Kars Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey

15 Mayıs 1949’da ilk seferine başlayan Doğu Ekspresi uzun bir aradan sonra tekrar tatil severlerin hizmetine açılmıştır. 

11 Mayıs 2023 7dk okuma

Doğu Ekspress Nedir?

15 Mayıs 1949’da ilk seferine başlayan Doğu Ekspresi uzun bir aradan sonra tekrar tatil severlerin hizmetine açılmıştır. Yaklaşık 4 senedir Ankara’dan başlayarak Kars ilimizde son bulan Doğu Ekspresi dünyanın en güzel tren yolculukları arasında yer almaktadır. Kışın karla kaplı yollarda, bahar ve yaz aylarında ise dağların ve yemyeşil ağaçların arasından geçerek hem göz alıcı doğa manzaralarına tanıklık edebilir, hem de Ankara’dan Kars’a gidiyorsanız ya da yol üstünde yer alan şehirlerden birinde trene binerek veya trenden inerek Doğu Anadolu Bölgesindeki ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Doğu Ekspresi seferleri ülkemizde iki farklı türde yapılmaktadır: Turistik Doğu Ekspresi ve Doğu Ekspresi olarak seferlerini düzenleyen Ankara – Kars Doğu Ekspresi için hangi bileti almak istiyorsanız ikisi için de detaylı bilgilendirmeyi Bilet Dükkanı olarak sizler için Kars Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey adlı yazımızda paylaşacağız. Ankara’dan Kars’a giden ve size unutulmaz bir deneyim yaşatacak Doğu Ekspresi’ne binmek için Ankara dışından geliyorsanız ülkemizin en işlek dördüncü havalimanı olan Ankara Esenboğa Havalimanı’na (ESB) iniş yaparak Doğu Ekspresi serüveninize başlayabilirsiniz. Uçak bileti, otel, araç kiralama ve özel transfer hizmetlerine sizler için aracılık yapan Bilet Dükkanı internet sitesi üzerinden rezervasyon işlemlerinizi yapabilir, Ankara Esenboğa Havalimanı biletlerini en uygun fiyata almak için Bilet Dükkanı internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Ülkemiz sınırları içinde yaşanabilecek en iyi turistik maceralardan biri olan Doğu Ekspresi ile İç Anadolu’dan Doğu Anadolu Bölgesine uzanan bir yolculuk geçirebilirsiniz. Doğu Ekspresine olan talep oldukça yoğun olduğu için 2019 yılının mayıs ayında rotaya bir de “Turistik Doğu Ekspresi” eklenmiştir. Öncelikle Doğu Ekspresi ve Turistik Doğu Ekspresi arasındaki farkları açıklayalım. 

Doğu Ekspresi haftanın her günü saat 17.55’te Ankara Tren Garı’ndan kalkıyor ve planlanan rota güzergahında bir aksilik olmazsa ertesi günün akşamı saat 20.30’da Kars’a varıyor. Yolculuk süresi boyunca Ankara’dan Kars’a giden Doğu Ekspresi bazı şehirlerde durarak yolcu alımı ya da yolcu indirme yapmaktadır. Ankara’dan yola çıkan Doğu Ekspresi Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum illerimizden geçerek bol oksijen dolu havasıyla ülkemizin en temiz havalarından birine sahip olan Kars’ta yolculuğu sonlandırıyor. Doğu Ekspresinde üç vagon seçeneğiniz bulunmaktadır: pulman, yemekli ve örtülü kuşetli vagonlarda seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz. Turistik Doğu Ekspresi ise her Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri saat 15.55’te Ankara Tren Garı’ndan kalkarak ertesi gün saat 21.52 sularında Kars’a varıyor.

 

shutterstock_1016821948-1536x1024.jpg

Turistik Doğu Ekspresi’nde Kars’tan Ankara’ya dönebilmek de mümkün; Çarşamba, Cuma ve Pazar günleri 22.30’da Kars’tan kalkan Doğu Ekspresi 31 saat süren bir yolculuktan sonra Ankara’ya varmaktadır. Turistik Doğu Ekspresi’nde yalnızca yataklı ve yemekli vagonlar bulunmaktadır. Doğu Ekspresi ve Turistik Doğu Ekspresi arasındaki bir diğer fark, Doğu Ekspresi Ankara’dan Kars’a giderken diğer şehirlerin duraklarında sadece yolcu almak ve indirmek için kısa bir süreliğine mola verirken, Turistik Doğu Ekspresi ile seyahat etmeye karar verirseniz tren bazı şehirlerdeki duraklarda yaklaşık 2,5 – 3,5 saat arası mola vermektedir.

Böylece Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum şehirlerini de gezmek için birkaç saatiniz olacak ve sadece ülkemizin İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinin doğal güzelliklerini değil, aynı zamanda şehirlerde bir süreliğine mola vererek şehirleri kültürel olarak da ziyaret edebileceksiniz. Bu sebeple Doğu Ekspresi ve Turistik Doğu Ekspresi’nin Ankara’dan Kars’a düzenlediği tren seferlerinin uzunluğu farklı sürmektedir. Eğer daha kısa bir yolculuk tercih edecekseniz normal Doğu Ekspresine biletinizi alabilirsiniz. Daha konforlu ve uzun sürecek olan bir yolculuk hayal ediyorsanız da Turistik Doğu Ekspresi’ne biletinizi alabilir, bu muhteşem tatil deneyiminize başlayabilirsiniz.

Doğu ekspresinin pulman ve örtülü kuşetli vagonlarından bahsedecek olursak; pulman vagonlarda her sırada iki çiftli ve bir tekli koltuklarda seyahat edebilirsiniz, ancak pulman vagonlarda priz olmadığını hatırlatalım. Örtülü kuşetli vagonlar ise nevresim takımının sağlandığı, yatağa dönüşebilen koltukların olduğu vagonlara deniyor. Örtülü kuşetli vagonların odalarında dört kişi konaklayabilmektedir. Turistik Doğu Ekspresinde seyahat etmenin Doğu Ekspresine göre daha konforlu olacağını söyleyelim. Turistik Doğu Ekspresinde yatakların bulunduğu odalar iki kişilik olup odalarda buzdolabı, masa ve lavabo yer almaktadır. Hem Doğu Ekspresinde hem de Turistik Doğu Ekspresinde yemekli vagonlar bulunuyor. Eğer Turistik Doğu Ekspresinde konaklamayı tercih edecekseniz yemeklerinizi yataklı odalarınızdaki buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

dogu-ekspresi-2.webp

Doğu Ekspresi ve Turistik Doğu Ekspresi’nde kablosuz internet mevcut değildir, ancak bu yolda internete de ihtiyacınız yok, kendinizi dinleyebileceğiniz Ankara’dan Kars’a doğru uzanan bu uzun yolculukta kulaklığınızı takıp müzik dinleyebilir, kitabınızı okuyabilir, eşsiz manzaralara tanıklık ettiğiniz anları ölümsüzleştirmek için fotoğraf çekebilirsiniz. Vagonlarda klima yer almıyor, kışın trende ısıtma olsa da yazın camları açarak seyahat edebileceğiniz için klimaya da gerek kalmıyor.

Doğu Ekspresi’ni deneyimleyenlerin söylediklerine göre yanınızda sabun ve tuvalet kâğıdı götürmeniz tavsiye ediliyor. Fakat Turistik Doğu Ekspresi’ni tercih edecekseniz yataklı vagonlardaki tuvaletlerin daha az kullanıldığını ve bu yüzden daha temiz olacağını belirtelim. Her iki trende de her vagonda tuvalet yer almaktadır. Pulman vagonlarda priz yok, örtülü kuşetli vagonların odalarında bir, yataklı vagonların odalarında ise iki adet priz bulunuyor. Yataklı vagonlara evcil hayvanlar kabul edilmektedir. Yolculuk esnasında valizlerinizi yanınıza alıyorsunuz, valizlerinizi koyabileceğiniz başka bir yer bulunmamaktadır. 

Eğer Turistik Doğu Ekspresi’nde seyahat etmeyi tercih edecekseniz toplamda 29 durağın bulunduğunu ve çoğu duraklarda 2,5 saatten fazla beklenildiğini hatırlatalım. Doğu Ekspresi’nde seyahat etmeyi tercih edecekseniz de 53 durakta duracaksınız ancak molalar kısa süreli olup en fazla 10 dakika sürmektedir. 

Çok sayıda turist Doğu Ekspresi yolculukları için dolunaylı geceleri tercih ediyor. Aydan yansıyan muazzam ışığın yola vuruşunu izleme fırsatınızın olduğu Doğu Ekspresinde Anadolu’nun bakir yerlerinden geçeceğiniz için de gökyüzündeki yıldızları şehirlerdekinden daha net görebileceksiniz.

Doğu Ekspresi Hangi İllerden Geçiyor?

İki tür Doğu Ekspresi olduğundan üstteki başlıkta bahsetmiştik; Doğu Ekspresi ve Turistik Doğu Ekspresi’nden hangisini tercih edecekseniz iki trenin de geçtiği illeri Ankara, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars olarak sayabiliriz. İç Anadolu’dan başlayarak Doğu Anadolu Bölgesine doğru uzanan Doğu Ekspresi güzergahı üzerindeki illerden geçerken Doğu Ekspresi illerdeki duraklarda 10 dakika mola verirken Turistik Doğu Ekspresi’ne bindiğinizde bahsettiğimiz şehirlerde 2 – 3 saat mola verilmektedir. 

Ankara Kars Doğu Ekspresi Kaç Gün Sürüyor?

Ankara Tren Garı’ndan haftanın her günü saat 17.55’te kalkan Doğu Ekspresi ertesi gün yaklaşık saat 20.30’da Kars’a varmaktadır. Bu durumda Ankara Kars Doğu Ekspresinin yaklaşık 27 saat sürdüğünü söyleyebiliriz. Eğer Turistik Doğu Ekspresi’ne binecekseniz her Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri saat 15.55’te Ankara Tren Garı’ndan kalkan tren ertesi gün saat 21.55 civarında Kars’a gelmektedir. Yani Turistik Doğu Ekspresi ile yolculuğun yaklaşık 31 saat sürdüğünden bahsetmek doğru olacaktır.

dogu-ekspresi-3-1.webp

Doğu Ekspresi Turu Kaç Saat?

Bir üstte yer alan Ankara Kars Doğu Ekspresi Kaç Gün Sürüyor? başlığında hem Doğu Ekspresi hem de Turistik Doğu Ekspresine bindiğinizde yolculuğun ne kadar süreceğinden bahsettik. Hangi treni tercih edecekseniz, bilgisini ilgili başlığımızda bulabilirsiniz.

Yataklı Doğu Ekspresi Turu Ne Kadar?

Eğer pulman vagonlar ya da örtülü kuşetli vagonlarda seyahat etmek yerine daha konforlu bir Doğu Ekspresi seyahati planlıyorsanız, yataklı vagonların yer aldığı Turistik Doğu Ekspresi’ne binmenizi tavsiye ediyoruz. 2023 yılı itibariyle Turistik Doğu Ekspresi’ndeki yataklı vagonlardaki odaların fiyatı yolcu başına yolculuk + yatak ücreti olarak 3100 Türk Lirası olmuştur. Herhangi bir kategori için bu fiyat üzerinden indirim yoktur, her yaş grubu için fiyatlar standarttır. Yataklı vagonlardaki odalar iki kişiliktir, bu durumda odayı tanıdığınız bir kişi ile paylaşacaksanız oda için toplamda 2600 Türk Lirası ödemeniz gerekmektedir.

dogu-ekspresi-4.webp

Eğer Turistik Doğu Ekspresi yerine Doğu Ekspresinde seyahat etmeyi planlıyorsanız yatak yerine örtülü kuşetli vagonlarda seyahat edebilirsiniz. Örtülü kuşetli vagonlardaki odalar 4 kişiliktir ve koltuklar yataklı ranzaya dönüşerek uzanarak dinlenebileceğiniz bir seyahat geçirebilirsiniz. Yolcu başına taşıma + örtülü kuşet ücreti 2023 yılı itibariyle 339 Türk Lirasıdır. Diğer kategorideki yolcular için bu fiyat üzerinden herhangi bir indirim uygulanmamaktadır, fiyatlar herkes için sabittir. Eğer örtülü kuşetli vagon yerine pulman vagonda kalacaksanız fiyatlar 2023 yılında tam bilet için 189 Türk Lirası, %20 indirimli bilet için 151,20 Türk Lirası ve %50 indirimli çocuk ya da engelli yolcu için 94,5 Türk Lirası olarak güncellenmiştir. Turistik Doğu Ekspresi bileti için buraya tıklayabilirsiniz.

11 Mayıs 2023 7dk okuma

YORUMLAR

AD
Abdullah D.
WC LER KULLANİSLİ VE TEMİZ DEGİL, KAGİTLAR ÇABUK TUKENİYOR, ATİK ÇÖP KUTULARİ ÇABUK DOLUYOR VE BOSALTİLMİYOR
31 Ocak 2024, 00:17

YAZARIN DİĞER YAZILARI

İsmail Kuzucu
63 Yazı

Benzer Yazılar