerler bulunur. Yaz aylarında, liman bölgesindeki sahil şeridi ve geniş parklar, insanların dinlenmek, piknik yapmak ve açık hava etkinliklerine katılmak için popüler yerlerdir.

kuzey-isiklari-ne-zaman-gorulur.webp

Finlandiya'nın iki resmi dili vardır: Fince ve İsveççe. Ancak özellikle Helsinki'de neredeyse herkes İngilizce konuşuyor. 20. yüzyılda şehir hızla büyüyerek altyapısını ve endüstrilerini modernleştirdi. Helsinki aynı zamanda dünya tarihinde önemli anlara da ev sahipliği yapmıştır; en önemlisi, şehrin uluslararası profilinin yükselmesine yardımcı olan 1952 Yaz Olimpiyatları'dır. Şehir yürüyerek kolayca keşfedilebilir, ancak yürümeyi sevmiyorsanız veya şehir merkezinin dışına çıkmak istiyorsanız, Helsinki çok iyi bir toplu taşıma ağına sahiptir. Helsinki aynı zamanda eğitim alanında da önemli bir merkezdir. Şehirde çok sayıda üniversite, kolej ve araştırma merkezi bulunur. Helsinki Üniversitesi ve Aalto Üniversitesi gibi kurumlar, uluslararası alanda tanınır.

Genel olarak, Helsinki, güzel mimarisi, doğal güzellikleri, kültürel zenginlikleri ve canlı atmosferi ile ziyaretçilere hoş bir deneyim sunan bir şehirdir.

Helsinki'ye Ne Zaman Gidilir?


Helsinki oldukça soğuk bir şehirdir. Bu nedenle uzun günlerin ve hoş sıcaklıkların tadını çıkarabileceğiniz yaz aylarında Bilet Dükkanı üzerinden kolayca ve ucuza alabileceğiniz Türkiye Helsinki uçak bileti ile şehre gitmek en iyisidir. Dahası, Finlandiya'da yeni okul yılı Ağustos ayının başında başlıyor. Dolayısıyla Temmuz ve Ağustos ayına göre olan kalabalık dönemin aksine daha sakin de bir tatil geçirebilirsiniz. 

kuzey-isiklari.webp

Helsinki Uçak Bileti Fiyatları


Türkiye Helsinki uçak bileti fiyatları, çeşitli faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Bunlar arasında seyahat tarihleri, rezervasyon tarihi, hava yolu şirketi ve sınıfı gibi etkenler bulunur. Ancak Bilet Dükkanı üzerinden erken rezervasyon yaptığınızda ve seyahat tarihinden önceki dönemlerde bilet almanız durumunda daha uygun fiyat fırsatını yakalama şansı bulabilirsiniz. Ayrıca, düşük sezon dönemlerinde seyahat ederseniz daha ucuz biletler bulma şansınız da vardır. Yine de ileri tarihli aktarmalı Helsinki uçak bileti fiyatları şu an için 5.500 liradan direkt uçuşlarda ise 5.800 liradan başlıyor. 

Bilet Dükkanı'nın birbirinden avantajları kampanyalarından yararlanarak tatilini en uygun fiyatlarla planlayabilir, bütçenizi aşmadan Kuzey Işıklarını seyredebilirsiniz. 

Finlandiya Vize Şartları


Türkiye ile Finlandiya arasındaki vize rejimine göre umuma mahsus pasaportu (bordo) olanlar vize uygulamasına tabi tutulmaktadır. Ancak diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahibi Türk vatandaşları ise ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, Finlandiya'ya yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır. Finlandiye uçak bileti alarak ülkeye kuzey ışıkharını seyretmeye gitmek isteyenler içinse Helsinki vizesi şartları şu şekildedir:

  • Finlandiya büyükelçiliğinden seyahat takviminden en geç 15 gün, en erken 3 ay öncesine randevu alınması gerekmektedir. 3 ay öncesinde alınan randevular kabul edilir.
  • Seçilen vize türü için gerekli olan belgelerin temsilciliklerin istediği düzen ile eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi gerekir.
  • Son 5 yıl içerisinde Schengen vizesi almamış olan kişilerin parmak izi vermesi zorunludur. Parmak izinin geçerlilik süresi 5 yıldır. 5 yıl önce parmak izi vermiş olanlar tekrardan parmak okuyucuya girmelidir.
  • Pasaport ve vize kopyalarının seyahat takviminden en az 3 ay öncesine kadar geçerli olması gerekir.
  • Başvuru yapılacak olan pasaportun 10 yıldan eski olmaması gerekir.

finlandiya-vizesi.webp

Helsinki'de Kuzey Işıkları Ne Zaman Görünür?


Helsinki’de kuzey ışıklarını yakalamanın en iyi ayları Eylül'den Mart'a kadar olan dönemdir. Bu süre içerisinde ise güneş aktivitesinin arttığı en iyi zamanlar Eylül sonu ve Mart ortası olacaktır. Ağustos ayının karanlık bir gecesinde de kuzey ışıklarını görmek mümkündür ancak yılın o zamanında ülkede gece saatlerinin sayısı sayısı daha azdır. Bu da bir kuzey ışığı görme şansınızın daha az olacağı anlamına gelir.

Bu muhteşem görüntüyü görmek için en iyi zamanın belirlenmesinde hava durumu da önemli bir husustur. Aralık'tan Ocak'a kadar şehir genellikle oldukça karlıdır. Bu da bulutların çok olabileceği anlamına gelir ki bu nedenle görüntüyü yakalama şansınız azalır. Şubat ayından Mart ayına kadar gökyüzü daha açık olma eğilimindedir ve Aralık ayından Ocak ayına kadar şehirde çok fazla turist yoktur. Kuzey ışıklarını görmek için günün en iyi zamanı, gökyüzünün daha karanlık olduğu ve Işıkların en aktif olduğu 22.00 ila 02.00 saatleri arasındadır.

Özetle, Helsinki’de kuzey ışıklarını görmek için Eylül'den Kasım'a veya Şubat'tan Mart'a kadar herhangi bir zamanı seçebilirsiniz. Ayrıca bahar ve sonbahar ekinoksunda güneş aktivitesi artar ve bu da Kuzey Işıklarını görme şansınızı artıracaktır.

kuzey-isiklari-nasil.webp

Finlandiya Kuzey Işıkları Nerede Görünür?


Artık kuzey ışıklarını görmek için Helsinki'yi ne zaman ziyaret edeceğinizi bildiğinize göre , elbette Finlandiya'da kuzey ışıklarını nerede göreceğinizi de merak edeceksiniz. Neyse ki cevap kolay! Finlandiya Laponyası, kuzey ışıklarını görmek için ülkedeki en iyi yer olarak karşımıza çıkar. 

Bu bölge Finlandiya'nın kuzey kesimindedir ve "aurora bölgesi" olarak adlandırılan bölgede yer almaktadır. Bölge içerisinde kuzey ışıkları gösterisini daha yoğun olarak görme şansınız yüksektir.

Özetlemek gerekirse, Finlandiya'da kuzey ışıklarını görebileceğiniz en iyi yerler şunlardır:

  • Rovaniemi – Burada yıl boyunca 150’den fazla kuzey ışığı manzarasını yakalayabilirsiniz.
  • Kemi – Camdan bir villanın içerisinde kuzey ışıklarını seyretme şansını yakalayabileceğiniz noktada yer alır. 
  • Saariselkä – Aurora borealis, burada yılda 200 defaya kadar görülebildiği için Kuzey Işıklarını görme olasılığı en yüksek yerlerden biridir.
  • Ivalo – Saariselkä'nın dışındaki küçük köy, kuzey ışıklarını görmek için harika ve sakin bir yerdir.
  • Kakslauttanen – Ivalo Havaalanı’na sadece 30 dakika uzaklıkta, çok az ışık kirliliğine sahip bir tatil yeri… Dolayısıyla ulaşımı oldukça rahat.
  • Ylläs – Bu köydeki sokak lambaları saat 22.00'de kapatılıyor, böylece herkes ışık kirliliği olmadan kuzey ışıklarını görebiliyor.
  • Levi – Finlandiya'nın en büyük kayak merkezi’dir. Kayak yaparken veya bir dağın tepesinden kuzey ışıklarını görmek istiyorsanız idealdir.
15 Aralık 2023 6dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
220 Yazı

Benzer Yazılar