Ege'de Dalış Yapabileceğiniz 7 Yer

Bilet Dükkanı olarak, tatilcilerin son yıllardaki en rağbet gören yaz aktivitesi olan dalış etkinliği için Ege’de öne çıkan noktaları sizin için derledik. Ancak baştan belirtelim, Ege’de dalış yapabileceğini 7 yer değil, çok daha fazla yer mevcut. Bizler, en popüler olanlarını listemize eklemeyi tercih ettik. Ayrıca ekleyelim, şnorkelli dalıştan ziyade, Ege’de tüplü dalış deneyimi yaşayabileceğiniz yerleri listemize ekledik.

30 Haziran 2023 5dk okuma

Türkiye’nin tatil sezonu en dolu geçen bölgesi hiç kuşkusuz ki Ege’dir. Dünyaca ünlü Ege Denizi’ne açılan ve doğal güzelliğiyle adeta kendine hayran bırakan bu bölge, bilhassa yaz tatili yapmak isteyenlerin Türkiye’deki ilk durağıdır. 

Ege Denizi’nin birbirinden güzel koyları ve yumuşacık kumlardan oluşan plajları, tatilcileri için yazın en güzel geçmesini sağlayan yerlerdir. Bununla birlikte Ege Denizi, biraz daha izole tatil sevenler için tekne turları yapılmasına da olanak tanır. Öte yandan yine Ege Denizi, Türkiye’nin komşusu Yunanistan’ın göz alıcı ihtişamlıktaki adalarına da yalnızca yarım saat gibi bir süre içerisinde ulaşılabilme olanağı tanır.

Bilet Dükkanı olarak, tatilcilerin son yıllardaki en rağbet gören yaz aktivitesi olan dalış etkinliği için Ege’de öne çıkan noktaları sizin için derledik. Ancak baştan belirtelim, Ege’de dalış yapabileceğini 7 yer değil, çok daha fazla yer mevcut. Bizler, en popüler olanlarını listemize eklemeyi tercih ettik. Ayrıca ekleyelim, şnorkelli dalıştan ziyade, Ege’de tüplü dalış deneyimi yaşayabileceğiniz yerleri listemize ekledik.

Ege'de Dalış Noktaları

İşte Ege’de dalış yapabileceğiniz 7 yer…

  1. Büyük Resif / Bodrum

    Türkiye’nin en iyi dalış noktaları arasında gösterilen ve Bodrum’da bulunan Büyük Resif, Muğla ilçesi sınırlarındadır.  Tüm yıl boyunca dalış yapılabilen Büyük Resif’in ideal dalış zamanı ise yazın başlangıcıdır. Derinliği 4 metre ile 36 metre arasında değişkenlik gösteren bu dalış noktası, genellikle dalışa yeni başlayanlar ya da başlangıç seviyesinde dalış yapabilenler içindir. 

    Ege’nin en gözde dalış noktalarından biri olan ve Bodrum’da bulunan Büyük Resif’te yapılan dalışlarda 20 metreye kadar iskorpit, ahtapot ve karagöz gözlemlenebilir. 20 metreden derine inildiğinde ise en sık görülen ya da görülmesi muhtemel olan canlılar müren, lahos ve sinarittir. 

  2. Kanyon – Dimitri Batığı / Kaş

    Antalya’nın en popüler turistik noktalarından biri olan Kaş, dalış yapmak için de oldukça uygun destinasyonlar arasındadır. Kanyon da denen Kaş’taki dalış noktası esasen Dimitri Batığı olarak adlandırılır. 5 metreden 55 metreye kadar uzanan derinliği vardır. Zorluk derecesi, hemen herkese hitap eden bu dalış noktasının en uygun dalış dönemi ise ilkbaharın ortasıdır. 

    Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan Dimitri Batığı’nda daldığınız takdirde görmeniz muhtemel canlılar şu şekildedir: düğme mercan, gümüş balığı, kırmızı karides, anemon ve yengeç.

  3. Akvaryum Koyu / Fethiye

    Muğla’nın yaz aylarında en fazla turist ağırlayan noktası olan Fethiye’de bulunan Akvaryum Koyu da yine Ege’de dalış yapabileceğiniz yerler arasında bulunur. İsmini, adeta bir akvaryum kadar temiz ve berrak olmasından alan bu koy, doğaseverlerin Muğla’daki bir numaralı adresidir. 

    Akvaryum Koyu’nda dalış yapmak oldukça kolaydır. Zira zorluk seviyesi, kolay sınıfındadır. 10 metreden 20 metreye kadar derinleşen Akvaryum Koyu dalışları tüm yıl gerçekleştirilebilir. Bununla birlikte en ideal zamanı ilkbaharın sonlarıdır. Öte yandan, Akvaryum Koyu’nda dalış yaptığınız takdirde görmenizin muhtemel olduğu canlılar kum balığı ve ahtapottur. 

  4. Deli Mehmet / Ayvalık

    Ege’de dalış yapılacak 7 yer listemizin bir diğer muhteşem noktası da Ayvalık’ta bulunan Deli Mehmet’tir. Zorluk derecesi orta düzeyde olan bu dalış noktası, 18 metreden başlayarak 70 metreye kadar derinleşir. Tüm yıl dalış yapılabilse de en uygun zamanı ilkbahar mevsiminin ortasıdır. 

    Sarı gogon ağazı, deniz böceği, ahtapot, kırmızı mercan ve gelincik balığı, Ayvalık’ta bulunan Deli Mehmet’te dalış yaptığınız takdirde görmenizin muhtemel olduğu deniz canlılarıdır. 

  5. Saros / Çanakkale

    Her ne kadar Ege ya da Ege’de dalış denildiğinde akla ilk gelen yerler sadece İzmir ve Muğla olsa da Balıkesir ve Çanakkale de dalışa elverişli muhteşem Ege Denizi’ne açılan kıyılara sahiptir. Ege’de dalış yapılacak yerler listemizin bir diğer muhteşem noktası da bu nedenle Saros’tur. Saros Körfezi olarak da anılan bu noktada yapılacak dalışlar, kolay seviyededir. Zira Saros dalışları 3 metreden başlayarak 45 metreye kadar uzanan bir derinliktedir.

    Saros’ta dalış yapmak için her ne kadar tüm yıl uygun olsa da en ideal zaman ilkbahar mevsiminin sonlarıdır. Bununla birlikte, Saros’ta dalış yapıldığında deniz salyangozu, deniz böceği, akya, ıstakoz ve gümüş balığı gözlemlenebilir. 

  6. Fener Adası / Çeşme

    Ege’de dalış yapmaktan söz ediyorsak Çeşme’yi listemize eklemeden olmazdı… İzmir’in yaz tatili dendiğinde ilk akla gelen noktası olan Çeşme’de de dalış yapabilir ve oldukça güzel anılar biriktirebilirsiniz. Bu nedenle Çeşme’ye bağlı olan Fener Adası, listemizin altıncı sırasında bulunuyor. Zorluk seviyesi kolay olan bu dalış noktasının derinliği ise 18 metreden 35 metreye kadar değişkenlik gösterebiliyor. 
    İzmir’in göz bebeği Çeşme’ye bağlı Fener Adası’nda dalış yapmak için nisan ayından ekim ayına kadarlık bir uygun süre bulunsa da en makul dönem yazın ortalarıdır. Ayrıca Fener Adası’nda dalış yapıldığı takdirde eşkina, çiçek mercan, sarı tüp sünger, kırmızı mercan, karagöz ve sarpa görebileceğinizi de belirtelim. 

  7. Uçan Balık / Kaş

    Ege’de dalış yapılacak 7 yer listemizin en sonuna, profesyonel dalışçılar için uygun olacak olan Uçan Balık dalış noktasını koyduk. Zira listemizde zorluk seviyesi en yüksek olan ve sadece profesyonel dalgıçların dalış yapabileceği nokta Uçan Balık’tır. Kaş’ın en meşhur dalış noktası olan Uçan Balık, tüm yıl dalış yapmaya elverişli olsa da en ideal zamanı ilkbahar mevsiminin sonlarıdır. 4 metreden 71 metreye kadar derinleşen ve yalnızca profesyonel dalışçıların dalış yapması gereken bu nokta, yıl içerisinde tüm dünyadan binlerce profesyonel dalış ekibini ağırlar. Bununla birlikte, Uçan Balık dalış noktasında daldığınız takdirde sinarit, ofroz, barakuda, akya, palamut ve kırmızı berber balığı görebileceğinizi de ekleyelim.

Bilet Dükkanı olarak Ege’de dalış yapılacak 7 yer listemizin burada sonuna geliyoruz ancak pek tabii Ege’de dalış yapılacak yerler bunlarla sınırlı kalmıyor. Bodrum’da bulunan ve orta zorluk seviyesindeki Orak Adası da 25 metreden 70 metreye kadar olan derinliği ile yine dalış yapmak isteyenler için Ege’nin en güzel noktalarından birini oluşturuyor. Ya da dünyaca ünlü olan ve yine orta zorluk seviyesinde bulunup 15 metreden 45 metreye kadar derinleşen Bodrum’un meşhur Delikli Mağara’sı da yine Ege’de dalış yapabileceğiniz yerler arasında bulunuyor. Öte yandan, dalış yapmaya yeni başlayanlar için ideal noktalardan olan Afkule de kolay derecedeki zorluk seviyesiyle 7 metreden 50 metreye kadar değişkenlik gösteren derinliğiyle dalış yapmak isteyenleri bekliyor. 

Ege’de dalış yapılacak yerler listemize dahil etmesek yazımızda geçirmezsek olmayacak son yer de Ayvalık’taki İlyosta... Dalış yapmaya yeni başlayanlar için uygun olan İlyosta, 3 metreden 35 metreye kadar derinleşiyor. 

Bilet Dükkanı olarak sizler için seçtiğimiz Ege’de dalış yapılacak 7 yer listemizin de Ege’de dalış yapabileceğiniz diğer noktalar hakkında verdiğimiz bilgilerin de sonuna geldik. Bol eğlenceli ve bir o kadar da doğayla iç içe bir tatil dileriz.

Ege'de gezilecek yerler ve yapılacak aktiviteler ile ilgili detaylı bilgi için "Ege'nin İncisi İzmir'de Gezilecek Yerler" ve "Bodrum'da Gezilecek Yerler" sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz.

30 Haziran 2023 5dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

İsmail Kuzucu
65 Yazı

Benzer Yazılar