Afyonkarahisar Yakınlarındaki Uçuş Noktaları

Sizin İçin Hazırladıklarımız

Hızlı Erişim

Kütahya Havalimanı’ndan Afyon Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?
Afyon’da Gezilecek Doğal Yerler
Afyon’da Ne Yenir?
Haritasını İnceleyin

Şifalı kaplıca suları, mermer taşı, lokumu, sucuğu ve gölleriyle Ege Bölgesinin İç Anadolu Bölgesine açılan kapısı Afyonkarahisar ya da bilinen adıyla Afyon antik zamanlardan beri farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Şehir adındaki “karahisar”ı koyu renkteki volkanik tepelerinden almıştır. Hititler ve Roma İmparatorluğu uzun süre bu bölgede varlığını sürdürmüştür. Günümüzdeki komşu illeri Denizli, Uşak, Kütahya, Eskişehir, Isparta ve Konya olan Afyon’un etrafı görüldüğü üzere Akdeniz, Ege ve İç Anadolu bölgelerimizdeki şehirlerle çevrilidir. Bu da Afyon’u Türkiye’nin üç bölgesini buluşturan ve hepsinden esintiler barındıran bir şehir haline getiriyor. Başmakçı, Bayat, Bolvadin, Çay, Çobanlar, Dazkırı, Dinar, Evciler, Emirdağ, Hocalar, İscehisar, İhsaniye, Kızılören, Merkez, Sandıklı, Sinanpaşa, Sultandağı ve Şuhut ilçelerini barındıran Afyon’un nüfusu 2022 yılının verilerine göre yaklaşık 800.000’dir. 

Türkiye’nin yakın tarihine baktığımızda da Afyon’un önemli bir yere sahip olduğunu görmekteyiz. 26 Ağustos 1922’de gerçekleşen Büyük Taarruzun ertesi günü Başkomutanlık savaş güzergâhı olarak Afyon seçilmiştir.
Siz de batıyla Anadolu’yu birbirine bağlayan Afyon’un tarihi ve doğal güzelliklerini görmek, lezzetlerini denemek istiyorsanız Bilet Dükkanı’nın Afyon konaklama birimleri ve uçuşları hakkındaki kampanyalara göz atabilirsiniz. Afyon uçak bileti bakan yolcular şehirde yapılacakları ve tadına bakılması gereken yiyecekleri merak ediyorsa Bilet Dükkanı’nın Afyon uçak bileti başlığını inceleyebilir.

Kütahya Havalimanı’ndan Afyon Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?


Kütahya Zafer Havalimanı (KZR) resmi olarak Kütahya iline bağlı olsa da havalimanı inşa edilirken üç şehre hizmet edecek şekilde planlanmıştı: Kütahya, Uşak ve Afyon. Bu yüzden Türkiye’nin ilk bölgesel havalimanı olan Kütahya Zafer Havalimanı Kütahya, Uşak ve Afyon’un arasında yer alıyor. Kütahya Zafer Havalimanı’ndan Afyon şehir merkezine havalimanındaki taksilere binerek ya da araba kiralayarak varabilirsiniz. Eğer daha uygun fiyata havalimanından Afyon’a gitmek istiyorsanız özel firmaların işlettiği, havalimanından Afyon Merkez’e kalkan otobüslere de binebilirsiniz. Kütahya Zafer Havalimanı ve Afyon şehir merkezi arası 59 kilometredir.

Kütahya Havalimanı’ndan Afyon Şehir Merkezine Araç ile Ulaşım


Kütahya Zafer Havalimanı ülkemizin en büyük dördüncü havalimanı olduğundan araçla Afyon şehir merkezine gitmek konusunda birden fazla seçeneğiniz olacaktır. Havalimanındaki taksilerle 7/24 Afyon şehir merkezine ulaşabilirsiniz ancak taksi, diğer seçeneklere göre daha maliyetli olacaktır. Bir diğer seçeneğiniz, Kütahya Zafer Havalimanı’ndaki araç kiralama acenteleriyle anlaşarak araba kiralamak. Arabayla havalimanından Afyon şehir merkezine gitmek yaklaşık 1 saat sürmektedir.

Kütahya Havalimanı’ndan Afyon Şehir Merkezine Özel Otobüslerle Ulaşım


Taksi ve araç kiralama dışında Kütahya Zafer Havalimanı’ndan Afyon şehir merkezine gitmek için üçüncü seçeneğiniz, Kanatoğulları firmasının otobüsüne binmektir. Önceden yapılan rezervasyonla binilebilen bu otobüslerin havalimanından Afyon’a kalkış saati iç hatlar gelen uçuşlarına göre belirlenmektedir. Telefonla arayarak yaptırabileceğiniz rezervasyonda otobüsün havalimanından Afyon şehir merkezine kalkış saatini de sormayı unutmayın.

Afyon’da Gezilecek Doğal Yerler


Tarihi zenginliği kadar doğal güzellikleriyle de Batı Anadolu’da ön plana çıkan Afyon’da görmeniz gereken pek çok tabiat parkı, göl, termal kaplıca ve mağara bulunuyor. Afyon uçak bileti aldıktan sonra Afyon’un hangi doğal güzelliklerini gezmeniz gerektiğini merak ediyorsanız sizi Bilet Dükkanı’nın internet sitesindeki Afyon’da Gezilecek Doğal Yerler başlıklı yazıyı okumaya davet ediyoruz.

Akdağ Tabiat Parkı: Sandıklı ilçesinde yer alan Akdağ Tabiat Parkı yaban hayatın geliştirilmesi için teşvik edilen doğal miraslarımızdan biridir, bu yüzden Milli Park statüsüne getirilen Akdağ Tabiat Parkı’nda yapabileceğiniz pek çok aktivite bulunmakta. Ailenizle ya da dostlarınızla piknik ve doğa yürüyüşleri yapmak, Kurtini Mağarasına girmek, buraya özgü türlerden kızıl geyik ve atları görmek, Tokalı Kanyonunu gezmek gibi etkinliklerin tadını çıkarırken ciğerlerinizin temiz havayla dolduğunu hissedeceksiniz. Akdağ Tabiat Parkı’nda çocuklar da düşünülmüş, çocukların oyun oynayabileceği parklar unutulmamış. Yemyeşil çam ağaçlarıyla ve sadece uzanmak için bile uğrayabileceğiniz çayırlarıyla Akdağ Tabiat Parkı’nda konaklamanız da mümkün. Yörenin dokusuna uygun sevimli bungalov evlerde kalmak, Akdağ Tabiat Parkı’na gelen turistlerin pek çoğu tarafından tercih ediliyor. Eğer doğayla daha iç içe olacağınız bir konaklama planlıyorsanız ve yanınızda kendi çadırınızı getirmediyseniz belli bir ücret karşılığında parktaki elektrikli ya da elektriksiz çadırlarda kalmanız mümkün. Kocayayla civarında bulunan mağaraların doğal güzelliğinden büyülenebilirsiniz. El değmemiş kanyon boyundan Akçay suyunun Çivril gölüne döküldüğü anları seyretmeyi unutmayın.
Haftanın her günü gidebileceğiniz Akdağ Tabiat Parkı’na hangi mevsimde gitmeliyim? diye soruyorsanız cevabımız her mevsim olacaktır! Dört mevsim ayrı güzel olan bu milli parka Afyon’a gelmişken uğramamak olmaz.

Sandıklı Hüdai Kaplıcaları: Afyon ülkemizin termal turizm alanında en çok turist çeken şehirlerinden biri. Sağlık Bakanlığı onaylı termal otellere şifa aramak için gelen yerli ve yabancı turist sayısı oldukça fazlayken, eğer termal otelde kalmayacaksanız size Sandıklı Hüdai Kaplıcalarına uğramanızı tavsiye ediyoruz. “Şifa Şelalesi” olarak da bilinen Sandıklı Hüdai Kaplıcalarının cilt ve deri hastalıkları, romatizma, mide ve bağırsak hastalıkları, kadın hastalıkları, böbrek taşı ve daha saymadığımız pek çok rahatsızlığa iyi geldiği bilinmekte. Afyon Termal Otelleri gibi, Sandıklı Hüdai Kaplıcaları suyunun da Sağlık Bakanlığı tarafından onaylandığını söyleyelim. Şifalı sularının yanında büyüleyici bir görüntüsü de olan bu kaplıcalarda çamur banyosu yapmak isterseniz de birtakım alanlar mevcut.

Afyon Buzluk Mağarası: Eğer yaz günlerinde sıcaktan bunalıyorsanız Afyon Buzluk Mağarasına uğramanızı öneriyoruz. Dışarıdaki sıcaklıktan etkilenmeyen bu mağaranın içinde ilerledikçe hava ısısı daha da düşmekte; mağaranın tavanından sarkan uzun buz kütlelerini göreceksiniz. 

Eber Gölü: Bolvadin ilçesine bağlı Eber Gölü Türkiye’nin en büyük on ikinci gölüdür. Yılın farklı zamanlarında gölün yüzölçümü değişmektedir çünkü buzul kaynakların erimesine göre göl suyu genişler ya da çekilir. Aslında göl göründüğünden daha büyük, fakat bir arada bulunan yoğun kamışların olduğu kısımlar kara parçası gibi görünmektedir. Eber gölünde çok sayıda adacık oluşmuştur ve bu adacıklara barınak kurulduğu bile söylenmektedir. Aynalı sazan ve turna balığı türlerine ev sahipliği yapan Eber Gölü on beşten fazla göçmen kuşu da yılın belirli dönemlerinde ağırlamaktadır. Bölgede kara parçası görüntüsünü veren kamıştan gelir elde eden pek çok insan bulunmakta. Üstelik nesli tehlike altında olan Eber Sarısı bitkisine de sadece burada rastlayabilirsiniz.

Frig Vadisi Tabiat Parkı: Antik çağlarda Friglilerin yerleşim yeri olarak mesken edindiği bu bölge şu an turistlerin ziyaretine açık olup girişler ücretsizdir. Özel aracınızla ulaşabileceğiniz Frig Vadisi Tabiat Parkı Afyon şehir merkezine 40 kilometre uzaklıktadır. Friglerden sonra Roma ve Bizans İmparatorlukları da bir süre burada yaşamış, Frig Vadisi Tabiat Parkına girdiğinizde o dönemlerden günümüze kadar kalan kalıntıları görmeniz mümkün. İhsaniye ilçesinin Ayazini köyünde yer alan Frig Vadisi Tabiat Parkı’nın dışında da köyde şapel, kilise ve kaya yerleşimleri bulunuyor. Parkın yer aldığı Frig Dağları Afyon, Kütahya ve Eskişehir illerimize yayılmış haldedir.

Afyon’da Ne Yenir?


Afyon uçak bileti aldıysanız ve gezi planınızı yaptıysanız sıra Afyon’un lezzetli mi lezzetli yöresel tatlarının tadına bakmakta! Afyon’da Ne Yenir? diye merak ediyorsanız bu şifalı şehrimizin lezzetlerini sıraladığımız listeyi inceleyebilirsiniz.

Afyon Kaymağı: Günlük taptaze manda sütünden hazırlanarak üretilen Afyon Kaymağı bildiğimiz diğer kaymaklardan daha yağlı olur, bu da kaymağın lezzetine lezzet katar. Sadece ülkemizde değil yurtdışında da ünlenmiş Afyon Kaymağını hediyelik olarak da alabilirsiniz.

Afyon Lokumu: Lokum denince aklımıza ilk gelen şehrimiz olan Afyon’dan dönerken sevdiklerinize hediyelik olarak lokum alabilirsiniz. Özellikle Afyon Kaymaklı Lokumun tadına muhakkak bakmanızı tavsiye ediyoruz.

Afyon Sucuğu: Ülkemizin en sevilen şarküteri ürünlerinden olan sucuğuyla ünlü Afyon’da, sucuğu yalnızca kahvaltıda değil her öğünde yiyebilirsiniz. Ekmek arası servis edilen yaprak sucuk döneri deneyenler tadının söylenildiği kadar lezzetli olduğunu öne sürüyor. Afyon Sucuğunun ülkemizin diğer yörelerinde üretilen sucuktan farkı baharatının daha az, yağının daha fazla olması.

Bükme: Un, tuz ve sudan hazırlanan hamur açılır, üzerine ünlü Afyon haşhaşı serpilir. Önceden hazırlanmış mercimekli harç da eklendikten sonra hamur kapatılır, kızgın yağda kızartılır. Önemli günlerde servis edilir.

Sakala Çarpan Çorbası: Afyon’da Sakala Çarpan Çorbası diye isimlendirilen bu çorba Anadolu’nun başka yörelerinde Dul Avrat Çorbası, Bacaklı Çorba gibi isimlerle bilinir. Esasen Afyon’a ait bu çorbanın ana malzemeleri yeşil mercimek ve eriştedir.

Afyon Keşkeği: Ülkemizin pek çok yerinde farklı usullerde yapılan Keşkek’in bir de Afyon kaymağıyla yapılanını denemelisiniz. Kemiğinden sıyrılan et parçaları dövülürken kaymak eklenir. Önceden haşlanmış aşurelik buğday ve nohutun üzerine, dövülen kaymaklı et dökülür. Kızdırılan tereyağına baharatların eklenmesiyle hazırlanan sos da etin üzerine dökülür.