Akdeniz’in Gözdesi Antalya’da Gezilecek Yerler

Antalya şehrinde tarih ve doğa, dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmadığı şekilde iç içedir. Kültürel açıdan zengin olmasının yanı sıra çok sayıda macerayı içinde barındırır. Doğa güzellikleri düşünüldüğünde Antalya’da gezilecek yerler saymakla bitmez. Büyüleyen koyları, serin sularla buluşturan plajları, oksijen deposu ormanları, sıcacık güneşi ile özellikle yazın tadını çıkarmak isteyenlerin vazgeçilmez adresidir.

2 Şubat 2023 18dk okuma

Antalya şehrinde tarih ve doğa, dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmadığı şekilde iç içedir. Kültürel açıdan zengin olmasının yanı sıra çok sayıda macerayı içinde barındırır. Doğa güzellikleri düşünüldüğünde Antalya’da gezilecek yerler saymakla bitmez. Büyüleyen koyları, serin sularla buluşturan plajları, oksijen deposu ormanları, sıcacık güneşi ile özellikle yazın tadını çıkarmak isteyenlerin vazgeçilmez adresidir. 

Turistik mekanların arasında tarihi çok sayıda mekan bulunur. Yüzyıllardır çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Antalya kıyı şehri olmasından dolayı geçmişten günümüze tüm kültürlerin gözdesi olmuştur. 

Roma Dönemi kalıntılar, antik şehirler, tüyleri diken diken eden harabeler, saklı köyler Antalya’da görülmesi gereken yerler arasından bazılarıdır. 

Antalya'da Gezilecek Tarihi Yerler

 

antalya-gezilecek-yerler.jpg

Antalya’nın doğal güzelliklerine geçmeden önce yüzyıllardır kitaplara konu olmuş tarihine göz atalım. Antalya’da gezilecek tarihi yerler ziyaretçilerine farklı deneyimler yaşatırken kültür çeşitliliğini gözler önüne serer. İşte Antalya'da gezilecek tarihi yerler: 

Eski Kent 

Labirenti andıran Eski Kent Antalya’da gezilecek tarihi yerler arasında ilk sırada yer alır.  Arnavut kaldırımlı sokaklarda mükemmel bir şekilde restore edilmiş beyaz badanalı ve kırmızı çatılı Osmanlı konakları yer alır. Ziyaretçileri çok sayıda butik otel, hediyelik eşya dükkanı, sanat galerisi ve restore edilmiş evler karşılar. Geçmişi deneyimlemek isteyenlerin mutlaka görmesi gereken Eski Kent; devasa kale kapısı ve taş kaplı saat kulesine sahiptir. Aynı zamanda 18. yüzyıldan kalma Tekeli Mehmet Paşa Camii de Eski Kent sınırları içindedir. 

Eski Liman

Akdeniz’de güneşi batırırken enfes Türk kahvesini yudumlamak isteyenlerin adresi Eski Liman’dır. Uçurumlarda bir girintinin içine yerleştirilmiş, Akdeniz'e açılmaya hazır hafif sallanan yatlara bakan çok sayıda kafe ve restoran bulunur. Huzurlu tekne gezilerinin yapıldığı limanın bir zamanlar çok önemli bir ekonomi merkezi olduğunu hayal etmek zor gelse de 2. yüzyıldan 20. yüzyılın ortalarına kadar burası, şehre ve çevresine ticaret ve refah getiren ana limandı. 

Aspendos

 Tarih meraklılarının Antalya'yı ziyaret etmelerinin ana nedeni, şehrin yaklaşık 47 kilometre doğudaki Aspendos'tur. Bu arkeolojik sit alanı, genellikle dünyada en iyi korunmuş ve Türkiye'deki en önemli turistik yerlerden biri olduğu düşünülen bir Roma tiyatrosuna ev sahipliği yapar. Göz kamaştırıcı antik kentin ihtişamlı günleri, rivayete göre 2. ve 3.yüzyıllardır. Tamamen restore edilmiş ve 15.000 kişi kapasiteli tiyatro dışında, çoğu hala harabe halindedir ancak tarih kokan yerler ziyaretçilerin ilgisini çeker. 

Termessos Harabeleri

Antalya'nın 34 kilometre kuzeybatısındaki Termessos, tarihi atmosferi ile misafirlerini büyüler. Antik kentin iyi korunmuş kalıntıları, çevredeki kırsal alanın nefes kesici manzarasına sahip engebeli bir yamaç boyunca dağılmış durumdadır. 

Yivli Minare

Antalya'nın en belirgin simgelerinden biri olan Yivli Minare Selçuklu sultanı Alaeddin Keykubad tarafından 1219 - 1239 yılları arasında yaptırılmıştır. Yivli şaftı taşıyan sekizgen bir tamburla örtülen minare, üstte bindirmeli galerisi ile Selçuklu mimarisinin tipik ve son derece iyi korunmuş bir örneğidir.

Hadrian Kapısı

Eski Şehir bölgesinin doğu tarafında yer alan Helenistik ve Roma dönemi şehir surlarının önemli bölümleri kısmen korunabilmiştir. Hadrian Kapısı bu bölümlerin en dikkat çekicisidir. Heybetli kulelerle çevrili bu büyük üç kemerli mermer geçit, zengin heykelsi süslemelerle süslenmiştir. Kemerlerden geçerken, iyi korunmuş oymaları görmek için tavana bakmak gerekir. Antalya’da gezilecek yerler listesinde mutlaka yer alır. 

Roma Kalesi

Antalya’nın nefes kesen manzarasına şahit olmak için Roma Kalesi bulunmaz bir nimettir. 2. yüzyılda inşa edilen bu bodur 14 metre yüksekliğindeki Roma Kalesi,  gün batımını izlemek veya eski liman bölgesinin o çok önemli panoramik manzarasını izlemek için harika bir yer.

Perge Antik Kenti

Perge'nin devasa ve moloz dolu stadyumu, yarı yıkılmış tapınakları ve devasa sütunlu agorası, geçmişin ihtişamını yansıtan bir atmosferle doludur. Perge Antik Kenti, önce Yunan, sonra da Roma egemenliği altında gelişen antik Pamfilya'nın başkentiydi.

Olimpos

Antalya’da gezilecek yerler arasında ilk sıraya girebilecek Olimpos antik kenti, Antalya'nın batısında Kumluca İlçesi Tahtalı dağının 10 km kuzeyinde kalan Likya yerleşimidir.

Antalya'da Gezilecek Koylar

antalya.jpg

 

Antalya’da yapılacak en güzel aktivite koy keşfetmektir. İşte Antalya’nın büyüleyen koyları: 

Andre Doria Koyu

Adını Cenevizli Amiral Andrea Doria'dan alan Andrea Doria Koyu Finike - Demre Karayolu üzerinde yer alır. Manzaraya eşlik eden kayalıklar, makilikler ve yaban zeytinleri ile hem yeşilin hem doğanın tadının çıkarıldığı bir koydur. 

Ceneviz Koyu

Ceneviz Koyu Adrasan ile Olimpos arasında bulunan koyların en güzellerinden biridir. Karadan ulaşım olmadığından su son derece berraktır. 

Büyük Çakıl Koyu

 Büyük Çakıl Plajı Antalya İlinin Kaş İlçesi'ndedir. Plaj doğal güzelliği ile görenleri etkileyen bir manzaraya sahiptir. 

Phaselis Koyu

Beydağları Sahil Milli Parkının sahil kesiminde yer alan Phaselis Antik Kenti etrafında 3 adet koy yer alır. Bunlar antik kentin Kuzey Limanı, Askeri Limanı ve Güney Limanıdır. 

Papaz Koyu

Kumluca İlçesinin Mavikent Mahallesi Karaöz mevkiinde bulunan büyük bir piknik ve kamp alanıdır. Hem denizin hem de yeşilin tadını çıkarmak isteyenlerin adresidir. Antalya’da gezilecek yerler arasındadır. 

Tersane Koyu

 Hem tarihin izlerine tanıklık edilen hem de denizin enfes havasına hakim Tersane Koyu, Kekova Adasının batı ucunda yer alır. Nefis bir denize sahip, tarihle iç içe yüzülebilen ender yerlerden birisi. 

Mağaralı Koy

 Mağaralı Koy, Finike ile Demre ilçeleri arasında yer alan, içinde binlerce yılda doğal olarak oluşmuş mağara bulunan, beyaz kumsala sahip bir plajdır. Ziyaretçiler hem yüzebilir hem de mağaranın olduğu bölgede su altı güzelliklerini keşfedebilir. 

Bunun yanında Antalya’da görülmesi gereken yerler arasında; Gizli Koy, Çakıl Koyu, Cennet Koyu gibi muhtemeşem manzaraların ve berrak suların yer aldığı yerler bulunur. 

Antalya'da Gezilecek 5 Plaj 

Yazın tadını çıkarmak isteyenlerin uğrak noktası Antalya, deniz tatilinin en güzel geçtiği şehirler arasında yerini alır. Serin ve masmavi sularında rahatlamak isteyenleri çok sayıda ve her kesime hitap eden plajlar karşılar. İşte Antalya’da gezilecek plajlar: 

Konyaaltı Plajı

Antalya’nın en değerli plajlarından biridir. Ziyaretçiler tarih turunun ardından masmavi denizin keyfini çıkarabilir. 

Kaputaş Plajı

Kaş ile Kalkan arasındaki sahil yolu üzerinde bulunan kanyon ağzı plajıdır. Hem denizin hem de kanyonun heybetli görüntüsünün tadını çıkarmak için idealdir. Antalya’da gezilecek plajlar arasında ilk sıralarda yer alır. 

Kleopatra Plajı

Turkuaz rengi mavi suların altın rengi kumlarlar buluştuğu plajdır. Geniş bir sahil alanından oluşması ve berrak denizinin sığ olması ailecek gidilecek plajlar arasına yer almasına neden olur. Antalya’da gezilecek yerler listesinde yer alır. 

Patara Plajı

Patara antik kenti yakınında yer alır. Bölgedeki en büyük plajlardan biridir. 18 kilometre ile çevresindeki plajlardan daha uzun sahile sahiptir. 

Çıralı Plajı

Taşlık plaj tercih edenlerin gözdesi, doğal sit alanı olmasından dolayı son derece temiz bir plajdır. Çıralı Plajı mavi bayrak sahibidir.

Hemen Antalya uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Antalya'da Gezilecek Şelaleler

antalya-selale.jpg

 

Tarihi bir kovan olan eski kentinin korunmuş sokakları, sahil boyunca konumlanmış tam anlamıyla dinlenmeye yönelik çok sayıda koyları ve Roma surlarının kalıntıları ile Antalya'da gezilecek yerler listesi uzar. Ziyaretçileri en meraklandıran kısım ise şelalelerdir. İşte Antalya’da nefes kesen 3 şelale: 

Düden Şelaleleri

Antalya’da gezilecek şelaleler denildiğinde ilk akla gelen Düden Şelaleleri’dir. Şelaleler iki basamaktan oluşur ve üst kısım yaklaşık 15 metre yüksekliğinde ve 20 metre genişliğindedir.

Kurşunlu Şelalesi: 

Yosun kaplı kayalardan oluşan bir duvarın üzerinden geçerek berrak bir doğal gölete dönüşen Kurşunlu Şelaleleri, ormanlık bir tabiat parkının içinde yer alır. 

Manavgat Şelalesi:

 Antalya’da gezilecek şelaleler listesinde mutlaka yer alması gereken Manavgat Şelalesi, her mevsim dolup taşan sulara sahiptir. Manavgat'ın 4 kilometre bulunur ve etrafında piknik yapmaya müsait mesire alanları yer alır. Antalya’da gezilecek yerler denildiğinde mutlaka akla gelir. 

2 Şubat 2023 18dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Benzer Yazılar