Karaman Ortalama Sıcaklık
Karaman Uçak Bileti Hakkında
Karaman Yakınlarındaki Uçuş Noktaları
Sıkça Sorulan Sorular
Karaman Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?
Karaman, İç Anadolu Bölgesi sınırları içinde ve Akdeniz Bölgesi sınırında yer almaktadır. Bu nedenle özellikle bu bölgelerden ulaşım kolaylıkla sağlanabilmektedir.
Karaman’a diğer şehirlerden ulaşım gerçekleştirmek isteyenler ve en konforlu ve hızlı ulaşım şekli olan hava yolunu kullanmak isteyenler Karaman uçak bileti aratsalar da Karaman’da havalimanı olmadığı için direkt bir sonuç çıkmayacaktır. Ancak şehre en yakın havalimanı olan Konya Havalimanı’nı kullanmanız mümkündür.
Konya uçak bileti alarak havalimanından Karaman’a özel transfer hizmeti veren servislerle aktarmalı bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.
Karaman’da Gezilecek Yerler
Karaman’ın kuruluş tarihi kesin olarak bilinmese de bölgede yapılan çalışmalar sonucunda M.Ö 8000’li yıllara kadar tarihinin uzandığı düşünülmektedir. İlk zamanlarından beri önemli bir ticaret ve kültür merkezi olduğu bilinen Karaman’da Hititler, Lidyalılar, Frigler, Romalılar gibi pek çok büyük medeniyet yaşamıştır ve şehre izlerini bırakmıştır.
Tarihten pek çok önemli isme de ev sahipliği yapan Karaman’da kültürel ögelerin yanı sıra doğa güzellikleri de yer almaktadır. Hem tarihi hem de doğal güzelliklere sahip olan Karaman’da gezilecek yerleri sizler için tanıttık.
Karaman Müzesi
Şehir merkezinde yer alan ve Karaman çevresindeki antik bölgelerden çıkarılan eserlerin sergilendiği Karaman Müzesi’nde Epipaleolitik Dönem’den Cumhuriyet Dönemi’ne kadar birçok eser mevcut bulunmaktadır. Karaman Müzesi iki ayrı salondan oluşmaktadır, bu salonlar arkeolojik ve etnografik olarak düzenlenmiştir.
Karaman Tanıtım Merkezi
Karaman Belediyesi tarafından açılmış olan Karaman Tanıtım Merkezi’nde Karaman’a ait olan yöresel kıyafetleri görebilir, sesli anlatım odalarında Karaman hakkında daha detaylı bilgiler alabilirsiniz. Güzel şehri ziyaretçilerine daha iyi ve keyifli bir şekilde tanıtmak için kurulmuş olan Karaman Tanıtım Merkezi’ni hızlı ve kolay bir şekilde gezmeniz mümkündür.
Çeşmeli Kilise
Karaman şehir merkezinde yer alan Çeşmeli Kilise resmi olarak Surp Asvadzadzin Ermeni Kilisesi olarak da bilinmektedir. Bizans Dönemi’nde inşa edilen kilise 1980’li yıllara kadar ceza evi olarak işlev görmüş, 2007 yılında Kültür Bakanlığı tarafından restore edilerek kilise şeklinde yeniden açılmıştır. Çeşmeli Kilise günümüzde sanatsal etkinliklerin de düzenlendiği yerlerden biridir.
Hürrem Dayı Evi
Karaman’da en çok ziyaret edilen yerlerden biri olan Hürrem Dayı Evi göz alıcı bir mimariye sahiptir. Geleneksel Türk ev mimarisinin en güzel örneklerinden birini gözler önüne seren evin ahşap süslemeleri ve kalem işi süslemelerine hayran kalacaksınız. 300 yıllık tarihi geçmişe sahip olan ev yıllar içinde çeşitli restorasyonlardan geçmişse de orijinal görüntüsünü bozmadan çok iyi bir şekilde korunarak günümüze kadar gelmiştir.
Taşkale Tahıl Ambarları
Karaman’ın Taşkale köyünde bulunan Taşkale Tahıl Ambarları kaya kütlesi şeklindeki killi kireç taşlarına insan eliyle oyulmuş olan 250’den fazla ambardan oluşmaktadır. Tek ya da iki odalı olarak oyulmuş olan killi kireç taşından ambarların içerisinde, bu taşın ısı ve nem oranını sabit tutma özelliği olduğu için, tahıl ürünleri uzun süreler boyunca bozulmadan saklanmaktaydı. Bu ambarların içinde tahıl ürünleri hiç bozulmadan yaklaşık 30 yıl kadar saklanabilmekteydi.
İncesu Mağarası
Taşkale köy merkezinin 9 km uzağında yer alan İncesu Mağarası içerisinde sarkıt, dikit ve traverten havuzları bulunmaktadır. Miyosen kireç taşlarından meydana gelen mağara sistemi, birbirinin devamı şeklindeki iki mağaradan oluşmuştur. Tamamen yatay haldeki mağaralarda damlataş birikimi de oldukça fazladır. İçerisinde aydınlatma ve yürüyüş yolu bulunan İncesu Mağarası 2013 yılından beri ziyarete açıktır.
Zeyve Pazarı
Zeyve Pazarı İkizçınar Köyü ve Yayla Pazarı köyleri arasındaki dere üzerine ve çevresine kurulmuş olan, yaklaşık 500 yıllık geçmişe sahip bir pazardır. Pazar bölgesinde sayısız tarihi ulu çınarlar, su değirmenleri, su hizarı, bungalov evler ve günübirlik konaklama yerleri bulunmaktadır.
Çevre köylerde sebze ve meyve yetiştiren köylüler Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında her pazar buraya gelerek organik ürünlerini turistlere sunmaktadır. Bu pazarda yöresel el sanatı ürünlerini de bulmanız mümkündür.
Karaman’da Nerede Kalınır?
Karaman uçak bileti almadan önce Karaman’da nerede kalınır öğrenmek istiyorsanız Bilet Dükkanı sitesindeki Karaman hakkında olan bilgilendirme yazısına bir göz atabilirsiniz.
Karaman’da geçireceğiniz birkaç gün içerisinde Karaman şehir merkezinde, Ayrancı ve Kazımkarabekir gibi karasal iklimin hakim olduğu ilçelerinde ya da Ermenek, Başyayla, Sarıveliler gibi Akdeniz ikliminin etkili olduğu ilçelerinde konaklama yapabilirsiniz.
Karaman Yemekleri
İç Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri arasında kalan Karaman’da çeşitli lezzetlere sahip yöresel yemekler bulunmaktadır. Karaman yemekleri arasından mutlaka denemeniz gerekenleri sizler için listeledik.
- Bıldırcın Dolması: Karaman’ın en meşhur yöresel lezzetlerinden biri olan bıldırcın dolması yağda kızartılan bıldırcınların içine iç harç yerleştirildikten sonra tereyağında kavrularak pişirilmektedir.
- Çullama: Karaman çullaması pirinçle yapılan değişik bir köfte çeşididir. Çullamanın normal köfteden farkı harcına kıymanın yanında haşlanmış pirinç de eklenmesidir. Önce haşlanıp sonra kızartılarak pişirilen çullama hafif bir yemek seçeneğidir.
- Çoban Kavurma: Yine bir et yemeği olan çoban kavurma dilimlenmiş koyun etinin domates, soğan ve tereyağında pişirilmesiyle elde edilmektedir. Çoban kavurma genellikle yanında pilavla servis edilmektedir.
- Zeyve Kebabı: Karaman’da sıklıkla yapılan bir sac kebabı olan zeyve kebabı içinde kuşbaşı et, çeşitli sebzeler ve kuyruk yağı bulunmaktadır. Zeyve kebabı üzerinde pide ile servis edilmektedir.
- Sulu Pilav: Bulgurla yapılan bu pilav et suyu ve et parçalarıyla birlikte pişirilmektedir. Suyu fazla konduğu için daha çorba gibi bir kıvama sahiptir, bu nedenle de adına sulu pilav denmektedir. Karaman’da geleneksel olarak özellikle pazar günleri tüketilen bir yemektir.