Türkiye’nin 5 Meşhur Kanyonu

Doğayla iç içe vakit geçirebileceğiniz Türkiye’nin meşhur kanyonlarını, Bilet Dükkanı olarak sizler için derledik. İşte mutlaka gezmeniz gereken 5 kanyon...

20 Eylül 2023 5dk okuma

Doğaseverlerin dikkatine! Bilet Dükkanı olarak sizler için Türkiye’nin 5 meşhur kanyonunu derledik. Doğayla iç içe vakit geçirebileceğiniz bu muazzam 5 kanyon, ölmeden önce yapılacaklar listenize de mutlaka eklenmeli.

Kanyon Nedir?


Doğaseverlerin favori mekanları arasında bulunan kanyonlar, nehirler veya akarsuların uzun yıllar boyunca aşındırarak oluşturduğu vadilerdir. Genellikle kumtaşı ya da kireçtaşı gibi suyu kolaylıkla geçiren katmanlardan oluşan vadilerde görülen kanyonlar, dik yamaçları ve dar koyaklarıyla bilinir.

Kanyonlar, oldukça güçlü ırmaklar tarafından uzun yıllarda oluşur. Kenar kısımları oldukça sarp boğazlar şeklinde oluşan kanyonlar, aşınmaları sonucu suya karşı gösterilen dirence bağlı olarak birbirinden tamamen farklı ve ilginç şekiller oluştururlar.

kanyon.webp

Kanyonda Ne Yapılır? 


Doğayla iç içe kalmak isteyenlerin favori mekanlarından biri olan kanyonlarda pek çok ekstrem spor yapılabilir. Aktif olarak pek çok eğlenceli aktiviteye olanak sağlayan kanyonlarda dağ bisikleti sürmek en sık tercih edilen sporların başında gelir.
Kanyonda ne yapılır sorusunun birden fazla cevabı olduğu gibi tırmanış da en önce gelen cevaplar arasında sayılabilir. Öte yandan ciplerle safari yapılmasına da olanak tanıyan kanyonlarda trekking yani doğa yürüyüşü de sıklıkla tercih edilir.

Son yıllarda en popüler olan aktivitelerden bir diğeri de canyoningtir ki bu; birbirinden farklı spor branşlarının kanyonda yapılmasına denir. Ayrıca rafting, paintball ve river yoga da yine kanyonda yapılabilecekler arasında yer alır. İşte, birbirinden güzel ve farklı aktiviteler yapabileceğiniz Türkiye’nin 5 meşhur kanyonu…

Köprülü Kanyon / Antalya


Türkiye’nin en uzun kanyonlarından biri olan Köprülü Kanyon, Antalya’dadır. Yazımızın başlığında da belirttiğimiz üzere Türkiye’nin 5 meşhur kanyonu arasında, bilinirliği ile ilk sıradadır.

Bolasan ile Beşkonak köyleri arasında konumlanan Köprülü Kanyon, 14 kilometre uzunluktadır. 100 metreyi aşan duvar yüksekliği ile göz kamaştıran Köprülü Kanyon, Türkiye’de en fazla ziyaret edilen ve tercih edilen kanyonların da başında gelir. Bunun temel sebebi ise bahar ve yaz aylarında Antalya’nın bir turizm cenneti olmasıdır. Zira her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan Antalya’da en bilindik gezi noktalarından biri olan Köprülü Kanyon, doğaseverlerin de favori mekanları arasındadır.

koprulu-kanyon.webp

Köprülü Kanyon, Toros Dağları’ndan doğar. Ardından Köprüçay ve Serik’in güney istikametini izleyerek Akdeniz’e dökülür. Debisinin arttığı ilkbahar ve sonbahar aylarında daha da göz kamaştırıcı bir güzelliğe ulaşan Köprüçay, Türkiye’nin en göz alıcı güzellikteki doğal rekreasyon alanlarından biridir.

Ulubey Kanyonu / Uşak


Türkiye’nin 5 Meşhur Kanyonu başlıklı yazımıza, yalnızca Türkiye’de değil, dünyanın en önemli doğal güzelliklerinden biridir. Zira Uşak’ın Ulubey isimli ilçesinde konumlanan ve adını da buradan alan Ulubey Kanyonu; Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 77 kilometrelik Büyük Kanyon’dan sonra dünyanın en uzun ikinci kanyonudur. Öte yandan, kanyonun üzerine yapılan cam teras sayesinde, trekkinge gerek kalmadan tüm manzarayı izleme imkanı bulunuyor.

Ulubey Kanyonu’ndan Banaz Çayı ile Ulubey Deresi geçmektedir. Bu sebeple kanyon çevresi, bitki ile hayvan çeşitliliği bakımından oldukça zengindir. Son yıllarda popülerliği iyiden iyiye artmış olan Ulubey Kanyonu, etkileyici doğal güzelliği ile kesinlikle gezilecek yerler listenize eklenmesi gereken yerlerdendir.

ulubey-kanyonu.webp

Valla Kanyonu / Kastamonu


Türkiye’nin 5 Meşhur Kanyonu listemize Kastamonu’daki Valla Kanyonu ile devam ediyoruz. Dünyanın en derin ikinci kanyonu olma özelliğini taşıyan Kastamonu’daki Valla Kanyonu, Türkiye’nin en önemli doğal güzelliklerinden biridir. 

Valla Kanyonu’nun seyir terası üç katlıdır. Nefes kesen manzarasıyla doğaseverlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biri olan Valla Kanyonu’nun derinliği yer yer 1.200 metreye kadar ulaşmaktadır. Son olarak burasıyla ilgili Kastamonu Belediyesi’nin Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte cam zeminli bir yürüyüş köprüsü yapmayı düşündüğünü de ekleyelim. Bahsi geçen proje hayata geçtiğinde, 730 metre uzunluğu ile 800 metre yükseklikte yer alacak. Bilet Dükkanı üzerinden satın aldığınız uçak bileti ile yaptığınız seyahat sonrası, Kastamonu Havalimanı araç kiralama sayfamızı ziyaret ederek avantajlı fiyatlara araç kiralayabilir, dilediğiniz yere rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

turkiyede-kanyonlar.webp

Ihlara Vadisi / Aksaray


Türkiye’nin en meşhur kanyonlarından bahsediyorken listemize Ihlara Vadisi’ni eklemesek olmazdı. 18 kilometrelik uzunluğu bulunan Ihlara Vadisi, Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde konumlanıyor. 

Ihlara Vadisi, listemizde bulunan ve bulunmayan kanyonlardan ayrılıyor çünkü burası, dünya üzerinde geçmiş dönemlerden bu yana insan yaşamının bulunduğu en büyük kanyon olma özelliğini taşıyor.

ihlara-vadisi.webp

Ihlara Vadisi, geçtiğimiz asırlarda da insan yaşamına ev sahipliği yaptığından, içerisinde pek çok kilise ve şapele rastlamak mümkündür. Bu nedenle Ihlara Vadisi’nde doğa yürüyüşleri yapılabileceği gibi, kültürel gezilerin de yapılması mümkündür. 
Son olarak belirtelim ki 18 kilometre uzunluğundaki Ihlara Vadisi, 150 metre derinliğe ve 200 metre genişliğe sahiptir.

Saklıkent Kanyonu / Muğla


Türkiye’nin 5 Meşhur Kanyonu başlıklı yazımızın birbirinden göz alıcı doğal güzelliğe sahip kanyon listesinin son sırasında Saklıkent Kanyonu bulunuyor. Muğla’nın Seydikemer ilçesi sınırlarında konumlanan Saklıkent Kanyonu, aynı zamanda milli park statüsündedir. 

Fethiye’ye yalnızca 50 kilometre mesafede konumlanan Saklıkent Kanyonu, tatilcilerin Türkiye’de en çok tercih ettiği şehirlerden birinde bulunduğundan, Türkiye’de oldukça popüler kanyonlar arasında yer alır. Öte yandan, doğal güzelliğiyle adeta kendine hayran bırakan Saklıkent Kanyonu, yılın her dönemi oldukça serin olması dolayısıyla da bilhassa yaz aylarında sıcaktan bunalanlar için serinlemek isteyenler için ideal bir gezi noktasıdır. Bilet Dükkanı üzerinden Muğla uçak bileti sayfamızı ziyaret ederek, avantajlı fiyatlara uçak bileti satın alabilir, doğa harikası Saklıkent Kanyonu'nu gezme fırsatı yakalayabilirsiniz.

saklikent-kanyonu.webp

Kanyonun duvarları oldukça dar olduğundan, güneş ışınları kanyondan geçen suyu ısıtmamakta ve yazın en sıcak günlerinde bile buz gibi suda yüzme imkanı sağlamaktadır. Çevresinde yeme – içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz işletmelerin de bulunduğu Saklıkent Kanyonu, Muğla’nın gezilecek yerler listesinin de en popüler noktalarından biridir.

Saklıkent Kanyonu, oldukça yeni keşfedilmiş bir doğal güzelliktir. Zira hayvanlarını otlatan bir çoban tarafından 1993 yılında keşfedilmiştir. Biraz önce de bahsettiğimiz üzere kanyonun duvarları oldukça dardır ve bu nedenle de bulunması gecikmiştir. İsmi de geç keşfedilmiş olmasından dolayı Saklıkent’tir.

Bilet Dükkanı olarak sizin için Türkiye’nin 5 meşhur kanyonunu listeledik. Her biri birbirinden ihtişamlı manzaralara sahip olan bu kanyonlar, doğaseverlerin mutlaka gezi rehberine eklemesi gereken noktalardan oluşuyor. Bilet Dükkanı olarak şimdiden harika geçen bir kanyon seyahati dileriz. Diğer yazılarımızda yeniden görüşmek dileğiyle, bizimle kalın.

Bilet Dükkanı üzerinden, "Türkiye'de Balon Turu Yapılabilen Yerler" başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

20 Eylül 2023 5dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
219 Yazı

Benzer Yazılar