Doğu Karadeniz’in İncisi Ordu’da Ne Yenir?

Ordu’nun meşhur yemeklerinden bahsetmekle kalmayıp, bu şehrin en güzel yemeklerinin nerelerde yenilebileceğini de sizler için özel olarak derledik ve araştırmalarımız sonucunda yazımıza ekledik.

8 Şubat 2023 7dk okuma

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde konumlanan Ordu, Türkiye’nin doğal güzellikler bakımından en zengin şehirlerindendir. Yıl içerisinde on binlerce turisti ağırlayan Ordu, doğal güzellikleriyle olduğu kadar yemek kültürüyle de öne çıkan şehirlerden biridir. Doğu Karadeniz’in kapısı olarak değerlendirilen Ordu, binlerce yıllık tarihinde Karadeniz ikliminin bereketiyle inanılmaz çeşitliliği bulunan bir gastronomi kültürüne kavuşmuştur. 

Bilet Dükkanı olarak bu yazımızda Ordu’da ne yenir sorusuna cevap veriyoruz. Tamamı organik ürünlerden oluşan yiyecekleriyle damak çatlatan lezzetlere sahip olan Ordu’da ne yenir veya Ordu meşhur yemekleri nelerdir sorularına tüm cevaplar, yazımızın sonuna kadar cevaplanmış olacaktır. Ayrıca belirtelim ki yazımızda sadece Ordu’nun meşhur yemeklerinden bahsetmekle kalmayıp, bu şehrin en güzel yemeklerinin nerelerde yenilebileceğini de sizler için özel olarak derledik ve araştırmalarımız sonucunda yazımıza ekledik.

Ordu'nun eşsiz lezzetlerini keşfetmek için hemen Ordu uçak bileti satın alarak lezzet dolu maceraya katılın!

ordu.webp

Ordu Yemekleri

Ordu’da ne yenir sorusuna cevap verdiğimiz yazımızda sizin için bu şehrin en meşhur ve kesinlikle denenmesi gereken lezzetlerini listeledik. Listemizde, Ordu yemekleri denince akla ilk gelenlerin yanı sıra kıyıda köşede kalmış olsa da lezzetiyle fark yaratan yöresel yemekleri de ekledik.

Gilik Peyniri

Ordu peyniri olarak da geçen gilik peyniri, bu şehrin kahvaltılarının olmazsa olmazıdır. İlk bakışta tulum peynirini andıran gilik peyniri, mayalandıktan sonra 3 ile 6 ay arası mağarada bekletilerek olgunlaştırılır. Aroması yüksek olan bu peynir, Ordu’da ne yenir sorusunun kahvaltı öğünü için mutlak cevapları arasındadır.

Galdirik (Ispıt Otu) Kavurması

Ordu şehrinden ziyade tüm Karadeniz’in en meşhur otlarından biri galdirik, bir diğer ismiyle ıspıt otudur. Bol yağış alan Karadeniz Bölgesi’nde çokça yetişen bu ot, bilhassa Ordu yemeklerinin birçoğuna lezzet katar. Galdirik kavurması da ıspıt otunun tadını en net ve sade şekilde alınabildiği halidir. Ordu’da ne yenir dendiğinde ise adı mutlaka geçirilir.

orduda-yenilecek-yemekler.webp

Taze Bezelye Kayganası

Ordu yemekleri arasında belki de en sevilenlerden biri taze bezelye kayganasıdır. Turfanda toplanan bezelyeler mısır unu ile karıştırıldıktan sonra yumurta eklenir ve bir nevi mücver gibi kızartılır. Ordu’da ne yenir sorusuna verilen cevaplarda mutlaka adı geçen lezzetlerdendir.

Hamsi Köftesi

Burası Karadeniz! Hamsinin her çeşidi ve her şekli Karadeniz mutfağının bir numaralı ürünüdür. Ordu yemekleri arasında da hamsi köftesi hem en meşhur olanlarındandır hem de en lezzetlilerinden.

Sakarca Kayganası

Ordu meşhur yemekleri arasında gösterilen lezzetlerden sakarca kayganasının ismi Sakarca’dan değil, aynı isimli bitkiden gelir. Mısır unu ile buluştuktan sonra bolca peynir eklenerek tavada pişirilen bu lezzet, Ordu’da mutlaka denenmesi gerekenler arasındadır.

Pazı Mücveri

Mücver ve tirit, yemek isimlerinden ziyade o yemeklerin yapılış biçimlerinin ismidir. Kabağın dışında patates, havuç, pazı ve daha pek çok şeyden mücver yapılabildiği gibi; kırmızı et, tavuk, balık veya sebzeyle de tirit yapılabilir. Bu şehrin lezzetleri arasında bulunan pazı mücveri de en meşhur Ordu yemekleri arasında bulunur.

ordu-yemekleri.webp

Gürcü Kavurması

Kuşbaşı et, soğan, salça, bolca ceviz, safran ve kişnişle yapılan Gürcü kavurması, bu şehrin göçmen lezzetlerindendir. En meşhur Ordu yemekleri arasında bulunan Gürcü kavurması, kırmızı et tüketenlerin mutlaka denemesi gereken bir lezzettir. Ancak bu noktada kişniş denememiş olanlar için bir uyarı yapmak isteriz. İnsanlar kişnişin lezzetini alabilenler ya da çamaşır suyu tadı alanlar olmak üzere iki farklı genetik yapıya sahiptir. Oldukça ilginç değil mi? Kişnişin tadını alabilenler, lezzetine doyamazken, genetik olarak kişniş tadı almaya yatkın olmayanlar ne yazık ki kişnişle yapılmış yiyecekleri de tüketemez.

Fındıklı Un Helvası

Türkiye, tüm dünyadaki fındık üretiminin yüzde 62’sini tek başına karşılar. Türkiye’deki fındık üretiminin iki anavatanından biri de Ordu’dur. Bu sebeple Ordu yemekleri arasında sıklıkla fındık kullanılır.

Mısır Yarmalı Aş Sarması

Tıpkı fındık gibi mısır da Karadeniz mutfağının olmazsa olmazları arasındadır. Ordu’da ne yenir sorusunun cevaplarından biri olan mısır yarmalı aş sarması da içerisinde bulgur, baharatlar ve mısır yarması bulunduruyor. Kara lahanaya sarılan bu minik lezzet bombaları, kısık ateşte ağır ağır pişiriliyor ve tadına doyum olmuyor.

Ordu Yağlısı

Kayseri’nin yağlamasıyla karıştırılmasın! Ordu yağlısı çok daha ayrı ve bambaşka bir lezzettir. İlk bakışta standart bir kıymalı pideyi andıran bu lezzet, Ordu’da kesinlikle denenmesi gerekenler arasındadır.

orduda-ne-yenir.webp

Fırın Fasulyesi

Ordu yemekleri ekseriyetle kurutulmuş sebzelerden yapılır. Bunlar içinden en meşhur olan yöresel lezzet ise hiç kuşkusuz fırın fasulyesidir. Ordu meşhur yemeklerinden sayılan bu muazzam lezzet, Karadeniz turuna çıkıldıysa denenmeden dönülmemesi gerekenlerdendir.

Cevizli Helva

Bilhassa kış aylarında tüketilen ve sıcak tutma özelliği olduğu düşünülen cevizli helva, Ordu lezzetleri arasında kesinlikle tadılması gerekenler arasındadır.

Pekmez Yağlaşı

Anadolu’nun pek çok yerinde birçok farklı isimle, birkaç ufak farklılıkla yapılan lezzetlerden biridir. Halise, aside ve benzeri isimlerle bilinen pekmez tatlısı, Ordu’da pekmeze mısır unu eklenerek yapılır ve mutlaka kaymak ile servis edilir.

Isırgan Çorbası

Ordu yemekleri arasında çorbaların ayrı bir yeri vardır. Hatta bunun için özel bir başlık açmak gerekir. Yağışı çok ve dolayısıyla toprağı da buna bağlı olarak bereketi bol olan Karadeniz’in en güzel şehirlerinden Ordu’da bolca kullanılan otların en lezzetli hallerinden biridir.

Fındıklı Burma Tatlısı

Rize ve Samsun’da koca karı gerdanı ismiyle bilinen burma tatlısının Ordu usulü olarak bolca fındıkla hazırlanmış halidir. Şerbetli olmasına karşın oldukça hafif olan fındıklı burma tatlısı, Ordu tatlıları arasında en çok öne çıkandır.

Fasulye Diblesi

Özenle temizlenen ve doğranan taze fasulyelerin soğan ve tereyağı ile buluşması sonrası ortaya çıkan bu lezzet, Ordu yemekleri arasında en yöresel olanlardandır.

Kuru Yufka Böreği

Lezzet itibarıyla su böreğini anımsatan kuru yufka böreği, Ordu lezzetleri arasında en sevilenlerdendir. Öte yandan, kolay hazırlanabilir oluşunun yanı sıra peynirli veya kıymalı olarak da tercih edilebilir.

ordu-lezzetleri.webp

Pancar Döşemesi

Kök bitkilerinin sıklıkla tüketildiği şehirlerden biri olan Ordu’nun meşhur yemeklerinden biri de pancar döşemesidir. Pirinç, baharatlar, kara lahana ve pancar ile yapılan bu yemek; pancarların tepsinin en üstüne özenle dizilmesinden adını alır.

Zeytiyani

Öncelikle belirtelim ki Ordu’nun yöresel lezzetleri arasında yer alan zeytiyani, içerisinde zeytin barındırmaz. Safran, tavuk eti, sarımsak ve ceviz ile yapılan, bu lezzet, bir nevi Çerkez tavuğunun safranlı hali olarak düşünülebilir.

Kara Lahana Çorbası

Karadeniz’den ve tabi ki Ordu’dan bahsetmişken kara lahana çorbasını listemize eklememek olmazdı. Ordu’nun en meşhur yemekleri arasında bulunan kara lahana çorbası, içerisindeki mısır yarması, bulgur ve barbunya ile oldukça doyurucudur.

Ordu’nun En İyi Yemek Mekanları

Ordu’da ne yenir sorusuna cevap verdiğimize göre sıra Ordu’nun en iyi yemek mekanları hangileridir sorusunu yanıtlamaya. Ancak baştan söyleyelim ki bu soruyu yanıtlamak sanıldığı kadar kolay değil çünkü bu şehirde kötü yemek yapan yer neredeyse yok. Bilet Dükkanı olarak bizler de Ordu’nun en meşhur yemeklerini en iyi yapan mekanları anlatalım istedik.

İspirli Pide

Yükçülük Sokak’ta konumlanan bu yer, Ordu’nun en iyi yemek mekanları arasında gösterilir.

Gardenya Restoran

Orgeneral İbrahim Fırtına Bulvarı üzerinde bulunan Gardenya, Ordu’nun yöresel yemeklerini misafirlerine sunar.

Aktaşlar Restoran

Şarkiye Mahallesi, Fatih Caddesi’ndeki restoran, Ordu’nun en iyi yemek mekanları dendiğinde adı mutlaka geçenler arasındadır.

ordunun-yemekleri.webp

Haznedaroğlu Konağı

Fatsa – Bolaman’da konumlanan konak, Ordu’nun yöresel lezzetlerinin tadılabileceği en iyi yerlerden biridir.

Yosun Pide

Pideleriyle meşhur Ordu mutfağının en lezzetli ve bol çeşitli pidelerini yapan yerdir. Sahil Caddesi’nde, Fatsa – Bolaman yolu üzerinde konumlanır.

Midi Restoran

Sahil Caddesi, İskele Üstü Sokak’ta bulunan Midi Restoran da yine Ordu’nun en iyi yemek mekanları arasında gösterilir. Bu şehrin kültürel birikiminin getirisi olan zengin mutfağının en seçkin ögelerini menüsünde barındırır.

Yukarıda tavsiye ettiğimiz yemek yerlerinin yanı sıra yine Ordu’nun en iyi yemek mekanı unvanıyla anılan birkaç yerden bahsedelim. Bunlardan ilki Vonyalı Celal Restoran. Tabii deniz ürünü denemek isteyenler için de Ordu’nun meşhur yemeklerini servis eden Derin Balık var. Son olarak Digi’nin Yeri, Gesto Ordu ve Hünkar Restoran da yine Ordu’nun en iyi yemek mekanları arasında gösteriliyor.

Bilet Dükkanı olarak Ordu’da ne yenir ve Ordu’nun en iyi yemek mekanları nerelerdir sorularına cevap vermeye çalıştık. Şimdiden sağlıklı uçuşlar ve keyif dolu bir Ordu seyahati dileriz.

8 Şubat 2023 7dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Doğukan Akbaba
42 Yazı

Benzer Yazılar