Rumeli’nin Gözdesi Tekirdağ’da Ne Yenir?

Günümüze Tekirdağ’da ne yenir sorusunun ilk cevabı Tekirdağ köftesidir. Öte yandan, bu şehirde hatırı sayılır miktarda yöresel yemek mevcuttur. Bilet Dükkanı olarak Tekirdağ’da ne yenir sorusuna, en meşhur Tekirdağ yemeklerini listeleyerek cevap verdik. Tabii, yazımızı derlerken Tekirdağ’daki en iyi yemek mekanlarını metnimize eklemeden de geçmedik.

6 Şubat 2023 17dk okuma

Türkiye’nin büyük çoğunluğunun aksine Asya’dan ziyade Avrupa Kıtası’nda yer alan Tekirdağ, Marmara Bölgesi’nde konumlanır. Asya’dan Avrupa’ya geçiş güzergahında bulunan Tekirdağ, Edirne’den sonra bir anlamda Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı niteliğindedir. Multikültürel bir yapıya sahip olan bu şehir, geçiş bölgesinde yer aldığından, binlerce yıllık tarihinde sayısız kültürle beslenmiş ve özüne değerler eklemiştir. Bununla birlikte şehrin gastronomik zenginliği de tarihiyle beraber gelişmiştir. 

Günümüze Tekirdağ’da ne yenir sorusunun ilk cevabı Tekirdağ köftesidir. Öte yandan, bu şehirde hatırı sayılır miktarda yöresel yemek mevcuttur. Bilet Dükkanı olarak Tekirdağ’da ne yenir sorusuna, en meşhur Tekirdağ yemeklerini listeleyerek cevap verdik. Tabii, yazımızı derlerken Tekirdağ’daki en iyi yemek mekanlarını metnimize eklemeden de geçmedik.

Tekirdağ Yemekleri

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere Tekirdağ’da ne yenir sorusuna verilebilecek oldukça fazla cevap bulunur. Bilet Dükkanı olarak yalnızca yöresel yemeklerden oluşan ve sadece evde pişirilen lezzetlerden ziyade bu şehrin hemen her noktasında rahatça ulaşılabilecek olan yemekleri listeledik. Pek tabii ilk sırada Tekirdağ köftesine yer verdik.

Tekirdağ Köftesi

Tekirdağ meşhur yemekleri arasında ünüyle ilk sırayı sonuna kadar hak eden bir lezzet olan Tekirdağ köftesi, ünü tüm Türkiye’ye yayılan bir yemektir. Rumeli Bölgesi’nin en lezzetli yemeklerinden biri olan Tekirdağ köftesinin bu denli meşhur olmasının temel sebebi ise tamamen lezzetinden gelir. Üsküp, Rumeli ve satır köfteleri ile benzerlik gösteren Tekirdağ köftesine esas lezzeti, kullanılan et verir. Dana kaburgasından elde edilen kıymanın kullanıldığı Tekirdağ köftesi, servis esnasında muhakkak direkt biber salçası veyahut acuka ile sunulur. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen ve coğrafi işaret alan Tekirdağ köftesi, Marmara Bölgesi’nin tamamında en sık tüketilen et yemekleri arasındadır. Pek tabii Tekirdağ meşhur yemekleri nelerdir sorusuna da verilecek ilk cevap olma özelliğini taşır.

 

tekirdagda-ne-yenir.jpg

Hayrabolu Tatlısı

Bilet Dükkanı olarak şehirlerin kendilerine özgü lezzetlerini anlatırken ufak bir sıralama yaparak öncesinde genellikle çorbalardan, ardından ana yemeklerden ve en son da tatlılardan bahsederiz ancak bu sefer durum biraz farklı. Bu yazımızda yemekleri ünlülük sırasına göre derledik. Tekirdağ’da ne yenir sorusunun ilk cevaplarından biri de hiç kuşkusuz Hayrabolu tatlısıdır. 

Hayrabolu tatlısı, servis tabağına alınmadan önceki hali ilk bakışta Kemalpaşa tatlısını andırsa da esasında taze ve tuzsuz peynirin irmik ve un ile yoğurulmasından elde edilen hamurun pişirilmesi, hemen ardından da şerbetiyle buluşmasından oluşan bu lezzet; kaymak, ceviz ve tahin ile süslenerek servis edilir. Bu şekilde şerbeti çeken ve yumuşacık olan tatlının şekerli tadı tahin ile dengelenirken ceviz, aranılan çıtırtıyı sağlar. Hayrabolu tatlısının üzerine eklenen kaymak ise damağı bir sonraki lokmaya hazırlayan tazelenmişlik hissini verir. İlk olarak 1972 yılında ismini aldığı Hayrabolu’da üretilmeye başlanan tatlı, pişirilmeye hazır şekilde kurutulmuş halleriyle de satılır.

Peynir Helvası

Tekirdağ’da ne yenir sorusunun bir diğer tatlı mı tatlı cevabı da hiç kuşkusuz peynir helvasıdır. Edirne’de de oldukça meşhur olan peynir helvası, hemen her şehrin kendine has helva çeşitleri olduğu gibi Tekirdağ yöresel lezzetleri arasında ilk sıralardadır. 2020 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen ve coğrafi işaretli yiyeceklerden olan peynir helvası, yumuşacık kıvamıyla Tekirdağ’da ne yenir sorusunun başlıca cevaplarındandır. 

Her daim günlük sütten yapılan Tekirdağ meşhur lezzetlerinden peynir helvası; belirli bir dereceye kadar ısıtılan ve peynir mayasıyla mayalanan sütün mayalandırıldıktan sonra teleme haline getirilmesi ve ardından un, şeker ve yumurta ile ağır ateşte pişirilmesiyle servise hazır hale gelir. Mevsimine göre dondurmayla da servis edilen peynir helvası, en sevilen Tekirdağ meşhur lezzetleri arasında yer alır.

Kandilli Mantı

Tekirdağ ile Edirne’nin paylaştığı ve iki şehirde de oldukça meşhur olan lezzetlerden biri de kandilli mantıdır. Tekirdağ’da ne yenir sorusuna verilen cevaplar arasında ilk beşe mutlaka giren lezzetlerden olan kandilli mantı, ismini şeklinden alır. Yaban ördeği, kaz veya tavuk eti kullanılarak yapılan bu yemek, genellikle av hayvanlarının ciğerleri kullanarak mantının içi doldurulur. Öte yandan, mantının içerisine konacak olan etler öncesinde haşlanır ve mantı da o su ile pişer. Bu sayede baharatlarla tatlandırılmış et suyunun tüm özünü içine çeken mantı, tirit misali üzerine eklenen fazladan et parçalarıyla servis edilir. Alışılagelen mantılardan ziyade kandilli mantı yoğurtla tüketilmese de üzerine kızgın tereyağı gezdirilebilir.

 

kandilli-manti.jpg

Cizleme

Tekirdağ şehrinin vazgeçilmez kahvaltılıklarındandır. İlk bakışta görünüşü standart bir krep gibi dursa da mayalı hamurdan yapılması, lezzetinin çok daha uzun ve fazla olmasının temel sebebidir. Pişirildikten sonra sade tüketilebileceği gibi peynir, domates veya tatlı olarak marmelat gibi katıklarla da servis edilebilir.

Çeneçarpan Çorbası

Anadolu’nun pek çok yerinde benzer isimlere ve içeriğe sahip çorbadan biridir. Tekirdağ yemekleri denince kış aylarında akla ilk gelen lezzetlerdendir. İsminin çeneçarpan olmasının sebebi ise içerisine giren ince uzun eriştelerdir. Türkiye’de alışılagelen koyu kıvamlı çorbalardan ziyade daha ince bir yapısı olan çeneçarpan çorbası, yeşil mercimek, soğan ve erişte gibi oldukça zengin ve doyurucu malzemeler ile yapılır.

Sini Mantısı

Kandilli mantıyı andırsa da özünde ayrılan bir lezzet olan sini mantısı, hamurun içerisine giren etin bol soğanlı ve baharatlı kıymadan oluşmasıyla farklılık gösterir. Fırında pişirilen bir mantı çeşidi olan sini mantısı, et veya tavuk etinden elde edilen suyun üzerine gezdirilmesi sonrası servis edilir. Tekirdağ yemekleri arasında en lezzetlilerinden biri olan sini mantısı, yoğurtla tüketilir. 

Burma Sucuk

Tekirdağ’da ne yenir sorusuna cevap vermeyi sürdürüyoruz. Şimdi de sırada burma sucuk var. Trakya Bölgesi’nin damak çatlatan lezzetlerinden biri olan burma sucuk, şekli ve yapılış itibarıyla diğer sucuklardan ayrılır. Hemen hemen tabak genişliğinde ve birer parmak kalınlığında kesilen burma sucuklar, kömür ateşinin üzerinde ağır ağır pişirilir. 

Tekirdağ’ın İnecik mahallesine tescillenen ve coğrafi işaretli bir ürün olarak karşımıza çıkan burma sucuk; burma eti ve dana eti belli oranlarda karıştırılarak elde edilen kıymadan üretilir. Öte yandan bu lezzet, Tekirdağ’da ne yenmeli sorusuna cevap olduğu gibi, bu şehirden dönmeden önce de mutlaka satın alınması gereken lezzetlerden biridir.

Bulama

Beyaz helva veya köpük helvası olarak da bilinen bulama, Tekirdağ yemekleri arasında en sevilen lezzetlerdendir. Üzüm pekmezi ve çöven otundan oluşan bulama, karışımının uzun süre ve yüksek devirde çırpılmasından elde edilir. Bilindik ve alışılmış helvalardan ziyade çok daha akışkandır. İstanbul’daki eski Rumların özel misafirlerine kahve yanında sunduğu beyaz tatlıya da benzer.

bulama-1024x703.jpg

Pireşe

Tekirdağ’da ne yenir sorusunun ilk cevaplarından biri şüphesiz ki pireşedir. Bu şehirde en çok tüketilen hamur işi çeşitlerinden biri olan pireşe, mısır unundan hazırlanması dolayısıyla çok daha lezzetlidir. Az ve öz malzeme ile yapılan yemeklerin sade tatlarının ne denli lezzetli olabileceğine sağlam bir örnek teşkil eden pireşenin iç harcı ise yalnızca tuz ve karabiberle tatlandırılan soğandan oluşur.

Papaz Mancası

Tekirdağ meşhur yemekleri arasında bulunan papaz mancası, Tekirdağ’daki göçmenlerin bu şehrin mutfağına kattığı lezzetler arasındadır. Rumeli mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan papaz mancası, Tekirdağ mutfağına da bu sayede dahil olmuştur. Esasında bir meze/salata çeşidi olan papaz mancası, küçük malzeme farklılıklarıyla bağ mancası, patlıcan mancası veya köpoğlu salatası olarak anılabilir. Ayrıca belirtelim ki manca, kelime itibarıyla Latin dillerinde “yemek” sözcüğünün karşılığıdır. 

Dızmana

Rumeli Bölgesi’nde bulunduğundan pek çok göçmene ev sahipliği yapan şehirlerimizden olan Tekirdağ, bu sebeple pek çok göçmen lezzetini mutfak kültüründe barındırır. Bunlardan biri de dızmanadır. Göçmen böreği olarak da anılan dızmana, Bulgaristan göçmenlerinin puf puf haliyle Tekirdağ mutfağına kattığı enfes bir lezzettir. Sade, patatesli veya peynirli olarak yapılabilen dızmana, sade yapıldığında genellikle kaymak ile servis edilir.

Hemen Tekirdağ uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Tekirdağ En İyi Yemek Mekanları

Balkır Çiftliği

Süleymanpaşa’da, Karaevli Köyü’ne giderken yol üzerindedir. Tekirdağ en iyi yemek mekanları dendiğinde ismi mutlaka geçenler arasındadır. 

Etoba Mangalda Et & Köfte

Tekirdağ’da kötü yemek yapan yer bulmak neredeyse imkansızdır ancak Tekirdağ en iyi yemek mekanları diyorsak burayı kesinlikle listeye eklemek gerekir. Nasreddin Hoca Sokak içerisindedir.

etoba-mangalda.jpg

Valide Sultan

Tekirdağ’daki en iyi yemek mekanlarından birine gidip üzerine bir de tıka basa doymak isteyenler için biçilmiş kaftandır. Ertuğrul Mahallesi, İhsaniye Sokak’ta konumlanır.

Meşhur Köfteci Abdi Özcan

Ortacami Mahallesi, Kolordu Caddesi üzerindedir. Tekirdağ köftesi yemek isteyenlerin ilk adresi sayılır.

Uçak Restoran

Tekirdağ’daki en iyi yemek mekanlarından biridir. İsmi, uçağıniçinde dizayn edilmiş olmasından gelir. Köseilyas Köyü’nde, İstanbul Bulvarı üzerinde yer alır.

 

ucak-restoran-300x200.jpg

İlhan Restoran

Bilhassa mezeleriyle beğenilen İlhan Restoran, Eski Kumbağ Sapağı’nda, Atatürk Bulvarı üzerindedir.

İki Kardeşler Kasap

Denize nazır bir masada hem etin hem de mezelerin tadına doymak isteyenler için ilk adres olarak alınabilir. Tekirdağ’ın en iyi yemek mekanları arasında gösterilir. Süleymanpaşa’da, Mirador Park İş Merkezi’ndedir. 

Arda Cunda

Manzarasıyla göz kamaştıran bu yer, Tekirdağ’ın en iyi yemek mekanları arasında sayılır. Hürriyet Mahallesi, Yapıncak Sokak’ta bulunur.

Şar Pastanesi

Tekirdağ’ın meşhur lezzetlerinden peynir helvası yenecekse kesinlikle ilk olarak Şar Pastanesi’ne uğranmalıdır. Peynir helvasıyla ünlü bu pastanede başka pek çok tatlı çeşidi de bulunur. 

Bilet Dükkanı olarak sizler için Tekirdağ’da ne yenir ve Tekirdağ’ın en iyi yemek mekanları nerelerdir sorularına cevap verdik. Şimdiden sağlık dolu bir Tekirdağ seyahati dileriz.

6 Şubat 2023 17dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
218 Yazı

Benzer Yazılar