Özbekistan'da Gezilecek En Güzel Yerler

İpek Yolu şehirleri Semerkand ve Buhara'dan birçok saray ve müzeye kadar, kaçıramayacağınız dört önemli UNESCO Dünya Mirası alanına ev sahipliği yapar. Böylesine zengin bir kültürel mirasa ve gezilecek pek çok muhteşem yere sahip olan Özbekistan, kesinlikle potansiyel tatil destinasyonları listenizde yer almalıdır. 

29 Şubat 2024 5dk okuma

Özbekistan çarpıcı camileri, türbeleri, medreseleri ve Çin ile Akdeniz arasındaki eski ticaret yolu olan İpek Yolu'na bağlı diğer yerleriyle ünlü bir Orta Asya ülkesidir. Tarihi mekanları ve güzel İslam mimarisini seviyorsanız Özbekistan'a seyahat etmeyi kesinlikle seveceksiniz! İpek Yolu'nun bu destinasyonu binlerce yıldır tarih yazıyor. Yıpranmış Budist stupaları ve Zerdüşt tapınakları antik çağlardan söz ederken, saray ve camilerin dudak uçuklatan kalıntıları, bu Orta Çağ krallıklarının nasıl fantezi ve irfan hikayeleri ürettiğine inanmayı kolaylaştırıyor. 

Bilet Dükkanı'ndan Semerkand uçak bileti ya da Taşkent uçak bileti satın alabilir, avantajlı fiyatlara otel, araç kiralama ve transfer hizmetlerinde de yararlanarak dilediğiniz tatili bütçenizi uygun hale getirebilirsiniz.

Belki de Özbekistan zaten hayal gücünüzü ele geçirmiştir ve siz sadece yaklaşan seyahatinize nasıl hazırlanacağınıza dair pratik ayrıntılar arıyorsunuzdur. Bu yazımızda seyahatinizi kolaylaştıracak Özbekistan Gezi Rehberi hakkında her şeyi bulabilirsiniz. 

Özbekistan Hakkında


Çoğu insan bırakın ziyaret etmeyi, Özbekistan'ı haritada bile bulmakta zorlanır. Ancak bu Orta Asya ülkesi kitleler için bir gizem olmaya devam ederken, bilinmezliği onu maceracı gezginler için daha da çekici kılıyor. 

1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanan ülke genç olmasına rağmen Özbekistan'ın kökleri çok eskilere dayanıyor. Bir zamanlar İpek Yolu'nun kavşak noktası olan tarihi Semerkant kenti, uzun süredir 'İslam'ın Mücevheri' olarak anılıyor. Büyük Üç olarak adlandırılan kentin şehir manzarasına, parlak turkuaz kubbeler ve karmaşık mozaiklerle süslenmiş yüksek minareler hakimdir. Bu mimarinin çarpıcı örnekleri Özbekistan'ın her yerinde, özellikle de Üç Büyüklerin en iyi korunmuş ve en uzak olanı olan Hiva'da bulunabilir. 

ozbekistan-gezi.webp

Şehir surları içinde zaman içinde donmuş halde kalan geniş bir İslam mimarisi koleksiyonuna ev sahipliği yapan, yaşayan bir müzedir. Ve sonra Buhara var. Üç Büyük'ün sonuncusu, aynı zamanda 'Dinin Direği' olarak da bilinen bu şehir, şüphesiz İslam dünyasının en seçkin şehirlerinden biridir.

Seyahatinizde Büyük İskender'den Cengiz Han'a kadar dünyanın en ünlü komutanlarlarının ayak izlerini de bulabilirsiniz. Fergana Vadisi, bereketli vadilerin karla kaplı Tien Shan ve Pamir dağlarına uzandığı, aralıksız doğal güzelliğe sahip bir yerdir. Burası aynı zamanda ülkenin en verimli bölgesi, ziyaretçilerin çarpıcı manzaraların, yerel ürünlerin ve Batılı gözlerin nadiren gördüğü samimi pazarların keyfini çıkarabileceği bir yerdir. 

Özbekistan'a Hangi Ayda Gidilir?


Oldukça sert karasal ikilim etkisi altında bulunan Özbekistan’da yaz aylarında yüksek sıcaklıklar görülmektedir. Kış ayları da çetin soğuklarla geçmektedir. Bu nedenle ülkeyi ziyaret etmek için en uygun zamanlar Nisan, Mayıs ve Haziran ayının ilk haftaları ile Eylül, Ekim aylarıdır.

Özbekistan'ın Tarihi Yerleri


Orta Asya'da yer alan Özbekistan, zengin tarihi ve kültürel mirasıyla tanınan bir ülkedir. Doğu ile Batıyı birbirine bağlamada önemli bir rol oynayan antik İpek Yolu ticaret yolunun önemli bir parçasıydı. İşte ülkenin en önemli gezilecek tarihi ve turistik mekanları…

Semerkand

İpek Yolu'nun mücevheri olarak bilinen Semerkand, Orta Asya'nın sürekli yerleşimin olduğu en eski şehirlerinden biridir. Karmaşık çini işçiliğiyle süslenmiş büyük medreselerden (İslami okullar) oluşan bir kompleks olan Registan Meydanı gibi çarpıcı mimari harikalara sahiptir. Şehir aynı zamanda Semerkand'ı görkemli bir başkente dönüştüren güçlü hükümdar Timur'un (Tamerlane) mozolesine de ev sahipliği yapıyor.

semerkand-gezilecek-yerleri.webp

Buhara


İki bin yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Buhara, İpek Yolu üzerinde yer alan bir diğer önemli şehirdir. Ark of Bukhara (bir kale), Poi-Kalyan kompleksi (Kalyan Minaresi ve Kalyan Camii ile birlikte) ve Samanid Mozolesi dahil olmak üzere iyi korunmuş ortaçağ mimarisine sahiptir. Kentin “Orta Asya'nın en kutsal kenti” olarak anılan eski kenti UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor.

buhara-gezilecek-yerler.webp

Hive


Özbekistan'ın batısında yer alan Hive, tarihi merkezi iyi korunmuş antik bir şehirdir. Kerpiç duvarları, dar sokakları ve karmaşık çini işçiliğiyle geçmişe bir bakış sunuyor. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Ichon-Qala kalesi, şehrin zengin mimari mirasını sergileyen çok sayıda saray, cami ve türbeyi kapsamaktadır.

Şehrisabz


Ünlü fatih Timur'un doğduğu yer olan Şehrisabz, tarihle dolu bir şehir. Bir zamanlar büyük bir mimari şaheser olan Ak Saray da dahil olmak üzere birçok önemli yapıya sahiptir. Dorut Tilavat Topluluğu, Kok Gumbaz Camii ve Cihangir Türbesi kentteki diğer önemli tarihi mekanlardır.

sehr-i-sebz.webp

Taşkent


Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te de tarihi eserler bulunmaktadır. 16. yüzyılda inşa edilen Kukeldaş Medresesi, İslam mimarisinin güzel bir örneğidir. Şehir aynı zamanda dünyadaki en eski Kur'an nüshalarından biri olan Halife Osman'ın ünlü Kur'an'ını içeren Khast İmam Külliyesi'ne de ev sahipliği yapıyor.

taskent-kulesi.webp

Özbekistan'ın Doğal Güzellikleri


Özbekistan'ın inanılmaz tarihinden mimari harikalarına kadar sunabileceği çok şey var. Ancak aynı zamanda çeşitli ve nefes kesici doğal güzelliklerle de kutsanmış bir ülkedir. Karla kaplı zirveler, uçsuz bucaksız çöl genişlikleri ve yemyeşil vadiler bu güzel yeri süslüyor. 

Özbekistan, herkesin olası beklentilerini çok aşacak çeşitli manzaralar sunuyor. Ülkenin doğa harikalarını keşfedeceğimiz bu gezide sizi bekleyen eşsiz vahşi doğayı ve açık hava deneyimlerini keşfetmek için hareketli çarşıların ve antik kentlerin ötesine geçeceğiz. İşte Bilet Dükkanı üzerinden kolayca alabileceğiniz ucuz Özbekistan Bileti ile ülkede görmeniz gereken doğal güzelliklerin listesi…

Kızılkum Çölü


Orta Asya'nın en büyük kum çölü olan Kızılkum Çölü, Özbekistan'ın güneyinde yer almaktadır. Çölde yaşayan endemik bitki ve hayvan türleriyle birlikte etkileyici kum tepeleri ve manzaralarıyla ziyaretçileri büyüler.

kizilkum-colu.webp

Nuratau-Kızılkum Biosfer Rezervi


Çölün eteklerinde bulunan bu doğa rezervi, yaban hayatı ve bitki çeşitliliği açısından zengin bir alanı kapsamaktadır. Rezervde yürüyüş yapabilir, kuşlar ve diğer vahşi yaşamı gözlemleyebilirsiniz.

Tanrı Dağları


Özbekistan'ın güneybatısında yer alan Tanrı Dağları, eşsiz güzellikteki doğal manzaralarıyla dikkat çeker. Bu bölgede doğa yürüyüşleri, dağ tırmanışı ve kampçılık gibi aktiviteler yapabilirsiniz.

tanri-daglari.webp

Aral Gölü


Özbekistan'ın batısında yer alan Aral Denizi, bir zamanlar dünyanın dördüncü büyük iç denizi olarak bilinirdi. Ne yazık ki, son yıllarda ciddi bir küçülme yaşamıştır. Ancak hala güzel manzaralara sahiptir ve denizin çekilip çıkan suları ilginç bir görüntü sunar.

aral-golu.webp

Charvak Barajı


Taşkent'in yakınında bulunan Charvak Barajı, bir doğal güzelliktir ve aynı zamanda bir rekreasyon merkezi olarak da hizmet verir. Baraj gölü çevresinde yürüyüş yapabilir, su sporları yapabilir ve çevredeki dağları keşfedebilirsiniz.

Özbekistan'da Ne Yenir?


Özbekistan’da her fırsatta çok sayıda yemek seçeneği bulacaksınız. Buradaki işletmeler misafirlerini sıcak bir şekilde karşılıyor ve ağırlıyor. Özbek mutfağının ana yemeği her bölgede farklı şekilde hazırlanan pilavdır. Pek çok uzman, en iyi pilavın Semerkant'ta yapıldığına inanıyor. Özbekistan’a geldiğinizde Manti Shashlik, Lagman, Samsa ve Mampar deneyebileceğiniz diğer bazı yöresel yemekler arasında yer alır. 

29 Şubat 2024 5dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
219 Yazı

Benzer Yazılar