Araç Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Türkiye’nin pek çok şehrinde bir yerden başka bir yere uçak seyahati gerçekleştirildikten sonra ya da aynı şehir içerisinde taksi yerine çok daha konforlu bir yolculuk yapılmak istendiği takdirde ilk başvurulan yöntem araç kiralama olur. Bu durumun temel nedeni, özel (binek) araç alımının zorlaşması ve araç kiralamadan çok daha masraflı ve dahi sorumluluk gerektirmesidir. Oysa araç kiralamada sorumluluk yalnızca kiraladığınız zaman aralığı kadardır. 

11 Mayıs 2023 15dk okuma

Türkiye’nin pek çok şehrinde bir yerden başka bir yere uçak seyahati gerçekleştirildikten sonra ya da aynı şehir içerisinde taksi yerine çok daha konforlu bir yolculuk yapılmak istendiği takdirde ilk başvurulan yöntem araç kiralama olur. Bu durumun temel nedeni, özel (binek) araç alımının zorlaşması ve araç kiralamadan çok daha masraflı ve dahi sorumluluk gerektirmesidir. Oysa araç kiralamada sorumluluk yalnızca kiraladığınız zaman aralığı kadardır. 

Bilet Dükkanı olarak ‘Araç Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler’ başlıklı yazımızı hazırlarken özellikle dikkat ettiğimiz konu, sıkça sorulan sorulara cevap vermekti. Bu noktada araç kiralama nasıl yapılır, araç kiralama için hangi belgeler gerekli, kiralık araçta oluşacak herhangi bir hasarı kim karşılar, kiralık araç teslim edilirken nelere dikkat edilmelidir gibi pek çok merak edilen başlığı yazımıza ekledik ve açıklamalarını gerçekleştirdik. İlk olarak araç kiralama nasıl yapılır sorusuna cevap vereceğiz. 

Araç Kiralama Nasıl Yapılır? 

Araç kiralama işlemi gerçekleştirirken yapılması gereken adımları anlatmadan önce belirtmek isteriz ki Bilet Dükkanı mobil uygulaması ya da internet sitesi üzerinden üyeliğinizi oluşturduktan sonra saniyeler içerisinde araç kiralama işlemi gerçekleştirilebilir. İşte araç kiralarken dikkat edilmesi gerekenler…

Farkındalık

Farkındalık derken neyi kast ediyoruz? Tabi ki ilk olarak araç kiralama işlemi öncesinde tam olarak neye ihtiyacınız olduğunun bilincinde olmayı söylüyoruz. Kiralayacağınız araç ile kat edeceğiniz yol uzunluğu, yoldaki kişi sayısı ve arazi koşullarına dikkat ederek ihtiyacınızı belirlemeli ve aracınızı ona göre seçerek kiralamalısınız.

arac-kiralarken-dikkat-edilmesi-gerekenler.webp

Yakınlık

Araç kiralarken dikkat edilmesi gerekenler arasında en önemli hususlardan biri de aracı kiralayacağınız konumun, var olduğunuz ya da gideceğiniz yerin yakınında olması. Bu sayede kiraladığınız araca çok daha kısa sürede ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Avantajlardan Faydalanma

Bilet Dükkanı internet sitesi ve mobil uygulaması başta olmak üzere araç kiralama işlemi yapan tüm acente ve şirketlerin belirli dönemlerde arzın artmasıyla doğru orantıda oldukça makul kampanyaları ve buna bağlı olarak da avantajlı fiyatları bulunur. Araç kiralarken dikkat edilmesi gerekenler arasında biri olan fırsatları ve kampanyaları takip etme süreci de böylelikle kiralayacağınız aracı çok daha avantajlı fiyatlara kiralayabilmenize olanak tanır.

Erken Rezervasyon

Araç kiralarken dikkat edilmesi gereken konulardan bir diğeri de erken rezervasyon fırsatlarını değerlendirmektir. Böylelikle çok daha ucuza araç kiralayabilir ve önceden planladığınız seyahatinizi konforun yanında bütçe dostu olmasıyla da tamamlayabilirsiniz.

Eski Araç Sorunu

Araç kiralama yaparken gideceğiniz yolun ortalama kilometresini, arazi koşulunu ve yolculuk esnasında kaç kişi olacağınızın bilinciyle araç kiralamanız gerektiği için eski araçlardan uzak durmak bu noktada faydanıza olacaktır. Zira eski model araçlar yol üzerinde sorun çıkarmaya daha meyillidir.

Peki araç kiralama nasıl yapılır? 

İlk olarak herhangi bir uygulama üzerinden araç kiralama yapılamayacak, acente üzerinden kiralanacaksa uygulanması gereken adımlar sırasıyla şu şekildedir:

  • Rezervasyon yapılması,
  • Rezervasyon bilgilerinin girilip, en uygun aracın seçilmesi,
  • Fatura ve ödeme bilgilerinin düzenlenmesi,
  • Aracın neden ve nereden alınacağı bilgilerinin girilmesi,
  • Aracın nereye ve ne zaman teslim edileceğinin belirtilmesi.

Araç Kiralama İçin Hangi Belgeler Gerekli?

Araç kiralarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, araç kiralama için hangi belgeler gerekli gibi sorulara cevap verdiğimiz yazımızda, seyahati öncesi bir araç kiralamak isteyenlerin sahip olması gereken evrakları tek bir yerde topladık. Ancak öncesinde önemle belirtelim ki bu evraklar, uygulamalar üzerinden değil de bir acente üzerinden araç kiralayacaksanız sahip olmanız gereken belgelerdir. İşte araç kiralama için hangi belgeler gerekli sorusunun cevabı…

  • Kimlik ya da Pasaport
  • İkametgah Belgesi
  • Findeks Raporu
  • İmza Beyannamesi
  • Adınıza Kayıtlı Bir Fatura 

Kiralık Araçta Hasarı Kim Öder? 

Araç kiralarken dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verdiğimiz yazımızda şimdi de kiralık araçta hasarı kim öder sorusuna yanıt vereceğiz. Öncelikle araç kiralayacak kişinin bilmesi gereken konu şu ki aracın kiralandığı süre boyunca sahibi kendisidir. Öte yandan araç kiralanırken bir sigorta otomatik olarak oluşturulur. Artı olarak kiralanacak aracın mutlaka ki kaskosu bulunması zorunludur. Bu sebeple ki kiralık araçta herhangi bir sorun oluşması takdirde oluşacak hasar kasko şirketi tarafından karşılanır. Ancak bu noktada hasarın oluşma durumu ve sürücünün kusurlu olup olmaması da etkilidir. 

Kiralık araçta hasarı kim öder dendiğinde verilebilecek en doğru cevap; kasko, araçtaki kusurun onarılması için sürücünün trafik sigortasından araç hasarını karşılar. Ancak hasarın boyutunun büyük olması ve yapılan anlaşma sırasındaki sınırı geçmesi durumunda, sürücüden ilave ücret talep edilir. 

arac-kiralama-2-1024x576.webp

Kiralık Araç ile Şehir Dışına Çıkılır mı?

Araç kiralarken dikkat edilmesi gerekenlerden bahsettiğimiz yazımızda eminiz ki en fazla merak edilen konu, kiralık araç ile şehir dışına çıkılıp çıkılamayacağı… Bu noktada şirketlerin birbirinden farklı politikalar izlediğini belirtmemiz gerekir. Yine de çoğu şirket, araç kiralama esnasında şehirlerarası yolculuk yapılıp yapılmayacağını sorduğundan, haber vermek suretiyle şehirlerarası yolculuk yapmaya olanak tanır.

İsteyen Herkes Araç Kiralayabilir mi?

Araç kiralarken dikkat edilmesi gerekenler konulu yazımızda bir diğer en fazla merak edildiğine neredeyse emin olduğumuz konu, isteyen herkes araç kiralayabilir mi kiralayamaz mı sorusudur. Bu noktada araç kiralama yapmak için belli başlı kriterler mevcuttur. Dolayısıyla koşulları karşılayan ve isteyen herkes araç kiralama yapabilir.

  • Araç kiralarken yerine getirilmesi gereken kriterler şu şekildedir:
  • Aracı kiralayacak kişinin ehliyetine en az 2 yıldır sahip olması gerekmektedir.
  • Ekonomik araç kiralaması yapacak olanlar için asgari yaş sınırı 21’dir.
  • Orta sınıf araç kiralaması yapacak kişilerin asgari yaş sınırı 25’tir.
  • Büyük araç kiralaması yapacaklar için asgari yaş sınırı 28’dir.
  • Yukarıdaki yaş sınırlamalarına uyan kişiler, araç kiralama firmalarına kimlik ya da pasaport, findeks raporu, ikametgah belgesi ve imza beyannamesi ile adına kayıtlı en az bir fatura getirmelidir.
  • Yukarıda belirtilen kriterlere uyan ve isteyen herkes araç kiralayabilir.

Kiralık Araç Teslim Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araç kiralamada dikkat edilmesi gerekenler kısmındaki tüm sorulara detaylıca cevap verdik. Şimdi sıra kiralık araç teslim ederken dikkat edilmesi gerekenler konusuna geldi. Bu noktada aracı kiralayan sürücüler, kiraladıkları aracı teslim ederken aşağıda belirtmiş olduğumuz hususlara özellikle dikkat etmelidir.

Güzergah Planlaması

Araç kiralama yapılmadan önce güzergah ve zamanlamanın oldukça önemli olduğundan bahsetmiştik. Bu nokta, yolculuk esnasında sürücülere kolaylık sağlayacağı gibi; aracın geç teslim edilmesi durumunda ceza kesileceğinden tasarruf etmelerini de sağlayacaktır. Bu nedenle sürücüler, kiraladıkları araçları taahhüt ettikleri zaman diliminde aracı kiraladıkları noktaya iade etmelidir.

arac-kiralarken-dikkat-edilmesi-gerekenler-2-1024x576.webp

Depodaki Yakıt

Kiralık araç teslim ederken dikkat edilmesi gerekenler dendiğine ilk olarak akla gelen konulardan biri de depodaki yakıt miktarıdır. Zira araç kiralama işlemi yapılırken çoğu zaman “depo dolu olarak alınır ve dolu olarak bırakılır” ibaresi, anlaşmada yer alır.

İşaretlere Dikkat

Kiralanan araç, mutlak suretle kiralık araba teslim noktalarına bırakılmalıdır. İşaretlerle belirtilmiş olan bu yerler İngilizce olarak “Car Rental Returns” yazısıyla da belirtilmiş olabilir.

Araç Fotoğrafları

Kiralanan araç, teslim edilmeden önce mutlaka fotoğraflanmalıdır. Bu fotoğraflar, aracın teslimi sırasındaki durumunu belirleyecek olup, sonrasında oluşabilecek herhangi bir hasardan sürücünün sorumlu tutulmamasını sağlayacaktır.

Hemen uçak bileti, otel rezervasyonu ve araç kiralama yaptırın.

 

 

Kişisel Eşyalar

Kiralık araç teslim ederken dikkat edilmesi gerekenlerin belki de başında gelen konu, sürücülerin kişisel eşyalarını teslim sırasında araç içerisinde bırakmamasıdır. Bu noktada sürücü, araç içerisinde bulunan her bir özel eşyasını aldığından, aracı ilk kiraladığında olduğu gibi temiz bırakmaktan sorumludur. Aksi takdirde kaybolan kişisel eşyaların sorumluluğu aracın kiralandığı şirkete ait değildir.

arac-kiralarken-nelere-dikkat-edilir-1068x601.webp

Park Yerinde Yetkili Olması

Sürücüler, araç kiralama ile yaptıkları seyahatin sonuna geldikleri ve aracı teslim etme kısmında park yerine geldiklerinde, bir yetkilinin bulunması durumunda o yetkiliyi yanına çağırmalı ve aracın nihai halinde herhangi bir problem olup olmadığını yetkili ile kontrol ve teyit etmelidir.

Park Yerinde Yetkili Olmaması

Kiralık aracı teslim ederken dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur da park yerinde yetkili olmaması durumunda yapılması gerekenlerdir. Bu noktada sürücü, kiraladığı aracın anahtarını bırakabileceği emanet kutusuna bırakmalıdır. Bu kutu, aracın kiralandığı şirketin logosunu ve ismini barındırır. Bu kutular, sürücülerin herhangi bir yetkili ile karşılaşmaması durumunda işlerine yarayacaktır.

Bilet Dükkanı olarak araç kiralarken dikkat edilmesi gerekenler, araç kiralama için gerekli olan belgeler ve araç tesliminde dikkat edilmesi gerekenler hakkında tüm merak edilenleri cevapladık. Keyifli yolculuklar dileriz.

11 Mayıs 2023 15dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
215 Yazı

Benzer Yazılar