Marmara’nın Gözdesi İzmit’te Gezilecek Yerler

Kocaeli’nin gezmek ve tatil yapmak için en çok tercih edilen ilçesi İzmit, doğal güzelliklerinin yanında birçok tarihi ve kültürel yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin plajlara akın ettiği tatil yeri olan İzmit’e kış aylarında ise kayak yapmak için çok sayıda yerli ve yabancı misafir geliyor. Kartepe’de bulunan kayak merkezine kış mevsiminde birçok sporsever uğrarken, İzmit’e seyahat etmek isteyenler, en uygun uçak bileti satın alırken Bilet Dükkanı’nın, sağlamış olduğu fırsat dolu kampanyalardan yararlanıyor. Bilet Dükkanı, doğa ve tarihle iç içe kültürel tatil yapmak isteyen kullanıcıları için, İzmit’te gezilecek yerler, tarihi ve doğal mekanlar, yapılacak etkinlikler ve sporlar, tadına bakılacak lezzetler hakkında detaylı bilgileri derledi.

5 Şubat 2023 15dk okuma

Kocaeli’nin gezmek ve tatil yapmak için en çok tercih edilen ilçesi İzmit, doğal güzelliklerinin yanında birçok tarihi ve kültürel yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin plajlara akın ettiği tatil yeri olan İzmit’e kış aylarında ise kayak yapmak için çok sayıda yerli ve yabancı misafir geliyor. Kartepe’de bulunan kayak merkezine kış mevsiminde birçok sporsever uğrarken, İzmit’e seyahat etmek isteyenler, en uygun uçak bileti satın alırken Bilet Dükkanı’nın, sağlamış olduğu fırsat dolu kampanyalardan yararlanıyor. Bilet Dükkanı, doğa ve tarihle iç içe kültürel tatil yapmak isteyen kullanıcıları için, İzmit’te gezilecek yerler, tarihi ve doğal mekanlar, yapılacak etkinlikler ve sporlar, tadına bakılacak lezzetler hakkında detaylı bilgileri derledi. 

İzmit’te Gezilecek Doğal Yerler

İzmit Körfezi

Marmara denizinin doğusunda İzmit Körfezi, doğal güzellikleri ile öne çıkar. Sık sık ziyaret edilen yerlerden biridir. Kamp yapmayı sevenler için çadır alanları bulunur.  İzmit Körfezi’nin içerisinde birçok gölet bulunmakla birlikte çevresinde de birçok kanyon yer almaktadır. Bu benzersiz manzarayı görenler hayran kalıyor. 

 

izmitte-gezilecek-yerler.jpg

Seka Park

İzmit’in en büyük ve en güzel parklarından biri olan ve  580 dönümlük arazı üzerine inşa edilmiş bu alan birçok yapıya ev sahipliği yapıyor. Kent Müzesi, Marina iskelesi, denize inen kızak alanları, ışık kuleleri, yürüme bantları, suda ışık gösterileri, festival alanı, çeşitli kafeler, balıkçı restoranları, farklı konularda sergiler, gölet, çocuklar için oyun alanları gibi daha pek çok alanları ile görülmesi gereken harika bir yerdir. İzmit'te gezilecek yerler arasında en beğenilen mekanlardan biri olma özelliği taşıyan Seka Park'ı ziyaret etmeden şehri terk etmeyin.

Sevindikli Göleti

Piknik yapmayı seviyorsanız, çevresinde piknik yapabileceğiniz alanlar mevcut olan bu yer İzmit Körfezi’nde yer almaktadır.Hafta sonları oldukça kalabalık olduğu için hafta içini de tercih edebilirsiniz. Aileniz veya arkadaşlarınızla gelerek eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Sevindikli Göleti’nden Sapanca Gölü’nün eşsiz manzarası görülmektedir.

Sipahiler Göleti

İzmit'te gezilecek yerler denildiğinde akla gelen Sipahiler Göleti şehir merkezinden 24 kilometre uzaklıkta bulunur. Özel araçla seyahat edildiğinde şehir merkezinden Sipahiler Göleti’ne ulaşım D605 karayolunu kullanarak sağlanır. Özellikle piknik yapmayı ve kamp kurmayı sevenler tarafından sık sık tercih edilir. Çevre illerden de bir çok ziyaretçisi olan Sipahiler Göleti’nde balık da tutabilirsiniz. Eşsiz manzarası ve tertemiz havası ile piknik yaparak güzel vakit geçirebilirsiniz.

Ballıkayalar Tabiat Parkı

İzmit’e uzaklığı ortalama 45 km olan Ballıkayalar Tabiat Parkı, doğa yürüyüşü yapabileceğiniz ender güzel yerlerden biridir. Çevresinde kamp yapma alanları da bulunmaktadır. Çadır kiralama ücretli olduğundan isterseniz yanınızda çadırınızı getirebilirsiniz.  Ateş yakmak serbest olduğundan mangal da yakabilirsiniz. Stres atmak ve kalabalıktan uzaklaşmak için oldukça ideal bir yer olan Ballıkayalar Tabiat Parkı’nda ailenizle veya arkadaş grubunuzla günübirlik gelip piknik yapabilir ve kısacık tatilinizin tadını çıkarabilirsiniz.

İzmit’te Kış Aylarında Gezilecek Yerler

Kartepe Kayak Merkezi

Kocaeli Maşukiye’de bulunan Kartepe Kayak Merkezi en gözde kayak merkezleri arasında yer alıyor.  Kartepe Kayak Merkezi, ziyaretçilerine gerek günübirlik gerek gece konaklama imkanı sağlıyor. Kayak yaparken aynı anda Sapancı Gölü’nü ve İzmit Körfezi’nin manzarasının da aynı anda görebiliyorsunuz. Kayak yapmanın yanında teleferik ve telesiyej de kayak merkezinin içerisinde sık sık yapılan aktiviteler arasında yer alır. İzmit'te gezilecek yerler arasında en popüler mekanlardan biri olan Kartepe Kayak Merkezi, özellikle kış tatili severler tarafından çok beğenilecek.

kartepe-kayak-merkezi-747x420.jpg

Eriklitepe Tabiat Parkı

Doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini hayran bırakıyor. Yaz aylarında bile serin havanın hakim olduğu Eriklitepe Tabiat Parkı, kışın ise sessizliğiyle kendinizi dinlemenizi sağlıyor. Eriklitepe Tabiat Parkı içerisinde kalabileceğiz bungalov evler de mevcut. Özellikle hafta sonları kalabalık olan Eriklitepe Tabiat Parkı, kar yağdığında bembeyaz manzarasıyla büyüler. 

İzmit’te Gezilecek Tarihi Yerler

Kasr-ı Hümayun Sarayı

İzmit’te Kocaeli’nin Gebze, Körfez gibi daha fazla endüstriyel olan ilçelerine göre Osmanlı’dan kalma çok değerli yapılar bulunmaktadır. Bunlardan biri, Sultan Abdülaziz döneminde yapılan İzmit merkezde İstanbul dışına inşa edilen ilk saray olma özelliği taşıyan Kasr-ı Hümayun Sarayı’dır. Mimari üslup olarak, NeoKlasik ve Avrupa-Barok stilinin hakim olduğu iki katlı yapı, Sultan Abdülaziz’in Av Köşkü olarak da geçiyor.

Selim Sırrı Paşa Konağı

Bu konak, 1888 – 1894 yılları arası İzmit Valisi olan ve Osmanlı’nın ilk yol ve köprü mühendisi olarak kayıtlara geçen Selim Sırrı Paşa’nın tasarımı kendisinin elinden çıkma, 1892 yılında inşa ettirdiği konak olma özelliğini taşıyor. Ahşap detayları büyülerken diğer yandan süslemeleri, Fransa’dan getirtilmiştir. Yer döşemeleri ise İzmit’teki 19. yüzyıl sivil mimarisinin en zarif en güzel örneği olan bu yapı dikkat çeken yerler arasındadır. İzmit'te gezilecek yerler listesinde yer alan konağın en dikkat çeken detayı Osmanlı mimarisinde genellikle kule biçiminde bir oda olarak adlandırılan ahşap bir cihannümasının olmasından kaynaklanır. 

İzmit Saat Kulesi

İzmit Saat Kulesi, İzmit’in en önemli tarihi yapılarından biri olmaktadır. Her sene birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir. İzmit merkezden toplu taşıma araçlarını kullanarak kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. İzmit Saat Kulesi, İzmit gezi listenize mutlaka eklemeniz gereken yerlerden biridir. Bilhassa tarihi ve kültürel yapılara ilgisi olanlar, İzmit'te gezilecek yerler arasına burayı eklemelidir. Dört kattan oluşan Saat Kulesi’nin orta katında ikinci Abdülhamit’in tuğrası yer almaktadır. En üst katında ise saat yer alır. Üç tarafında da çeşme bulunmaktadır. Kulenin en üst katına çıktığınızda sizleri harika bir körfez manzarası beklemektedir.

Ali Efendi Konağı

1774 senesinde yapılan bu önemli tarihi mekâna özel aracınız ile ortalama 10 dakika içerisinde ulaşım sağlayabilirsiniz. Tarih meraklılarının mutlaka görmesi gereken destinasyonlardan biridir. Konağın tavan bölümü ahşap ve bodrum katı kayağan taşları ile döşenerek hazırlanmıştır. Yöresel etnografik eşyalar ile düzenlenen konağın giriş kısmında Kandıra bezi dokuma aletleri yer alır. Ayrıca Kocaeli’nin günlük hayatını yansıtan yöresel kıyafetler içerisinde mankenler de bulunmaktadır.

Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

İzmit’in tarihi ve kültürel yapılarından biri olmaktadır. 1873-1910 yılları arasında eski gar alanına inşa edilen Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin yaklaşık olarak 3000 senelik bir geçmişi vardır. Müzenin içerisinde çok sayıda medeniyetin izleri bulunur.  Helenistik, Osmanlı, Paleolitik, Bizans ve Roma zamanlarına ait birçok eser bulunmaktadır. Önemli kültürel yerlerden biri olması sebebi ile şehir dışından da birçok yerli ve yabancı turist bu müzeyi ziyaret etmektedir.

 

kocaeli-arkeoloji-ve-etnografya-muzesi.jpg

Gayret Gemi Müzesi

Tarihi yapılara ilgisi olan birçok turistin sıklıkla ziyaret ettiği önemli kültürel yerlerden biri de Gayret Gemi Müzesi’dir.  Müzenin içerisinde çamaşırhane, mutfak, savaş harekâtı merkezi, komutan kamarası gibi bölümler yer alır. Ayrıca içeride açık ve kapalı olmak üzere lezzetli içecek ve yemeklerin olduğu kafeteryalar bulunuyor. 

Orhan Camisi

İlçeye yakın bir konumda yer aldığı için kolay bir şekilde ulaşım sağlanmaktadır. İzmit’te yer alan Orhan Camisi, önemli tarihi ibadet yerlerinden biri olurken aynı zamanda şehrin en eski yapılarından biri olma özelliğini taşıyor. Diğer en önemli özelliklerinden biri de caminin ilk hutbesi töre gereği kılıç ile okunmuştur. İzmit'te gezilecek yerler listesinin önemli mekanlarından biri olan Orhan Camii'nde hutbenin kılıç ile okunması geleneği, geçmişten günümüze kadar gelmiş ve halen de devam etmektedir.

Hemen İzmit uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

İzmit’te Ne Yenir?

Pişmaniye: Tatlıların en güzellerinden pişmaniye, İzmit'in göz bebeği. İzmit yemekleri yerker diğer kendinizi kaybedip şeker, un ve yağdan oluşan lezzetlerle kilo almaya hazır olun. 

Mancar Yemeği: Mancarın İzmit'te birden fazla çeşidi yapılıyor. İçine bulgur koyularak yapılan bu yemek, lezzetiyle ağız sulandırıyor.

Mancarlı Pide: İçine çeşitli yeşilliklerin koyulduğu mancarlı pide, İzmitlilerin en sevdikleri hamur işlerinden. Lezzeti ile bir tanesi ile yetinemeyeceksiniz.

Dartı: Sütün kaymağından yapılan bu lezzet, İzmit'te bolca tüketiliyor. Kaymakların biriktirilip daha sonra ocakta pişirilmesiyle yapılan bu lezzeti, ister kahvaltıda ister yemeklere katarak tüketebilirsiniz.

Ciğceli Kavurma: Ciğceli kavurmanın bilindik pilav üstü etten farkı, içine koyulan ciğce denilen süt kaymağı. Lezzetini de bu kaymaktan alıyor. 

Cızlama: Mayalı hamurdan yapılan cızlama, tavada pişiriliyor. İçine tuzlu veya tatlı her şeyin koyulabildiği cızlamayı ister kahvaltıda ister ara öğünde tüketebilirsiniz.

 

cizlama-300x169.jpg

Kiremitte Alabalık: Balığın sosla birlikte kiremitte pişirilmesi ile yapılan kiremitte alabalık, leziz bir balık yemeği. Genellikle Maşukiye'de yapılan bu tarif balık sevenlerin tatmasını bekliyor.

Umaç Çorbası: Basit malzemelerin birleşerek lezzetli bir çorba haline geldiği umaç çorbası, un ve yağın kavrulması ve üzerine hamur parçalarının eklenmesi ile yapılıyor. Soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak bir çorba olacak!

Höşmerim: Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde Höşmeni olarak da bilinen Höşmerim tatlısı, özellikle Hıdrellez’de yapılmaktadır. Eski zamanlardan günümüze kadar gelmiş olan bu enfes lezzet, Kocaeli Mutfağı’nın en meşhur tatlıları arasındadır. Muhallebi kıvamında ve sapsarı bir renge sahip olan Höşmerim, taze peynir ve tereyağı ile yapılmaktadır. Yörenin özel günlerinde bu enfes lezzete ulaşabilmeniz mümkündür. Ayrıca yöresel tatlılar sunan tatlıcı dükkânlarından da kendinize ve sevdiklerinize birer paket satın alabilirsiniz.

Hindi Dolması: Hindi dolması, özellikle yılbaşı akşamlarının vazgeçilmez yemekleri arasındadır. Kocaeli’de hindi dolması daha çok özel günlerde yapılmaktadır. İç pilav ile hazırlanan bu yemeğin içerisinde ayıklanmış ve kavrulmuş kestane, kuş üzümü, hindi ciğeri gibi malzemeler bulunmaktadır. Bu harika lezzeti İzmit’te tadabilmeniz mümkündür.

5 Şubat 2023 15dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
218 Yazı

Benzer Yazılar