Mevlana Şehri Konya’da Gezilecek Yerler

Tarihin derinliklerine dalmak isteyen turistler için Konya, Selçuklu döneminin sanat ve mimarisinin önemli bir vitrini olan bir şehirdir. İhtişamlı şehrin müzeleri ve anıtları ile ziyaret edilecek en iyi yerlerden biridir. Konya’da gezilecek yerler listesi uzayıp giderken Bilet Dükkanı olarak mutlaka görmeniz gereken yerleri derledik.

13 Şubat 2023 10dk okuma

Geçmişin izlerini yüzyıllardır koruyarak günümüze taşıyan Konya; tarih, edebiyat, sanat ve kültür bakımından çok zengindir. Şehirde Selçuklu ve Osmanlı zamanından çok sayıda eser bulunurken ziyaretçiler adeta zaman yolculuğunu deneyimler. Sayısız medeniyete ev sahipliği yapması çeşitleri kültürlerin bir araya gelmesine neden olurken Konya; Mevlana Müzesi ile hem yerli hem yabancı çok sayıda ziyaretçi ağırlar. Türkiye'nin en ünlü dini turistik mekanlarından biri olan Mevlana Müzesi 13. yüzyılda yaşayan Mevlana Rumi’nin mezarını da içerir.

Tarihin derinliklerine dalmak isteyen turistler için Konya, Selçuklu döneminin sanat ve mimarisinin önemli bir vitrini olan bir şehirdir. İhtişamlı şehrin müzeleri ve anıtları ile ziyaret edilecek en iyi yerlerden biridir. Konya’da gezilecek yerler listesi uzayıp giderken Bilet Dükkanı olarak mutlaka görmeniz gereken yerleri derledik.

Konya; UNESCO listesindeki Çatalhöyük kazı alanı başta olmak üzere çok sayıda tarihi esere sahiptir. Çatalhöyük, dünyada şimdiye kadar bulunan en büyük Neolitik yerleşim yeridir. Gizli bir kültürel mücevher olan Konya'yı ziyaret ederken semazenleri izlemeyi, hayran bırakan doğa güzelliklerini keşfetmeyi, geçmişten bir belge niteliğinde olan müzeleri ziyaret etmeyi ve çok sayıda önemli insanın mezarına ev sahipliği yapan türbeleri gezmeyi unutmayın. Konya’nın gezilecek yerler misafirleri heyecanlandırırken şehri keşfetmeye gelenler gönül rahatlığıyla bütçe ve isteklerine uygun otellerde konaklayabilir.

Konya'da Gezilecek Doğal Yerler

konyada-gezilecek-dogal-yerler-2.jpg

Konya’da tarihi yerleri keşfettikten sonra huzur bulmak ve doğa güzellikleri karşısında dinlenmek isteyenlerin vazgeçilmezi yerleri Bilet Dükkanı olarak derledik. İşte Konya’da gezilecek doğal yerler:

Tropikal Kelebek Bahçesi: Konya'nın cazibe merkezi haline gelen Tropikal Kelebek Bahçesi, dünyanın dört bir yanından 15 farklı kelebek türüne sahip 20.000 civarında kelebeğin 98 bitki türünün bulunduğu bir tropik bahçedir. Türkiye'de türünün ilk örneği olan kelebek bahçesi, Konya'nın tarihi ve mimari zenginliğine harika bir doğal katkı ve doğa molasına ihtiyacı olanların vazgeçilmezidir. Kelebek bahçesi şehir merkezinin dışında, Sille köyüne giden ana yol üzerindedir, bu nedenle oraya bir gezi ile kolayca birleştirilebilir.

Kyoto Japon Parkı: 2010 senesinde Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanıma açılmış olan bu Kyoto Japon Parkı, ferah rüzgarları ve eşsiz botanik bahçesiyle ziyaretçilerini büyüler. Japon kültürünün yansıtıldığı bahçede unutulmaz yürüyüşler yaparken anı fotoğrafları çektirmek mümkündür.

Selçuklu Çiçek Bahçesi: Selçuklu Belediyesi tarafından Kelebekler Vadisi Parkı içerisinde bulunan "Selçuklu Çiçek Bahçesi" 9 türde 250 bin çiçeğe ev sahipliği yapar.

Kozağaç Parkı: Konya’da gezilecek doğal yerler arasında ferah olmasından dolayı iyi bir yere sahip olan Kozağaç Parkı süs havuzları ve temiz havasıyla misafirlerine huzur verir.

Konya'da Gezilecek 5 Tarihi Yer

konyada-gezilecek-tarihi-yerler.jpg

Konya tarihin izlerini günümüze başarıyla taşımasından dolayı şehir adeta geçmişe açılan bir kapıdır. Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden olan Konya; Roma, Selçuklu, Osmanlı’dan izler taşır. İşte Konya’da gezilecek tarihi yerler:

Çatalhöyük: Konya şehir merkezinin 43 kilometre güneydoğusundaki Çatalhöyük yerleşim yeri, dünyanın en önemli kazı alanlarından biridir. Arkeologlar, şimdiye kadar bulunan en büyük Neolitik yerleşim yeri olduğunu tespit etmesinden bu yana çok sayıda ziyaretçi ağırlar. Tarih meraklıların mutlaka görmesi gereken Çatalhöyük, Konya’da gezilecek tarihi yerler arasından ilk sırada yer alır. Kazı alanının girişindeki küçük müze, kazı tarihini ve bölgenin önemini açıklar.

Aziziye Cami: Aziziye Camii'nin dekoruyla ilgili her şey, Osmanlı sanatının girift güzelliğinin bir göstergesidir. Dekoratif hat ve detaylı seramik karolar ziyaretçilerini büyüler. İç ve dış kısım yeşil, mavi ve altın tonlarındadır.

Karatay Medresesi: Selçuklu dönemine ait Karatay Medresesi, işlemeli minaresi ve eşsiz kubbesi ile misafirlerini büyüler.

Sille: Dev bir kayaya oyulmuş inanılmaz mağaraları nedeniyle Küçük Kapadokya olarak anılan Sille Bölgesi, yıllar boyunca Rum köyüydü. Yemyeşil sokakları boyunca eski Rum konaklarını ve kiliselerini görmek isteyen ziyaretçiler Konya’da gezilecek tarihi yerler arasına mutlaka eklemelidir.

Alaaddin Tepesi: Konya'nın eski kalesinin yerine kurulan bu park, şehrin tam merkezinde, Konyalıların akşamları mesire için geldikleri, bahçelerde çiçeklik sergilerinin keyfini çıkardıkları, kafelerde çaylarını yudumladıkları yerdir. Yerli ve yabancı turistlerin tarih kokulu meydanda yürüyüş yaptıktan sonra huzurla dinlenebileceği bir tepedir. Tepeye çıkan yokuşun eteğinde Alaeddin Keykobad'ın sarayının kazı alanı ve eski sur kalıntıları vardır. Tepenin üzerinde 13. yüzyılda inşa edilen Alaeddin Camii, klasik çağdan kalma 42 sütunla desteklenen ahşap tavanıyla görülmeye değer yerler arasındadır.

Konya'da Gezilecek 5 Müze

konyada-gezilecek-muzeler.jpg

Konya müzelerin bol olduğu şehirlerin başında gelir. Konya’da gezilecek müzeler söz konusu olduğunda misafirleri çok sayıda ihtişamlı müze bekler. Türkiye'nin manevi başkenti olarak kabul edilen Konya; önemli bir Tasavvuf, müzik ve sanat merkezidir. İşte Konya’da gezilecek müzeler:

1. Mevlana Müzesi

Konya'nın simgesi, tasavvufun öncüsü 13. yüzyılın dini lideri, filozof ve şair Mevlana Celaleddin Rumi'nin türbesini barındıran Mevlana Müzesi, süslü Derviş Kapısı'na doğru yürüdüğünüzde sizi evgiyle bakılan gül bahçeleri içinde yer almaktadır. 1926 yılından beri faaliyet gösteren müze görkemli bir Yeşil Kubbe’ye sahiptir. Konya'da gezilecek müzeler denildiğinde ilk akla gelen yerdir.

Mevlana Müzesi’nde; Semahane ve dini eserlerin sergilendiği bir müze bulunur. Her yıl milyonlarca turist eşsiz sergileri keşfeder ve hoşgörünün öncüsü Mevlana’nın mezarını ziyaret eder. Türbenin avlusunun karşısında, derviş yaşamını içeren, tasavvuf mensuplarının yaşayacağı derviş hücrelerine bağlı sergiler ve tekke mutfağı yer almaktadır.

2. Karatay Çini Eserler Müzesi

Karatay Medresesi aslen bir ilahiyat okulu olarak kullanılmış ve 1251 yılında Selçuklu emiri Celaleddin Karatay tarafından kurulmuştur. Bina yakın zamanda restore edilmesinin ardından Selçuklu Dönemi’ne ait emaye ve çini eserlerin sergilendiği bir müze haline getirildi. Bir çini müzesini gezmek oldukça niş bir turistik cazibe gibi görünse de, binanın saf güzelliği bunu bir Konya’da gezilecek yerler listesinde ilk sıralara taşıyor. İç duvarları muhteşem Selçuklu çini örnekleriyle kaplıdır ve ayrıca yakındaki arkeolojik alanlardan kazılan buluntuların seramik sergileri de vardır. Müzede Celaleddin Karatay'ın türbesi de bulunur.

3. İnce Minare Camii Müzesi

İnce Minare Camii, Selçuklu dönemi İslam mimarisinin Konya'nın en belirgin örneklerinden biridir. 1260 yılında Selçuklu veziri Sahip Ata için inşa edilen yapı, giriş kapısında zengin oymalı süslemeler ve girift oymalı sekizgen bir minareye sahiptir. İçerisinde Selçuklu döneminden kalma, ahşap ve taş heykellerden oluşan geniş bir koleksiyon mevcuttur.

4. Konya Arkeoloji Müzesi

Türkiye'deki arkeoloji müzeleri önemli bir yere sahiptir. Konya Arkeoloji Müzesi, koleksiyon açısından mükemmel olmasından dolayı çok sayıda ziyaretçiye kapılarını açar. Müzede çeşitli medeniyetlerden izler taşıyan eserler ve Roma lahitlerinden oluşan harika bir koleksiyon bulunur. Türk el sanatları, kostümler, takılar, halılar ve ev eşyalarından oluşan kapsamlı çok sayıda esere ev sahipliği yapar.

5. Koyunoğlu Müzesi

Konya'nın en eski ailelerinden birinin üyesi olan hevesli koleksiyoner Ahmet İzzet Koyunoğlu; tuhaf eserler, sanat, etnografya objeleri, jeolojik öğelerden oluşan koleksiyonunu vefat ettiğinde Konya şehrine miras bıraktı. Bunun sonucunda ortaya çıkan Koyunoğlu Müzesi, Konya’da gezilecek müzeler listesinde yerini alır. Müzenin binası; nadir resimlerden, el yazmalarından ve değişik halılardan ve farklı tasarımlı saatlere kadar uzanan dağınık, tuhaf ve harika görünüme sahiptir.

Hemen Konya uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Konya'da Gezilecek 4 Türbe

konyada-gezilecek-turbeler.jpg

Konya çok sayıda önemli kişinin türbesine ev sahipliği yapar. İşte Konya’da gezilecek 4 türbe:

  1. Nasreddin Hoca Türbesi: Nasreddin Hoca'nın mezarının bulunduğu türbedir. Akşehir'de ölen ve burada defnedilen Nasreddin Hoca'nın türbesi 1284 yılında inşa edildi. çevresi daha sonra türbe haline getirilmiştir. Birinci Anadolu beylikleri döneminde yapıldığı tahmin edilen türbe iç içe geçmiş binalardan oluşur.  
     
  2. Şemsi Tebrizi Camii ve Türbesi: Mevlana Celaleddin Rumi'nin hayatında yeni bir döneme neden olan Şems-i Tebrizi adına yapılan türbe, klâsik Selçuklu kümbetlerine benzer. Şems-i Tebrizi’nin Türbesi ve Mescidi Konya'da en çok ziyaret edilen yerlerden biridir.  
     
  3. Sadrettin Konavi Türbesi: Döneminin ünlü âlimlerinden olan Sadreddin Konevî’ye ait olan türbe, Meram İlçesi’nde yer alır. 1200’lü yıllarda inşa edildiği tahmin edilir. Ziyaretçilerin Konya'da gezilecek türbeler listesinde mutlaka yer alır.   
     
  4. Ateşbaz-ı Veli Türbesi: Ateşbâz-ı Velî’nin türbesi Konya’da gezilecek türbeler arasında yer alır. Meram yolu üzerinde bulunan türbe, Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşır. Muntazam kesme taştan inşa edilmiş gövde kısmı içeriden kare, dışarıdan sekizgen şeklindedir.

 

13 Şubat 2023 10dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
218 Yazı

Benzer Yazılar