Türkiye’nin En İyi 7 Dalış Rotası
Sizler için daha önce derlediğimiz Ege’de Dalış Yapabileceğiniz 7 Yer başlıklı yazımızda, yalnızca Ege Bölgesi’ndeki dalış noktalarına yer vermiştik. Şimdi ise Türkiye’nin tamamında en iyi 7 dalış rotasından bahsedeceğiz.
Üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada ülkesi olan Türkiye, yaz tatilcilerinin vazgeçilmez rotalarındandır. İlkbaharın başlamasıyla dünyanın hemen her yerinden milyonlarca turistin akın ettiği Türkiye’deki turistik beldeler, yurt içi turizmin hareketlenmesi açısından da büyük önem arz eder.
Sizler için daha önce derlediğimiz Ege’de Dalış Yapabileceğiniz 7 Yer başlıklı yazımızda, yalnızca Ege Bölgesi’ndeki dalış noktalarına yer vermiştik. Şimdi ise Türkiye’nin tamamında en iyi 7 dalış rotasından bahsedeceğiz.
Türkiye’de Nerede Dalış Yapılır?
Yazımızın başında da bahsettiğimiz üzere Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz ile çevrili olan Türkiye’nin pek çok noktasında dalış yapmak mümkündür. Bu noktada Türkiye’de en çok tercih edilen dalış yerleri Kaş, Bodrum, Fethiye, Ayvalık ve Saros’tur.
Dalış Türleri Nelerdir?
Birbirinden farklı dalış türleri bulunur. Bunlar, yüzmeyi yeni öğrenenler ile profesyonelleşenlerin tercih edeceği farklı türler olduğu gibi, uygulama anlamında da farklılıklar gösterir. Örneğin; yalnızca nefesinizi tutarak da dalış yapabilirsiniz. Bunun için belirli bir derinlikte yalnızca nefesinizi tutarak dalışı gerçekleştirmeniz yeterlidir ki bir diğer ismi de serbest dalıştır. Öte yandan, çan dalışı, satürasyon dalışı, scuba dalışı, satıhtan destekli veya kasklı dalış seçeneklerinden birini de tercih edebilirsiniz. Ancak yine de dalış yapmak denince ilk akla gelen ve scuba dalış tipine giren ekipmanlı/tüplü dalışlardır. Bilet Dükkanı olarak hazırladığımız "Dalış Ekipmanları Nelerdir?" başlıklı yazımızı ziyaret edebilir, bir dalış için gerekli olan ekipmanların hangileri olduğunu detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
Türkiye'de Dalış Noktaları
Bilet Dükkanı olarak sizler için Türkiye’nin en iyi 7 dalış yerini derledik. İşte listemiz…
Hatay / Kel Dağı
Dalış denince aklına sadece Ege ve Akdeniz bölgelerindeki popüler turistik beldeler gelenler, Hatay’da da dalış yapılabileceğine oldukça şaşıracaktır. Araştırmalarımız sırasında ilk olarak biz de ilginç bulduk bu durumu ancak Kel Dağı çevresinde yapılan sualtı çekimlerini görünce hayran kaldık desek yeridir.
Hatay’ın Samandağı ilçesinde bulunan, çok duyulup, keşfedilmemiş olan Kel Dağı dalış noktası, denizin altındaki peribacası görünümüyle dikkat çekiyor. Derinliği yer yer 20 metreye kadar ulaşabilen bu nokta, 1736 metre yüksekliğindeki Kel Dağı’nın sualtındaki görüntüsünden oluşuyor. En az 3 yıldızlı dalışçılar için uygun olan bu nokta, yılın her dönemi dalış yapmaya müsait.
Türkiye’nin en güzel dalış noktalarından biri olan Kel Dağı’nda daldığınız takdirde, vatoz, karides, kardinal, müren ve gölge balıkları başta olmak üzere pek çok farklı deniz canlısına rastlamanız oldukça olası.
Gürün / Gökpınar Gölü
Türkiye’nin En İyi 7 Dalış Rotası’nı listelediğimiz yazımızda listelediğimiz birbirinden güzel dalış noktalarından bir diğeri de Sivas’ın Gürün ilçesinde bulunan Gökpınar Gölü…
Türkiye’nin en özel ve beğeni toplayan doğal güzelliklerinden biri olan Gökpınar Gölü’nde de dalış yapmanız mümkün. Zira Anadolu’nun saklı cenneti olarak nitelendirilen bu göl, 1.470 metrelik bir rakımda yer alıyor. İsmini turkuaz rengi mavisinden alan göl, adeta doğal bir akvaryum!Gökpınar Gölü’nün su sıcaklığı yaz – kış değişmiyor, her daim 11 derece santigrat. Ayrıca su o kadar berrak ki sualtı fotoğrafçıları 10 metre derinlikte bile flaş kullanmadan çekim yapabiliyor.
Gökpınar Gölü’ne dalış yapıldığı takdirde görülmesi olası olan su canlıları şu şekilde: sualtı yosunları, gökkuşağı alabalıkları ve kırmızı benekli alabalık.
İstanbul / Sivriada
İstanbul’da da dalış noktası olduğunu biliyor muydunuz? Biz de yazımızı hazırlarken yaptığımız araştırmalar sayesinde öğrendik. Hatta biz sadece İstanbul’da bulunan tek dalış noktasını listemize ekledik ancak Sivriada dışında da İstanbul’da dalış yapma imkanı bulunuyor. Sivriada dışında en fazla tercih edilen dalış noktaları ise Büyükada’daki Güvercin Çatlağı, Kuşunburnu, Sargos Tasşı ve Arap Burnu. Pek tabii Çakar Altı, Tek Taş ve Eski Fok Mağarası da Heybeliada’da bulunan muhteşem dalış noktaları olarak öne çıkıyor. Öte yandan, Burgazada’da da dalış yapmak mümkün. Zira Kalpazankaya, Kumbaros ve Marta Koyu, dalış yapılabilmesine olanak tanıyor.
İstanbul’un en meşhur dalış noktası olan ve Türkiye’nin en iyi 7 dalış rotasından biri olarak gösterilen Sivriada, son yıllardaki müsilaj sorunu nedeniyle günümüzde daha az tercih ediliyor olsa da Marmara Bölgesi’nde halen dalış yapılabilen nadir güzel noktalardan biri.
Saros / Lundy Batığı
“Saros Körfezi’ne kadar gidip de dalış yapmadan dönmek olmaz” diyenleri şöyle alalım. Çünkü çok haklısınız!
Türkiye’nin en önemli dalış noktalarından biri olan Lundy Batığı, Saros Körfezi’nin en önemli dalış noktalarından biri. Pek çoğu I. Dünya Savaşı’ndan kalma, diğerleri ise Çanakkale Boğazı’nda gerçekleşen birtakım birbirinden bağımsız kazalar sonucu oluşan pek çok batığın bulunduğu Saros Körfezi’nde birbirinden ihtişamlı batıklara doğru dalış gerçekleştirilebiliyor.
Lundy Batığı, kendini adeta bulunduğu nokta itibarıyla korumaya almış gibi görünen bir batık. Yapımı 1908 yılı olan Lundy Gemisi, 188 tonluk ağırlıkta olan bir batık. 28 metre derinlikte konumlanan bu batık, kendine hayran bırakan sualtı fotoğrafları çekebilmenize de olanak sağlıyor. Öte yandan, batığın çevresinde pek çok cephane de görülüyor.
Fethiye / Akvaryum Koyu
Fethiye’nin doğal güzelliklerinin yalnızca yer üstüyle sınırlı değil. İsmini adeta bir akvaryum kadar temiz ve bir o kadar da berrak olmasından alan Akvaryum Koyu, dalışçıların en sık tercih ettiği destinasyonlardan biridir. Tüm yıl boyunca dalış yapılabilmesine olanak tanıyan Akvaryum Koyu, kum balığı, denizatı ve müren gibi pek çok deniz canlısıyla karşılaşma olasılığını da barındırıyor.
Deli Mehmet / Ayvalık
Türkiye’nin En İyi 7 Dalış Rotası yazımızın altıncı sırasında Ayvalık’taki Deli Mehmet bulunuyor. Tokmaklar, Kerbela ve Ezerbey aşları da yine Ayvalık’ta sıkça tercih edilen dalış noktalarından biri olarak öne çıkıyor. Ayvalık’ın en fazla tercih edilen dalış noktası olan Deli Mehmet, yer yer 30 metreye kadar derinleşebiliyor. Deneyimli dalışçılar için uygun olan bu nokta, berrak suyu ve pek çok deniz canlısına da ev sahipliği yapıyor.
Bodrum / Delikli Mağara
Türkiye’nin En İyi 7 Dalış Rotası başlıklı yazımız için oluşturduğumuz listemizin sonuncu dalış noktasındayız. Bodrum’un meşhur mu meşhur dalış noktası olan Delikli Mağara, gözü kapalı tercih edebileceğiniz yerlerden biri. Öte yandan, dalışa yeni başlayanlar için de oldukça uygun olan Delikli Mağara dalış noktası, en fazla 15 metreye kadar derinleşiyor.
Doğal güzelliğiyle kendine hayran bırakmasının yanı sıra geniş giriş ve çıkışa sahip olması sebebiyle de tüplü dalışlarda kolaylıkla hareket etmeye olanak sağlayan Delikli Mağara, sualtı fotoğrafçılığına da olanak tanıyor.
Bilet Dükkanı olarak sizin için hazırladığımız Türkiye’nin En İyi 7 Dalış Rotası başlıklı yazımızın burada sonuna geliyoruz. Türkiye’de gezilecek yerler ve yapılacak aktivitelerden bahsettiğimiz diğer blog yazılarımıza da bakmanızı tavsiye ederiz. Özellikle tatil rotanızı Ege Bölgesi’ne çevirecekseniz Ege’de Dalış Yapabileceğiniz 7 Yer isimli yazımıza da göz atmanızı öneririz. Şimdiden iyi tatiller dileriz.