İtalya’da Gezilmesi Gereken 5 Şehir

2010 yılı itibarıyla 109 farklı şehri bulunan İtalya’da kesinlikle gezilmesi gereken 5 şehri sizin için seçtik. Gezilecek yerleri ve tarihi değerleri konusunda da bilgi vermeyi ihmal etmedik. Ancak önce İtalya hakkında kısa bir bilgi vermek istiyoruz…

16 Ağustos 2023 8dk okuma

İtalya, dünyanın mimari güzellikleri, sanat eserleri ve gastronomisiyle en öne çıkan ülkesidir. Her yıl milyonlarca turistin adeta akınına uğrayan İtalya, modaya yön veren şehri Milano ile de modaseverlerin kalbine dokunur.

2010 yılı itibarıyla 109 farklı şehri bulunan İtalya’da kesinlikle gezilmesi gereken 5 şehri sizin için seçtik. Gezilecek yerleri ve tarihi değerleri konusunda da bilgi vermeyi ihmal etmedik. Ancak önce İtalya hakkında kısa bir bilgi vermek istiyoruz…

İtalya Hakkında

Resmi adı İtalyan Cumhuriyeti yani Repubblica Italiana olan İtalya, Güney Avrupa’da, İtalya Yarımadası’nda yer alır. Günümüzdeki devleti 2 Haziran 1946 tarihinde kurulan İtalya, sanat tarihinin gelişiminde en önemli rolü oynayan; Leonardo da Vinci ve Michelangelo gibi dünyaca ünlü isimlere ev sahipliği yapan bir geçmişe sahiptir. İtalya'da keyifli bir tatil için plan yapıyorsanız, İtalya uçak bileti sayfamızı ziyaret edebilir, avantajlı fiyatlardan faydalanarak uçak biletinizi satın alabilirsiniz. Ayrıca İtalya otelleri sayfamız üzerinden kampanyalarımızı değerlendirebilir, erken rezervasyon imkanı yakalayabilirsiniz.
İşte Bilet Dükkanı olarak sizin için seçtiğimiz İtalya’da gezilmesi gereken 5 şehir listesi…

Roma

İtalya denince ilk akla gelen yer olan Roma, İtalya’da gezilmesi gereken 5 şehir listemizin ilk sırasında yer alıyor. İtalya’nın başkenti olan Roma; sanat tarihinin ve mimarinin de adeta anavatanı gibidir. İşte Roma’da gezilecek yerler…

  • Kolezyum: İtalya yazıp, arattırınca karşımıza çıkan ilk fotoğraflarda mutlaka ki Kolezyum bulunur. İtalya’nın en meşhur gezi noktası olan Kolezyum’un tarihi, milattan önce 72 yılına kadar uzanır. Komutan Vespasianus tarafından inşasına başlanan ve İmparator Titus döneminde, milattan sonra 80’de tamamlanan bu göz alıcı yer, günümüze kadar gelebilmiş olmasının yanı sıra, kalıntılarının muazzam duruşu sebebiyle de oldukça ünlüdür. 
  • Pantheon: Roma’da gezilecek yerler diyorsak Panteon’dan da mutlaka bahsetmek gerekir. Girişi ücretsiz olan bu tarihi nokta, günümüze Antik Roma’dan kalmıştır. Tüm Roma yapıları içinde en iyi korunarak günümüze gelenidir.
  • Trevi Çeşmesi: Bir diğer adı da Aşıklar Çeşmesi’dir. Hatta bazıları Aşk Çeşmesi olarak da bilinir. Mimarisiyle göz kamaştıran bu çeşme, çeşmenin havuz kısmına para atarak kişilerin dilek diledikleri yerdir. Roma’da gezilecek yerler listesinin de olmazsa olmaz noktalarından biridir. 
  • Kutsal Melek Kalesi: Roma İmparatoru Hadrianus tarafından kendisi ve ailesi için yaptırılmış olan mozoledir. Silindirik yapıdaki bu yer, sonraki yıllarda papalık kalesi olarak da kullanıldığından ve göz alıcı yürüyüş yolunun iki kenarında da belirli aralıklarla pek çok meleğin adeta yol göstererek yerleştirilmesinden dolayı bu isimle anılır. İnşa tarihi milattan sonra 135’tir. 
  • Sistina Şapeli: Dan Brown’un Melekler ve Şeytanlar kitabı ya da bu kitaptan esinlenilerek çekilen müthiş Hollywood filminden burayı biliyor olabilirsiniz. Vatikan’da, Papa’nın resmi ikametgahı olan Apostol Sarayı’nda bulunur. 1447 ile 1480 yılları arasında yapılmış olan bu şapel, tavanı başta olmak üzere hemen her milimetrekaresinde yer alan göz alıcı resimleriyle dünyaca ünlüdür. 

Milano

Biri moda mı dedi? Dünyada modanın kalbinin attığı yer hiç kuşkusuz ki Milano’dur. İtalya’nın en yoğun nüfusa sahip ikinci şehri olan Milano, Kuzey İtalya’nın en meşhur şehridir. 

Milano’nun modaya yön veren yer olduğunu söylemiştik. Paris Moda Haftası’ndan bile ünlü olan Milano Moda Haftası, her yılın eylül ayında düzenlenir. 2023 yılı Milano Moda Haftası ise 19 Eylül ile 25 Eylül tarihleri arasında düzenlenecektir. Tüm bu moda haftaları ve stilistlerin en eğitimlerini en üst düzeyde alabilecekleri yer olması dolayısıyla Milano, gerek butik tasarımcıların gerekse de dünyanın en büyük markalarının mağazalarına ev sahipliği yapar ve bu nedenle de alışveriş cenneti olarak tanınır. İşte Milano’da gezilecek yerler…

  • Duomo di Milano: Milano gezilecek yerler listesinin en önemli noktalarından biri olan Duomo di Milano, mimarisiyle adeta göz kamaştırır. Avrupa’nın en büyük dördüncü katedrali olan Duomo di Milano, Vatikan’daki Aziz Petrus Bazilikası’ndan sonra İtalya Yarımadası’ndaki en yüksek ikinci kilisedir. 
  • Pinacoteca di Vrera: 24 bin metrekarelik dev bir alan üzerine yayılı olan Pinacoteca di Vrera, Milano’nun en büyük sergi alanlarından biridir. İçerisinde modern tarzda eserlerin yanı sıra antik dönem eserleri de bulunur. 1743 yılından beri ziyarete açık olan müzenin en ünlü eserleri ise şu şekildedir:
  1. Kleopatra’nın Ölümü (Morte di Cleopatra) / Fuido Cagnacci
  2. Şefkat (Pieta) / Giovanni Bellini
  3. Emmaus’ta Akşam Yemeği (Cena in Emmaus) / Caravaggio
  4. İsa’nın Ölümü (Cristo Morto) / Andrea Mantegna
  • La Scala: New York’un dünyaca ünlü Broadway’i ile karşılaştırılabilecek düzeyde olan, dünyaca ünlü opera binasıdır. Milano’nun en meşhur gezi noktalarından biri olan La Scala’nın sezonunu 7 Aralık Aziz Ambrose Günü’nde açması ise adeta haline gelmiştir. 3 Ağustos 1778’de Nuovo Regio Ducal Teatro alla Scala adıyla, Salieri’ye ait olan Europa Riconosciuta Operası ile açılışı gerçekleşmiştir. 
  • Leonardo da Vinci Bilim ce Teknoloji Müzesi: İtalya diyorsak, Leonardo da Vinci’den bahsetmek olmazdı. Bilim insanı ve sanatçı olan Leonardo da Vinci’ye adanmış olan bu müze, Milano’da gezilecek yerler listesinde mutlaka yer alan noktalardandır. 1953’te hizmete açılan müze, kesinlikle İtalya’da gezmeniz gereken yerlerden biridir.

Venedik

İtalya’da gezilmesi gereken 5 şehir listemizin bir diğer noktası da pekâlâ Venedik… Paris ile arasında “Dünyanın En Romantik Şehri” ünvanına sahip olmakla ilgili ezeli ve ebedi bir yarış olan Venedik, İtalya’nın en romantik şehridir… 

Şehir içindeki tüm ulaşımın gondol, kayık ya da deniz taksilerin sağlandığı Venedik, mimari ve doğal güzelliği ile adeta kendine hayran bırakır. Pek tabii bununla birlikte, Venedik’te gezilecek yer sayısı da bir hayli fazladır. Biz de Bilet Dükkanı olarak Venedik’te gezebileceğiniz en meşhur yerleri sizin için seçtik. İşte Venedik’te gezilecek yerler…

  • Büyük Kanal: 3 bin 800 metre uzunluğundaki Büyük Kanal, s şeklinde bir yapıdadır. Venedik’teki su trafiğini şekillendirir. Kıyısında, pek çoğu dünyaca ünlü 170’in üzerinde güzel mi güzel mimarileriyle dikkat çeken yapı sıralanır.
  • Rialto Köprüsü: Venedik’i Venedik yapan Büyük Kanal’ın üzerinde bulunan dört köprüden biridir. Suyun 7,5 metre yüksekliğinde konumlanır. 1588’de inşasına başlanmış ve 159’de tamamlanmıştır. Venedik’in en ünlü gezi noktasıdır. 
  • San Marco Meydanı: Rönesans Mimarisi ile şekillenen San Marco Meydanı, Venedik’in dini, sosyal ve politik merkezidir. Birden fazla tarihi yapıyı içerisinde barındıran bu meydan, Venedik’in en meşhur noktalarından biridir.
  • San Marco Bazilikası: San Marco Meydanı’nda yer alan San Marco Bazilikası, Venedik’te gezilecek yerler listesinin baş aktörlerindendir. 8 Ekim 1094 yılında inşası tamamlanan ve yüksekliği 43 metreyi bulan bu bazilika, İtalyan Gotik Mimarisi üslubu ile yapılmıştır. 
  • Fenice Tiyatrosu: 16 Mayıs 1792’de açılışı yapılan Fenice Tiyatrosu, Venedik’te kesinlikle gezip, görmeniz gereken yerlerden biridir. İtalya’nın en önemli opera evlerinden biri olan bu tiyatro, ismini, batıda Feniks olarak bilinen, doğuda ise Zümrüd-ü Anka olarak isimlendirilen kuştan alır. İsmiyle müsemma olan tiyatro, açılışından bu yana birkaç kez tamamen yanmış ve aslına sadık kalarak yeniden onarılmıştır. 

Floransa

İtalya’da gezilmesi gereken şehirler listemizin bir başka noktası da pek tabii Floransa’dır. Kuzey İtalya’daki Toskana Bölgesi’nin başkenti olan Floransa, kısa bir dönem de olsa bir dönem İtalya Krallığı’na da ev sahipliği yapmıştır. Arno Nehri çevresinde kurulu olan Floransa, gezilecek yerler bakımından da zengindir. İşte Floransa’da gezilecek yerler…

  • Michelangelo Meydanı: Yalnızca İtalya’nın değil, tüm dünyanın en önemli sanatçılarından ve heykeltraşlarından biri olan Michelangelo’dan ismini alan Michelangelo Meydanı, Oltrarno semtinde bulunur ve Floransa’nın panoramik manzarasını sunar. 
  • Signoria Meydanı: Şehir merkezinde bulunan ve pek çok tarihi değeri bir arada barındıran Signoria Meydanı, günümüzde Neptün heykeline ev sahipliği yapsa da Michelangelo’nun dünyaca ünlü Davut heykelinin 400 yıl boyunca sergilendiği yer olarak da bilinir. 
  • Galleria dell’Accademia: Floransa Akademi Galerisi olarak bilinen bu yer, Michelangelo’nun dünyaca ünlü Davut isimli heykeline ev sahipliği yapmasıyla bilinir. 
  • Boboli Bahçeleri: 16 ve 17’nci yüzyıllara tarihlenen pek çok heykellerden oluşan muazzam bir koleksiyona ev sahipliği yapan Boboli Bahçeleri, Floransa’nın en meşhur noktalarındandır. 
  • Uffizi: Floransa gezilecek yerler listesinin en üst sıralarında yer alan Uffizi, hem İtalya’nın hem de tüm dünyanın en büyük ve en çok ziyaret edilen sanat müzelerinden birdir. Bilhassa Rönesans Dönemi eserlerine ev sahipliği yapar. 

Napoli

İtalya’da gezilmesi gereken 5 şehir yazımızın son noktası tabi ki Napoli… Amerikan pizza kültürünün gelişmesinde büyük rol oynayan Neapolitan pizzanın, bir diğer adıyla Napoli pizzanın çıkış noktasıdır. Domates sosu ve mozeralla peynirinin yanı sıra sadece zeytinyağı ve fesleğen içeren bu pizza, 20’nci yüzyılın başında UNESCO tarafında “Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesi” dahiline alınmıştır. Ayrıca Napoli, 1926 yılında kurulan futbol kulübüyle de oldukça ünlüdür. 

Roma ve Milano’dan sonra İtalya’nın üçüncü büyük şehri olan Napoli, gezilecek yerler bakımından da oldukça zengindir. İşte Napoli’de gezilecek yerler listemiz…

  • Castel dell’Ovo: Girişi ücretsiz olan Castel dell’Ovo, Napoli’nin en meşhur gezi noktasıdır. Esasında bir sahil kalesi olan Castel dell’Ovo ismini, Orta Çağ’da oldukça ünlü olan bir büyücü olarak ünlenen Romalı Şair Virgil’e ait bir efsaneden adını almıştır. 
  • Nuovo Kalesi: Mimari açıdan ilk bakışta Belgrad Kalesi’ni andıran ancak çok daha ihtişamlı olan Nuovo Kalesi de yine Napoli’de gezilecek yerlerdendir. Orta Çağ’da yapılmış olan kale, günümüze kadar oldukça sağlam bir şekilde gelmeyi başarması nedeniyle bir hayli meşhurdur. 
  • Sansevero Chapel Museum: Napoli gezilecek yerler listemizin bir diğer noktası olan Sansevero Chapel Museum, 18’inci yüzyılın önde gelen İtalyan sanatçılarına ait Rokoko dönemi eserlerine ev sahipliği yapar. 
  • San Carlo Tiyatrosu: İlk açılışı 4 Kasım 1737’de yapılan ve bugün UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan bu tiyatro, İtalya’nın en meşhur opera binasıdır. Öte yandan San Carlo Tiyatrosu, Avrupa’da halen kullanılan en eski, lirik opera binalarından biridir. 

Napoli’de gezilecek yerler listemizde bulunmayan pek çok nokta da yine bu şehirde gezip görmeniz gerekenler listesine girmeye aday olabilecek noktalardan oluşuyor. Castel Sant’Elmo, Piazza del Plebiscito, Rotal Palace of Naples, Museo e Real Bosco di Capodimonte, Galleria Umberto ve Galleria Borbonica ile Chiesa di San Domenico Maggiore de yine Napoli’de gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz yerlerdendir.

16 Ağustos 2023 8dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
220 Yazı

Benzer Yazılar