Gökçeada’da Gezilecek 5 Yer

Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada’ya kısa ya da uzun süreli seyahatlerin zamanı başladı! Biz de Bilet Dükkanı olarak yazın tadını en güzel şekilde çıkarabilmenize olanak tanıyan Gökçeada’da Gezilecek 5 Yer yazımızı, siz tatilcilerin uzun arama listeleri içerisinde boğuşmasını engellemek için yaptık.

16 Ağustos 2023 5dk okuma

Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada’ya kısa ya da uzun süreli seyahatlerin zamanı başladı! Biz de Bilet Dükkanı olarak yazın tadını en güzel şekilde çıkarabilmenize olanak tanıyan Gökçeada’da Gezilecek 5 Yer yazımızı, siz tatilcilerin uzun arama listeleri içerisinde boğuşmasını engellemek için yaptık. 

Gökçeada Nerede?

Marmara Denizi’nin hemen çıkışında, Ege’nin başlangıç noktasında yer alan Gökçeada, Çanakkale iline bağlıdır. Türkiye’nin yaz aylarında en fazla ziyaretçiyi ağırlayan adalarından biri olan Gökçeada, doğal güzelliğinin yanı sıra gezilecek yerler bakımından da oldukça zengin olmasıyla öne çıkar. 

Gökçeada’ya Nasıl Gidilir?

Biraz önce de bahsettiğimiz üzere Gökçeada, Çanakkale iline bağlı bir adadır. Türkiye’nin en büyük adası olmasının yanı sıra, en kuzeyindeki ada olmasıyla da tanınır. Bu sebeple Gökçeada civarında deniz her daim oldukça serindir. Kavurucu yaz güneşinden kaçmak isteyen tatilciler de serinlemek için genellikle Gökçeada’yı tercih eder. Ancak Gökçeada’da herhangi bir havalimanı yoktur. Daha ziyade feribot veya tekne turuna çıkan tatilciler deniz yolu ile adaya ulaşım sağlayabilir. Bu noktada arabasıyla seyahat edecek olanların da bilmesi gerekir ki Gökçeada’ya arabalı feribotlar kullanarak gitmek de mümkündür. 

Gökçeada Gezilecek 5 Yer 

Bilet Dükkanı üzerinden satın almış olduğunuz Çanakkale uçak bileti ile yapacağınız yolculuk sonrası avantajlı Gökçeada otellerine rezervasyon yaptırabilir, adanın en popüler yerlerini gezme şansı yakalayabilirsiniz.

Gökçeada Sualtı Milli Parkı

Gökçeada’da gezilecek yerler listesinin ilk sırasında hiç kuşkusuz Gökçeada Sualtı Milli Parkı yer alıyor. Türkiye’nin ilk ve tek sualtı milli parkı olma özelliğini taşıyan bu park, TÜDAV tarafından 1999’da milli park olarak ilan ediliyor. 2020’de ise sınırları genişletilen bu sualtı milli parkı, Gökçeada’nın adeta akvaryumu andıran pırıl pırıl sularında Akdeniz Foku dahil pek çok deniz canlısını barındırma özelliğine sahip oluşuyla oldukça dikkat çekiyor.

Dalış meraklıları için oldukça iyi bir dalış deneyimi imkanı sunan bu sualtı milli parkı, su canlılarının tam olarak geçiş noktasında yer aldığından, yıl içerisinde onlarca farklı deniz canlısının görülebileceği bir nokta olarak biliniyor. 

Tuz Gölü

Gökçeada’da Gezilecek 5 Yer isimli yazımızın ikinci durağı Tuz Gölü… Adanın en popüler ve turistik gezi noktalarından biri olan Tuz Gölü, her yıl on binlerce meraklı turistin adeta akınına uğruyor. 

Doğaseverlerin mutlaka gidip görmesi gereken Tuz Gölü, yağmur suları ile deniz suyunun bir araya gelmesiyle oluşuyor. Derinliği yer yer 1 metreyi bulabilen gölün genişliği ise yaklaşık olarak 1 kilometre. Ayrıca adanın tuz ihtiyacının büyük bir bölümünün de bu gölden karşılandığı biliniyor. 

Eşsiz güzellikte, adeta tabloyu andıran fotoğraflar çekmeyi düşünenler ile doğanın ihtişamına tanıklık etmek isteyenlerin kesinlikle gezmesi gereken Tuz Gölü, adanın Eşelek semtinde bulunuyor. 

Dereköy Tarihi Rum Çamaşırhanesi

Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi zenginlikleriyle de öne çıkan bir yer olan Gökçeada’da gezilecek 5 yer listemizin ikinci sırasında Dereköy Tarihi Rum Çamaşırhanesi bulunuyor. Ada merkezine 14 kilometre uzaklıkta yer alan Dereköy Tarihi Rum Çamaşırhanesi, adanın tarihi atmosferini en iyi yansıtan noktalardan biri.

Adanın bir diğer önemli tarihi gezi noktalarından Pania Kilisesi’nin yanında konumlanan çamaşırhane, 1800’lerde dönemin ada yerlileri olan Rumlar tarafından yapılmış. Tamamının kullanımında taş ve ahşap kullanılmış olan bu yer, geçmiş yüzyıllarda Gökçeada’daki Rum kadınlarının günlük yaşamları hakkında detaylı bilgiler veriyor.
Adanın en önemli kültürel miraslarından biri olan Dereköy’deki Tarihi Rum Çamaşırhanesi, kültürel bir gezi yapmak isteyenlerin kesinlikle uğraması gereken yerlerden biri. 

Kefalos Plajı

Doğal güzellik sevenler ile deniz, kum ve güneş tatili yapmak isteyenlerin dikkatine! Gökçeada’da gezilecek 5 yer listemizin dördüncü sırasında bulunan Kefalos Plajı, adanın en sevilen tatil noktalarından biridir. 
Huzur dolu bir tatil deneyimi sunan Kefalos Plajı, pırıl pırıl suu ve şnorkel ile dalış yapabilme imkanı sunar. Öte yandan, tahmin edileceğinin aksine adını kefal balığından değil; Kefalos Antik Kenti’nden alır. 

Marmaros Şelalesi 

Gökçeada’nın bitip tükenmeyen doğal güzelliklerine bir diğer göz alıcılığıyla dikkat çeken gezi noktası olan Marmaros Şelalesi, listemizin son sırasındaki nokta…
Uğurlu Köyü sınırları içerisinde bulunan Marmaros Şelalesi, arabayla ulaşıma çok da uygun bir yerde bulunmuyor. Daha ziyade arabanızı park ettikten sonra yaklaşık 2 – 2,5 kilometre kadar yürümeniz gereken bir noktada bulunuyor. İlkbahar ile sonbahara dönemlerinde debisi bir hayli yüksek olarak akan bu şelale, yaz aylarında kuruyor. Öyle ki; şelale çevresinde sıcaklardan kaynaklı yangın tehlikesi de oluşuyor. Bu nedenle yazın Marmaros Şelalesi’ni ziyaret etmek isteyenler, yangın tehlikesine karşın özel izin alarak burayı ziyaret edebiliyor. 

Bonus: Peynir Kayalıkları

Gezilecek yerler listesi her ne kadar uzayıp gitse de yazımızda Gökçeada’nın en popüler ve turistik noktalarını ele almak istedik. Yine de bonus olarak bir gezi noktasından daha bahsetmek istiyoruz: Peynir Kayalıkları…
Gökçeada gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gerektiğine inandığımız Peynir Kayalıkları, adada bulunan Kuzu Limanı ile Kaleköy Limanı arasında bir noktada konumlanıyor. 

Peynir Kayalıkları ismini şekillerinden dolayı alır. Yuvarlak şekilli kayaların adeta üst üste binmesiyle oluşmuş gibi görünen bu kayalıklar, Gökçeada’nın en önemli doğal güzelliklerinden biri olarak kabul ediliyor. 

Açıklıkta bulunduğu için tekne ya da sandallar ile ulaşımın sağlanabildiği Peynir Kayalıkları’nın oluşumuna dair bir de efsanevi anlatı bulunuyor. Rivayete göre; zamanın birinde pek çok koyun ve keçisi bulanan bir kadın, cennete ulaşabileceğine inanarak hayvanlarından elde ettiği sütten yaptığı peynirleri üst üste koyar ve yıllar içerisinde de peynir kayalıklarının oluşmasını sağlar…

Rivayete inanıp inanmamak size kalmış. Ancak Bilet Dükkanı olarak biz yalnızca bu kayalıkların oldukça ilginç ve bir o kadar da estetik göründüğüne dair tam puan veriyoruz.
Gökçeada’da gezilecek yerler listesini yalnızca 5 yer ve bir de bonus nokta ile sınırlandırdığımız yazımızın burada sonuna geliyoruz ancak yazımızın başında da belirttiğimiz üzere bu adada gezilip görülecek onlarca farklı destinasyon bulunuyor. Kaya Mezarları, Kaleköy İskiter Kilisesi, Gökçeada Kent Müzesi, Aya Marina Kilisesi, Kabatepe Plajı ve çok daha fazlasıyla Gökçeada sizi bekliyor. 

16 Ağustos 2023 5dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

İsmail Kuzucu
65 Yazı

Benzer Yazılar