Aksaray Ortalama Sıcaklık
Aksaray Yakınlarındaki Uçuş Noktaları
Sıkça Sorulan Sorular
Kapadokya Havalimanı’ndan Aksaray’a Ulaşım
98 yılından beri Nevşehir ili sınırlarında hizmet veren Nevşehir Kapadokya Havalimanı (NAV), Aksaray’a gitmek isteyenlerin de iniş yaptığı havalimanı olmuştur. Nevşehir Kapadokya Havalimanı’ndan yaklaşık 75 kilometre uzaklıkta yer alan Aksaray şehir merkezine 1 saatlik araba yolculuğu ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
-Özel servis şirketi İpek Tur daha önce Nevşehir Kapadokya Havalimanı’ndan Aksaray şehir merkezine belli bir ücret karşılığında servis hizmeti sağlıyordu. Ancak 2023 yılı itibariyle bu hizmet verilemiyor. Taksi, kiralık araç ve transfer seçenekleri dışında Nevşehir Kapadokya Havalimanı’ndan Aksaray şehir merkezine ulaşmanın şu an için bir yolu yok.
Kapadokya Havalimanı’ndan Aksaray’a Özel Araç ile Ulaşım
Nevşehir Kapadokya Havalimanı’ndan Aksaray şehir merkezine özel araçla nasıl ulaşacağınızı merak ediyorsanız seçeneklerinizi havalimanında 7/24 çalışan taksilere binmek, havalimanındaki kiralık araç firmalarıyla anlaşarak ya da Bilet Dükkanı internet sitesinden araba kiralamak ve son olarak transfer hizmeti almak olarak sıralayabiliriz.
Transfer ile Nevşehir Kapadokya Havalimanı’ndan Aksaray şehir merkezine uygun fiyata gitmek istiyorsanız Bilet Dükkanı’nın “transfer” seçeneğinden arama yapabilirsiniz.
Aksaray’da Gezilecek Yerler
Evliyalar şehri Aksaray’da gezilmesi gereken pek çok doğal güzellik, tarihi yapı ve ibadet alanı yer alıyor. Aksaray uçak bileti almak isteyen yolcular için Aksaray’da gezilmesi gereken yerleri derledik, Bilet Dükkanı’ndaki Aksaray başlıklı diğer yazılara da göz atmayı unutmayın.
Ihlara Vadisi
Aksaray’ın Güzelyurt ilçesine bağlı bölgede, Niğde sınırlarında yer alan Hasan Dağı’nın lavlarını etrafa püskürtmesi ve suların aşındırması sonucunda kanyonlar meydana gelmiştir.
Ihlara Vadisi boyunca Melendiz Çayının menderesler çizerek akması muhteşem bir görüntü oluşturur. Ayrıca vadinin belli başlı bölgelerinde Hristiyanlığa ait süslemeler ve mezarlıklar yer alıyor. Yüzyıllar öncesinde bu vadiye yapılan evler arasından yeraltı geçitleri geçmekte.
Ihlara Vadisinin dünyaca ünlü bir kanyon olma sebebi de eski zamanlarda insanların üzerinde yaşadığı dünyanın en geniş kanyonu olmasıdır. Ihlara Vadisine gelmişken buradaki Kırkdamaltı Kilisesini de gezmeyi unutmayın, mağara tavanında göreceğiniz figürlerin nasıl çizilmiş olduğuna inanamayacaksınız. Sırf insanı büyüleyen bu doğal güzelliği görmek için bile Aksaray gezi planı oluşturabilirsiniz!
Mokissos ya da Nora Antik Kenti
Aksaray şehir merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Nora Antik Kenti, Mokissos ya da Viranşehir olarak da bilinmektedir. Helvadere köyünden yürüyerek ulaşabileceğiniz Nora Antik Kenti’ne özel aracınızla gitmiyorsanız Aksaray merkezden kalkan Helvadere minibüslerine binebilirsiniz.
Helenistik çağda askeri anlamda önemli bir stratejik konuma sahip olan Nora Antik Kenti, 500lü yıllarda kiliselere ev sahipliği yapmıştır. 700lü yılların sonuna doğru yerlilerin bölgeyi terk etmesiyle Nora Antik Kenti jeopolitik önemini yitirmeye başlamıştır.
O zamanlar düzenli ve kompakt bir şekilde bir arada yaşamak için değil, kentin savunulması ve güvenlik kaygısıyla oluşturulmuş bir bölge olan Nora Antik Kenti, Roma İmparatorluğu döneminde Doğu Roma bölgesinin en kalabalık kentlerinden biriydi. Bu kentin bir zamanlar Kapadokya’ya başkent olduğunu da ekleyelim.
Nora Antik Kenti için bugün “bozulmamış metropolis” denmekte. Ancak araştırmacılar buradaki gizemlerin henüz çözülmediğini öne sürüyor. Nora Antik Kenti’nin saklı güzelliklerinin ortaya çıkarılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ileriki dönemlerde bölgede kazı çalışmaları yapmayı düşünüyor.
Acemhöyük
Aksaray Merkez’e bağlı Yeşilova beldesinde yer alan Acemhöyük bölgesi, oldukça geniş hacimli höyük ve güneyinde zamanın insanlarının yaşadığı Aşağı Şehir’den meydana geliyor.
M.Ö. 3000 yıllarından beri yerleşimin olduğu Acemhöyük en parlak ve maddi açıdan zengin dönemini iki yüzyıl boyunca Asurluların kurduğu Ticaret Kolonileri Çağında yaşamıştır. Antik çağlar için çok kapsamlı bir ticaret merkezi de diyebileceğimiz Acemhöyük bölgesinde 50 yılı aşkın süredir kazı çalışmaları yapılıyor.
Aksaray şehir merkezinden 20 kilometre mesafede yer alan Acemhöyük’e özel aracınızla ya da merkezden kalkan Yeşilova minibüslerine binerek ulaşabilirsiniz.
Sultanhan
Bulunduğu ilçeye adını veren Sultanhan, dünyanın en büyük kervansarayıdır. 13. Yüzyılda Anadolu Selçuklu Hükümdarı 1. Alaeddin Keykubad’ın yaptırdığı kervansaray kale formunda inşa edilmiştir.
İslamiyet'i kabul eden Selçukluların dini motiflerle süslediği Sultanhan Kervansarayı'nın kubbesine, gün ışığından faydalanmak için pencere yerleştirilmiştir.
Bu büyüleyici yapıyı Aksaray’da gezilecek yerler listenize eklemenizi tavsiye ederiz.
Güzelyurt Kilise Cami (Aziz Gregorius Kilisesi)
Aksaray şehir merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta yer alan Aziz Gregorius Kilisesi, Güzelyurt ilçesinin şehir merkezindedir. Hristiyanlığın Ortodoks mezhebinin tarihi burada başlar, bölgenin Ortodokslar için anlamı büyüktür. 1924’te Yunanistan ile olan nüfus mübadelesinden sonra Aziz Gregorius Kilisesi Müslüman halkın ibadetine açılır ve cami olur.
Çan kulesi minareye dönüştürülür. Ahşap oymacılığın en eski örneklerini burada görebilirsiniz.
Aksaray’da Ne Yenir?
Ülkemizin tarihsel zenginliği en fazla olan illerinden Aksaray’da gezilecek onlarca yerden sonra acıktıysanız ve Aksaray’da ne yenir? diye soruyorsanız, sizi bu evliya şehrinin kesinlikle denenmesi gereken lezzetlerine göz atmaya davet ediyoruz.
- Kokina Çorbası: Bu lezzet bir çorba olsa da ana yemek gibi düşünebilirsiniz çünkü içindeki malzemeler bir yemek tabağı kadar doyurucu. Tereyağında sotelenen soğan ve sarımsağın olduğu tencereye önceden haşlanan kuzu eti de ilave edilir.
- Aksaray Tava: Aksaray’a özgü bir et yemeği olan Aksaray Tava geniş toprak kaplarda pişirilir. Kabın dibine kuyruk yağı sürülür. Malzemeleri et, domates, sarımsak, soğan, tuz ve çeşitli baharatlar olan bu leziz yemek odun fırınında ağır ağır pişer.
- Dolma Mantı: Türkiye’nin pek çok yerinde farklı mantı yorumları olsa da Aksaray’a gelmişken Dolma Mantı denemeniz önerilir. Tadı itibariyle Kayseri mantısından çok farklı olmasa da hamur baklava dilimi şeklinde kesilir ve içine harcı koyularak kapatılır.
Çiğleme: Aksaray’ın meşhur tatlılarından Çiğleme; un, su ve tuzdan yapılmış hamurun içine manda kaymağı sürüldükten sonra hamurun kapatılmasıyla hazırlanır.
Kapatılan hamur parçaları merdaneyle açıldıkları için çok incedir, bu yüzden kısık ateşte pişmesi yeterlidir. İçinde kaymak dolgusunun hafifçe eridiği hamurlar ateşten alınır, üzerine yine kaymak koyularak servis edilir.
- Dolaz: Un helvasından farklı olarak içine şeker yerine bol tereyağı ve isteğe göre pekmez ilave edilerek hazırlanan Dolaz ile kapanışı yapabilirsiniz.