Marmara’nın İncisi Sapanca’da Gezilecek Yerler

Özellikle İstanbul ve Ankara’dan kafa dinlemeye gelenlerin vazgeçilmezi huzurun adresi Sapanca görenleri hayran bırakıyor. 

19 Temmuz 2023 8dk okuma

Sakarya’nın ilçelerinden biri olan Sapanca, Marmara bölgesinin saklı cennetidir dersek yalan olmaz. Yabancı olsun, yerli olsun sayısız ziyaretçinin uzak mesafeleri aşarak burayı keşfetmeye geldiği ve unutulmaz bir tatil deneyimlediği gerçeğiyle beraber bölgenin ve ülkenin önemli turizm merkezlerinden biridir. Özellikle İstanbul ve Ankara’dan kafa dinlemeye gelenlerin vazgeçilmezi huzurun adresi Sapanca görenleri hayran bırakıyor. Güzel bir tatilin planını yapanlar, Sapanca'da gezilecek yerler hakkında detaylı bilgiye ulaşmak istiyor. Bilet Dükkanı'nı ziyaret ederek, Sapanca şehir rehberine ulaşabilirsiniz.

sapanca-gezisi.webp

Bünyesinde barındırdığı dereler, göller, dağlar ve daha sayamayacağımız güzellikleri ile muhteşem ötesi bir coğrafyaya sahiptir. Yılın her mevsimi farklı aktiviteler deneyimlenebilen bu güzel yerleşim yerinde Akdeniz ve Karadeniz iklimi arasında geçişler yaşanır. Bu da farklı dönemler farklı mevsim koşullarının yaşanmasına elverişli bir iklim ortamı yaratır. Böylece her dönem ayrı bir güzel olan “Sapanca’ya ne zaman gitmeliyim?” sorusunun cevabı tam olarak ‘’her gün’’ oluyor.

Özellikle bulunduğu konum itibariyle Marmara, Ege, Anadolu ve Karadeniz Bölgelerinin geçiş noktası üzerinde olması ve büyükşehirlere olan yakınlığı ile de gerek hafta sonu kaçamakları yapmak için, gerek ise uzun süreli tatil yapabilme imkanını yaratmak adına müthiş bir fırsatlar dünyası olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Sapanca günübirlik gezi için de açıkçası çok uygun bir tercih olabilir. İşte doğal güzellikleri ve büyüleyici atmosferiyle Sapanca'da gezilecek yerler...

Sapanca'da kalacak yer seçenekleri için Sapanca Otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

Sapanca'da Gezilecek Yerler

Sahip olduğu benzersiz yerleriyle Sapanca, gelen ziyaretçiler için gezilmesi gereken birçok yere ev sahipliği yapar. İster Sapanca günübirlik gezi bağlamında bu güzel yere gelmiş olun, ister uzun süreli bir tatil planı yapın, burada görebileceğiniz ve yapabileceğiniz şeylerin sınırı olmadığı kadar bundan alacağınız keyif de bir o kadar değer biçilemez. O halde Sapanca'da gezilecek yerler listemiz şu şekilde:

Rüstempaşa Camii


Sapanca’ya gelen misafirlerin doğal güzelliklerin yanında bu tarz tarihi mekanlar da ilgisini fazlasıyla çekiyor. Bu mekanın geçmişine tanıklık etmek ve bölgenin geçmişini öğrenmek isteyen tarih sevdalısı ziyaretçilerin güzergahında olması gereken yerlerden biri de Rüstempaşa Camii’dir. Kanuni Sultan Süleyman döneminin sadrazamlarından biri olan Rüstem Paşa tarafından yaptırılma emri verilen caminin mimarı ise Mimar Sinan’dır. Bir külliye görevi gören bu yapının hamam, kervansaray ve imaret kısımları gibi bölümleri geçmişten günümüze korunamadığı için yalnızca cami kısmı ziyaret edilebilir olarak hizmet etmektedir. Kızıl renkli minaresi ile göze çarpan caminin konumu ise sahile çok yakındır.

Rahime Sultan Camii


Zarif bir mimariye sahip olan bu cami, Abdülmecit’in 4.eşi tarafından yaptırılmıştır. Yığma tuğla tekniği ile yapılan caminin ön cephesinde bulunan kemerli pencereleri fazlasıyla dikkat çekmektedir. Abdülmecit’in tuğrası da ortada konumlanan pencerenin üstünde yer almaktadır. Yeşil kubbeli bu caminin içinde ise günümüze kadar ulaşmış oyma süslemeler gerçekten büyüleyici bir atmosfer sunuyor.

Bizans Kalıntıları


Köklü bir tarihe tanıklık etmiş olan Sapanca, uzun yıllar boyunca Bizans İmparatorluğu egemenliğinde kalmasından dolayı günümüze o dönemden kalan birçok eser de ulaşmıştır. Bizans lahitleri ya da Bizans eserleri olarak adlandırılan bu kalıntılar, Sapanca tarihini oluşturan eserlerden bazılarıdır. Lahitlerin 4 tanesi Sapanca Hükümet Konağı önündedir. İkisi İlmiye Köyü civarında, diğer kalan iki lahit de otoyol inşaatı esnasında bulunmuştur. Britanyalı son kralın saklandığı kalenin kalıntıları ise Sapanca Kurtköy Köyiçi’nde yer alıyor. Sapanca'da gezilecek yerler denildiğinde ziyaretçilerin yol planına mutlaka dahil olur.

Justinianus Köprüsü


12 kemerli taş köprü olan bu yapı Sapanca’ya 20 dakika mesafede kalan Beşköprü’de yer alıyor. Çark deresi üzerinde kurulan köprü Roma döneminden kalmakta olup, zamanında İstanbul’un doğu ile olan ulaşımını rahatlatmak adına yapılmış. 1995 yılında restore edildikten sonra trafiğe kapatılıp günümüzde yalnızca yayaların rahatlıkla yürüyebildiği ve geçiş yapabildiği bir tarihi eser niteliği taşıyor.

Vecihi Kapısı


Ünlüce Caddesi’nin başında bulunan Vecihi Kapısı, Avrupa tak yapılarına benzeyen bir mimarisi ile ön plana çıkıyor. Kemer mezarlığı girişinde konumlanan bu esere dair rivayetlerden biri de İpek Yolu üzerinde yer aldığından dolayı giriş-çıkış görevi yaptığıdır. Ayrıca Mimar Sinan’ın eseri olduğuna dair de söylenceler dolaşmaktadır.

Sapanca'da Gezilecek Doğal Yerler

Tarihi zenginlikleri yanında asıl adından bahsettiren elbette sahip olduğu doğal güzellikler olan Sapanca, yeşil bitki örtüsüyle beraber ziyaretçilerine temiz bir havanın yanı sıra büyüleyici manzaralar ve huzurlu bir dinlenme ortamı sunuyor. Sapanca günübirlik gezi ve uzun süreli konaklama için de fazlasıyla uygun bir yer. Bu süre zarfında görülmesi gereken doğal yerleri ise şu şekilde sıralanıyor:

Sapanca Maşukiye

Ziyaretçilerin ilk durak noktalarından biri olan Maşukiye, doğa harikası bir yer olup farklı imkanlar sunuyor. Hafta sonu farklı bölgelerden kafa dağıtmak isteyenlerin uğrak noktası olmakla beraber konaklama imkanları ve çeşitli aktiviteler ile göze çarpan bu nadide yer, dağ manzarası yanında çevresinde yer alan alabalık çiftliği ile de gerçekten sizi kendine çekiyor.

Sapanca’da kahvaltı yapmak ya da günü akşam yemeği ile sonlandırmak istiyorsanız, burası sizin için biçilmiş kaftan. Ayrıca doğa sporlarına da ev sahipliği yapan Sapanca Maşukiye’de ATV turları, binicilik ve bisikletle gezmek gibi baş döndüren doğanın keyfini farklı alternatifler ile deneyimleyebilirsiniz. Fotoğraf çekmeyi seven amatör ziyaretçilerden profesyonel olanlarına kadar birçoğu da burayı adeta bir stüdyo olarak kullanmayı fazlasıyla sevmekte.

Sapanca Gölü

Gölün etrafını saran yürüyüş, koşu ve bisiklet yolları ile spor ve dinlenme olanaklarını bir arada barındıran Sapanca Gölü, doğayla iç içe vakit geçirirken huzurlu bir zaman geçirebileceğiniz enfes mekanların başında geliyor. Her mevsim birbirinden güzel renklerin harmanlanarak farklı ve eşsiz manzaralar oluşturduğu bu mekanda dilerseniz su sporlarıyla alakalı aktiviteler de yapabilirsiniz. Özellikle Ekim ve Nisan aylarında hava koşulları bağlamında mükemmel bir ortam sağlayan Sapanca Gölü’nde temiz havaya doymanın yanı sıra banklarda dinlenirken uzakların o güzel görüntüsüne dalıp gitmeniz kaçınılmaz. Sapanca'da gezilecek yerler arasında belki de en önemlisi Sapanca Gölü’dür.

sapanca-gezilecek-yerler.webp

Kırkpınar

Çerkes nüfusunun zamanında fazlasıyla göç ettiği bu yerde birbirinden güzel bahçeler, parklar ve müstakil evler bulunuyor. Değişik lezzetleri tatmanın yanı sıra sahip olduğu atmosfer cidden dünyadaki cennet desek yalan olmaz. Yaz mevsimlerinde açık hava konserlerinin de düzenlendiği bölgede dilerseniz tek başınıza, dilerseniz de sevdiklerinizle kamp yapmanın keyfi de bir başka olacaktır.

Sapanca'da Kışın Gezilecek Yerler

Daha önceden bahsettiğimiz gibi her mevsim ayrı güzel olan Sapanca’da kış turizmi de oldukça yaygın ve rağbet görmekte. Özellikle sonbaharın sonu ve kışın tamamında yerli ve yabancı birçok turistin kış tatili için tercih ettiği yegane yerlerden birisi de Sapanca’dır. Kışın Sapanca’da nereleri gezebilirim ve neler yapabilirim diyenler için listemiz burada:

Kartepe Kayak Merkezi

Dağların eteklerinde ucu bucağı olmayan manzarayı seyretmenize olanak tanıyan bölgelerden birisi de Kartepe. Kayak yapmak için birçok kayak sever sporcuyu da bünyesine çeken bu yere farklı illerden gelen talep kış döneminde fazlasıyla yoğun olmakta. Zirveye çıkışta adrenalin arayanlar için bisiklet ve ATV gibi seçeneklerin de olduğu bu keyifli merkeze yolunuz düşmeden tatilinizi bitirmeyin.

Ormanya Doğal Yaşam Parkı

Her kitleye hitap eden Ormanya Doğal Yaşam Parkı içinde bulunan hayvanat bahçesi, botanik parkı ve doğa eğlence alanları ile vakit geçirebileceğiniz 5 farklı alana sahip. Piknik, kamp, yürüyüş ya da ekstrem bisiklet sporu yapmak isteyenlerin tercih edebilecekleri gerçekten güzel bir alternatif olan Ormanya Doğal Yaşam Parkı, aynı zamanda doğal ve vahşi yaşam konusunda da farklı deneyimler yaşatması ile biliniyor. Sapanca'da gezilecek yerler ile ilgili meraklarını gidermek isteyenler, Ormanya Doğal Yaşam Parkı'nı ziyaret edebilirler.

Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı

Sakin ve sessiz ortam arayanlar için adres Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı. Sapanca gölü manzarasını da izleyebileceğiniz tabiat parkının içinde konaklama imkanları da bulunmakta. Restoranlar ve kafeler de bu parkta hizmet verdiğinden dolayı Sapanca’da kahvaltı keyfinizi Sapanca günübirlik gezi planınızda bu mekanda yapabilirsiniz.

Sapanca'da Konaklama Hizmetleri

Sapanca’da ister sazlıklarla çevrili masmavi göl kenarında, ister yemyeşil ağaçlarla örtülü ormanın içinde ve ister şehirden uzak dağın eteklerinde olsun, her yerde konaklayabileceğiniz alternatifler mevcut. Farklı aktiviteler yapabileceğiniz bu yerde birbirinden güzel oteller, bungalov evler, tinyhouselar ve daha birçok farklı konaklama yeri ile, bu doğa harikası ve tarihin harmanlandığı yerde güzel bir konaklama hizmeti alabilirsiniz.

Sapanca’da kahvaltı nerede yapabilirim derdinde son vermek isterseniz eğer birçok konaklama hizmeti veren mekan da bu hizmeti size sağlıyor. Bunun yanı sıra yarı pansiyon ve full pansiyon gibi hizmet sunan mekanlar da bulunmakta.

Sapanca Bungalov Evler

Özellikle son dönemlerde fazlasıyla meşhur olan ve tercih edilen bungalov evler, bu denli nam salmasının altında farklı sebepler elbette yatıyor. Klasik konaklama hizmetlerinden ziyade farklı bir deneyim arayanlar ve daha sıcak bir ortamla beraber mahremiyet isteyenler için bungalov evler, konaklamak için olabilecek en iyi tercihlerin başında geliyor.

Tek katlı ya da asma katlı şekliyle karşımıza çıkan bu evler ahşap ve benzeri doğal malzemelerden yapıldığı için daha samimi bir ortam sağladığı bir gerçek. Genelde doğa içinde konumlandırılmasından dolayı şehir hayatından kopup sakin bir şekilde huzur isteyen ziyaretçiler için gerçekten kaçırılmaması gereken bir fırsat oluşturuyorlar.

sapanca-bungalov.webp

İşletmeciler tarafından bazı bungalovlar daha lüks bir dizayna sahip ve sundukları imkanlar da bu bağlamda daha üst seviye olabiliyor. Bunun yanında bütçeye daha uygun ve salaş alternatifler de elbette her zaman mevcut.

Sapanca’da günübirlik gezi yapmayı planlayanlar için bir gecelik bungalov evlerinde kalma deneyimini de yaşayarak tatillerini bitirmelerini tavsiye edebiliriz. Sapanca’da kahvaltı keyfini bungalov evlerin bahçesinde yaptıktan sonra yaşayacakları bu eşsiz anıyı, hayatlarının her anında hatırlayacaklarına eminiz.

19 Temmuz 2023 8dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Benzer Yazılar