Afyonkarahisar’da Ne Yenir?

Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nin sınırlarında, Ege Bölgesi’ne oldukça yakın bir konumda bulunan Afyon şehrinin tam adı Afyonkarahisar’dır. Bölgenin bilinen en eski ismi Karahisar-ı Sahib’dir. Bu isim de Moğol istilalarıyla bölgeye gelen Sahib Ata Fahreddin Ali’den gelir.

12 Mayıs 2023 15dk okuma

Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nin sınırlarında, Ege Bölgesi’ne oldukça yakın bir konumda bulunan Afyon şehrinin tam adı Afyonkarahisar’dır. Bölgenin bilinen en eski ismi Karahisar-ı Sahib’dir. Bu isim de Moğol istilalarıyla bölgeye gelen Sahib Ata Fahreddin Ali’den gelir. 

Afyonkarahisar, merkez ilçesi olan Afyon’dan adını alır. Afyon ise bölgenin tarihindeki haşhaş ekiminden gelir. Milattan önce 3000’lere kadar uzanan bir tarihi bulunan Afyon, Anadolu’nun en eski şehirlerinden biri olarak kabul edilir. Günümüzdeki Afyonkarahisar ismini 2005 yılında alan şehir tarihi boyunca; Hititler, Persler, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, Moğollar ve Germiyanoğulları pek çok medeniyetin hakimiyetine girmiştir. 

Oldukça köklü bir tarihi geçmişi bulunan Afyon, yemekleriyle de bir hayli meşhurdur. Anadolu’daki gastronomi turlarının olmazsa olmaz şehirlerinden Afyon meşhur yemekleriyle yıl içerisinde on binlerce yerli ve yabancı ziyaretçi alır.

Bilet Dükkanı olarak “Afyonkarahisar’da Ne Yenir?" başlıklı yazımızı hazırlarken, Afyon’a mutfak kültürü nedir, Afyon yöresel yemekleri nelerdir, Afyon’un en iyi yemek mekanları hangileridir gibi pek çok soruya cevap verdik. Tabii ilk olarak Afyon meşhur yemeklerinden oluşan listemizi paylaşacağız.

afyonkarahisarda-ne-yenir.webp

Afyon'da Ne Yenir?

Afyon yemekleri, Anadolu gastronomi haritasının oldukça önemli bir kesimini oluşturur. Her ne kadar Ege Bölgesi’nin sınırlarına bir hayli yakın olsa da Afyon mutfak kültürü genellikle etli yemeklerden oluşur. İşte sizin için hazırladığımız ve Afyonkarahisar’da ne yenir sorusunun cevabı olan Afyon meşhur yemekleri listemiz…

Afyon Kaymağı

Afyonkarahisar’da ne yenir sorusunun ilk cevabı Afyon kaymağıdır. Zira Afyon meşhur yemekleri denince ilk sırayı Afyon kaymağı alır. Manda ve inek sütünden yapılan ve Afyon’un en meşhur lezzeti olan kaymak, lezzeti bakımından Türkiye’nin 

Afyon Sucuğu

Afyonkarahisar’da ne yenir sorusuna verilecek ikinci cevap kesinlikle bu şehrin tüm Türkiye’de meşhur olan sucuğudur. Özelliği yağ oranı yüksek ve yumuşak olması olan Afyon sucuğu, baharatının tam kıvamında oluşuyla da bilinir.

afyon-sucugu.webp

Afyon Bükmesi

Afyon meşhur yemekleri listesinin ilk sıralarında bulunan Afyon bükmesi, çıtır çıtır ve oldukça lezzetli oluşuyla bu şehrin mutfak kültüründe oldukça önemli bir yere sahiptir. 

Afyon Lokumu

Kaymağıyla meşhur olan Afyon’un en önemli lezzetlerinden biri de Afyon lokumudur.

Çullama Köfte

İlk bakışta kadınbudu köfteye benzese de sunumu ve lezzeti ile çok daha farklıdır. Kuru yufkaların üzerine domates sosu ile birlikte servis edilen çullama köfte, Afyon meşhur yemekleri arasında en sevilenlerden ve de lezzet bakımında beğenilenlerden biridir. 

Sakala Çarpan Çorbası

İsmi ilk etapta biraz komik gelse de aslında içerken biraz zorlanılmasından ismini alan sakala çarpan çorbası, Afyon yemekleri içerisinde özellikle kış aylarında en sevilenlerden biridir. Yeşil mercimeğin baş rol olduğu bu lezzet, içerisindeki eriştelerle doyuruculuğunu artırırken, içimi esnasında sıçramaya neden olduğu için bu ismi almıştır.

sakala-carpan-corbasi.webp

Afyon Keşkeği

Anadolu mutfağının en meşhur lezzetlerinden biri olan keşkek, Afyon’da kendine özgü yapılış ve servis ediliş şekliyle kendine yer bulur. Oldukça zahmetli bir yemek olan Afyon keşkeği, Afyon yemekleri içerisinde özel günlerde yapılanlar kategorisine girer. Oldukça doyurucu ve bir o kadar da lezzetli olan bu Afyon yemeği, pişirildikten sonra üzerine baharatlı salçalı sos eklenmesiyle servis edilir. 

İlibada Sarması

Alışılagelen yaprak sarmalarından çok daha farklı ve çoğu kişiye göre çok daha lezzetli olan ilibada sarması, Afyonkarahisar’da ne yenir sorusunun en lezzetli cevaplarından biridir. Zeytintağlı yemekler kategorisine giren bu sarma, bilinen ve alışılmış olan kalem formundan ziyade üçgen şeklindedir. 

Emirdağ Güveci

Afyonkarahisar’da ne yenir sorusunun ilk cevaplarından biri şüphesiz ki Emirdağ güvecidir. Kırmızı et, patlıcan, domates ve biber ile hazırlanan bu lezzet, usul usul ve uzun saatler boyunca pişirilir. Helmelenen kıvamıyla da oldukça sevilir. 

Afyon Kebabı

Afyon’da ne yenir, bu şehri ziyaret edecek insanların en çok merak ettiği konulardan biridir ve bu soruya verilecek ilk cevaplar arasında da Afyon kebabı yer alır.

afyon-kebabi.webp

Haşhaşlı Katmer

İsmi, tarlalarına bolca haşhaş ekilmesinden gelen Afyon’un meşhur yemekleri arasında pekala haşhaşlı katmer de yer alır. Çıtır çıtır bir lezzet olan ve Afyon’da ne yenir sorusunun en yöresel lezzet cevabı sayılan bu katmer, kesinlikle denenmesi gerekenler arasındadır.

Paça Çorbası

Anadolu coğrafyasının oldukça büyük bir kısmında sakatat lezzetlerin yeri büyüktür. Kelle paça çorbası da bunların en önemlilerinden biridir. Ancak Afyon paça çorbası, kuzu ayağı veya dil paçasıyla yapılır. Paçık ismi de verilen bu çorba, özellikle kış aylarında enerji vermesinin yanı sıra sirke ve sarımsakla birlikte tüketildiğinden, doğal bir antibiyotik görevi görmesi açısından sıklıkla tercih edilir. 

Duvaklı

Afyon yemekleri listesindeki en önemli lezzetlerden biri olan duvaklı, hindi etinin Anadolu yemekleri arasında en lezzetli kullanıldığı tariflerden biri olarak kabul edilir. Hamurişi olarak da görülebilecek olan duvaklı, ağızda dağılacak kadar yumuşacık pişirilmiş hindi etinin sacta tamamen yağsız olarak pişirilen pide parçalarıyla servis edilmesinden oluşur. 

Zürbiye

Afyon’da ne yenir, Afyon meşhur yemekleri nelerdir sorularına cevap vermek adına hazırladığımız yazımızda, Afyon meşhur yemeklerini anlattığımız listemizin son lezzeti zürbiyedir. Kuşbaşı et, arpacık soğanı, baharat, sarımsak ve nohuttan oluşan zürbiye, özellikle sonbahar ve kış aylarında Afyon’da sofraları süsleyen lezzetlerden biridir.

Hemen Afyonkarahisar uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Afyon En İyi Yemek Mekanları

Afyonkarahisar yemekleri listemizi paylaştığımıza göre artık bu şehrin yöresel lezzetlerinin nerelerde en damak çatlatan haliyle bulunduğundan bahsetme vakti! Afyon en iyi yemek mekanlarının son dönemlerde en meşhur olanlarını listeledik. 

İkbal Lokantası

Burmalı Millet Caddesi, Uzun Çarşı Sokak üzerinde yer alan İkbal Lokantası, Afyon sucuğunun eklendiği pek çok lezzetle birlikte, Afyon yöresel yemeklerinin de görece hem en makul ücretli hem de en lezizlerini müşterilerine sunar. 

Nur Lokantası

Afyon kaymağının en yakıştığı tatlardan biri olan ekmek kadayıfıyla öne çıkan Nur Lokantası, Uzun Çarşı Caddesi, Saraçlar Geçidi’nde bulunur.

nur-lokantasi.webp

Altınay Lokum

Afyon’un meşhur lezzetlerinden olan Afyon lokumuyla meşhur olan bu işletme, İzmir-Ankara Çevreyolu 4. kilometrede yer alır. 1800’lerden bugüne şekerleme imalatıyla uğraşan bir ailenin işlettiği mekan, Aydın en iyi yemek mekanları listesine üst sıralardan girer. 

Numan Usta

1992 yılından beri varlığını sürdüren ve Afyon’da yaprak dönerin bir numaralı adresi olarak kabul edilen Numan Usta, Afyon en iyi yemek mekanları listesinin adeta demirbaşıdır. Burmalı Mahallesi, 22. Sokak üzerindedir. 

Etçi Baba Restoran

Afyon - İzmir Karayolu 5. kilometresinde bulunan Etçi Baba Restoran, Afyon en iyi yemek mekanları arasında gösterilir. Serpme köy kahvaltısından Afyon meşhur yemeklerine kadar uzanan oldukça zengin bir menüye sahiptir. 

Müstakbel Kebap

Et yemekleriyle meşhur olan Afyon’un en önemli yöresel lezzetlerinden ve Afyonkarahisar’da ne yenir sorusunun ilk cevaplarından biri olan Afyon kebabı yemek isteyenlerin mutlaka uğraması gereken mekanlardandır. Afyon – İzmir Karayolu 9. kilometresinde bulunan mekan, Afium Outlet Center’ın içerisindedir.

mustakbel-kebap.webp

Hidayet Abi’nin Yeri

Afyon kaymağı denenecek ya da satın alınacaksa ilk uğranması gereken mekanlardan biridir. Sakarya Mahallesi, Milli Birlik Caddesi üzerinde konumlanan işletme, Afyon’un meşhur lezzeti manda kaymağının en doğal şekildeki üretilmiş halini satışa sunar.

12 Mayıs 2023 15dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
203 Yazı

Benzer Yazılar