Dağlarından Yağ, Ovalarından Bal Akan Aydın’da Ne Yenir?

Türkiye’nin yaz turizmi en hareketli şehirlerinden biri olan Aydın, Ege Bölgesi’nde bulunur. Mutfak kültürü de kültürel gelişmişliğine ve tarihsel birikimine bağlı olarak bir o kadar zengin olan Aydın, var olduğu Ege Bölgesi’nin mutfağını zenginleştiren şehirler arasında gösterilir. Bu metinde, 2022 yılı verilerine göre Ege’nin en kalabalık üçüncü büyük şehri olan Aydın’da ne yenir sorusuna cevap vereceğiz.

7 Şubat 2023 14dk okuma

Türkiye’nin yaz turizmi en hareketli şehirlerinden biri olan Aydın, Ege Bölgesi’nde bulunur. Mutfak kültürü de kültürel gelişmişliğine ve tarihsel birikimine bağlı olarak bir o kadar zengin olan Aydın, var olduğu Ege Bölgesi’nin mutfağını zenginleştiren şehirler arasında gösterilir. Bu metinde, 2022 yılı verilerine göre Ege’nin en kalabalık üçüncü büyük şehri olan Aydın’da ne yenir sorusuna cevap vereceğiz. 

Antik Çağ’ın önde gelen şehirlerinden biri olan Aydın, tarih öncesi dönemden bu yana gerek jeopolitik konumu gerekse bereketli toprakları nedeniyle oldukça fazla kültüre ev sahipliği yapmıştır. Bununla birlikte ev sahipliği yaptığı tüm uygarlıkların kültürlerini içselleştirip, benimsemiş ve bugünkü gibi sosyo-kültürel açıdan bir hayli gelişmiş şehirlerden biri olarak gösterilir olmuştur. 

Doğal güzelliğiyle göz kamaştıran ve inanılmaz bir doğal zenginliğe sahip olan Aydın, yıllar içerisinde Afrodisias, Didyma, Nysa, Milet ve Priene gibi isimlerle anılmış; Lidyalılar döneminde en parlak dönemini yaşamış ve 14’üncü yüzyıla gelindiğinde şehre hakim olan Aydınoğulları Beyliği’nden bugünkü ismini almıştır. Dünyaca ünlü Herodot, Aydın’ın doğal güzelliğini anlatabilmek için “Yeryüzü üzerinde bizim bildiğimiz en güzel gökyüzünün altı ve en güzel iklimin bulunduğu yer” sözlerini söylemiştir. Bununla birlikte Evliya Çelebi, Aydın için “Dağlarından yağ, ovalarından bal akar” ifadelerini kullanmıştır. 

Bilet Dükkanı olarak anlatmakla bitirilemeyecek tarihi, kültürel, doğal ve gastronomik zenginliğe sahip Aydın’da ne yenir sorusuna cevap vereceğiz. Öte yandan, Aydın’daki en iyi yemek mekanlarının bilgilerini ve nerede hangi yemeğin en damak çatlatan lezzette servis edildiğini de yine belirteceğiz. 

Aydın Yemekleri 

Ege Bölgesi’ne has mutfak kültürünün en güzel örneklerinden birine sahip olan ve Ege mutfağını zenginleştiren Aydın yemekleri, adından söz ettirdiği kadar lezzetlidir. Keşkeğinden börülcesine, paşa böreğinden enginar yemeğine kadar oldukça geniş bir çeşitliliğe sahip olan Aydın yemeklerini anlatmaya başlıyoruz. İlk sırada tabi ki keşkek var. 

Keşkek

Aydın’da ne yenir dendiği takdirde akla ilk gelen cevap şüphesiz ki keşkektir. Yapımı uzun ve bir o kadar da meşakkatli olan keşkek, genellikle düğün, bayram veya davet gibi özel günlerde yapılır. Aşurelik buğday, tereyağı, tuz ve tavuk yahut kuzu etinden yapılan keşkek, uzun süre haşlandıktan sonra buğdayın dövülerek kıvamlandırılması sonucu oluşur.

 

keskek.jpg

Çine Köftesi

Aydın meşhur yemeklerinden biri olan Çine köftesi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içerisinde yer alan 360’ın üzerindeki köfte çeşidinden sadece biridir. Şehrin Çine ilçesinde yapıldığından bu ismi almış olan köfte, ilk bakışta İnegöl köftesini andırsa da tadı oldukça farklı ve bir o kadar da lezzetlidir. Servis esnasında yanında kimyon ve tatlı kırmızı toz biber getirilir. En güzel hali ise kesinlikle kimyon ile buluştuğu halidir. Özelliği ise köfte harcına eklenen ekmeklerin öncesinde iyice ıslatılması ve ardından sıkılmasıdır. Böylelikle köfte çok daha yumuşak ve ağızda dağılan bir kıvama sahip olur.

Enginar Yemeği

Aydın’ın yöresel yemekleri arasında yer alan enginar yemeği, bu şehrin en çok sevilen lezzetlerinden biridir. Fiyat performans açısından da oldukça makul meblağlara bulunabilen enginar yemeği, genellikle ev yemekleri satan lokantalarda rafları ve dolayısıyla tabakları süsler. Aydın’da ne yenir sorusuna en sebzeli cevaplardan biri olan enginar yemeği, bu şehre gelindiyse mutlaka denenmelidir. Ayrıca Aydın yemekleri arasında en sevilenlerden biri de yine enginarla yapılan etli enginardır.

Yuvarlama

Aydın yemekleri biraz meşakkatlidir. Bunlardan en yöresel ve en lezzetli olanlarından biri de yuvarlamanın ta kendisidir. İsmi, yapılış şeklinden gelen yemeğin pişirmesi ise iki aşamadan meydana gelir. Baharatlar ve bol soğan ile lezzetlendirilen kıymanın minik yuvarlaklar haline getirildikten sonra önce kızartılması ve ardından kaynar suya atılarak pişirilmesiyle oluşan bu yemek, mantı misali yoğurt ve kızgın tereyağı ile servis edilir.

 

yuvarlama.jpg

Kırlı Kızartma

Aydın yemekleri arasında vejetaryen olan çeşitlerdendir. Bir diğer ismi de evsimle olan bu yemek, patlıcan, sivri biber, sarımsak ve soğanın bir arada kızartılması ve üzerine maydanoz ile sarımsaklı yoğurt eklenmesiyle tamamlanır. Bir vejetaryen olarak Aydın’da ne yenir sorusunun en lezzetli cevapları arasındadır.

Lok Lok Pilavı (Bolama)

İsmi biraz farklı olsa da Aydın meşhur yemekleri arasında bulunan lok lok pilavı, bu şehrin en sevilen yöresel yemekleri arasındadır. Bolama aslında; nohut, arpacık soğanı, sarımsak, domates, biber, dana eti ve baharatlarla lezzetlendirilen bir pirinç pilavıdır.

Kabak Çiçeği Dolması

Ege mutfağının en meşhur yemeği hiç kuşkusuz kabak çiçeği dolmasıdır. Haliyle bu durum Aydın şehrine de yansımıştır. Aydın yemekleri içerisinde en sevilenlerden biri olan kabak çiçeği dolması, zeytinyağlı sevenlerin favori yemeğidir.

Ciğer Dolması

Türk mutfağında sakatatlar oldukça önemli bir yer tutar. Bunlar arasında en çok kullananı ise hiç kuşkusuz ciğerdir. Edirne ve Çanakkale başta olmak üzere birçok yerde ciğerin farklı yorumlanmış versiyonlarına rastlanır. Ciğer dolması ise Aydın yemekleri arasında en lezzetlilerden biridir.

ciger-dolmasi-1024x768.jpg

Memleket Sarması

İsmi ile şeklinin oldukça birbirinden farklı olduğu bir yemek olan memleket sarması, Aydın’da ne yenir sorusunun en leziz kokulu cevaplarından biridir. Kuzu kolu ile yapılan bir yemek olan memleket sarması, hem köfte hem de uzun uzun pişirilmiş kuzu kolunu bir arada barındırır. Baharatla zenginleştirilen lezzeti, maydanoz ile tamamlanır.

Arapsaçı, Tilkişen (Kedirgen), Ebegümeci ve Dalgan Kavurmaları

Aydın’da ne yenir sorusuna verilen cevaplar en çok vejetaryenleri mutlu eder çünkü bu şehrin yöresel yemekleri arasında her ne kadar etli yiyecekler olsa da bir o kadar da zeytinyağlı vardır. Zeytinyağlı yemekler bakımından bir hayli zenginliği bulunan Aydın mutfağının en önemli özelliğinden biri de pek çok ot kavurması olmasıdır. Arapsaçı, ebegümeci, dalgan ve kedirgen de denen tilkişen kavurmaları, Aydın yemekleri arasında en fazla tercih edilen vejetaryen lezzetler arasındadır.

Zeytinyağlı Yer Elması

Size Aydın yemeklerinin zeytinyağlı kültüründe oldukça gelişmiş olduğunu söylemiştik. Aydın meşhur yemekleri arasında bulunan zeytinyağlı yer elması da bu şehrin en sağlıklı ve bir o kadar da sevilen lezzetlerinden biridir.

Koruk Ekşili Bamya

Aydın yöresel yemeklerinden biri olan koruklu ekşili bamya, ekşi sevenlerin kesinlikle denemesi gereken bir lezzettir. Bilmeyenler için koruk; olmamış üzümlerin sıkılması sonucu elde edilen oldukça ekşi bir sudur. Körük suyu olarak bilinen koruk suyu ile pişirilen bamya, Aydın’da ne yenir sorusunun başlıca cevapları arasındadır.

Zeytinyağlı Kuru Börülce

İddia ediyoruz kuru börülcenin daha lezzetli bir hali yok! Aydın meşhur yemekleri arasında bulunan bu lezzet, zeytinyağlı yemekler arasında en sevilenlerden biri.

Çingene Pilavı

Çökelekli ve zeytinli bir salatanın pilav ile muhteşem buluşmasıdır Çingene pilavı. Aydın’da ne yenir dendiğinde günün her saati afiyetle tüketilebilecek bir lezzetle cevap vermek isteyenlerin ilk sırada adını andıkları yemektir. Adına güzellemeler yazılabilir.

Zerde

Aydın’ın meşhur tatlısı olan zerde, Türkiye’nin pek çok şehrinde yapılsa da bu şehrin havasından yahut suyundan mıdır bilinmez, ayrı bir lezzetli olur. Aydın’ın tatlısı nedir diye sorgulandığında karşılaşılan ilk cevap olan zerde, bu şehirde mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasındadır.

zerde.jpg

Kabak Tatlısı

Açık konuşacağız, Aydın’da ne yenir sorusunun en lezzetli ve tatlı cevabı kabak tatlısıdır. Bir gece öncesinden şekere yatırılan kabaklar, ortalama 12 – 16 saat kadarlık bir sürede şekerle hemhal olur. Ardından mum ateşi kadar kısık bir ateşte pişirilir ve tabiri caiz ise pamuk gibi olur.

Hemen Aydın uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Aydın En İyi Yemek Mekanları

Aydın’da ne yenir sorusuna cevap verdiğimize göre artık Aydın en iyi yemek mekanları hakkında konuşabiliriz. Aydın en iyi yemek mekanları denince akla ilk gelen yerlerden biri İpek Hanım Çiftliği olur. Tabii, Değirmen Restoran, Sümer Pide, Mikado Pide, Zeytin Restoran, Değerliığlu Kuyu Tandır, Efeler Lokantası ve Meşhur Kebapçı Hacı Oğulları da yine Aydın’ın en iyi yemek mekanları arasında yer alır.

Bilet Dükkanı olarak Aydın’da ne yenir ve bu şehrin en iyi yemek mekanları hangileridir sorularına cevap verdik. Şimdiden iyi yolculuklar ve afiyet dolu bir tatil dileriz. 

7 Şubat 2023 14dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
204 Yazı

Benzer Yazılar