Cenevre’nin En Meşhur Yemekleri

 Fransız mutfağından büyük ölçüde etkilenen Cenevre aynı zamanda Fransa sınırında yer alıyor. Durum böyle olunca tatlı krizine giren ve çikolata düşkünü pek çok tatil sever soluğu Cenevre’de alıyor! İşte unutmayacağınız, birbirinden lezzetli Cenevre yemekleri...

9 Kasım 2023 5dk okuma

Lezzetli peynirleri ve dünya çapında ünlü çikolatalarıyla Fransız mutfağından oldukça etkilenen Cenevre’nin, İsviçre’nin Fransızca konuşulan bölgesi Suisse Romande’ın en büyük şehri olduğunu baştan söyleyelim. Bu sebeple hem İsviçre hem de Fransız mutfağından büyük ölçüde etkilenen Cenevre aynı zamanda Fransa sınırında yer alıyor. Durum böyle olunca tatlı krizine giren ve çikolata düşkünü pek çok tatil sever soluğu Cenevre’de alıyor! Sen de kaliteli ve keyifli bir Avrupa tatili düşünüyorsan rotanı hoşgörünün şehri Cenevre’ye çevirebilir, Cenevre’nin en meşhur yemeklerini tadabilirsin!

Cenevre Hakkında


Başkent Zürih’den sonra İsviçre’nin en büyük ikinci şehri olan Cenevre adını kıyısında bulunduğu Cenevre Gölü’nden alıyor. Tarihinin M.Ö. 1. Yüzyıla uzandığı şehir o dönem Roma İmparatorluğu’nun bir parçası olup adı “Geneva”ydı. Şehrin isminin ilk günden beri aynı olması oldukça ilginç. Orta Çağ’a gelindiğinde farklı medeniyet ve imparatorlukların himayesi altına giren şehir 12. Yüzyılda Cenevre Kontluğu’nun parçası olmuş, 16. Yüzyılda ise İsviçre’ye dahil edilmiştir. Cenevre’yi dünya çapında üne kavuşturan olay ise yine 16. Yüzyıl başında Protestan Reformcu Jean Calvin’in burada Calvinist hareketi başlatmış olmasıydı. Günümüze kadar olan süreçte de Birleşmiş Milletler başta olmak üzere pek çok barış konferansına ev sahipliği yapan şehir tarafsızlığıyla ünlü. Öyle ki İsviçre en zengin ülkelerden biri olmasına rağmen Avrupa Birliği ülkesi değil.

cenevre-yemekleri.webp

Günümüzde önemli uluslararası kuruluşların merkezi haline gelmiş Cenevre diplomatik alanlarda ev sahipliği yaptığı etkinliklerle tanınıyor. Vatandaşlarına refah bir yaşam sağlayan Cenevre’den kış turizmi için Alpler’e geçen turist sayısı da oldukça fazla. Sen de Bilet Dükkanı web sitesinde Cenevre hakkında yazılmış içeriklere erişebilir, Cenevre uçak bileti, Cenevre otelleri ve "Cenevre’nin en meşhur 5 yemeği" yazısından şehirle ilgili merak ettiğin soruların cevabını alabilirsin.

İstanbul Cenevre Arası Kaç Saat?


Cenevre’nin en meşhur yemeklerini keşfetmek için İstanbul’dan yaklaşık 3 saat 20 dakika sürecek bir uçuşla şehre gelebilirsin. Haftanın her günü İstanbul Havalimanı’ndan (IST) Cenevre Havalimanı’na (GVA) direkt uçuş seferleri düzenlenmektedir.

Cenevre’den Hediyelik Eşya Ne Alınır?


İsviçre deyince akıllara gelen ilk şeyler tabii ki meşhur saatleri ve tadına doyum olmayan leziz sütlü çikolataları! Cenevre’de çok sayıda çikolata dükkanı el yapımı ve kaliteli ürünler sunuyor, sevdikleriniz için paket çikolatalardan alabilirsin. Eğer bütçen varsa senin için özel olan kişilere ya da kendine hediye almak istiyorsan lüks bir kol saati tercih edebilirsin. İsviçre Çakısı da güzel bir hediye olabilir fakat kabin bagajıyla Cenevre’ye gidiyorsan bunu taşıyamayacağını göz önünde bulundurmalısın. Ayrıca birbirinden lezzetli İsviçre peynirleri ve kaliteli İsviçre ipek şallar da alabileceğin hediyelerden. Eğer uygun fiyatlı hediye almak istiyorsan Cenevre temalı anahtarlık ya da magnetlerden alabilirsin.

cenevrede-ne-yenir.webp

En Meşhur Cenevre Yemekleri


Yazının asıl bu kısmını beklediğini biliyoruz, eğer hazırsan gelelim İsviçre’nin çikolataları dışında da iştah kabartan geleneksel lezzetlerine:

Fondü


Ülkemizde çikolatadan yapılan fondülere çilek ve muz gibi meyveler batırılsa da İsviçre Fondüsü bambaşka bir şekilde hazırlanıyor. Alplerde yaşayan çobanların zorunluluktan dolayı keşfettiği bu yemek Emmental, Gravyer ve diğer İsviçre peynirlerinin ateşte eritilmesiyle hazırlanıp ekmek bandırılarak tüketilir.

fondu.webp

Raclette


Çobanların patatesleri ateşte pişirirken ateşin yakınına koydukları peynirlerin erimesiyle keşfettikleri bu lezzet soğuk Cenevre günlerinde içini ısıtacak. Erime kıvamına yakın peynir patateslerin üzerine kesilir.

raclette.webp

Café de Paris Sos


Her ne kadar ilk olarak Fransa’da yapıldığı düşünülse de aslında ilk kez 1940lı yıllarda Cenevre’de Café de Paris isimli restoranda yapılan sosun tereyağı, ketçap, Dijon hardalı, kapari, arpacık soğanı, maydanoz, frenk soğanı, mercanköşk, dereotu, kekik, biberiye, sarımsak, hamsi, tavuk ciğeri, brendi, Madeira, Worcestershire sosu, kırmızı biber, köri tozu, limon, portakal kabuğu rendesi, tuz ve kırmızı biber tozu gibi çok sayıda malzemeden hazırlandığı düşünülüyor. Sosun sırrı ise halktan sır gibi saklanıyor.

Rösti


Çıtır kabuklu patates krepi olarak düşünebileceğin. Rösti pastırma yağında kızartılır ve genelde ızgara karaciğer ya da et gibi ana yemeklerin yanında garnitür olarak servis edilir.

rosti.webp

Cenevre Balığı


Cenevre Gölü’nün en taze balıkları fırınlanarak ya da ızgarada servis ediliyor, Cenevre halkının en sevdiği ana yemek tabaklarının başında geliyor.

Mereng


Ülkemizde de beze olarak bilinen ve pek çok tatlıda kullanılan bu tüy gibi hafif ve zarif lezzetin ilk defa İtalyan kökenli bir İsviçre pasta şefi tarafından kral için yapıldığına inanılıyor.

mereng.webp

Tarte au Vin


Cenevre’ye özgü bu tartın içi üzüm, erik gibi meyveler ve şarapla dolduruluyor.

Cenevre Otelleri


Cenevre’nin en meşhur yemeklerini denemek için Cenevre’deki konaklamanı da önceden ayarlaman gerekiyor. İşte ülkemizden giden turistlerin tercih ettiği en popüler Cenevre otelleri:

Hotel Bernina Geneva


Cenevre şehir merkezinde yer alan tesis misafirlerden aldığı yüksek puanlarla ön plana çıkıyor. Saint – Gervais / des Grottes bölgesinde yer alan Hotel Bernina Geneva’nın hemen yanında büyük bir alışveriş merkezi bulunurken göle ise sadece 5 dakikalık yürüyüş mesafesinde. Üç yıldızlı otelin bütün odaları ses yalıtımlı ve ısıtmalı ahşap zemine sahiptir.

cenevre-otelleri (1).webp

Kipling Manotel


Cenevre şehir merkezine 500 metre uzaklıkta yer alan Kipling Manotel Paquis bölgesindedir. Sessiz ve sakin bir caddede bulunan otele vardığında şehirde kullanabilmeniz için ücretsiz toplu taşıma kartı veriliyor.

Hotel Les Arcades


Bütçeyle gezen tatilcilerin konakladığı tesislerin başında gelen Hotel Les Arcades sade ve ferah tasarlanmış odaları ve şehir merkezine 250 metre yakında yer almasıyla fiyat/performans otellerinden.

9 Kasım 2023 5dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
220 Yazı

Benzer Yazılar