Kültürler Cümbüşü Kars’ta Gezilecek Yerler

 Bilet Dükkanı olarak Kars’ta gezilecek yerler listesini sizler için hazırladık. Tarihi ve turistik cazibe merkezleri ile Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçi çeken ve doğal güzellikleri ile de kendine hayran bırakan Kars, hem kısa süreli geziler hem de uzun soluklu seyahatler için uygundur.

9 Şubat 2023 18dk okuma

Bünyesinde yüzlerce medeniyeti barındırmış olan ve her birinden binlerce mirası hala kendisinde saklayan Kars; mimarisi, yemekleri ve gelenekleri ile adeta geçmiş ile bugünü birleştiriyor.  İpek Yolu üzerinde bulunması ile tarihte de önemli bir yer oynaması, üzerindeki yaşanmışlığı arttırmakta. 

Hem doğası hem tarihi ile ziyaretçilerini kendisine hayran bırakan Kars, sert iklimine rağmen bahar aylarında çok yoğun bir turist akışına sahiptir.  Ne kadar soğuk olsa da kış turizmi de aktif olan Kars, Sarıkamış Kayak Merkezi ile de son derece ünlüdür. Özellikle sporcuların ve kayak severlerin tercih ettiği kış turizminde misafirlerimiz hem sporlarını yapmakta hem de Kars’ın güzelliklerinden faydalanmakta. 

Geçmişteki ilk yerleşim yeri olmasından kaynaklı Kars, Urartuların, Perslerin, Selçukluların, Arapların, Osmanlıların, İngilizlerin ve Rusların, Ermenilerin kültürünü bünyesinde toplamış ve harmanlamıştır. 

Şehrin simgesi haline gelen Kars Kalesi, Timur ve ordusu tarafından yıkılıp III. Murat tarafından tekrar inşa edilmiştir. Bilet Dükkanı olarak Kars’ta gezilecek yerler listesini sizler için hazırladık. Tarihi ve turistik cazibe merkezleri ile Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçi çeken ve doğal güzellikleri ile de kendine hayran bırakan Kars, hem kısa süreli geziler hem de uzun soluklu seyahatler için uygundur.

Kars Merkezde Gezilecek Yerler

Her yerinden kültür fışkıran Kars, merkezinde bulundurduğu müzeler, türbeler ve camiler ile misafirlerimizin gezmeye doyamayacağı bir şehir. Merkezden uzaklaşmak istemeyen misafirlerimiz için, Kars merkezde gezilip görülmesi gereken yerleri Bilet Dükkanı olarak listeledik. 

Kars Kalesi

Selçuklulara bağlı olarak yapılmış olan kale, zaman içerisinde tamamlanmış olup Merkez Kale, İç Kale ve Stadel olarak da bilinmektedir. Dış mimarisinde kesme bazalt taşları kullanılmış olup üç adet büyük kapısı vardır. Sukapısı batı kısmında, Kağızman Kapısı ve Behram Kapısı olarak isimlendirilirler.  Bünyesinde Celal Baba Türbesi, Askeri Koğuşlar, Cephaneler ve Tarlalar bulunmaktadır.

 

karsta-gezilecek-yerler.jpg

Kars Müzesi

Kars bünyesinde bulunan ve toplanan binlerce eserin sergilendiği Kars Müzesi, arkeolojik, etnografik ve taş eserlerin sergilendiği ve tarih sever misafirlerimizin mutlaka gezmesi gereken bir müzedir. 

Arkeoloji Salonu

Yontma taş, eski tunç çağından kalan eserleri barındıran  Urartu, Roma , Bizans , Selçuklu dönemi eserlerini sergileyen salondur.  

Etnografya Salonu

Daha yöresel olarak üretilen giysiler, el yazmaları utfak araç gereçleri ve çeşitli aksesuarların sergilendiği salondur. Kars'ta gezilecek yerler arasında bulunan Kars Müzesi, sergilenen eserler ile oldukça dikkat çekiyor.

Kümbet Cami

Kars Kalesi bünyesinde bulunan cami, aslen Havariler Kilisesi iken bölgenin Müslüman egemenliği altına girmesi ile Kümbet Camisi olmuştur. Sonrasında Rus egemenliği sonucu Ortodoks kilisesi olmuş ve en son 1918 senesinde Türk egemenliğine girmiştir. Türk egemenliğine girmesiyle tekrar cami olan Kümbet Cami 1964 senesinde müze olmuştur.

Taş Köprü

Kesme Bazalt taşından yapılmış olan köprü, Kars Çayı’nın Dere İçi Mahallesi’ndeki boğaz üzerinde bulunmaktadır. Şehrin ikonik yapılarından biri olan Taş Köprü, Kars'ta gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda bulunuyor.

Hasan Harakani Türbesi

Kaleiçi Mahallesi’nde bulunan türbede Türk nüfusunun Kars’ta kalması için çabalamış evliyaların mezarlarını içermesi ile Türk kültürü açısından son derece önemli ve görülmesi gereken bir yerdir. 

Kars Cephesi Harp Tarihi Müzesi

Şehrin Rus ordularından korunması adına kullanılan tabyalar Kars tarihi için son derece önemlidir. Kanlı Tabya binası, Kars Cephesi Harp Tarihi Müzesi’ne dönüştürülmüştür. İnteraktif bir müze olması ile son derece ilgi çekicidir.

 

kars-cephesi-harp-tarihi-muzesi-1024x576.jpg

Tigran Honents

İç mimarisindeki freskler ile görülmeye değer ola kilise Tigran Honents tarafından yapılmıştır. Fresklerin Hz. İsa’nın hayatını ve geçen olayları anlatması kiliseyi daha da enteresan yapmaktadır. 

Ani Ören Yeri’nde bulunan ve Selçuklu Dönemi’nden gelmesine rağmen günümüze kadar ulaşmış olan cami tüf taşından inşa edilmiştir. Sekizgen yapıda planlanmış olup içerisindeki kitabede inşa tarihi gibi bilgiler yer almaktadır. 

Kars Ani Ören Yeri’nde Gezilecek Yerler

Ani Antik Kenti, ticaret, din ve askeri merkez olarak kullanılmış Türkiye-Ermenistan sınırında yer alan önemli bir antik kenttir.  1001 kilse kenti olarak da bilinir ve bünyesinde Ermeni kültürü ve Türk kültürünü harmanlanmış olarak barındırır.  UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alması ile de dünyanın çeşitli yerlerinden binlerce turiste ev sahipliği yapmaktadır.  Yine İpek yolu üzerinde bulunası ile son derece önemli bir nokta olması ile kültürel ve ticari merkez konumunda olmuştur. Yapılan camileri ve kiliseleri ile önemli bir dini merkezdir de aynı zamanda. Bilet Dükkanı olarak sizler için Ani Ören Yeri’nde gezilecek yerleri toparladık.

Orta Kapı

Aslanlı Kapı olarak da bilinen Orta Kapı, Antik Kent’te bulunan 7 kapıdan bir tanedir. Kars'ta gezilecek yerler listesine dahil olan tarihi kapıyı mutlaka görmelisiniz.

Surlar

Antik kentin tamamı surlarla çevrili olup Orta Kapı tarafında bulunan dairesel burç ile korunmaktadır.  Ejderha Kulesi’ni bünyesinde bulunduran ve Anadolu’nun en eski hastanesinden biri olduğu bilinen Ejderha Kulesi görülmeye değer.

Veba Kapısı

Dönemin hastalığı olan vebaya yakalananların bu kapıdan geçirilerek mağaralarda tedavi edildiği bilinmektedir. 

Aziz Keçeli Kilise

Yıldırım düşmesi ile yıkılan kilisenin parçaları hala yapılan kazılar sonucu ortaya çıkmaktadır.

 

aziz-keceli-kilisesi-696x462.jpg

Küçük Hamam

Selçuklu Dönemi’nden gelen hamamın yapım tarihinin çok eski olduğu düşünülmektedir. Kars'ta gezilecek yerler arasında oldukça dikkat çeken Küçük Hamam'ı mutlaka görmelisiniz.

İpek Yolu

Ticaret yolu olarak kullanılan İpek Yolu üzerinde bulunan Ören Yeri döneminde Çin’den almış olduğu ürünleri güçlü ülkelere göndermektedir. 

Kars’ta Gezilecek Doğal Yerler

Tarihi kadar doğası ile de ziyaretçilerini büyüleyen Kars; akarsu ve gölleri, dağları ile ormanları ile her mevsim ziyaretçilerine muhteşem manzaralar sunmakta.  Kış turizminde sporcuların ve kayak severlerin de sıkça ziyaret ettiği Kars, eş zamanlı olarak bünyesinde barındırdığı yüzlerce yabani hayvan kuşa da ev sahipliği yapmaktadır. 

Çıldır Gölü

Doğu Anadolu Bölge’sinde bulunan bu tatlı su gölü son derece büyük olup Kars’ın doğal güzellikleri denince akla ilk gelen mekanlardan birisidir. Tektonik faaliyetler sonucu oluşmuş olan göl son derece derindir ve kış aylarında donarak muhteşem bir manzara yaratmaktadır. 

Sarıkamış Kayak Merkezi

Kış turizmi açısından Kars’ın en çok tercih edilen kayak merkezi, 12 kilometre uzunluğundadır. Sarıçam ağaçları sayesinde donayan bölge kaya için de güvenli bir ortam oluşturmaktadır. Kars'ta gezilecek yerler listesinde büyük bir önemi olan Sarıkamış Kayak Merkezi, özellikle kış sporlarıyla yakından ilgilenenler için oldukça ideal alternatiflerden biri olacak.

Allahuekber Dağları

Tektonik sıradağı olan Allahuekber Dağları, 40 kilometre uzunluğunda olması ile ziyaretçilerini büyüleyen bir manzaraya sahiptir. Kayak merkezi ile yine kış turizminde de yoğun turist alan bölge görülmeye değer.

Aygır Gölü

Şehir merkezine yaklaşık 13 kilometre uzaklıkta olan göl, tatlı su gölü olup volkanik kayaçlar üzerinde oluşmuştur. Mevsimin el verdiği dönemlerde piknik ve yürüyüş için de kullanılan bölge misafirlerine enfes bir atmosfer sunmakta.

 

aygir-golu-300x157.jpg

Susuz Şelalesi

Kış aylarında soğuk hava sonucu donarak olağanüstü bir manzara sunan şelale, bünyesinde bir sürü farklı kuş türü barındırması sebebiyle Su Uçan Şelalesi olarak da bilinmektedir. 15 metre su düşüşünden kaynaklı bölgenin en yüksek düşüşlü şelalesi olma özelliğini taşımaktadır. 

Kuyucuk Kuş  Gölü

Şehir merkezine uzakta konumlanan göl, bünyesindeki kuşlar ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin önemli kuş merkezlerindendir. Kars'ta gezilecek yerler konusunda soru işareti olanlara Kuyucuk Kuş Gölü, oldukça ideal bir alternatif olabilir.

Hemen Kars uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

  •  

Kars’ta Ne Yenir?

Zengin kültürü ile bünyesinde barındırdığı binlerce medeniyetten almış olduğu mutfak kültürü ile enfes lezzetler sunan Kars, ziyaretçilerini leziz ve yöresel yemeklerini yedirmeden göndermiyor. 

Feselli: Kahvaltılarda tercih edilen ve yöre halkı tarafından çok sevilen feselli, tavada veya sacda pişirilebilmektedir. Peynir, ve çayla servis edilen bu lezzet bir harika!

Kars Gravyeri: Aromatik yapısıyla son derece lezzetli olan bu peynir, Kars’a ziyarete gelmiş olan misafirlerimiz tarafından mutlaka denenmesi gereken bir lezzet.

Kars Ketesi: Hem tatlı hem tuzlusu hazırlanan Kars Ketesi hamur işi severleri kendine hayran bırakmakta.

 

kars-ketesi-300x300.jpg

Kars Kazı ve Pilavı: Kazı ile ün kazanmış olan Kars, yöresel lezzetlerinde de kaz etini yoğun olarak kullanmakta. Kars kazı ve beraberinde getirilen pilav hem sağlıklı hem enfes bir yemek.

Kars Katmeri: Yine hamur işi severlerin tadına doyamayacağı Kars katmeri, her öğün yenebilecek enfes bir lezzet.

Haşıl: Bulgur, su ve yağdan hazırlanan bu lezzet yoğurt ile servis edilmekte olup tadı misafirlerimizi büyüleyecek nitelikte!

Kars Balı: Beyazımsı bir rengi olan bal, kremaya benzer yapısı ile son derece enfestir. 

Çeçil peyniri: Kars gravyeri kadar ünlü olan Kars çeçil peyniri inek, keçi veya koyun sütünden elde edilmektedir.

9 Şubat 2023 18dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
218 Yazı

Benzer Yazılar