Unesco Dünya Miras Listesi: 15 Harika Yer

Her daim bize ne kadar şanslı olduğumuzu hatırlatan, tarih ve doğal güzelliklerle dolu büyüleyici bir evrende yaşıyoruz. Tarihin şekillendirdiği insanın kullanımıyla birlikte daha da anlamlı hale gelen mekanlar geleceğimize bırakacağımız en güzel miraslarımızdan. İşte muhteşem öneriler...

15 Nisan 2024 8dk okuma

Biz de Bilet Dükkanı olarak bu uçsuz bucaksız dünyanın dört bir yanını keşfetme arzusuyla dolup taşan gerçek seyahat tutkunları için UNESCO Dünya Mirası Listesi hakkında bir içerik hazırladık. Bu isteğin yarıda kalmasın, hemen Bilet Dükkanı web sayfasını ziyaret ederek bulunduğun şehirden dilediğin yere en uygun fiyatlara uçak bileti al, yıl boyu sağladığımız imkan ve indirimlerden yararlanarak seyahatine gönül rahatlığıyla başla!

Unesco Dünya Miras Listesi Nedir?


UNESCO Dünya Mirası Listesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından koruma altına alınan dünya çapındaki kültürel ve doğal miras alanlarını içeren bir listedir. Bu alanlar insanlık tarihini, kültürünü ve doğal çeşitliliğini temsil eden benzersiz ve önemli yerler olarak tasvir ediliyor. UNESCO bu alanların korunması, gelecek nesillere aktarılması ve dünya toplumunun bu mirasın değerini tanıması için çaba gösterir ve çalışmalar yapar.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almak için bir alanın belirli kriterlere uygun olması gerekir. Bu kriterler kültürel veya doğal mirasın benzersizliği, tarihi önemi, korunması gerekliliği, kültürel ve ekonomik değer gibi faktörlere dayanır. Aday alanlar, UNESCO’ya sunulan bir başvuru süreciyle değerlendirilir ve sonuç olarak Dünya Mirası Listesi’ne eklenirlerse uluslararası koruma altına alınmış olurlar.

unesco-dunya-miras-listesi-antik-kent.webp

UNESCO Dünya Mirası Listesi, dünyanın dört bir yanında pek çok ülkede bulunan çeşitli yerlerden oluşturuluyor. Bu yerler arasında tarihi şehirler, anıtlar, doğal parklar, koruma alanları, manzara ve peyzajlar, arkeolojik sitler, kültürel manzaralar ve daha fazlası bulunur. Bu yerler, insanlık mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılmasında kritik bir rol oynuyor.

Dünya Mirası Listesi’ne eklenen alanlar, dünya çapında turizm destinasyonları olarak tanınır ve genellikle uluslararası çapta ilgi çekerler. Ancak bu yerlerin yoğun ziyaretçi trafiği ve diğer tehditler nedeniyle korunmaları gerekliliği de vurgulanır. Bu nedenle UNESCO ve ilgili ülkeler, Dünya Mirası Listesi’ndeki alanların sürdürülebilir bir şekilde korunmasını sağlamak için çeşitli koruma ve yönetim stratejileri geliştirirler.

Dünyanın En Ünlü Unesco Dünya Miras Listeleri


2024 itibariyle 1100’den fazla mirasın bulunduğu listedeki en ünlü yerlere birlikte bakalım:

Fuji Dağı – Japonya


Başkent Tokyo’dan bile görülebilen bu büyüleyici dağ Japonya’nın ikonu haline gelmiş. 2013 yılında listeye giren Fuji Dağı’nı sakura ağaçlarının ardından izlemek için Japonya uçak bileti alabilirsin.

fuji-dagi.webp

Jaipur – Hindistan


Rajasthan eyaletinin başkenti olan Jaipur komple şehir olarak 2019’da listeye girmeye hak kazanmış. 1876’da yöneticilerin şehri tamamen turuncuyu andıran pembeye boyanmasını emretmesiyle çehresi değişen şehir kartpostallık görüntülere sahne oluyor.

Tac Mahal - Hindistan


Unesco Dünya Mirasları denildiğinde ilk akla gelen mekanlardan biri Tac Mahal’dir. 1631-1654 yıllarında Hindistan’ın Agra şehrinde yapılmıştır. İslâm türbe mimarisinin en önemli eserlerinden birisidir.

taj-mahal.webp

Babür İmparatoru Şah Cihan, eşi Ercümend Banu Begüm Mahal’in anısına yaptırmıştır.

1983 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak kabul edilen Tac Mahal’in en ilgi çeken özelliği yapıya dört farklı açıdan bakıldığında da aynı şeklin görünmesidir. Muazzam bir geometri bilgisi ile tasarlanan yapı beyaz mermerden yapılması ve kirliliği önlemek amacıyla dolayı 4 kilometre çevresinde motorlu taşıt kullanmak yasaktır.

Akropolis - Yunanistan 


Yunanistan, antik zamandan çok sayıda anıta ev sahipliği yapar. Köklü bir geçmişe sahip olmasından dolayı sayısız görkemli yapıya sahiptir. Atina Akropolü, klasik ruhaniyet ve medeniyetin evrensel sembolüdür. Yunan Antik Dünyası tarafından dünyaya bırakılan en büyük mimari ve sanatsal kompleksidir. Görünce hayran kalacağınız Atina Akropolis için Bilet Dükkanı'ndan avantajlı Atina uçak bileti alabilir ve Atina otelleri için rezervasyon yaptırabilirsin. 

atina-akropolis.webp

Atina, 5. yüzyılın ikinci yarısında Perslere karşı zafer kazanıp, demokrasinin kurulmasıyla birlikte antik dünyanın diğer devletleri arasında lider konumda yer aldı. Atinalı devlet adamı Perikles’in iddialı planlarını hayata geçiren istisnai bir grup sanatçı ve heykeltıraş Pheidias’ın rehberliğinde, kayalık bir tepeyi eşsiz bir anıt haline dönüştürdü.

Lalibela – Etiyopya


1978 yılında listeye giren, 11 Orta Çağ kilisesiyle ünlü bu mütevazi kasabadaki en ünlü yapı kuşkusuz Biete Ghiorgis!

Mısır Piramitleri - Mısır


Gizemli tarihi ve görkemli yapıları ile Mısır, Unesco Dünya Miras Listesi’nde çok sayıda yapısı ile yer alır. Bunlar arasında en fazla turist çeken bölge ise Memphis ve Nekropolü - Giza'dan Dahshur'a Piramit Alanları’dır. Bu alan Dünya Miras Listesi’nde yer alır.

misir-piramitleri.webp

Antik Mısır zamanında yaşamın nasıl olduğunu gösteren çok sayıda arkeolojik kalıntı içeren bölgeye Bilet Dükkanı’ndan avantajlı Mısır uçak bileti alarak gidebilirsin. Böylece dillere destan olmuş gizemli hikayeleri dinleyebilir ve bu görkemli yapıları doya doya inceleyebilirsin.

Antik Dünya’nın 7 harikasından biri olan bölgeye Bilet Dükkanı avantajları ile gitmeyi unutma.

Angkor Wat – Kamboçya


12 tapınak ve çevresinde irili ufaklı yapılardan oluşan devasa boyutlardaki Angkor Wat 1992 yılında listeye girmiş.

Budapeşte Old Town – Macaristan


1987 yılında listeye giren Budapeşte Eski Kent, şehrin en uzun yapısı olan Parlamento Binası, Opera Binası, St. Stephan Bazilikası ve Macaristan Bilimler Akademisi gibi tarihi yapılarla dolu. Bu eşsiz şehri keşfetmek için Budapeşte uçak bileti seni bekliyor. 

budapeste-old-town.webp

Machu Picchu – Peru


Aynı zamanda Dünyanın Yeni 7 Harikası’ndan biri olan bu gizemli antik kent listeye 1983 yılında girdi. And Dağları’nın zirvesinde yemyeşil bir arazi üzerine kurulan kentte labirenti andıran yapıları gezerken yollar daha da daralıyor.

Çin Seddi - Çin


Çin Seddi elbette Unesco Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. Dünyanın en uzun savunma duvarı olarak bilinen Çin Seddi, bazı bölgeleri hasar görmüş olsa da 21.196 km uzunluğa sahiptir. Ming hanedanlığı'ndan geriye kalan bir başyapıt olarak tarihe geçen bu yapı Dünyanın 7 Harikası içinde yer alır.

Çin Seddi’nin inşasının M.Ö 3.yüzyılda başladığı ve 2.500 yıldan fazla sürdüğü biliniyor. Duvar tek bir dönemde değil, tarihteki birçok devletin ve hanedanın ortak çabasıyla inşa edilmiş.

cin-seddi.webp

Peki Çin Seddi neden inşa edildi?

Çin Hanedanlığı, içerisinde Moğollar’ın da bulunduğu göçebe toplulukların istilasından korunmak için Çin Seddi’ni inşa etmiştir. Bilet Dükkanı üzerinden avantajlı Pekin uçak bileti alarak bu muhteşem yapıyı yakından keşfedin. 

Büyük Set Resifi – Avustralya


Dünyanın en büyük canlısı olarak kabul edilen, dalış yaparak keşfedilebilen bu doğa harikası uzaydan bile görülebiliyor. 1982 yılında listeye giren resifin yakınlarındaki Whitehaven Plajı’nda en güzel oteller için rezervasyon yapabilirsin.

Türkiye'de Görmeniz Gereken Unesco Dünya Mirasları


Çok şanslıyız ki UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki yerleri görmeye başlamak için yurtdışına çıkmaya gerek yok, çünkü ülkemizde de listeye girmeye hak kazanan çok sayıda kültürel miras var. İşte Türkiye’de görmeniz gereken Unesco Dünya Mirasları:

Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası – Sivas


UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Türkiye’den giren ilk mirasın Sivas’ın Divriği ilçesindeki ünlü Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası olduğunu biliyor muydun? Bundan tam 39 yıl önce listeye giren bu cami ve hastane kompleksi 11. Yüzyıl başlarında, Anadolu’nun Türkler tarafından fethedilmesinden hemen sonra yapılarak halkın hizmetine açılmıştır. 

divrigi-ulu-cami.webp

İç mekanın sade zarafetinin aksine, kapılarda büyüleyici el işçiliğiyle yapılan süslemeler dikkat çekerken ünlü seyyah Evliya Çelebi de buradan “eşsiz” olarak bahseder.

Nemrut Dağı – Adıyaman


M.Ö. 69 – 34 yılları arasında Kommagene Kralı 1. Antiochos tarafından Nemrut tepelerine yaptırılan bu devasa heykeller gizemini hala koruyor. 1987 yılında listeye giren, Tanrı ve hayvan figürleriyle süslenmiş dağda gündoğumu saatlerinde insanın tüylerini ürperten bir atmosfer yaşanıyor.

nemrut-dagi (1).webp

Safranbolu – Karabük


Osmanlı İmparatorluğu zamanında yüzyıllar boyunca önemli ticaret yolları üzerinde yer alan Karabük’ün ilçesi Safranbolu Anadolu’daki tarihi kentsel hayatın en güzel örneklerinden. Ticaret sebebiyle ekonomik anlamda da büyüyen bu kasaba bahçelerle dolu iki katlı tekli evlerden ve Pazar yerinden oluşuyor. Bilet Dükkanı’ndan en uygun fiyatlara Safranbolu otobüs bileti alabilirsin.

safranbolu (1).webp

Selimiye Cami ve Külliyesi – Edirne


Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” dediği bu dört ince minareli cami dünyanın en büyük kubbelerinden birine ve zamanının çok ilerisinde tekniklerle yapılan akustik ve gölge oyunlarına sahip. Bilet Dükkanı fırsatlarından yararlanarak avantajlı Edirne otobüs bileti alabilir ve muhteşem doğası ile tarihi yerlerini aynı anda deneyimleyebilirsin. 

Efes Antik Kenti - İzmir 


Türkiye'nin en gözde turizm merkezlerinden biri olan Efes Antik Kenti de Unesco Dünya Miras Listesi'nde yer alır. Antik dönemin en önemli merkezlerinden biridir. Canlı bir liman konumunda olan bölge hakkında Artemis efsaneleri konuşulur. Küçük Menderes Nehri’nin kenarına kurulan Efes Antik Kenti, 2015 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndedir. 

Ziyaret ederken Helenistik, Roma, Doğu Roma, Anadolu Beylikleri ve Osmanlı dönemlerinden izlere rastlanır. Bölge; din, kentleşme ve mimarlık tarihine ışık tutarken Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanında ziyaretçi ağırlar. Hemen Bilet Dükkanı'nın avantajlı kampanyalarından yararlanarak İzmir uçak bileti ya da İzmir otobüs bileti alabilir ve bu keşfin tadını çıkarabilirsin. 

15 Nisan 2024 8dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
220 Yazı

Benzer Yazılar