Başkent Ankara’da Gezilecek Yerler

Sahip olduğu doğal güzellikler, Cumhuriyet Dönemi’nden değerli yapı ve eserler, çeşitli kültürlerin yapıları da her gelenin hayran olmasına neden olur. Bu da demek oluyor ki başkentimizde görülmeye değer çok şey var. Bilet Dükkanı olarak Ankara’nın önemli mekanlarını sizler için derledik. İşte Ankara’da gezilecek yerler… 

2 Şubat 2023 14dk okuma

Türkiye’nin başkenti olan ve İstanbul’dan sonra en kalabalık ikinci şehir olan Ankara, Anadolu’nun kalbinde yer almasından dolayı tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bundan dolayı büyük bir tarihi mirası günümüze taşırken her yıl milyonlarca ziyaretçisine adeta zaman yolculuğu deneyimi sunar. Taş devrinden bu zamana kadar uzanan köklü tarihiyle beraber yerli ve yabancı sayısız turist için büyük bir cazibe merkezidir. Sahip olduğu doğal güzellikler, Cumhuriyet Dönemi’nden değerli yapı ve eserler, çeşitli kültürlerin yapıları da her gelenin hayran olmasına neden olur. Bu da demek oluyor ki başkentimizde görülmeye değer çok şey var. Bilet Dükkanı olarak Ankara'nın önemli mekanlarını sizler için derledik. İşte Ankara’da gezilecek yerler… ankarada-gezilecek-yerler-1536x1023.jpg

Ankara'da Gezilecek Doğal Yerler

Ne denli günlük yaşam temposuyla anılan bir şehir olsa da, Ankara’da gezilecek yerler arasında doğal güzellikler de bulunuyor. Bu yüzden şehirdeki binalarla iç içe olan hayat Ankara’nın yalnızca kimliklerinden bir tanesi. İç Anadolu’nun kendine has iklimi ile şekillenen doğa güzellikleri şehir hayatından bıkanların soluklanmasına neden oluyor. Doğal kimliğini keşfedebilmeniz için ise doğal yerlerin bazılarını sizler için sıraladık…

Eymir Gölü

Gölbaşı ilçesinin kuzey tarafında konumlanan Eymir Gölü’nde yapabileceğiniz aktivitelerin sınırı yok. Gölün çevresinde bisiklet turu yaparak manzaranın keyfine varırken aynı zamanda günlük sporunuzu yapabilirsiniz. Göl çevresinde yer alan sosyal tesisler de sabah saatleri kahvaltı servisinden akşam yemeğine kadar hizmet veriyor. Çimlere uzanıp piknik de yapabileceğiniz bu keyifli yere girişler ücretsiz.

eymir-golu-300x169.jpg

Nallıhan Kuş Cenneti

Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan bu mekan özellikle kuş gözlemcileri için vazgeçilmez noktalardan biri. Yapay sulama arazisi olsa dahi ülke genelinde yer alan önemli bir kuş alanı olmasından dolayı günümüze kadar toplam 191 kuş türü buradan gözlemlenmiş. Ankara'da gezilecek yerler arasında bulunan Nallıhan Kuş Cenneti'ne şahsi aracınızı kullanarak ya da Ankara-Nallıhan dolmuşlarını kullanarak gidebilir, doğanın keyfini çıkartmanın yanı sıra çeşitli kuş türlerini gözlemleyebilirsiniz.

Uyuzsuyu Şelalesi

Görenleri hayran bırakan güzelliği ile ziyaretçileri çeken Ankara'da gezilecek yerler listesinde üst sıralarda yer alan Uyuzsuyu Şelalesi Göynük yolu üzerindeki Sarıçalı Dağı’nda yer alır. Ankaralıların hafta sonu piknik planlarının vazgeçilmezisidir.

Sorgun Göleti ve Yaylası

Şayet kamp yapmaya meraklı bir kişiliğiniz varsa, burası sizin için olabilecek en güzel adreslerin başında geliyor. Şehir merkezine 105 kilometre mesafede bulunan bu göl ve yayla, yılın her ayı ziyaretçilerini ağırlamakta. Sorgun adı ise dalları sepet örmeye elverişli, uzun yapraklı, sepetçi söğüdü anlamından geliyor.

Karagöl

Çubuk civarında sizi gizli bir cennet gibi karşılayacak olan Karagöl aslında bir heyelan set gölüdür. Ücretsiz bir şekilde girebileceğiniz bu mekanda mangal ve piknik yapmak için masalar mevcut. Bunun yanında otopark ve tuvalet imkanınız da var.

 

Ankara'da 1 Günde Gezilecek Yerler

1 gün içerisinde Ankara’da çok şey yapabilirsiniz. Herhangi bir aracınız olmasa dahi toplu taşıma alternatiflerini kullanarak ya da yürüyerek Ankara'da gezilecek yerler listesindeki pek çok yeri tamamlayabilirsiniz. Ziyaretçi planı’nda ilk durağınız Ulus olabilir. En bilinen ve eski yerleşim yerlerinden biri olan Ulus’ta turistik diyebileceğimiz fazlasıyla mekan bulunur. PTT Pul Müzesi, Eski TBMM, Ziraat Bankası Müzesi, Gençlik Parkı gibi önemli mekanların hepsi Ulus meydanı etrafında bulunur. Gezinize Ulus’tan başlamanızın diğer bir güzel yanı ise merkezi olduğu için rotadaki diğer duraklara çok rahat ulaşabilmeniz olacaktır.

Daha otantik ve tarihi bir deneyim için ikinci durağınız ise Hamamönü olabilir. Özellikle Ankara’nın bürokratik havasından biraz daha farklı nefes almak isteyenlerin ziyaret tercihi olan Hamamönü’nde yer alan kafelerde kumda kahve keyfi yapmadan asla geçmeyin. Aynı zamanda hediyelik eşya satan dükkanlardan ve seyyar satıcılardan da çeşitli ürünler alabilirsiniz. Yabancı turistlerin burayı çok sevmesinin nedenlerinden de birisi Osmanlı havasının mekana hakim olmasıdır.

Ankara Kalesi ise mutlaka gelmeniz gereken duraklardan biri. Öyle ki şehrin en güzel manzarasına buradan tanıklık edebilirsiniz. Kale surlarına çıkıp bu seyri bitirdikten sonra Kaleiçi adıyla bilinen yeri gezerek tarihi evler arasında bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Ankara'da gezilecek yerler arasında mutlaka yer alan Ankara Kalesi tarihi gezi sevenlerin vazgeçilmezidir. 

Elbette Ankara’ya geliyorsanız görmeden gitmemeniz gereken asıl yer Anıtkabir olacaktır. Atatürk’ü ziyaret etmek için günün her saati ayrı özel ancak sabah saatlerinden ziyade gezi rotanızın sonunda planlayacağınız bir Anıtkabir ziyareti, insan kalabalığının akşama doğru azalmasından dolayı çok daha rahat olacaktır. Hele ki nöbet değişimine denk gelirseniz, askerlerin yarattığı o atmosferi deneyimlemek dahi aklınızdan silinmeyecek bir hatıra olacaktır.

Hemen Ankara uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Ankara'da Konaklama Hizmetleri

Şehirde her türlü bütçeye uygun Ankara otelleri mevcut. Günlük ya da daha uzun süreli konaklamak istediğiniz takdirde şehrin her noktasında ziyaretçilere hizmet veren çeşitli oteller var. Seyahat amacınıza göre konum olarak nereyi tercih edeceğiniz böyle bir şehirde önemli bir faktör. Ulaşım ağları geniş olan başkent Ankara’da günün belirli saatlerinde trafik olmasından dolayı gezeceğiniz rotaya yakın konumda bir otel tercih etmeniz çok daha mantıklı olabilir. Sizin için hangi bölgelerin uygun olabileceğine dair bilgilendirme listemiz ise şu şekilde:

Kızılay

Ankara’nın kalbi olarak bilinen ve şehirdeki en hareketli yer olan Kızılay, Çankaya ilçesinde yer alır. Merkezde olmasının avantajını ulaşım konusunda geniş imkanlar ve birçok alışveriş yapabileceğiniz yerlerin yakınında olması ile görebilirsiniz. Her bütçeye uygun Ankara otelleri ile seyahatinizi konforlu hale getirebilirsiniz.

Kavaklıdere

Merkezde yer alan konumlardan biri de Kavaklıdere’dir. Sosyal mekanlara ve restoranlara olan yakınlığı ile öne çıkan bu semtin Tunalı Hilmi Caddesi ve Kuğulu Park gibi şehrin önemli sembollerine yakın olması da burada konaklamanın artılarını arttırıyor diyebiliriz.

Ulus

Ankara’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan bu semtte birçok tarihi mekan bulunuyor. Eski TBMM, Atatürk Heykeli, Ankara Kalesi ve daha sayısız kent simgelerine ev sahipliği yapan Ulus, özellikle şehrin tarihi yönünü keşfetmek isteyen turistlerin kalmak için tercih edebilecekleri bir yer.

Kızılcahamam

Şehrin biraz dışında kalan bu yer daha çok sağlık turizmi ile ilgili termal merkezlerin olduğu bir bölge. Böylece şehrin gürültüsünden uzak bir tatil yapmak isteyenler için civardaki tesisler uygun bir alternatif olacaktır.

Ankara Çevresinde Gezilebilecek Yerler

Ankara’ya geldiğinizde Türkiye’nin göbeğinde olduğunuzu sakın unutmayın. Bu da size çevredeki birçok yeri gezme imkanı tanıyor. Ankara’ya bağlı olan ya da olmayan farklı il ve ilçeler, turizm açısından da büyük bir potansiyele sahiptir. Yerli ve yabancı birçok ziyaretçinin Ankara’ya geldiğinde yapabilecekleri asla bu şehirle sınırlı değildir. İster arabanızla, ister farklı ulaşım araçlarını kullanarak kolay bir şekilde gezebileceğiniz diğer yerlere ulaşabilir ve unutulmayacak deneyimler yaşayabilirsiniz. Başkent için yeterince gezdikten sonra sıra Ankara çevresi gezilecek yerler listesine geldi. İşte bol bol vakti olanlar için Ankara çevresinde gezilecek yerler

Beypazarı

Ankara şehir merkezine 98 kilometre mesafede yer alan bu eski yerleşim yerini mutlaka görmeniz gerekiyor. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ ne dahi konu olmuş bu şirin yerde görülebilecek çok fazla şey var. Zira iki ya da üç katlı tarihi beyaz konaklarıyla meşhur olan Beypazarı’nda turizme katkı sağlayan şeylerden biri de yerel halkın ürettiği el sanatları. Bu yüzden tezgahlarda satılan yöresel motiflerle bezenmiş el sanatları ürünlerini görmeyi sakın kaçırmayın.

Ayaş

Ankara’nın doğal termal kaynakları bakımından zengin ilçelerinden biri olan Ayaş, içmeleri, ılıca ve kaplıcalarıyla, her yıl onlarca kişi tarafından ziyaret ediliyor. Suyunun şifalı olduğuna inanılan Ayaş’ta, 2000 yataklı bir tesis bulunuyor. Bu tesiste konaklayan ziyaretçiler kaplıcanın suyundan faydalanabiliyor. Ankara yakınlarında gezilecek yerler listenize Ayaş’ı ekleyip şifalı kaplıcalara girme şansı elde edebilirsiniz.

Konya

Selçuklu ve Osmanlı devletlerine başkentlik yapmış, tarihi bir kent olan Konya, turizm açısından önemli bir şehir niteliği taşıyor. Ankara’ya yalnızca 2 saatlik mesafede bulunan bu muazzam şehre gitmişken yöresel yemekleri tadabilir ve sayısız ören yerini gezebilirsiniz. Selçuklu mimarisine ve eserlerine tanıklık edebilirsiniz. Konya’da gezilecek yerler kısa sürede bitmese de Mevlana Türbesi ile başlayabilirsiniz.

Amasra

Batı Karadeniz’in Bartın şehrine bağlı bir ilçe olan Amasra, Ankara’ya yakınlığı ile kolay ulaşılabilir bir yerdir. Bundan ziyade, denizi, doğası ve kültürel zenginliğiyle turizm açısından oldukça renkli bir ilçe olan Amasra, aynı zamanda Karadeniz kıyılarındaki en güzel tatil beldelerindendir.

Safranbolu

Ankara’nın 228 kilometre kuzeyinde, Karabük il merkezinin ise 8 kilometre kuzeyinde yer alan Safranbolu, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini yansıtan tarihi konaklarıyla ünlüdür. Safranbolu, bu hususta Türkiye’de Göynük, Taraklı, Beypazarı, Osmaneli ve Odunpazarı evleri gibi turistik önem taşıyan ilçelerin arasındadır.

2 Şubat 2023 14dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
218 Yazı

Benzer Yazılar