Batı Karadeniz’in İncisi Bolu’da Ne Yenir?

Batı Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Bolu, yemek kültürünün zenginliği ile bilinir. Bolu’da ne yenir sorusuna cevap vermeden önce asıl bilinmesi gerekense yıllar yılı en iyi aşçıların bu şehirden çıktığıdır. Bolululuk, zengin mutfak kültürü ile hemhal olmak demektir. Bu sebeple de Bolu’da kötü yemek yapan bir yer bulmak zordur.

1 Şubat 2023 7dk okuma

Batı Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Bolu, yemek kültürünün zenginliği ile bilinir. Bolu’da ne yenir sorusuna cevap vermeden önce asıl bilinmesi gerekense yıllar yılı en iyi aşçıların bu şehirden çıktığıdır. Bolululuk, zengin mutfak kültürü ile hemhal olmak demektir. Bu sebeple de Bolu’da kötü yemek yapan bir yer bulmak zordur.

Bolu’da ne yenir sorusuna cevap niteliğinde hazırladığımız bu yazımızı okumayı tamamladığınızda, bu şehirdeki en güzel yemeklerinin neler olduğunu ve en leziz halleri içi nerelere gidilmesi gerektiğini öğreneceksiniz. Bilet Dükkanı olarak yazımızda yalnızca Bolu’da ne yenir sorusuna cevap vermekle yetinmeyip, Bolu’nun en iyi yemek mekanları başlığı altında onları nerelerde tadabileceğinize de değindik.

Bolu Yemekleri

Abant Kebabı

Bolu yemekleri denince akla ilk gelen lezzetlerden olan Abant kebabı, Bolu meşhur yemekleri listesinde mutlaka yerini alan tatlardandır. Alışılagelen kebap görüntüsünden farklı olarak karnıyarık gibi hazırlanan Abant kebabı, közlenmiş ve ikiye kesilmiş bostan patlıcanın ortasına eklenen sebzeli etlerin kaşar peyniri ile fırına sürülmesi neticesinde oluşuyor.

bolu-yemekleri.webp

Mengen Pilavı

İşte Bolu meşhur yemekleri listesini en güzide üyelerinden biri; Mengen pilavı. Mantarlı, cevizli, domatesli ve kuşbaşı kuzu etli olan bu pilav, Bolu yemekleri arasında en lezzetlilerinden biridir.

Yedigöller Kebabı

Bolu'da ne yenir sorusuna verilecek cevap için hazırlanacak listede oldukça fazla kebaba rastlanır. Bolu, adeta kebap çeşitleri bakımından zengin bir mutfağa sahiptir. Yedigöller kebabı da Bolu meşhur yemekleri içerisinde en çok sevilenlerdendir. Hem beyaz hem de kırmızı etin bir arada kullanıldığı bu kebap çeşidi, etlerin kızartılması ve o etlerin suyuyla harmanlanan ekmeklerin közlenmiş sebzeler ile buluşmasıyla oluşur.

Ovmaç Çorbası

Bolu’ya özgü bir lezzet olan ovmaç çorbası, yılın hemen her dönemi Bolulularca severek tüketilir. Yayla çorbasıyla oldukça benzerlik gösteren ovmaç çorbasına, oğmaç çorbası da denmektedir.

Keşli Cevizli Erişte

Öncelikle keşin ne olduğundan bahsedelim. Uzun süre kullanılabilmesi adına bolca tuz eklenerek ve suyu süzdürülerek kurutulan ve neredeyse peynir kıvamına getirilen kuru yoğurda keş denir. Bolu yemekleri içerisinde sıklıkla kullanılan bu lezzet, erişte yapımında en lezzetli hallerinden biri halini alır. Keşli cevizli erişte, aslında içinde barındırdıklarından ismini alır. Bolu’nun en güzel lezzetleri arasındadır.

bolu-golcuk.webp

Kaldırık Dolması

Bildiğimiz asma yaprağından ziyade hodan isimli bir bitkinin yaprakları kullanılarak hazırlanan sarma çeşididir. Bolu meşhur yemekleri arasında kesinlikle üst sıralardadır. Süzme yoğurt ile servis edildiğinde en lezzetli halini alır.

Kedi Batmaz

Bolu’nun meşhur tatlısıdır. Öte yandan, isteğe bağlı olarak tuzlu da yapılır. Şehrin, Batı Karadeniz Bölgesi’nde olmasının vermiş olduğu etki ile mısır unu ön plandadır. Tatlı versiyonunda pekmez, ceviz, şeker ve tarçın kedi batmaz lezzetini oluştururken; tuzlu halini keş, kaz ciğeri ve tereyağı ile yapılır.

Bolubeyi Tatlısı

Bolu yemekleri arasındaki en tatlı lezzet Bolubeyi tatlısıdır. Profiterole benzeyen bu lezzet, çok az çikolata sosu ve Mudurnu saray helvası eklenerek servis edilen kremalı hamur toplarından oluşur.

Paşa Pilavı

Pilav denince akla ilk olarak gelen pirinç ve bulgur ya da şehriye çeşitleri şöyle dursun, bu pilav patates ve yumurtadan oluşur. Haşlanan patates ve yumurtaların bol yeşillik ve salata sosu ile servis edilmesinden oluşur. Genel itibarıyla patates salatasını andırır.

Bakla Çullaması

Bolu meşhur yemekleri arasında ismini çok duyurmasa da lezzetiyle adından söz ettiren bir lezzettir. Sebze ile etin en güzel buluşması olarak adlandırabileceğimiz bakla çullaması, bu şehrin en özel yemekleri arasındadır.

boluda-ne-yenir.webp

Bolu Köftesi

Diğer yeme-içme ile ilgili blog yazılarımızda da sıkça bahsettiğimiz üzere, Türkiye sınırları içinde 300’ün üzerinde köfte çeşidi vardır. Her biri birbirinden farklı ve lezzetli olan bu köftelerden biri de Bolu köftesidir. Mengen peyniri, sarımsak ve kıyma ile oluşan Bolu köftesi, bu şehrin şüphesiz en çok beğenilen lezzetleri arasındadır.

Kabaklı Gözleme

Kabak dediysek yeşil olanı değil, tatlı mı tatlı balkabağından söz ediyoruz. Lezzette çığır açan kabaklı gözleme, Bolu yemekleri arasında en fazla tercih edilenlerdendir.

Patatesli Köy Ekmeği

İtalyanların niyokkisi varsa Bursa’nın da patatesli köy ekmeği var. Haşlanmış ve püre haline getirilmiş patatesin hamura karıştırılarak mayalandırıldığı ve ardından da taş fırınlarda pişirildiği bu lezzet, yanına katık arattırmayan cinsten.

Saray Helvası

Bolu meşhur yemekleri nelerdir diye yapılan bir aratmada karşılaşılan ilk lezzetlerden olan saray helvası, Türkiye’nin her noktasında oldukça sevilerek tüketilir. Bir nevi pişmaniyeyi andıran saray helvası, çok daha tok bir yapıya sahiptir.

Çantıklı Pide

Bolu’da ne yenir dendiği takdirde karşınızdaki kişi Bolulu değilse çantıklı pide cevabını almak biraz zordur.

Bolu Çikolatası

Özelliği, oldukça yüksek rakıma sahip olan dağından toplanan fındıkların kullanılması olan Bolu çikolatası, bu şehirde mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında bulunur. Bolu'da ne yenir sorusunun en tatlı cevaplarından biri olan Bolu çikolatasını çok seveceksiniz.

boluda-yenilecek-yemekler.webp

İmaret Çorbası

Tarihi Osmanlı Devleti’ne kadar uzanan imaret çorbası, süt ile pirincin buluşmasının ardından yumurta ve unla terbiye edilmesiyle oluşur. Pek tabii pul biber ve tereyağı eklenerek servis edilir.

Kartalkaya Kebabı

Size bu şehrin kebap açısından oldukça bereketli olduğunu söylemiştik. İşte bir Bolu yemekleri listesine daha girmeye hak kazanmış müthiş lezzet: Kartalkaya kebabı. Küçük ve içi boş olan puf börekleri, daha kısa adıyla volovanların içerisine bolca çeşnilenen ve sebzelerle buluşup ön pişirilmesi yapılan kuzu etlerinin birlikte kısa süre daha pişmesiyle oluşur bu kebap. Ayrıca söyleyelim, yemeye doyulmaz.

Bolu Mantısı

Türkiye’nin hemen her şehrinde farklı yapılışa sahip pek çok mantı çeşidi vardır. Bolu mantısını bu listeye aldıran lezzeti ise et yerine mantardan oluşan iç harcı. Bolu'da ne yenir sorusuna verilebilecek en iyi cevaplardan biri olan Bolu mantısına bayılacaksınız.

Bolu’nun En İyi Yemek Mekanları

Bolu yemekleri denince akla ilk gelenlerle birlikte kesinlikle denenmesi gerekenleri bir arada topladığımız yazımızda şimdi de Bolu’daki en iyi yemek mekanlarını anlatacağız. Türkiye’nin en iyi aşçılarını çıkaran şehir, meşhur yemekleri ile ünlü olduğu kadar restoranlarıyla da bilinir. Biz de bu nedenle Bolu’nun en iyi yemek mekanları arasında gösterilen yerleri sizin için seçtik. 

İşte Bolu’nun en iyi yemek mekanları…

Kubbealtı Restoran

Bolu’nun en meşhur yeme içme mekanlarından biri olan Kubbealtı Restoran, oryantalist bir atmosfere sahiptir. Bilhassa yoğurtlu gözlemesi tavsiyemizdir. Tabaklar Mahallesi, İzzet Baysal Caddesi’nde konumlanır.

bolu.webp

Oklava

Bolu’nun en iyi yemek mekanları arasında yer alan Oklava, özellikle kahvaltısıyla meşhurdur. Bolu'da ne yenir dendiğinde akla ilk gelen mekanlardan biri olan Oklava'da kumpir denenmesi gerektiğinin de bilgisini verelim. İzzet Baysal Caddesi, Valilik Binası yanında konumlanır.

İsimsiz Gözleme

Bolu’da gözlemenin bir numaralı adresi olan İsimsiz Gözleme, 2010 yılında açıldığından beri gerek Boluluların gerekse de bu şehri ziyaret edenlerin en çok uğradığı mekanlar arasında bulunuyor. Pek çok gözleme çeşidinin bulunduğu mekan, Cumhuriyet Caddesi üzerinde konumlanıyor.

Aden Garden Loungel

Bolu’nun en iyi yemek mekanları arasında yer alırken bir yandan da şık bir restoranda yemek yemek isteyenler için biçilmiş kaftan olan Aden Garden Loungel, bu şehirde en çok tercih edilen yerlerdendir. Mekan, Tabaklar Mahallesi’ndeki Eren Sokak’ta konumlanıyor.

Yörem Mantı ve Unlu Mamuller

Bolu mantısının en güzel halini tadabileceğiniz Yörem Mantı ve Unlu Mamulleri, Bolu’nun en iyi yemek mekanları hangileridir sorusuna verilecek cevapların mutlaka ki içinde yer alır. 1996’dan beri lezzet kalitesini koruyan mekan, İzzet Baysal Caddesi, Albay Sokak içerisindedir.

Paşazade Göynük Sofrası

Bolu’nun en iyi yemek mekanları arasında bulunan Paşazade, bu şehrin yöresel yemeklerinin en güzel hallerini konuklarına sunar. Göynük’te, Çaykenarı Sokak’ta konumlanır.

bolunun-lezzetli-yemekleri.webp

Mengenli Aşçızade Restoran

Bolu’nun meşhur orman kebabı ve sac kavurması bu mekanın en fazla sipariş edilen lezzetlerindendir. Öte yandan, şehrin yöresel lezzetlerinin hemen her birine menüsünde yer veren restoran, kabak tatlısı ile de ün kazanmıştır. Mengen’de, Zonguldak Caddesi üzerinde konumlanır.

Mercan-i Restoran

Bolu’nun en iyi yemek mekanları arasında ilk sıralarda yer alan Mercan-i Restoran, 1880’de klasik Bolu mimarisiyle inşa edilen yapıda hizmet veren mekan, Köroğlu kebabı başta olmak üzere kebap çeşitleri ve Mercan spesiyali ile meşhur. Bu mekanımız da İzzet Baysal Caddesi’nde bulunuyor. Özek Sokak içerisinde konumlanıyor. Bolu'da ne yenir sorusuna cevap olacak en iyi yemekleri deneyebileceğiniz bu mekana uğramadan ayrılmayın.

Müdür Restoran

Bolu’nun yöresel ev yemeklerinin hemen her çeşidini barındıran Müdür Restoran da Bolu’nun en iyi yemek mekanları arasında yer alıyor. Sulu yemek sevenler için oldukça başarılı lezzet alternatifi bulunan restoran, Mengen ilçesi,ß Zonguldak Caddesi’nde konumlanıyor.

Bilet Dükkanı olarak şimdiden sağlıklı uçuşlar ve afiyet dolu bir seyahat dileriz.

1 Şubat 2023 7dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
204 Yazı

Benzer Yazılar