Rize'nin En Meşhur 5 Yaylası

Türkiye, İstanbul'dan çok daha fazlasıdır. Ülkemizde gizli mücevher niteliğinde olan ve sonuna kadar keşfedilmesi gereken pek çok yer var. Böyle inanılmaz yerlerden biri de uçsuz bucaksız yeşili ile Rize'dir. Bulutlara üzerinden bakabileceğiniz dünyaca ünlü yaylaları, vadileri, gölleri ve amazonları kıskandıracak doğası ile size bu yazımızda Rize seyahatiniz için yoldaş olacağız…

17 Ekim 2023 5dk okuma

Yeşilin maviye, mavinin yeşile hasret olmadığı memleket... Kaçkarlar'ın eteklerindeki sisler ülkesi Rize… Alışılmışın dışına çıkmak isteyen gezginlere eşsiz bir deneyim sunan Rize’de ister kendinizi doğaya kaptırın, ister yerel kültürü öğrenin, ister yerel yaşam tarzını deneyimleyin… Bu şehrin herkese sunacak bir şeyi var. Bu yazımızda Rize'yi mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir destinasyon haline getiren şeylere daha yakından bakacağız. O halde çantalarınızı toplayın ve Türkiye'nin bu gizli cevherini Bilet Dükkanı ile keşfetmeye hazırlanın.

Rize Hakkında


Doğu Karadeniz'in incisi Rize, yeşillikler içinde bir cennettir. Antik uygarlıkların yanı sıra Roma , Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu'nun da egemenliğine giren Rize, I. Dünya Savaşı yıllarında çay üretiminin artması nedeniyle özel bir önem kazanmıştır. Türkiye’nin en fazla yağış alan bölgesi olması nedeniyle, geniş ve sık ormanlara sahiptir. Bu nedenle burada sel ve toprak kaymaları çok sık yaşanır. Çay sektörü sayesinde büyük bir gelişme gösteren kent, son yıllarda yeni başlayan kivi üretimiyle de gelişmeye devam ediyor.

Rize, dik yamaçlı vadileri, gölleri, yüksek dağları, yemyeşil yaylaları, tarihi kalesi ve kemerli köprüleriyle önemli bir turizm bölgesidir. Hem sakin, hem de hareketli bir tatil arıyorsanız bu şehir sizin destinasyonunuz olmalı! Çünkü akıntılar sessizliği her an bozabilir. Spor olarak ise şehrin güzel doğasında kano yarışı, kayak, trekking ve yürüyüş yapmak mümkün. Doğayla iç içe olmak isteyen herkes bu sporları deneyebilir, bunu yaparken de harika bir manzaranın keyfini çıkarabilir.

rizenin-yaylalari.webp

Anzer Yaylası, Ayder Yaylası, Aşağı Kavron ve Yukarı Kavron Yaylaları Rize'nin 'yayla turizm merkezi' unvanını kazanmasına yardımcı olmuştur. Rize'deki Kaçkar Dağı ülkenin dördüncü büyük dağıdır. Dağın olduğu yerde elbette dağ sporları da olacaktır! Kaçkar Dağları'nda tırmanış ve safari popüler olup, karlar erimeye başladığında Fırtına ve İyidere Çaylarında kano ve rafting sporlarını deneyebilirsiniz. Zengin bitki örtüsü ve çeşitli hayvan familyaları da görülmeye değerdir.

Balık yemeklerinin de merkezi olan Rize, hamsi denilince akla gelen ilk şehir. Çünkü şehrin her yemeği hamsi içeriyor! Hamsili pilav, hamsi buğulama, hamsi dolması ve kızartma, hamsi haşlanmış, tavada hamsi kızartma, hamsili lahmacun , hamsili çorbalar… Tüm bu spesiyaliteler Rize'nin simgeleridir.

İstanbul Rize Uçak Bileti Fiyatları


Türkiye’nin birçok ilinden Rize’ye direkt olarak uçmak mümkün. Bilet Dükkanı üzerinden Rize uçak bileti satın alarak, uygun fiyatlara bu güzel şehre uçmanın keyfini çıkarabilirsiniz. Rize arasında sefer düzenleyen çok sayıda hava yolu şirketi bulunduğundan fiyatlar da farklılık gösterebiliyor. Seçeneğin fazla olması ise bütçenize uygun fiyatlarla seyahat edebilme şansınızı artırıyor. 2062 liradan başlayan fiyatlarla Rize seyahatiniz için İstanbul Rize uçak bileti satın alarak yerinizi ayırtabilirsiniz. 

Rize Araç Kiralama Nasıl Yapılır?


Rize'de bir araç kiralamaya ihtiyaç duyarsanız, size en iyi hizmeti rekabetçi fiyatlarla sunmaktan mutluluk duyacağız. Tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak markaları seçenek olarak görebileceğiniz Bilet Dükkanı sitesinden yalnızca birkaç dakika içerisinde araç kiralayabilirsiniz. Buraya tıklayarak kiralık aracınızı teslim almak istediğiniz yeri ve tarihi girmeniz yeterli.

kackar-daglari.webp

Rize'de Nerede Kalınır?


Karadeniz’in en turistik bölgesi olan Rize, muhteşem doğası ile tatil severlerin uğrak noktalarından biri haline gelmiştir. Yılın on iki ayı misafirlerine farklı güzellikler sunan bu şehirde konaklama seçenekleri oldukça fazladır. İster şehir merkezinde isterseniz yaylalarda… Bilet Dükkanı üzerinden Rize otelleri için kendinize en uygun olanları seçebilirsiniz. Ancak size bu seçim için biraz ipucu verebiliriz. Kentteki en çok tavsiye edilen oteller arasında Serinyer Dağ Evi, Ayder Doğa Resort Otel, Mori Sport Hotel gibi konaklama merkezlerinde tatilinizn keyfini sürebilirsiniz. Eğer şehir merkezine yakın konaklamayı tercih etmek isterseniz Ayder Villa De Pelit, Grand Çavuşoğlu Hotel, Dudi Konak gibi otelleri inceleyebilirsiniz. 

Rize'de Gezilecek 5 Yayla


Kaçkar Dağları’nın eteklerinde kalabalıktan uzak kalıp, doğanın eşsiz güzellikleriyle baş başa kalmak için ideal çok sayıda yayla bulunur. Handüzü, Çağrankaya, Vaşa, Petran, Demirkapı (Homeze), Sivrikaya, Anzer, Ovit, Gölyayla, Sal, Pokut, Hazindağ, Samistal, Golezana, Palovit, Elevit, Amlakit, Çat, Verçenik, Hacivanak, Aşağı Kavron, Yukarı Kavron, Ambarlı, Kito… Ancak en bilineni tabii ki de Ayder Yaylası’dır. Ayrıca zengin flora ve fauna türleriyle çevrili olan yayla, doğal güzellikleriyle göz kamaştırıyor. Fırtına Deresi'nin yanında yer alan bu yer ve doğal sesiyle insanı büyülüyor.

  • Ayder Yaylası

    Ayder yaylası, Rize'nin en güzel yerlerinden birisidir. Popülerliği ve özellikleriyle dikkat çeken bu yer, gerçekten yaşanması gereken bir deneyim sunuyor. Ayder'e ulaşmak için Çamlıhemşin İlçesi'nin 19 km güneydoğusuna gitmek gerekiyor. 1218 m rakıma sahip olan bu yayla, Özellikle Gürgendibi ve Gelintülü Şelaleleri'ne yürüyüş mesafesinde olması da cabası. Bu şelalelerin yüksekten akan suları, göz kamaştırıcı bir manzaraya sahip. Doğa severler, dağcılar ve termal turizm meraklıları için ideal bir destinasyon olan Ayder’e geldiğinizde dünyanın en iyi balları arasında yer alan Ayder Balı’nı tatmadan sakın dönmeyin.

ayder.webp

  • Pokut Yaylası

    Şimdi de rotamızı Pokut Yaylası’na kırıyoruz. Zengin biyolojik çeşitliliklerinin yanı sıra emsalsiz bir mimari yapıya sahip olan Pokut’ta, sisli manzaralar ve otantik ahşap evler ile masalsı bir gezi sizi bekliyor olacak.

  • Anzer Yaylası

    Rize’de uğramanız gereken ikinci yayla Anzer  (Ballıköy) Yaylası olmalı. Geleceğin önemli turizm merkezlerinden biri olma yolunda ilerleyen bu yayla dünyaca ünlü Anzer Balı’nın da anavatanıdır. Yaz aylarında yeşilin farklı tonlarına ve kış aylarındaysa sarı ve kırmızı ağırlıklı renklere bürünerek yaprak döken ağaçlarıyla özellikle doğa yürüyüşü ve fotoğrafçılığı için de cezbedicidir.

anzer.webp

  • Palovit Yaylası

    Kiraladığınız araç ile Çamlıhemşin şehir merkezinden 4 saat mesafede bulunan Palovit Yaylası şehirde görmeniz gereken dördüncü destinasyon arasında bulunuyor. Geleneksel taş yayla evleri dikkat çeken bu bölge Karadeniz’in en güzel yerleri arasında yer alıyor.

  • Hazindağ Yaylası

    Çamlıhemşine bağlı olan Hazindağ Yaylası ise otantik yapısı tamamen korunmuş olan bir bölgedir. Manzara arıyorsanız direksiyonunuzu bu güzel yaylaya doğru kırmalısınız.

Ayder Yaylasına Nasıl Gidilir?


Rize’de geçireceğiniz günlerinizden en az birini muhakkak ki Ayder Yaylası’na ayırmalısınız. Çamlıhemşin'in 19 km güneydoğusunda yer alan Ayder Yaylası, Kaçkar Dağları'nın eteklerinde 1350 metre yükseklikte muhteşem doğaya sahip bir yer. Rize'den Artvin istikametinde Çamlıhemşin tabelasından içeri girince yaklaşık 15 km mesafede bulunuyor. Ayder Yaylası'na ulaşmak için önce Kaçkar Dağları Milli Parkı'na girmelisiniz. Bir yanınıza Fırtına Deresi’ni alarak yukarı doğru çıktıkça sisler altındaki eşsiz manzara ile karşılaşacaksınız. 
 

17 Ekim 2023 5dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
218 Yazı

Benzer Yazılar