Rüya Gibi Bir Gezi: Konya Kelebekler Vadisi

İç Anadolu’nun kalbi ve tasavvufun başkenti Konya yalnızca tarihi zenginliğiyle değil, botanik bahçeleri ve son dönemde popüler hale gelen Kelebekler Vadisi ile de turistlerden tam not alıyor.

22 Nisan 2024 4dk okuma

Konya Kelebekler Vadisi’ni keşfetmek için hemen sen de Bilet Dükkanı’nın sağladığı avantajlı fiyatlardan faydalanarak bulunduğun şehirden Konya uçak bileti ya da Konya otobüs bileti satın alabilir, en güzel Selçuklu otelleri için rezervasyon yapabilirsin.

Siz Bilet Dükkanı Blog okurlarını Konya Kelebekler Vadisi hakkında merak edilen soruların yanıtlarıyla baş başa bırakıyoruz.

Selçuklu ilçesinin en büyük kent parklarından biri olarak tasvir edilen bu suni vadi 4 Temmuz 2015 tarihinde kapılarını ziyaretçilere açmıştır. 45’ten fazla kelebek türüne ev sahipliği yapan Konya Kelebekler Vadisi’ni yılda ortalama 350.000 civarı kişi ziyaret ediyor. Avrupa’nın en büyük tropik kelebek parkı olan vadi her ne kadar insan yapımı olduğu için kelebeklerin doğal yaşam alanlarından koparıldığı düşünülse de bu narin canlılar için sıcaklık ve nem koşulları gibi tüm imkanlar başarıyla sağlanmış ☺.

Konya Gezilecek Yerler: Kelebekler Vadisi 


Kartpostallık görüntülere sahne olan rengarenk binlerce kelebeğin etrafta uçuştuğu, kimi zaman ziyaretçilerin üzerine konduğu Konya Kelebekler Vadisi’nin cepheleri de kelebeklerin doğal habitatını korumak açısından güneş ışınlarının doğrudan içeri girebildiği camlarla kaplanmış. Dünyanın dört bir yanına dağılmış tropik ülkelerden getirilen pupa halindeki bu canlılar kelebeğe dönüşene kadar burada kendileri için uzun, insan ömrü için kısacık bir süre geçiriyor.

konya-kelebekler-vadisi.webp

Yalnızca kelebek değil, iki yüzden fazla bitki çeşidine de ev sahipliği yapan Konya Kelebekler Vadisi çocukların da ilgisini çekmeyi başarıyor. Hayata Dokun, Doğa Bilim Şenliği ve Sinema Aktivitesi gibi etkinliklerin düzenlendiği Konya Kelebekler Vadisi’nde dolaştıktan sonra atölye alanına geçerek çocuklarla eğlenceli aktiviteler yapabilirsiniz. 

Yumurta ve larva dönemini henüz yeni tamamlamış kelebeklerden genişliği neredeyse 30 cm’yi bulan dev Atlas Kelebeği’ne, kelebeklerin yaşam döngüsü hakkında pek çok bilginin de verildiği alanın hem müzesinde hem de film oynatılan kısmında çocuklarla vakit geçirebilirsiniz.

Her ne kadar öyle görünmese de kelebekler bilimsel olarak böcektir, bu yüzden Konya Kelebekler Vadisi’ne bir böcek müzesi de açılmış. Böcek Müzesi bölümü, Kelebek Yaşam Döngüsü, Böcek Sineması, Kelebek Sınıflandırması, Kelebek Davranışı ve Böcek Köyünden oluşan vadide kelebeklerin yumurta ve larva döneminden sonra üçüncü aşaması olan pupa evresi incelenebilir.

Konya Kelebekler Vadisi Nerede?


Konya’nın üç merkez ilçesinden biri olan Selçuklu’da, Sille Parsana Mahallesi sınırları içinde yer alan Konya Kelebekler Vadisi ya da halk arasında bilinen adıyla Konya Tropikal Kelebek Bahçesi toplamda 385 bin metrekarelik alana yapılmıştır. Bu alanın 270 bin metrekaresi yeşil alan, 105 bin metrekaresi sert alan ve 10 bin metrekaresi havuz alanından meydana geliyor.

Toplamda dört bölümden oluşan Konya Kelebekler Vadisi kelebeklerin pupa halinden ölümüne kadar her aşamasının yaşandığı üretim alanı, kapalı uçuş alanı, açık uçuş alanı ve kelebek müzesi olmak üzere farklı bölümlere ayrılıyor.

Konya Kelebekler Vadisi Giriş Ücreti 2024


2024 yılı Nisan ayına ait Konya Kelebekler Vadisi giriş ücreti bilgileri aşağıdaki gibidir:

  • Yabancı Ziyaretçi: 250 TL
  • Yabancı Ziyaretçi Grup: (9+ Kişi): 200 TL
  • Yerli Ziyaretçi: 150 TL
  • Yerli Ziyaretçi Grup: (9+ Kişi): 100 TL
  • Öğrenci: 70 TL
  • Öğrenci Grup (9+ Kişi): 50 TL


konya-kelebekler-vadi.webp

Aile ile birlikte gelen 0-6 yaş çocuklar için ücretsiz.

  • Engelli ve 65 yaş: 50 TL


Refakatçi (Engelli kimliğinde refakatçi hakkı vardır yazanların refakatçisi ücretsizdir)

Şehit yakını (Anne, Baba, Eş ve Çocuk) ücretsiz.

Gazi ücretsiz.

  • Eğitim Sınıfı (Bahçe Gezisi): 50 TL
  • Eğitim Sınıfı (Eğitim Bedeli): 15 TL


Konya Kelebekler Vadisi’nde Müze Kart geçerli değildir.

Konya Kelebekler Vadisi Açık Mı?


2015 yılından beri hizmette olan Konya Kelebekler Vadisi pandemi döneminde kapanmış olsa da geçtiğimiz yıllarda yeniden açılmış ve bugün faaliyetlerine devam eder. Pazartesi günler kapalı olan Konya Kelebekler Vadisi haftanın diğer günleri 09:30 – 17:30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Konya uçak bileti en uygun fiyatlarla Bilet Dükkanı’nda seni bekliyor. Konya Kelebekler Vadisi’ne gitmek için Konya transfer araç rezervasyonunu Bilet Dükkanı aracılığıyla yapabilirsin.

konya-kelebek.webp

Kelebekler Vadisi Yol Tarifi


Konya şehir merkezinin 10 km kuzeyinde yer alan, Selçuklu ilçesine bağlı Kelebekler Vadisi’ne toplu taşımayla gitmek için Kültürpark ve Yazır’dan hareket ederek şehrin farklı noktalarından geçen 47 ve 57 numaralı otobüse ya da Fatih Işıklar minibüsüne binebilirsin. Konya Havalimanı’ndan (KYA) ve Konya Tren Garı’ndan özel araçla 20 dakikada, Konya Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden ise 10 dakikada Kelebekler Vadisi’ne ulaşım sağlanabiliyor. 

 Konya Kelebekler Vadisi konumu için tıklayın!

Bilet Dükkanı web sayfasından yapacağın Konya araç kiralama rezervasyonlarıyla şehri ulaşım sıkıntısı yaşamadan dilediğince keşfedebilir, Konya Kelebekler Vadisi’ni ziyaret ettikten sonra diğer güzellikleri de görebilirsin.

Özel araçla Konya Kelebekler Vadisi’ne gidecek yolcular Parsana oklarını takip ederek ulaşımlarını sağlayabilirler.

22 Nisan 2024 4dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Benzer Yazılar