Berlin Tarihi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

13. yüzyılda kurulan Berlin'in hareketli bir tarihi var. 2008 yılında yapılan kazılar, şehrin önceden tahmin edilenden daha eski olabileceğini öne sürüyor. Neredeyse hiçbir metropolde bu kadar sık, şehrin çehresini dönüştüren köklü bir değişim yaşanmadı. Bilet Dükkanı ile Avrupa'nın kalbinde canlı bir metropol olmayı başaran Berlin'i tanımaya hazırlanın. 
 

6 Aralık 2023 7dk okuma

Berlin, Avrupalı ​​komşularının çoğundan çok daha genç olmasına rağmen, zengin ve çeşitli bir tarihe sahip bir başkenttir. Fiziksel bir merkezi olmayan, çeşitli kültürlerin, dillerin, mutfakların ve politik ideolojilerin çarpışma noktası olan karmaşık bir şehir. Bu nedenle özünü yakalamak zor oluyor. Prusya sarayları, sade Doğu Alman mimarisi, avangart sanat ortamı, dünyaca ünlü gece kulüpleri, şık restoranlar… Bunların hepsi şehri somutlaştırmak için yarışıyor. Aslında David Bowie bir zamanlar Berlin'i 'hayal edilebilecek en büyük kültürel gösteri' olarak tanımlamıştı ve bunun nedenini anlamak gerçekten kolay.

Berlin'in tarihinin oldukça benzersiz olduğu bir sır değil. Berlin Duvarı, şehrin geçmişinin en ünlü parçalarıdır ve şehirde onu çeşitli şekillerde hatırlatan şeyler bulacaksınız. Tabii ki Doğu Yakası Galerisi var. Ama aynı zamanda muhteşem olan Bernauer Strasse Duvar Anıtı da… Ayrıca kentte bir zamanlar duvarın bulunduğu şehrin çeşitli yerlerinde zeminde işaretler göreceksiniz.

Bilet Dükkanı'nın birbirinden avantajlı fiyatları ile Berlin'in dillere destan olmuş tarihini yakında inceleyebilirsiniz. Avantajlı uçak bileti alabilir, otel rezervasyonlarına göz atabilir ve ulaşım kolaylığı için Berlin araç kiralama ve transfer seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. 

berlin-gezilecek-yerler.webp

İkinci Dünya Savaşı sırasında ağır hasar gören ve savaşın yıkımını hepimize hatırlatmak için olduğu gibi bırakılan Kaiser Wilhelm Anıt Kilisesi bulunur. Bunun yanı sıra şehrin Soğuk Savaş geçmişini hatırlatan TV Kulesi neredeyse sürekli görüş alanındadır. Tempelhof'a ve hala orada duran eski havaalanı binasına göz atın. Daha da geriye gidin ve Charlottenburg Sarayı, Alman Tarih Müzesi gibi yerlerde ve hatta Potsdam'a günübirlik bir gezide Berlin'in eski tarihi hakkında bilgi edinin. Tarih her yerdedir ve Almanya'nın en tanınmış simge yapılarından bazıları Berlin'dedir. Buradayken bunların bir kısmını öğrenmek için zaman ayırın.

Berlin Hakkında


Berlin, Avrupa'nın en yaratıcı ve modern şehirlerinden biri olarak bilinir. Almanya'nın başkenti ve en büyük şehri olan Berlin, birçok önemli olaya tanıklık etmiştir. Şehir, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ünlüdür ve sanat ve müzik sahneleriyle tanınır. Berlin Duvarı, Reichstag binası ve Brandenburg Kapısı gibi sembolik yapılarıyla da dikkat çeker. Her ziyaretçiyi tatmin edecek birçok müze, tiyatro ve galeriye ev sahipliği yapar. Berlin aynı zamanda hareketli bir gece hayatına sahiptir ve birçok eğlence mekanı ve restoran seçeneği sunar. Keşfedilecek ve gezilecek bir şehir olan Berlin, tarih, sanat ve gençlik enerjisinin bir araya geldiği bir başkenttir.

berlin-tarihi-hakkinda-bilinmesi-gerekenler.webp

Berlin'de antik dönemden modern döneme kadar her şeyin yer aldığı çok sayıda birinci sınıf müze bulunmaktadır. “Müze Adası” dünyaca ünlü beş müzeye sahiptir ve adanın kendisi de UNESCO Dünya Mirası Alanıdır. Ayrıca bu şehir Avrupa'daki herhangi bir yerden daha fazla yeşil alana sahiptir. Hava güzel olduğunda dışarıda dinlenen tonlarca insan görecek olmanızın nedeni de budur.

Bisiklet dostu bir şehirdir. Çok sayıda özel bisiklet yolunun yanı sıra ücretsiz/ucuz bisiklet paylaşım programlarını da bulacaksınız. Kentte çok sayıda bar, kafe, bira bahçesi, caz kulübü gibi hayal edebileceğiniz hemen hemen her şey bulunmaktadır. Özellikle meşhur Alman biraları ise sudan ucuz sayılabilir. 

Berlin Havalimanı'ndan Şehir Merkezine En Kolay Ulaşım


Berlin Havalimanı'ndan şehir merkezine ulaşım oldukça kolaydır ve birçok seçeneğiniz bulunur. Hangisini seçeceğiniz şehrin tam olarak neresine gideceğinize bağlı çünkü Berlin'de aslında Tam bir şehir merkezi yok. Merkez, turistik mekanların çoğunun bulunduğu yerdir. Alexanderplatz, Gendarmenmarkt ve Potsdamer Platz çevresindeki alanları içerir.

Berlin Havalimanı'ndan Şehir Merkezine S Bahn ile Ulaşım


Havaalanından yaklaşık 7 dakika yürüyerek S Bahn trenlerinin olduğu istasyonuna ulaşabilirsiniz. Her 10 dakikada bir sefer var. Yolculuk ortalama 40 dakika sürüyor. Otobüsle ulaşımın aksine S Bahn ile şehir merkezine direkt ulaşabiliyorsunuz. S9 ve S45 olmak üzere 2 hat var. Berlin şehir merkezi için S9, daha güney kısımlara gitmek için S45’i kullanabilirsiniz.

berlin (1).webp

Şehir merkezine geldiğinizde Bilet Dükkanı'nın ayrıcalıklı fiyatlarından yararlanarak Berlin otelleri arasından rezervasyon yaptırdığınız otelinize kolayca gidebilirsiniz. 

Berlin Havalimanı'ndan Şehir Merkezine FEX Havaalanı Treni ile Ulaşım


FEX Havaalanı Ekspres Treni en hızlısıdır ancak Berlin'de tam olarak nereye gittiğinize bağlı olarak her zaman en iyi seçenek olmayabilir. Çünkü ekspres tren olduğu için Berlin Brandenburg Havaalanı dahil yalnızca dört durağı vardır. Çok fazla bagajı olanlar ve toplu taşıma konusunda rahatsız olanlar taksilerden daha ucuz bir seçenek olarak Uber ve FreeNow’u kullanabilirler. 

Berlin Havalimanı'na Şehir Merkezine Otobüs İle Ulaşım


Şehir merkezinin 23 kilometre güneyinde yer alan havalimanından şehir merkezine otobüs ile gitmek isteyen Berlin uçak bileti sahipleri, Terminal A kapısından çıkarak otobüslerin olduğu konuma gelebilirler. Şehir merkezine ulaşım için 163, 171, X7, N7, N60 olmak üzere 5 otobüs hattı bulunur. 

Berlin Tarihi Hakkında Bilinmesi Gerekenler


1933 yılında Adolf Hitler'in iktidara gelmesiyle Berlin, Nazi Partisi'nin merkezi haline geldi. Birçok Yahudi, siyasi muhalif ve zulme uğrayan kişi Berlin'i terk etmek zorunda kaldı. İkinci Dünya Savaşı sırasında şehir büyük zarar gördü. 2. Dünya Savaşı'nın ardından Berlin, Müttefik Devletler tarafından işgal edilerek doğu ve batı arasında ikiye bölündü. Berlin Duvarı'nın inşa edilmesiyle şehir, sembolik olarak ikiye ayrıldı. 1989 yılında

Berlin Duvarı'nın yıkılmasıyla birlikte şehir birleşti ve daha sonra Almanya'nın başkenti oldu. Kent, Almanya'nın birleşmesinin ardından yeniden inşa sürecine girdi. Yıkılan binalar restore edildi, yeni yapılar inşa edildi ve şehir yeniden canlandı. Bugün Berlin, kültürel çeşitliliği, tarihi önemi ve canlı atmosferiyle turistler için popüler bir destinasyon haline gelmiştir.

berlin-tarihi-.webp

Berlin, Alman tarihinin farklı dönemlerine dair değerli bilgiler veren çok sayıda simge yapı ve turistik mekan sunmaktadır. Kentin modern altyapısı, karmaşık tarihi alanlarıyla birleşerek canlı bir ziyarete olanak sağlar.  21. yüzyılı şekillendiren zamanlara ilişkin Brandenburg Kapısı, Reichstag Binası ve Topographie des Terrors’u ziyaret ederek kentin aynı zamanda tarihin nasıl şekillendiğini zihninizde canlandırabilirsiniz. 

Berlin'de Toplu Taşıma


Berlin'de yaşayanlar sistemin kusurlarından şikayet etmeyi sevse de genel olarak sistem gerçekten çok iyi. Şehir çeşitli ulaşım türleri ile iyi bağlantılara sahiptir. Bu kadar çok seçenek, çok sayıda durak ve istasyon varken, gitmek istediğiniz her yere ulaşmanın makul bir yolu mutlaka vardır.

Berlin'in toplu taşıma sistemini birkaç şeyi anladıktan sonra kullanmak kolaydır. Daha kısa mesafeler için yürümek veya bisiklete binmek bir seçenek olabilir ancak daha uzun mesafeler için bu elbette işe yaramayacaktır. Berlin’de araba kiralamak da şehre ilk kez gidecekler için sorun olabilir. Park etme kurallarını tam olarak bilmiyorsanız bu seçeneği eleyebilir yönünüzü toplu taşıma araçlarına çevirebilirsiniz.

Berlin’de toplu taşıma sistemi kullanılarak ulaşılabilen dış mahalleler üç bölgeye ayrılmıştır. Bunu bilmek önemlidir çünkü farklı bölgeler için farklı bilet türleri vardır. Berlin merkezi Bölge A, Berlin/Brandenburg sınırına ulaşana kadarki alan B Bölgesi ve Berlin’i çevreleyen Brandenburg C bölgesi olarak adlandırılmıştır. 

Berlin'in BVG sistemi içerisinde birkaç farklı ulaşım şekli vardır. Berlin'i gezerken muhtemelen üç veya dört olmasa da en az ikisini kullanacaksınız. Neyse ki farklı bilete ihtiyacınız yok! Aynı biletler aşağıdaki ulaşım türlerinin tümü için geçerlidir.

Berlin Sbahn Treni


Sbahn'lar çoğunlukla yer üstünde çalışan sarı ve kırmızı trenlerdir, ancak şehrin merkezinde yer altında da birkaç bölüm vardır. Bu trenler 3 bölgede de hizmet veriyor. 

Berlin Ubahn Treni


Ubahn'lar birkaç istisna dışında yeraltından geçen sarı trenlerdir. Berlin'in Ubahn hatları A ve B bölgeleri içindeki birçok farklı alanı birbirine bağlar ancak C bölgesine girmezler.

Berlin Tramvay


Tramvaylar da sarı renktedir ama sokaklarda çalışıyorlar. Bazen refüjde kendilerine ait şeritleri oluyor, bazen de yolu arabalarla paylaşıyorlar. Ubahns ve Sbahns arasındaki bazı bölgelerin birbirine bağlanmasına yardımcı oluyorlar. İçinde M harfi olan hatlar (örn. M10), M harfi olmayan hatlardan daha sık çalışır. Şehrin her iki yanında da tramvaylar görseniz de, Doğu'da Batı'dan daha fazla tramvay vardır.

Berlin Otobüs


Tramvaylar gibi otobüsler de Berlin'in Ubahn ve Sbahn hatlarının hizmet vermediği kısımlarını birbirine bağlar. Şehrin her yerindeler ve belki de çok fazla tramvayın bulunmadığı Batı'da sayıları biraz daha fazladır. Trafikteki yoğunluk nedeniyle raylı sistemi kullanmak daha akıllıca bir seçim olacaktır. Ancak hangi turistik yerlere ulaşmaya çalıştığınıza bağlı olarak otobüs de faydalı olabilir.

6 Aralık 2023 7dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
219 Yazı

Benzer Yazılar