Masallar Diyarı Kapadokya’da Gezilecek Yerler

Olağanüstü güzellikleri ile her yıl yerli ve yabancı milyonlarca misafir ağırlayan Kapadokya’ya  seyahat etmek isteyenler, en uygun uçak bileti satın alırken Bilet Dükkanı’nın, sağlamış olduğu fırsat dolu kampanyalardan yararlanıyor. Bilet Dükkanı, doğa ve tarihle iç içe kültürel tatil yapmak isteyen kullanıcıları için, Kapadokya’da gezilecek yerler, tarihi mekanlar, doğal güzellikler, açık ve kapalı müzeler, konaklayabileceğiniz oteller hakkında detaylı bilgileri derledi.

6 Şubat 2023 17dk okuma

Masallarda bile olmayan güzelliği ile dillere destan, Persler’in ifadesiyle ‘Güzel Atlar Ülkesi’  Kapadokya, muhteşem doğası, eşsiz güzellikteki vadileri, peri bacaları, kayalara oyulmuş yerleşim yerleri, açık hava müzeleri ve yeraltı şehirleri Anadolu’nun kalbidir. Olağanüstü güzellikleri ile her yıl yerli ve yabancı milyonlarca misafir ağırlayan Kapadokya’ya  seyahat etmek isteyenler, en uygun uçak bileti satın alırken Bilet Dükkanı’nın, sağlamış olduğu fırsat dolu kampanyalardan yararlanıyor. Bilet Dükkanı, doğa ve tarihle iç içe kültürel tatil yapmak isteyen kullanıcıları için, Kapadokya’da gezilecek yerler, tarihi mekanlar, doğal güzellikler, açık ve kapalı müzeler, konaklayabileceğiniz oteller hakkında detaylı bilgileri derledi: 

Kapadokya’da Gezilecek Tarihi Yerler

Asmalı Konak

İsmi okuyunca aklınıza eskilerden biz dizi geldi değil mi? Bildiniz bu konak o konak. Kesme taşlarla ve ahşap malzemelerle inşa edilmiş cumbalı konak, bölgenin en büyük ve otantik atmosferini korumayı başarmış konaklarından biri olmasından dolayı çok dikkat çekiyor. Ürgüp merkezinde Hacı Hafız Sokak üzerinde yer alan ünlü konak, yüzlerce yıllık onlarca taş ve ahşap mimarili konağa ev sahipliği yapan Kapadokya’da gezilecek yerler arasında en popüler mekan olarak biliniyor.

kapadokya.jpg

Uçhisar Kalesi

Kapadokya'nın en çok ziyaret edilen ve fotoğraflarla ölümsüzleştirilen simgesel yapılarından biri olan Uçhisar Kalesi, tarihin ilk gökdeleni olarak biliniyor. Devasa bir peribacasının onarılarak yapıldığı Uçhisar Kalesi, benzersiz yapısıyla gelenleri hayran bırakır.

Sarıhan Kervansarayı

M.Ö. ile başlayan tarihlerden çok sonraya, yakın zamana tarihlenen yapılardan biri Sarıhan Kervansarayı. Selçuklu mimarisinden izler taşıyan Sarıhan Kervansarayı, zamanda yolculuk yapmak isteyenlerin vazgeçilmezidir. 

Mazı Yeraltı Şehri

Antik dönemlerdeki adı Mazata olan bu yer altı şehri Ürgüp’e 18 km uzaklıktaki yer alıyor. Kapadokya’da yer alan tüm yeraltı şehirlerinin çoğunda olduğu gibi sığınma ve korunma amacıyla inşa edilmiştir. Kapadokya’da gezilecek yerler arasından mutlaka yer alır. 

Derinkuyu Yeraltı Şehri

Nevşehir – Niğde karayolunda ilerlerken Nevşehir’e 30 km. kala Derinkuyu tabelasını göreceksiniz. Kapadokya’nın en büyük yeraltı şehri olan Derinkuyu Yeraltı Şehri, ismini içindeki derin kuyulardan almış. 8 kat olan Derinkuyu Yeraltı Şehri günümüzde hala gizemini koruyor. 

Kaymaklı Yeraltı Şehri

Kaymaklı Yeraltı Şehri Nevşehir’e 20 km mesafede yer alıyor. Diğer yeraltı şehirleri gibi 8 kat olduğu düşünülen Kaymaklı Yeraltı Şehri’nin 20 metreye kadar olan 4 katı gezilebiliyor. M.Ö. 3000 yıllarında Hititler tarafından oyulduğu sanılan Kaymaklı’da aynı anda 5.000 kişi yaşayabilmiş. 

Kapadokya’da Gezilecek Doğal Yerler

Peri Bacaları

Kapadokya’nın en önemli simgesi olarak bilinen Peri Bacaları, görenleri hayrete düşüyor ve doğal oluşumu nedeniyle ziyaretçilerini büyülüyor.

 

peri-pacalari-1024x682.jpg

Üç Güzeller

Kapadokya’nın bir diğer önemli ve ünlü simgesi olan Üç Güzeller, iki büyük, bir küçük peri bacasından oluşur. Geri kalan peribacalarından farklı olmalarının sebebi hem görüntüsü hem de hikayesidir. Kapadokya'da gezilecek yerler listesini tamamlarken üç güzellerin efsanelerini yerel halka sormayı unutmayın. 

Göreme Milli Parkı

Bu park, çok köklü bir tarihi geçmişe sahip olmasının yanı sıra inanılmaz bir doğa güzelliğe sahiptir. Her yıl binlerce turisti ağırlayan Göreme Milli Parkı’nda, bolca manastır, kilise, şapel ve şarap yapımı mekanı bulunmaktadır. Geçmişte yolculuk yapmak, yörenin kültürünü yakından keşfetmek için bu park mükemmel bir fırsat. 

Ihlara Vadisi

Dünyanın en büyük kanyonları arasında bulunan vadi, Melendiz Çayı’nın aşınmasıyla oluşmuş harika bir jeolojik yapıdır.

Güllüdere Vadisi

Göreme ve Çavuşin Köyü arasında kalan Güllüdere Vadisi, peri bacalarının en güzel görüntülendiği bir bölgedir. Aynı zamanda trekking yapacağınız alanlara sahip olan vadi, doğaseverlerin vazgeçilmez rotasıdır. 

Güvercinlik Vadisi

Güvercin yuvalarının yanı sıra tüf kayalar için oyulmuş etkileyici kiliseleri, nazar boncukları ve rengarenk mendillerle süslü dilek ağaçlarıyla da Kapadokya'nın en güzel manzaralarını size sunacak olan Güvercinlik Vadisi'nde özellikle kış aylarında büyüleyici kar manzaraları eşliğinde harika anılar biriktirebilirsiniz.

 

guvercinlik-vadisi-300x200.jpg

Kızılçukur Vadisi (Kızıl Vadi)

Kapadokya'nın en popüler trekking parkurlarından biri olan ve yaklaşık 4 saatte tamamlanan Kızılçukur Vadisi, Göreme Açık Hava Müzesi ile Çavuşin Köyü arasında konumlanıyor. Milyonlarca yılda volkanik patlamalarla oluşan ve doğal yollarla şekillenen kızıl renkli kaya oluşumları ve peribacalarından ismini alan etkileyici vadi, mistik atmosferi, benzersiz manzarası ve panoramik görüntüsüyle  bölgenin en özel ve en güzel noktalarından biridir. 

Narlıgöl Krater Gölü

Ihlara Vadisi'nin hemen devamında deniz seviyesinden 1371 metre yükseklikte yer alan Narlıgöl Krater Gölü, Kapadokya'da gezilecek yerler listesinin başında geliyor. Derinliği 80 metreyi bulan ve çevresi yüksek dağlarla çevrili olan göl, kış aylarında bile sıcak kaynak sularından dolayı buz tutmamasıyla ön plana çıkıyor. 

Temenni Tepesi

Kapadokya'da gezilecek yerler denildiğinde ilk akla gelen yerlerden biridir. Ürgüp’ün tam merkezinde yer alır.

Hemen Kapadokya uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Kapadokya’da Gezilecek Müzeler

Kapadokya’nın doğal güzelliklerine ve harika coğrafyasına şahit olduktan sonra sıra geldi eşsiz eserlerine tanıklık etmek için Kapadokya’da gezilecek müzeler listesini tamamlamaya. İşte hayranlıkla gezip yepyeni şeyler öğreneceğiniz Kapadokya müzeleri: 

Göreme Açık Hava Müzesi

İlk Hristiyanlar tarafından inşa edilen birçok kiliseyi bünyesinde barındıran Göreme Açık Hava Müzesi, volkanik tüften oluşmuş ilgi çekici yapısı ve manzarası ile keşfedilmesi gereken yerlerin başında geliyor. 4’ncü yüzyıl itibari ile manastır hayatına ev sahipliği yapmaya başlamış olan bu alan, ana ulaşım yollarına uzaklığı ve engebeli bir yer olması sayesinde gizlenmek veya dini inzivaya çekilmek isteyenler için uygun bir korunma yeri olmuş.

Zelve Açık Hava Müzesi

Göreme Açık Hava Müzesi’nin yanı sıra mutlaka keşfe çıkılması gereken yerlerden biri de Zelve Açık Hava Müzesi’dir. Tarihi ve doğal güzellikleri ile dikkat çeken bu bölge yerde Nevşehir'e sadece 20 kilometre uzaklıkdır. Her zaman ziyaretçilerle dolu olan açık hava müzesinde onlarca kaya kilisesi, büyüleyici peribacaları, mabetler, şapeller ve güvercin yuvaları arasında keyifli bir yürüyüş gerçekleştirebilirsiniz. 

Güray Müze

Dünyanın ilk ve tek yer altı seramik müzesi olan Güray Müze, Kapadokya bölgesinde yüzlerce yıldır yapılan el sanatı ürünlerini görmek için uğramanız gereken duraklar arasında yer alıyor. Müzede Kızılırmak Nehri’nin kendine özgü kızıl kumlarıyla yapılan 5000 yıllık antik çömlekler ve seramiklerin yanı sıra onlarca çeşit el yapımı sanat ürününü de görme imkanını elde edebilirsiniz. 

Hacı Bektaş Veli Türbesi ve Müzesi

Kapadokya, antik dönemlerde inşa edilen büyüleyici kaya kiliseleri ve peribacaları gibi doğa harikalarının yanı sıra Müslümanlığın ve Bektaşilik öğretisinin Anadolu'ya ilk yayıldığı yer olmasıyla da ayrı bir tarihi öneme sahip. 13. yüzyılın önemli isimlerinden, İslam düşünürü ve Bektaşilik öğretisini kurucusu Hacı Bektaş-ı Veli’nin türbesi ise Kapadokya'nın en çok ziyaret edilen kutsal mekanlarından biri.

 

haci-bektas-veli-muzesi-1024x767.jpg

Saç Müzesi

Gezebileceğiniz en ilginç müze ise Çanakçı ustası Chez Galip’in 1979 yılından beri oluşturduğu 16.000’den fazla kadın saçının sergilendiği Avanos Chez Galip Saç Müzesi. 500 metrekarelik bir mağara içinde etkileyici bir atmosferde koleksiyonlarını gezebileceğiniz müze, 1998 yılında Guinness Rekorlar Kitabı'na da girmiştir. 

Bebek Müzesi

Müze gezmeyi sevmeyenlerin dahi büyük keyif alacağı Bebek Müzesi, Mustafapaşa’da yer alır. El yapımı bebeklerin yer aldığı müze Kapadokya tarihine ışık tutuyor. Müze bünyesinde yaklaşık 3 bin oyuncak ve 600’e yakın hikaye bulunuyor. 

Ortahisar Etnografya Müzesi

Kapadokya'da gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazı Ortahisar Etnografya Müzesi sosyal yaşamın mankenlerle canlandırıldığı bölgenin ilk etnografya müzesidir. 

Kapadokya’da Konaklayabileceğiniz Oteller

Marvel Of Cappadocia, The Cappadocia Hotel, Sacred House, Elika Cave Suites, Exedra Hotel Cappadocia, Kapadokya Hill Hotel &Spa 12+, Uçhisar Kaya Otel, Doubletree By Hilton, Goreme Inn Hotel, Kayakapı Premium Caves, Cappadocia Palace Hotel, Turkish Cave House, Golden Cave Suites, Tafoni Houses Cave Hotel, Acropolis Cave Suites, Rox Cappadocia, Ramada By Wyndham Cappadocia, Magic Cave House, Karlik Evi Boutique Hotel, Dere Suites, Goreme Suites, Perimasalı Cave Hotel

6 Şubat 2023 17dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
220 Yazı