Sarıyer’de Gezilecek Yerler

İstanbul’un en eski semtlerinden biri olan Sarıyer, şehrin Avrupa Yakası’nda yer alır. Güney kısmı Beşiktaş ile Kağıthane, batısı ise tarihi değerleriyle öne çıkan Eyüpsultan’a komşudur. Doğusunda İstanbul Boğazı, kuzeyinde ise Karadeniz bulunan Sarıyer, gezilecek yerler bakımından oldukça zengindir.

11 Mayıs 2023 7dk okuma

İstanbul’un en eski semtlerinden biri olan Sarıyer, şehrin Avrupa Yakası’nda yer alır. Güney kısmı Beşiktaş ile Kağıthane, batısı ise tarihi değerleriyle öne çıkan Eyüpsultan’a komşudur. Doğusunda İstanbul Boğazı, kuzeyinde ise Karadeniz bulunan Sarıyer, gezilecek yerler bakımından oldukça zengindir. 

Sarıyer'de gezilecek yerler listesi hazırlanırken ilk olarak Rumeli Hisarı listenin başına yerleştirilir. Zira Sarıyer’in siluetini oluşturan en önemli tarihi unsur Rumeli Hisarı’dır. Pek tabii Rumeli Hisarüstü, Sarıyer Sahili, Büyükdere Sahili ve daha nicesiyle Sarıyer gezilecek yerler listesi oldukça kabarıktır. 

Bizans döneminden beri İstanbul’un ve çevresindeki en önemli yerleşim merkezlerinden biri olan Sarıyer, boğaz turları başta olmak üzere karadan ve denizden günübirlik gezi turu yapmak isteyenler için de oldukça idealdir. Bilet Dükkanı olarak yazımızda Sarıyer’de gezilecek yerler listesini paylaşmakla kalmayıp, Sarıyer’e nasıl gidilir sorusuna da yanıt vereceğiz.

Sarıyer'de rahatça dolaşmak için Sarıyer araç kiralama sayfamızdan araç kiralayabilirsiniz. 

sariyer.webp

Sarıyer’e Nasıl Gidilir?

Sarıyer’de gezilecek yerler listesi hazırlayanların ilk sorusu Sarıyer’e nasıl gidilir olur. Ulaşım anlamında oldukça fazla alternatife sahip olan Sarıyer’e karadan ve denizden ulaşım sağlamak mümkündür. 

Sarıyer, İstanbul’un en büyük ilçelerinden biridir. Garipçe, Yeniköy, Rumeli Feneri ve Kilyos gibi İstanbul’un en önemli turistik yerlerini barındıran Sarıyer’e ulaşım oldukça kolay ve rahattır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi gerek deniz gerekse de kara yoluyla Sarıyer’e ulaşım mümkündür. 

Deniz Yolu ile Sarıyer’e Nasıl Gidilir?

Deniz yolu ile Sarıyer’e ulaşım sağlamak için birden fazla seçenek bulunur. Zira İstanbul’un en fazla yerli ve yabancı turist tarafından ilgi gören ilçelerinden biri Sarıyer’dir. Anadolu Yakası’ndan da Avrupa Yakası’ndan da Sarıyer’e deniz yolu ile ulaşım sağlanabilir. 

Anadolu Yakası’ndan Sarıyer’e deniz yolu ile gitmek isteyenler, Kadıköy – Sarıyer vapur hattını kullanabilir. Bu vapur hattı Kadıköy’den kalkış yaptıktan sonra sırasıyla Beşiktaş, İstinye ve Sarıyer’e gider. Ancak bu noktada belirtmek isteriz ki Eski Kadıköy İskelesi’nden hareketle hattına başlayan bu vapurlar, günde bir ya da iki kez sefer yapmaktadır. Öte yandan Sarıyer’den Anadolu Yakası’na da deniz yolu ile ulaşım sağlanabilir. Bunun için sabah 06.40 ve akşam 22.45 olmak üzere gün içerisinde iki kez sefer düzenleyen Sarıyer – Rumeli Kavağı – Anadolu Kavağı vapur hattı kullanılabilir. 

Avrupa Yakası’ndan deniz yolu ile Sarıyer’e nasıl gidilir sorusunun cevabı da yine vapurlardır. Sarıyer’e gitmek için Eminönü’nden kalkış yapan vapurlar, sırasıyla önce Beşiktaş’a uğrarlar. Ardından Arnavutköy, Emirgan, İstinye ve Sarıyer olarak hatlarına devam ederler. Öte yandan bu hattın son durağı da Rumeli Kavağı’dır. Gün içerisinde iki kez sefer düzenleyen Eminönü – Rumeli Kavağı vapur hattının sefer saatlerine ve detaylı güzergah bilgisine buradan ulaşabilirsiniz. 

Kara Yolu ile Sarıyer’e Ulaşım

Kara yolu ile Sarıyer’e ulaşmanın pek çok yolu bulunur. Sarıyer gezilecek yerler listesinin pek çok noktasından geçen toplu taşımalar ile Sarıyer’e gitmek mümkündür. Toplu taşıma ile Sarıyer’e gitmek isteyenler aşağıdaki otobüsleri kullanabilir. 

  • 40-B: Beşiktaş – Sarıyer
  • 41-C: Ayazağa – Sarıyer
  • 25-A: Hacıosman Metro – Rumeli Kavağı
  • 152: Kısırkaya – Hacıosman Metro 
  • 150: Kale Caddesi – Hacıosman Metro
  • 151: Demirciköy – Hacıosman Metro
  • 25-E: Kabataş – Sarıyer 
  • 42-HM: Bahçeköy – Hacıosman Metro
  • 40-T: Taksim – İstinye Dereiçi
  • 59-RS: Rumelihisarüstü – Sarıyer 
  • 42-KT: Kocataş – Sarıyer 
  • 25-G: Mecidiyeköy Metrobüs – Sarıyer 
  • 22-RE: Beşiktaş – Fatih Sultan Mehmet
  • 40-T: Taksim – İstinye Dereiçi

Metro ile Sarıyer’e Ulaşım

Yazımızın başından bu yana belirttiğimiz üzere Sarıyer’e nasıl gidilir sorusunun pek çok cevabı vardır ve İstanbul’da ulaşım anlamında en fazla alternatifi içeren ilçelerden biridir. Metro ile Sarıyer’e ulaşım da Sarıyer’e nasıl gidilir sorusunun bir diğer cevabıdır. M-2 metro hattının ulaştığı Sarıyer’e Yenikapı – Hacıosman (M-2) metro hattını kullanarak ulaşım sağlanabilir.

Sarıyer Belgrad Ormanı

Sarıyer gezilecek yerler dendiğinde ilk olarak akla gelen yerler Rumeli Kavağı, Emirgan, Arnavutköy, Sarıyer sahili ve İstinye’dir. Öte yandan, Sarıyer gezilecek yerler listesinin en önemli maddelerinden biri Sarıyer Belgrad Ormanı’dır. Doğaseverlerin kesinlikle uğraması gereken yerlerden biri olan Sarıyer Belgrad Ormanı; yürüyüş yolları, sık ağaçları ve huzurlu ortamıyla özellikle hafta sonu oldukça fazla kişi tarafından tercih edilir.

Hemen Sarıyer uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Sarıyer’de Gezilecek Yerler Listesi

Gezilecek yer bakımından oldukça zengin olan Sarıyer günübirlik gezi turları ile de keşfedilebilir. Bunun için özel turlar olsa da kişiler, kendi hazırladıkları yahut bizlerin oluşturduğu listeler ile bireysel olarak Sarıyer gezilecek yerler listesini tamamlayabilirler. İşte Sarıyer’de gezilecek yerler listesi:

Rumeli Hisarı

Mimari açıdan etkileyici olmasının yanı sıra oldukça önemli bir tarihi yere sahip yapıdır. Sarıyer gezilecek yerler dendiğinde ilk akla gelen gezi noktasıdır. Zira İstanbul’un fethi amaçlı Fatih Sultan Mehmet’in emriyle 93 gün gibi kısa bir sürede yapılmıştır. İnşa edildiği döneme göre stratejik önemi oldukça büyüktür çünkü İstanbul Boğazı’nın en dar noktasına, Anadolu Hisarı’nın hemen hemen tam olarak karşısına inşa edilmiştir. 

Atatürk Arboretumu

296 dönümlük arazi üzerine kurulan bu gezi noktası, İstanbul’un en önemli doğal güzelliklerindendir. Sayısız bitkiye ev sahipliği yapan arboretum, esasında bir botanik bahçedir. İki binin üzerinde birbirinden farklı bitkisiyle yeşilin hemen her tonunu barındırır. Öte yandan ilkbahar aylarında rengarenk çiçekleriyle kendine adeta hayran bırakır. İnsan eliyle oluşturulmuş olan bu devasa alan, Atatürk’ün anısına yapılmıştır.

 

belgrad-ormani.webp

Belgrad Ormanı

İstanbul’un ciğerleri neresidir diye sorsalar hiç kuşkusuz Belgrad Ormanları denir. Sarıyer gezilecek yerler listesinin üst sıralarında bulunan bu orman gerek ulaşımı gerekse de Bizans döneminden beri oldukça önemli görülmesi sebebiyle doğal olduğu kadar tarihi bir öneme de sahiptir. 

Emirgan Korusu

İstanbul’un en narin doğal güzelliğidir. Narinliği ise bilhassa bahar aylarında lale festivalinin düzenlendiği yer olmasından gelir. Zira bir soğan bitkisi olan lale, kısa ömürlü ve oldukça narindir.

 

emirgan-korusu.webp

Kilyos

Alabildiğine uzanan sahil hattıyla İstanbul’un Karadeniz’e bakan yüzü olarak kabul edilen Kilyos, özellikle ailece sakin bir hafta sonu kahvaltısı yapmak ya da yaz aylarında denize girmek için tercih edilir.

Rumeli Feneri

Esasında eski bir balıkçı köyüdür. İstanbul’un merkezindeki kaostan kaçmak isteyenler, Sarıyer’de gezilecek yerler listesine mutlaka ki eklemelidir.

Garipçe Köyü

Kaostan uzak, doğa ile iç içe zaman geçirmek isteyenlerin tercih ettiği bir diğer Sarıyer köyüdür. Sarıyer’de nerede gidilir sorusuna verilen cevaplar arasında en dingin atmosfere sahip olandır. 

Beyaz Köşk

Sarıyer günübirlik gezi turu yapacak olanların ilk tercihlerinden biridir. Emirgan’ın birbirinden güzel üç köşkünden biridir. Sarı Konak’tan 150 metre uzaklıkta bulunur ve girişi ücretlidir.

beyaz-kosk.webp

Hacıosman Korusu

Sarıyer gezilecek yerler listesinin bir diğer doğa harikasıdır. Adını, bulunduğu mahalleden alan koru, 250 dönümlük arazi üzerine kuruludur. 

Maslak Kasırları

II. Mahmut döneminde inşa edilen Maslak Kasırları, Sarıyer gezilecek yerler listesinin en tarihi değerlerle dolu olanlarından biridir. 

Tarabya Koyu

Gerek manzarası gerekse de uzun sahili ile Sarıyer günübirlik gezi turu yapmak isteyenlerin ilk adresidir. Toplu taşıma ile ulaşım sağlanabildiği gibi pek çok yat ve teknenin de evidir. 

Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi

Sarıyer’in en meşhur müzelerinden biridir. Klasik otomobillerden oluşan göz alıcı koleksiyonu ile her yıl yüz binlerce ziyaretçiyi ağırlar. 

Sakıp Sabancı Müzesi

Resim ve hat sanatlarına ilgi duyanlar başta olmak üzere sanat ve sanata dair her unsurun bir arada toplandığı bir müzeye gitmek isteyenler kesinlikle Sakıp Sabancı Müzesi'ne gitmelidirler. Tarihi Atlı Köşk’ün içerisinde bulunan müze, 2002’den bu yana ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Ayrıca belirtelim ki koleksiyonu ile uluslararası bir başarıya da sahiptir. 

 

sakip-sabanci-muzesi.webp

Telli Baba Türbesi

İnanç turizminin İstanbul’daki en önemli noktalarından biridir. Sarıyer’de gezilecek yerler listesine mutlaka manevi bir gezi noktası olsun diye de eklenir. Özellikle de yeni evli çiftlerin nikahın hemen ardından gelinlik ve damatlıklarıyla geldiği ve tel bıraktığı yerdir. Zira Telli Baba’nın anlatısında, sevdiğini teli duvağıyla gelin almak isterken ailesince öldürüldüğü, elinde yalnızca sevdiği kadından bir adet duvağından kopmuş tel kaldığı bilinir. Sonrasında kendini tamamen dine veren ve Telli Baba olarak anılmaya başlanan bu zat, mezarına sevdiğini hatırlatan yegane eşya olan tel ile gelenlerin bir ömür boyu huzurla yaşamalarını temenni eder. O günden beri de gelinler ile damatlar kendisine tel getirir.

11 Mayıs 2023 7dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
216 Yazı

Benzer Yazılar