Karadeniz’in Gözdesi Samsun’da Ne Yenir?

Bilet Dükkanı olarak tarihi, kültürel ve gastronomik açıdan oldukça önemli olan Samsun’da ne yenir sorusunun cevaplarını sizin için derledik. Samsun meşhur yemekleri denince ilk akla gelenleri de yazımıza eklemeyi ihmal etmedik. İşte Samsun’da ne yenir sorusunun başlıca cevapları…

10 Şubat 2023 19dk okuma

Türkiye’nin büyükşehir statüsündeki 30 şehrinden biri olan Samsun, Orta Karadeniz Bölgesi’nde konumlanır. Türkiye’nin en kuzeyinde yer alan kentlerden biri olan Samsun, doğal güzellikleri ve yemek kültüründeki zenginliğin yanı sıra Kurtuluş Savaşı’nın başlangıç çalışmaları sırasında Atatürk’ün Bandırma isimli gemiyle gittiği şehir olması münasebetiyle de oldukça önemlidir. 

Bilet Dükkanı olarak tarihi, kültürel ve gastronomik açıdan oldukça önemli olan Samsun’da ne yenir sorusunun cevaplarını sizin için derledik. Samsun meşhur yemekleri denince ilk akla gelenleri de yazımıza eklemeyi ihmal etmedik. İşte Samsun’da ne yenir sorusunun başlıca cevapları…

Samsun'da Ne Yenir?

Baklalı Sarma

Samsun yemekleri denince ilk akla gelen lezzetlerden biridir. Benzer bir lezzet her ne kadar Amasya şehrinin yöresel yemeklerinden biri olsa da Samsun’un baklalı sarması gerek yapılış gerekse malzemeler açısından farklılık gösterilir. Ayrıca belirtelim ki içerisinde kuzu eti, bulgur, buğday ve kuru bakla bulunan bu sarma, minik yuvarlaklar şeklinde sarılır.

Haluçka

Samsun’da ne yenir sorusuna verilebilecek cevaplardan biri de haluçkadır. Oldukça lezzetli ve bir o kadar da doyurucu olan bu çorba, göçmen çorbası olarak da bilinir. İçerisinde tavuk eti, nohut, salça, hamur ve baharat olan haluçka, ilikli kemik suyu ve tavuk suyunun birlikte kullanılmasıyla pişirilir.

 

halucka-485x360.jpg

Yazı Pancarı

Samsun yemekleri arasında oldukça köklü bir yere sahip olan yazı pancarı yemeği, şehrin Kavak ilçesine özgüdür. Ana malzemesi yazı pancarı olsa da bu yemek pek çok pancar türüyle yapılabilir. İlk bakışta ıspanak yemeğine benzese de tadı oldukça farklı ve bir o kadar da lezzetlidir.

Büryan

Samsun yemekleri arasında belki de en sevilen büryandır. Kuzu etiyle hazırlanan büryan, Samsun gastronomisine oldukça büyük bir katkı sağlamıştır. Samsun meşhur yemekleri arasında belki de en fazla üne sahip olan da yine büryandır. 2 veya 3 metrelik kuyularda, odun ateşi ile pişirilen büryan eti, bazlama üzerinde közlenmiş biber ve yine közlenmiş soğan ile servis edilir.

Bafra Pidesi

Samsun meşhur yemekleri listesi çıkartılırken ismi ilk sıralarda yer alan lezzetlerden biridir. Öte yandan, Samsun’un mutfak kültüründe oldukça önemli bir yere sahiptir. Şehrin Bafra ilçesiyle özdeşleşen bu pidenin en önemli özelliği kapalı ve genellikle kıymalı olmasıdır.

 

bafra-pidesi-300x200.jpg

Kağıtta Hamsi

Karadeniz Bölgesi’ndeki bir şehirden bahsediliyorsa hamsisiz bir mutfak düşünülemez. Kağıtta hamsi de Samsun yemekleri arasında Karadeniz’in en önemli lezzeti hamsinin damak çatlatan hallerinden sadece biridir.

Mantarlı Pilav

Karadeniz Bölgesi, yıl içerisinde oldukça fazla yağış alır. Bu nedenle de mantar çeşitliliği açısından oldukça zengin bir coğrafyadır. Samsun yemek kültüründe de mantar önemli bir yer tutar ve mantarlı pilav, Samsun’un meşhur yemekleri listesinde üst sıralarda kendine yer bulur. Düğün veya bayramlar gibi özel günlerde hazırlanan mantarlı pilav, çoğunlukla evlerde yapılsa da esnaf lokantaları başta olmak üzere birçok yerde bulunabilir.

Kocakarı Gerdanı

İsmi ilk duyulduğunda her ne kadar enteresan gelse de bir çeşit burma tatlısı olan kocakarı gerdanı, Samsun’un en meşhur tatlısıdır. İçerisine bolca ceviz veya fındık koyulan bu tatlı, Samsun’un sade yağı kullanılarak hazırlanır.

Terme Pidesi

Pide bakımından bir hayli zengin olan Samsun mutfağının bir diğer damak çatlatan lezzeti de Terme pidesidir. Samsun’un meşhur yemekleri arasında da gösterilen bu pidenin özelliği ise kesinlikle bu şehirde yenmesi gerektiğidir. Samsun’daki ustaların tarifinin tamamını sır gibi sakladığı Terme pidesi, kuşbaşılı veya isteğe bağlı olarak kıyma ya da kaşarlı olarak hazırlanabilir.

 

terme-pidesi-300x200.jpg

Paluze

Samsun yemekleri arasında önemli bir yere sahip olan paluze, az ve öz malzeme ile ne kadar lezzetli bir tatlı yapılabileceğinin kanıtı niteliğindedir. Süt, şeker ve nişasta ile yapılan paluze, servis edilirken ceviz ve eritilmiş tereyağı ile süslenir. Samsun yöresel yemekleri arasında önemli yer tutan paluze, süt yerine meyve suyu ile de hazırlanabilir.

Bazlama (Pıtıl)

Samsun yemekleri arasında önemli yer tutan bir başka lezzet de bazlama, diğer adıyla pıtıldır. Özellikle kahvaltılarda tüketilen bu bazlama türü, sac üzerinde pişirilir.

Fasulyeli Mısır Çorbası

Karadeniz mutfağında en çok kullanılan malzemelerden biri olan mısır, Samsun yemekleri için de önem arz eder. Fasulyeli mısır çorbası da Samsun’da ne yenir sorusunun en lezzetli cevaplarından biridir. Kuru fasulye, tane mısır, yoğurt, un, tereyağı ve su ile hazırlanan bu çorba, özellikle kış aylarında Samsun’un aranan lezzetleri arasında yer alır.

Böbrek Kavurma

Samsun’da ne yenir dendiğinde sakatattan bahsetmemek olmaz. Bu şehrin yöresel yemekleri arasında yer alan ve çokça sevilen böbrek kavurması da listemizde mutlaka yer alması gereken lezzetlerdendir.

Ispanak Çorbası

Kara lahana, ıspanak, pazı ve ısırgan otu, Karadeniz mutfağının en önemli lezzetleri arasında yer alır. Ispanak çorbası da Samsun yemekleri denince en çok akla gelen tatlardan biridir. Hem doyurucu hem lezzetli hem de şifa kaynağı olan ıspanak çorbası, sonbahar ve kış aylarında Samsun’da en çok tüketilen yemekler arasındadır.

 

ispanak-corbasi-300x225.jpg

Kaz Tiridi

Bilinenin aksine aslında tirit bir yemek çeşidi değil, tıpkı mücver gibi bir yapım tekniğinin ismidir. Tarihi de asırlar öncesine uzanır. Bir önceki günden kalan ekmeklerin veya pilavların değerlendirilmesi ve az et kullanarak lezzetli bir yemek yenmesi adına türetilen bu lezzetin pek çok farklı çeşidi vardır. Samsun yemekleri arasında bulunan kaz tiridi de bu çeşitlerden biridir. Kaz tiridi, günümüzde Samsun meşhur yemekleri arasında yer alan en bilindik lezzetlerdendir. Bilhassa düğün, davet ve bayram gibi özel günlerde servis edilen kaz tiridi, baharatlarla ve haşlanan kazın suyuyla lezzetlendirilmiş bulgur pilavının üzerine kaz eti eklenerek hazırlanır. Oldukça doyurucu olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

Katık Sündürmesi

Samsun, zengin yemek kültüründe 220 farklı lezzet barındırır. Katık sündürmesi de Samsun’da ne yenir dendiğinde ilk akla gelen cevaplar arasındadır. Samsun kahvaltılıklarının olmazsa olmazı olan katık sündürmesi, süzme yoğurttan elde edilen çökeleğin tereyağı ve zeytinyağında kısık ateş üzerinde tahta kaşık yardımıyla sündürülerek pişirilmesinden oluşur. Özellikle mısır ekmeği ile tüketilmesi tavsiyemizdir.

Peynirli ve Cevizli Mantı

Samsun’da ne yenir dendiğinde adı mutlaka geçen lezzetlerden biri de peynirli ve cevizli mantıdır. Çıtır çıtır cevizlerin yumuşacık hamur ve baharatla lezzetlendirilmiş çökelek peyniri il uyumu inanılmazdır. Öte yandan, alışık olunanın aksine yoğurt ve salçalı yağdan ziyade bu mantı, üzerine de peynir eklenerek servis edilir.

Karmaç

Samsun yemeklerinin yanı sıra Kastamonu yöresel yemekleri listesinde de adı geçen karmaç, Karadeniz mutfağının bereketini gösteren lezzetlerdendir. Mısır unu ile yapılan enfes bir salata olan karmaç, bazı yörelerde pırasalı da yapılır. Mısır unu, buğday ununa göre farklılık gösterir. Buğday ununa kaynar su eklenirse un acılaşır ancak mısır ununda durum tam tersidir. Bu nedenle karmaç için öncesinde kaynara yakın ılıklıktaki su azar azar eklenerek kum gibi, kısır bulguru gibi bir kıvam elde edilir. Üzerine ise taze soğan, maydanoz ve dereotu başta olmak üzere pek çok yeşillik eklenebilir. Tabii tatlandırmak için tuz, karabiber ve zeytinyağı ile nar ekşisi veya limon suyu ile son dokunuşlar yapılabilir.

Bafra Nokulu

Samsun yemekleri denince akla ilk gelen yemeklerden biri de nokuldur. Karadeniz mutfağının en sevilen fakat Karadenizli olmayanlar tarafından çok da bilinmeyen nokul, Samsun’da Bafra’ya özgü bir lezzettir. Yoğurt ve süt bir arada kullanılarak hazırlanan şekerli ve dinlendirilmiş hamurun içerisine cevizli, kuru üzümlü, toz şekerli ve tarçın ile yenibahar baharatlı karışımın eklenerek fırında pişirilmesiyle oluşan Bafra nokulu, hafif ve bir o kadar da lezzetli bir tatlıdır.

 

bafra-nokulu-1024x683.jpg

Fırında Kabak Tatlısı

Samsun’da ne yenir sorusuna yazımızda vereceğimiz son cevap tabi ki fırında kabak tatlısıdır. Samsun yemekleri denince kabak tatlısı olmazsa olmazdır.

Hemen Samsun uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Samsun’un En İyi Yemek Mekanları

Samsun’da ne yenir sorusunun cevaplarını verdiğimize göre artık Samsun’un en iyi yemek mekanları listesini sizlerle paylaşabiliriz. 220 çeşit yöresel yemeği ile oldukça sağlam bir gastronomi kültürüne sahip olan Samsun, yemek mekanları açısından da hatırı sayılır derecede çeşitliliğe sahiptir. Bilet Dükkanı olarak Samsun’un en iyi yemek mekanları denince öne çıkanları sizin için listeledik. 

Şerif Baba Sokak Lezzetleri

Samsun’un en iyi yemek mekanları denince ilk akla gelen yerlerdendir. Atakum’da, Denizevleri Caddesi üzerinde konumlanır.

Uyar Pide Salonu

Pideleriyle meşhur Samsun’un en iyi yemek mekanları arasındadır. Adalet Mahallesi, Karadeniz Caddesi’ndedir.

Kel’in Yeri

Çakallı menemeniyle meşhurdur. Samsun’un en iyi yemek mekanları arasında mutlaka bahsi geçer. Samsun – Ankara karayolu üzerinde, Mahmutlu Sapağı Sokak’tadır.

Pamuk Kardeşler Balık Restoran

Balık sevenlerin mutlaka uğraması gereken bir yerdir. Atakum ilçesindeki Adnan Menderes Bulvarı üzerinde konumlanır.

 

pamuk-kardesler-balik-restoran.jpg

Çalıkuşu Restoran

Samsun’un yöresel yemeklerinin en lezzetlilerini servis eden restoranlardan biridir. İlkadım ilçesinde, İstiklal Caddesi’ndedir. 

Samsun’daki en iyi yemek mekanlarını sizin için özel olarak derlediğimiz bu başlığımızda; Çardak Lokantası, Müdavim Restoran, Lezzet Lokantası, Beyaz Ev, Öz Terme Pide Salonu, Muhtar’ın Yeri İnanç Menemen Çakallı, Fevzi’nin Yeri Gurme Balık Restoran, Chef Grill & Steakhouse, Gülhan Restoran ve Samsun Pidecisi Nuri Usta da en lezzetli Samsun yemeklerin, denemek için tercih edilebilir.

10 Şubat 2023 19dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
209 Yazı

Benzer Yazılar