Türkiye’nin En Yüksek Dağları

Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’ne doğru giderken daha engebeli bir yapının gözlemlendiği Türkiye’de genellikle doğu-batı yönünde uzanan pek çok dağ bulunmaktadır. Her bölgesinde pek çok dağ bulunan ülkemizde Türkiye’nin en yüksek dağları hangileri diye merak ediyorsanız sizler için listeledik.

31 Ağustos 2023 7dk okuma

Türkiye’nin En Yüksek Dağları Hangileri?


Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’ne doğru giderken daha engebeli bir yapının gözlemlendiği Türkiye’de genellikle doğu-batı yönünde uzanan pek çok dağ bulunmaktadır. Her bölgesinde pek çok dağ bulunan ülkemizde Türkiye’nin en yüksek dağları hangileri diye merak ediyorsanız sizler için listeledik.

  • Ağrı Dağı

    Türkiye’nin en yüksek dağı olma özelliğine sahip olan Ağrı Dağı 5137 metre yüksekliğine sahiptir. Ağrı’nın Doğu Beyazıt ilçesinde yer alan Ağrı Dağı, Nuh’un gemisinin bu dağ üzerinde oluştuğuna dair duyulan efsanelerle de tanınmaktadır. Kayıtlara göre 1829 yılında Frederik Von Parat, Ağrı Dağı’na tırmanan ilk insan olmuştur. Ağrı Dağı yılın her dönemi karla kaplı bir zirveye sahiptir.

  • Cilo Dağı

    Ağrı Dağı’ndan sonra Türkiye’nin en yüksek 2. dağı olan Cilo Dağı Hakkari’de yer almaktadır. 4135 metre yüksekliğindeki Cilo Dağı, Güneydoğu Toros Dağları’nın en doğuda kalan parçasıdır. Cilo Dağı’na ilk tırmanışın 1931 yılında Ludwig Krenek ve Ludwig Sperlich tarafından yapıldığı bilinmektedir.

  • Süphan Dağı

    Bitlis’te yer alan Süphan Dağı, 4058 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek 3. Dağıdır. Süphan Dağı, çevresinde bulunan Ahlat, Malazgirt, Patnos ve Adilcevaz ilçelerinin su ihtiyacını karşılamaktadır. Süphan Dağı’nın zirvesinde en az denizler kadar mavi bir krater gölü bulunmaktadır. Zirvesinde krater gölü ile beraber 40 tane de şehit mezarı bulunan Süphan Dağı’na tırmanış için en elverişli dönem Eylül ayıdır.

  • Kaçkar Dağı

    Rize’de yer alan Kaçkar Dağı, Karadeniz Bölgesi coğrafi özellikleriyle örtüşecek şekilde yeşilim yüzlerce tonunu içinde barındıran tam bir doğa harikasıdır. 3932 metre yüksekliğe sahip olan Kaçkar Dağı’na her yıl binlerce kişi tırmanış yapmaktadır. Masmavi göllere, derelere ve yemyeşil bir bitki örtüsüne sahip olan Kaçkar Dağı’ndan Ayder Yaylası’nda bulunan kaplıcalara ulaşmanız da mümkündür.

  • Erciyes Dağı

    Kayseri şehir merkezinin 30 km kadar güneybatısında yer alan ve sönmüş bir volkan olan Erciyes Dağı, özellikle bu bölgede kalan, Kapadokya’ya giden turistlerin ilgisini çekmektedir. 3916 metre yüksekliğe sahip olan Erciyes Dağı yılın her dönemi karlarla kaplıdır.

  • Küçükağrı Dağı

    Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve Türkiye’nin çatısı olarak bilinen Küçükağrı Dağı 3896 metrelik bir rakıma sahiptir. Ağrı Dağı’nın doğu tarafına bakan Küçükağrı Dağı’nın zirvesi buzullarla kaplıdır ve andezit türünde lavlardan meydana geldiği için volkanik bir dağ olma özelliğine sahiptir. Her yıl onlarca dağcının geldiği Küçükağrı Dağı’nda sadece kuzeybatı yönünde tırmanış yapılabilmektedir.

  • Kızılkaya Dağı

    Niğde, Kayseri ve Adana sınırları içerisinde yer alan Kızılkaya Dağı, Toros Dağları’nın en yükseği olarak bilinmektedir ve 3767 metre yüksekliğe sahiptir. Kızılkaya Dağı’na ulaşmak isteyenler Adana’da Aladağ ilçesi, Niğde’de Çamardı ilçesi ve Kayseri’de Yahyalı ilçesinden ulaşım sağlayabilirler.

  • Demirkazık Dağı

    Niğde’de yer alan Demirkazık Dağı 3756 metre yüksekliğe sahiptir. Eskiden Aladağlar’ın en yüksek dağı olarak bilinen Demirkazık Dağı, sonradan yapılan araştırmalar sonucunda Kızılkaya Dağı’nın kendisinden 11 metre daha yüksek olduğunun anlaşılması üzerine bölgenin en yüksek 2. dağı konumuna gelmiştir.

  • Artos Dağı

    Van’ın Gavaş ilçesi sınırlarında yer alan Artos Dağı’nın diğer bir adı da Çadır Dağı’dır. Güneydoğu Torosları’nın devamı şeklinde olan Artos Dağı, hemen yakınında yer alan Van Gölü nedeniyle kuzey ve güney taraflarında farklı iklimlere sahiptir. Yanlış avlanma politikaları nedeniyle günümüzde biraz azalmış olsa da burada pek çok çeşitte hayvan yaşamakta ve 200 adet kelebek türü görülmektedir. Canlı popülasyonunun yanı sıra Artos Dağı, kükürt başta olmak üzere doğal madde bakımından da oldukça zengindir.

  • Mercan Dağları

    Eski adı Munzur olan Mercan Dağları Yukarı Fırat Bölgesi’nde yer almaktadır. 5 milyon yıldır var olduğu tahmin edilen Mercan Dağları 3300 metre yüksekliğe sahiptir. Benzersiz bir doğal zenginliğe sahip olan Mercan Dağları bin bir çeşit bitkiye ve çeşitli yabani hayvanlara ev sahipliği yapmaktadır. Yılın büyük bir çoğunluğunda karlarla kaplı olan Mercan Dağları’nda buzullar, göller, dereler ve yaylalar da bulunmaktadır.

Dağ Tırmanışı Nasıl Yapılır?


Türkiye’de ya da dünya çapında var olan etkileyici ve heybetli dağlara tırmanmak gibi bir hevesiniz, dağların zirvesinden nefes kesici bir manzaraya bakma isteğiniz varsa ama dağ tırmanışı nasıl yapılır bilmiyorsanız Bilet Dükkanı sitesinde sizler için hazırlamış olduğumuz Türkiye’nin en yüksek dağları başlıklı yazımızdan yararlanabilirsiniz. Dağcılık lisansı olan profesyonellerden eğitim alarak yapılması gereken, zorlu ve ciddi bir spor olan dağcılık, genellikle topluluk halinde yapılmaktadır. Bu topluluklarda herkesin malzeme taşımak, güvenliği sağlamak ve rehberlik etmek gibi farklı görevleri vardır. Dağ tırmanışı yaparken hedef koyduğunuz nokta ve dağa tırmanma sürenizin belirleyeceği çeşitli dağcılık stilleri mevcuttur. Alpin stili dağcılık daha maceracı kişiliklerin tercih ettiği, doğal yöntemlerle yapılan, hızın merkeze alındığı bir tırmanma stilidir. Hiking stili, günübirlik olacak şekilde sabah çıkıp akşam inilerek yapılmaktadır. Trekking, doğada yürüyüş yaptıktan sonra kamp yapılarak gerçekleştirilen bir dağcılık şeklidir. Son olarak expedition ise araştırma gezisi, zirveye ulaşmak için yapılan tırmanışlar ve uzun süreli yapılan kamplarla gerçekleştirilmektedir.

Türkiye’nin Erciyes Dağı’nda Yapılacak Aktiviteler


Kayseri’de bulunduğunuz her yerde sizi tepeden izleyecek olan Erciyes Dağı, Türkiye’nin en yüksek dağları arasında yer almaktadır. Erciyes Dağı’na gitmek için ilk olarak Kayseri’ye gitmeniz gerekmektedir. Kayseri’ye en hızlı ulaşım yolu olan hava yolu ile ulaşımı Bilet Dükkanı’ndan en uygun fiyata Kayseri uçak bileti satın alarak gerçekleştirebilirsiniz. Kayseri’ye indikten sonra 25 dakika içerisinde sizi Erciyes Kayak Merkezi’ne götürecek transfer sevişlerine binerek Erciyes Dağı’na ulaşım sağlayabilirsiniz. Kayak merkezlerinin de yer aldığı, Türkiye’nin Erciyes Dağı’nda yapılacak aktivitelerin başında kayak gelmektedir. Erciyes Dağı’nda bulunan kayak merkezinde kayak yapabilir, daha önce bir kayak deneyiminiz yoksa kayak eğitimi alabilir, kızakla kayabilir, teleferikle yolculuk edebilir ve buradaki restoranlarda Kayseri mutfağına ait leziz yemekler yiyebilirsiniz.

Dünyanın En Yüksek Dağları


Benzersiz bir macera deneyimi ve benzersiz bir manzara sunan dağlar, tırmanması her ne kadar zorlu olsa da zirvesine çıkıldığında insanın kendini adeta cennette hissedeceği büyülü bir ortama sahiptir. Dağ manzarasını beğeniyorsanız ya da dağcılığa merakınız varsa Türkiye’nin en yüksek dağlarından sonra dünyanın en yüksek dağlarını da sizler için tanıttık.

  • Everest Dağı

    Himalaya Dağları’nın en yükseği olan Everest Dağı, Çin ve Nepal sınırında yer almaktadır. 8848 metre yüksekliğe sahip olan Everest Dağı oldukça zorlu ve tehlikeli bir tırmanışa sahip olsa da zirvesine çıkmak başarıldığında tüm çabanıza değecek bir manzara sunuyor. Bu şahane mutluluğa erişmek uğruna çok can verildiğini gözden çıkarmayarak Everest Dağı’na yapılacak tırmanışların mutlaka bir rehber eşliğinde yapılması tavsiye edilmektedir. Everest Dağı’nda Katmandu ve Lhasa üzerinden ulaşabilirsiniz.

  • K2 Dağı

    Yerel bir adı olmayan tek Karakurum dağı olan K2 Dağı, adını topografya haritası oluşturulurken almış ve bu ismi korumuştur. Sürekli çığ düşmesi ve kopan kayalar bulunması nedeniyle ölümcül dağ olarak anılan K2 Dağı 8611 metre yükseklikle dünyanın en yüksek 2. dağı olarak bilinmektedir. En tecrübeli dağcıların bile tırmanırken zorlandığı K2 Dağı’nda özellikle çığ düşmesine karşı dikkatli olmakta fayda var.

  • Kanchenjunga Dağı

    8586 metre yüksekliğe sahip olan Kanchenjunga Dağı Hindistan ve Nepal arasında yer almaktadır. Kanchenjunga Dağı’nın zirvesine ulaşmak için toplamda bulunan dört adet yoldan üç tanesi Nepal bir tanesi Hindistan sınırları içinde bulunmaktadır. Tarih boyunca sadece üç tane başarılı girişime sahne olan Hindistan’daki Sikkim Yolu, 2000 yılında hükümetin isteği üzerine keşfe kapatılmış durumdadır. Bu nedenle Kanchenjunga Dağı “kutsal dağ” olarak anılmaktadır.

  • Lhotse Dağı

    Tibet ve Khumbu sınırında yer alan Lhotse Dağı 8516 metre yüksekliğe sahiptir. Lhotse Dağı’nın en yüksek zirvesi olan Nuptse zirvesi, Everest Dağı’na tırmanmak isteyenler tarafından kolay bir nokta olarak görülse de esasında oldukça dik bir yapıya sahip olan tehlikeli yamaçların son noktasıdır. Everest Dağı ile aynı tırmanma rotasına sahip olan Lhotse Dağı’nda yol üzerinde bulunan pansiyonlarda konaklayıp çeşitli hizmetler alabilirsiniz. Lhotse Dağı’na tırmanışın en zorlu kısmı ise Khumbu bölgesinden düşen buz kütleleridir.

  • Makalu Dağı

    Himalayaların bir parçası olan Makalu Dağı 8485 metre yüksekliğe sahiptir. Çin ve Nepal arasında yer alan Makalu Dağı 1955 yılında gerçekleştirilen Fransız ekspedisyonu ile kuzeybatı yönünden tırmanması mümkün olan bir rota çizilmiş ev bu rota birçok dağcının ilk tercihi olmuştur. Makalu Dağı’nın zirvesine çıkmak, bu dağa bağlı olan Kangchungste ve Chomo Lonzo Dağları’na tırmanmak isteyenlerin sevinç yaşadığı ilk durak olma niteliğine sahiptir.

Bilet Dükkanı üzerinden, "Muğla'nın En Güzel 5 Koyu", "Karadeniz'de Görmeniz Gereken 7 Yer" ve "Gökçeada'da Gezilecek 5 Yer" başlıklı yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

31 Ağustos 2023 7dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI