Doğu Karadeniz’in Kapısı Ordu’da Gezilecek Yerler

Bilet Dükkanı olarak Ordu’ya gidecek olanlar için hazırladığımız bu yazımızda, Ordu’da gezilecek yerleri ayrı başlıklar altında sınıflandırdık. Ordu’da neler yapılır sorusuyla çıktığımız yolda; Ordu’nun yaylaları, doğal güzellikleri ve tarihi noktalarını ayrı başlıklar altında anlattık.

2 Şubat 2023 19dk okuma

Karadeniz Bölgesi’nde konumlanan Ordu, Türkiye’nin doğal güzellikler bakımından en zengin şehirleri arasında gösterilir. Tarihi ve kültürel birikiminin yanı sıra sayısız gezilip görülecek noktası ve yapılabilecek aktivite imkanı bulunan şehir, yıl içerisinde pek çok turistin de uğrak noktasıdır.

Bilet Dükkanı olarak Ordu’ya gidecek olanlar için hazırladığımız bu yazımızda, Ordu’da gezilecek yerleri ayrı başlıklar altında sınıflandırdık. Ordu’da neler yapılır sorusuyla çıktığımız yolda; Ordu’nun yaylaları, doğal güzellikleri ve tarihi noktalarını ayrı başlıklar altında anlattık.

Adeta Ordu’da gezilecek yerler listesi hazırladığımız yazımızda, bu şehirde mutlaka ama mutlaka görülmesi gereken noktaları özenle derledik. Ancak ilk olarak bu doğal güzelliği ile deyim yerindeyse dudak uçuklatan şehirde neler yapılır sorusuna cevap vereceğiz.

Ordu'da Neler Yapılır?

Ordu, yalnızca doğal güzelliklerden oluşan ve kısıtlı aktivitelere sahip sanılan bir şehir olmaktan ziyade, bir hayli hareketli ve bolca etkinliği bulunan şehirlerdendir. Ordu’da ne yapılır sorusuna en eğlenceli 15 cevabı özenle derledik. Tabi ki ilk sırada bu şehrin leziz mi leziz ürünlerinden oluşan kahvaltılarıyla güne başlamak var. 

Köy Kahvaltısı ile Güne Başlamak

Ordu’da neler yapılır sorusunun ilk cevabı, hiç kuşkusuz bu şehrin enfes kahvaltısıyla güne başlamaktır. Özellikle belirtelim ki bu şehrin kahvaltı sofralarının olmazsa olmazları vardır. Bunlardan biri gilik peyniri ki bu peynir 3 ile 6 ay arasında mağarada olgunlaştırılarak elde edilir. Bir diğeri ise yayla pancarı ile fasulye turşusudur. Ordu kahvaltısının olmazsa olmazı olan bu turşular, gün içerisinde oldukça zinde olmayı da sağlar. Tabii, mevsiminde özel olarak toplanan incirlerin bol fındıkla yapılan reçelleri de yine Ordu’nun muhteşem kahvaltılık lezzetlerindendir. 

Sahil Gezintisi Yapmak

Ordu’da neler yapılır sorusunun bir diğer cevabı da kesinlikle sahil gezintisi yapmaktır. Göz alıcı güzelliğiyle adeta büyüleyen Ordu sahili, Ordu’da gezilecek yerlerin de başında gelir.

orduda-gezilecek-yerler.webp

Kilise ve Kale Turları ile Tarihi Noktaları Keşfetmek

Bu şehir doğal güzellikleriyle büyülediği kadar tarihi zenginliğiyle de kendine hayran bırakır. Zira Ordu’da pek çok tarihi kilise ve kale vardır. Ordu’da neler yapılır dendiğinde kesinlikle bu tarihi noktaları gezmek de listeye eklenmesi gerekenler arasındadır.

Şelale Gezisi Yapmak

Çavuşlar, Karaoluk (Çiseli), Ohtamış, Gerce, Şenyurt, Uzundere, Sarısay, Kabaçağlayan, Kadıncık Şelalesi ve daha nicesi! Ordu’da neler yapılır sorusunun en güzel cevaplarından biri de hiç kuşkusuz şelale gezisi yapmaktır. 

Yaylaya Çıkmak

Ordu’da gezilecek yerler listesi hazırlanacaksa bu listenin önemli bir çoğunluğunu yaylalar oluşturur. Çambaşı, Keyfalan, Düzoba, Perşembe, Angınlar, Çukuralan, Uluvahta, Tavuk Yaylası derken liste uzar gider… Ordu’da neler yapılır denince kesinlikle yaylaya çıkmak en çok duyulan cevaplardandır ve bu oldukça da yerinde bir cevap olacaktır.

 

ordu-yaylalari-1024x683.jpg

Şehir Efsanelerini Öğrenmek

Gelin Kayaları efsanesi, sarmaşık efsanesi, çoban bağırtan suyu efsanesi derken liste uzar gider… Bu nedenle şehir efsaneleriyle dolu olan Ordu’da yapılabilecek en güzel şeylerden biri de yöre halkıyla hasbihal edip, bu şehrin efsanelerini keşfetmektir. 

Ablak Taşı’ndan Manzaranın Tadını Çıkarmak

Bir şehrin doğal bir terası olabilir mi? Ordu’nun kendine has, adeta bir terası var. Ablak Taşı, Ordu’da gezilecek yerler listesinin baş aktörlerinden biri ve burası, şehrin en güzel manzarasına sahip!

Köy Gezileri ile Yöre Halkının Kültürel Zenginliğini Keşfetmek

Binlerce yıllık kültürel birikimi bulunan Ordu’nun her bir köyü birbirinden harika sosyo-kültürel yapıya sahiptir. Bu sebeple Ordu’da neler yapılır denince kesinlikle listeye eklenmesi gereken madde, köy gezileri ile yöre halkının kültürel zenginliğini keşfetmektir. 

Teleferiğe Binmek

900 metre uzunluğundaki bir hat üzerinde çalışan Ordu Boztepe Teleferik, Ordu’da gezilecek yerler dendiğinde ilk akla gelenler arasındadır. Şehrin güzeller güzeli siluetini kuşbakışı görmek isteyenler, mutlaka teleferiğe binerek bu kentin ihtişamını görmelidir. 

Müze Turu ile Şehrin Tarihini Öğrenmek

Biraz önce de söylediğimiz gibi Ordu şehri, doğal güzelliklerle dolup taşıyor olsa da bir o kadar tarihi zenginliğe sahiptir. Bu tarihi zenginliğin en güzel göstergesi de şüphesiz şehrin müzelerinde sergilenir. Ordu’da neler yapılır sorusunun cevaplarından biri de tam da bu nedenle müze turu ile şehrin tarihini öğrenmektir. 

Çınarsuyu Tabiat Parkı’nda Piknik Yapmak

Orduluların en sevdiği aktivitelerden biri yaylaya çıkmaksa bir diğeri de kuşkusuz piknik yapmaktır. Ordu’da neler yapılır diye soranlara Bilet Dükkanı olarak söyleyebileceğimiz de kesinlikle Çınarsuyu Tabiat Parkı’nda piknik yapmak olacaktır.

 

cinarsuyu-tabiat-parki-1024x575.jpg

Yamaç Paraşütü ile Adrenalin Dolu Bir Yolculuğa Çıkmak

Size bu şehrin pek çok aktiviteye ev sahipliği yaptığını söylemiştik. Ordu’da yapılacak aktivitelerden en fazla adrenalin içereni de tabi ki yamaç paraşütü yapmaktır. 

Küpkaya Kanyonu’nda Kanoya Binmek

Yaylalarıyla, şelaleleriyle ve dahi kanyonlarıyla göz alıcı bir tarihi güzelliğe sahip olan Ordu’da neler yapılır sorusunun bir diğer cevabı da Küpkaya Kanyonu’nda kanoya binmektir. 

Turnasuyu Vadisi’nde Doğa Yürüyüşü Yapmak

Ordu’da neler yapılır sorusuna verdiğimiz 15 maddelik cevapların sondan ikincisindeyiz. Pek tabii bu şehirde yapılabilecek aktiviteler saymakla bitmez lakin Bilet Dükkanı olarak en çok öne çıkanları sizin için özenle derledik. Turnasuyu Vadisi’nde doğa yürüyüşü yapmak, bu şehrin huzurlu dinginliğini ruhunuzda hissedebileceğiniz yegane aktivitelerdendir.

Trekking, Tırmanış ve Kamp Yaparak Doğayla Bütünleşmek

Tırmanış, kamp ve trekking gibi aktivitelere ilgi duyan doğaseverler, bu şehirde tüm bu ilgi alanları için sayısız mekan seçeneğine sahiptir. Bu sebeple Ordu’da mutlaka doğayla iç içe vakit geçirmek gerekir.

Ordu'da Gezilmesi Gereken Yerler

Yazımızın başından bu yana vurguladığımız üzere Ordu’da yapılacak aktiviteler, gezilecek yerler ve görülmesi gereken doğal güzellikler saymakla bitmez. Bilet Dükkanı olarak Ordu’da gezilmesi gereken yerler içerisinden en ikonik olaranlarını sizin için seçtik. Listemizin başında pek tabii Kurul Kalesi var. 

Kurul Kalesi

Ordu’da gezilmesi gereken yerler dendiğinde ilk akla gelen yer Kurul Kalesi’dir. Geçmişi günümüzden 2 bin 300 yıl öncesine kadar uzanan bu kale, şehrin sembol tarihi noktalarından biridir. Ayrıca belirtelim ki kaledeki arkeolojik çalışmalar sırasında 1 metre boyunda ve 200 kilo ağırlığında Ana Tanrıça Kibele heykeli de bulunmuştur. Bu durum da gerek kalenin ne denli önemli olduğunu gerekse de bu noktada Anadolu öğretilerinin ne derece hakimiyete sahip olduğunu anlatır.

 

kurul-kalesi-1024x683.jpg

Ablak Taşı

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere “Ordu’nun Terası” olarak nitelendirilen Ablak Taşı, şehrin en ilgi çekici ve turistik noktalarından biridir. 

Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi

Ordu’da gezilmesi gereken yerler denince bu müzeyi anmamak olmaz. Şehrin tarihi dokusunu ve etnografik yapısının günümüze uzantısını anlatan eserlerle dolu olan müze, Ordu’da gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmelidir.

Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi

1896’da Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından yaptırılan bu tarihi konak, günümüzde Ordu’da gezilecek yerler dendiğinde ismi ilk geçen yerlerdendir. 

Ters Ev

Eğlenceli ve bir o kadar da fotoğraf çekimi yapmaya uygun olan Ters Ev, Ordu’da gezilmesi gereken yerlerden biridir. Tamamı ters görünüme sahip olan bu yer, sosyal medyada paylaşılabilecek en eğlenceli anı fotoğrafları için adeta biçilmiş kaftan.

 

ters-ev-1024x683.jpg

Boztepe Teleferik

Yazımızın “Ordu’da Neler Yapılır” başlığında da anlattığımız üzere Boztepe Teleferik, bu şehirde gezilecek yerlerin en güzel manzarasına sahip olan yerlerinden biridir. 

Kordon Tepe

Yamaç paraşütü yapmak isteyenler, Ordu’da gezilmesi gereken yerler listesine kesinlikle Kordon Tepe’yi eklemelidir. 

Hemen Ordu uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Ordu'da Gezilecek Doğal Yerler

Doğal güzellikler bakımından bir hayli zengin oluşuyla doğaseverlerin en önemli tatil noktalarından biri olan Ordu’da gezilecek doğal yerler oldukça fazladır. Yazımızın başından bu yana pek çok yere değinsek de Ordu’da gezilecek doğal yerlerden en çok öne çıkanları sizin için anlattık. Tabi ki listemizin ilk sırasında Uzundere Şelalesi var.

Uzundere Şelalesi

Tabiat harikası bir şehir olan Ordu’da gezilecek yerler listesi hazırlanırken doğal güzellikler için ayrı bir başlık açılmalıdır. Onlarca şelale bulunan Ordu’da gezilecek doğal yerler dendiğinde ilk akla gelen yerlerden biri pek tabii Uzundere Şelalesi’dir. 

Ordu’da gezilecek doğal yerler başlığında bu şehrin en çok öne çıkan doğal güzelliklerinden bahsediyorsak Çaka Plajı, Ordu Sahili, İnciraltı ile Uzunkum plajları ve pek tabii Çamlık Koyu’nu da anmak lazım. Her adımda ayrı bir doğa harikası yatan Ordu, doğaseverler için adeta yeryüzündeki cennet! 

 

uzundere-selalesi.jpg

Ordu'da Gezilecek Tarihi Yerler

Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi ve kültürel zenginliğiyle de öne çıkan Ordu’da gezilecek tarihi yerler dendiğinde ilk akla gelen yer Delikli Kaya Mezarları’dır. Tabii Sebile Hanım Konakları, Bolaman Kalesi, Başkotanı Köprüsü, Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi, Bozukkale ve Taşbaşı Kültür Merkezi de yine Ordu’da gezilecek tarihi yerler arasında bulunur. Son olarak, Ordu’da gezilecek yerler listesi hazırlanıyorsa olmazsa olmazının Atik İbrahim Paşa Camii olduğunu da belirtmek isteriz.

Ordu'da Gezilecek Yaylalar

Yazımızın başından bu yana Ordu en güzel yerleri ile ilişkilendirilen pek çok yerden bahsettik. Cidden de Ordu en güzel yerleri bir arada toplayan nadir şehirlerdendir. Tabii, Ordu denince akla ilk gelen yerler genelde yaylalar olur. Bu durumun böyle olması da aslında oldukça mantıklı ve bir o kadar da doğrudur çünkü Ordu, yaylalar bakımından da bir hayli zengindir. 

Ordu’da gezilecek yerler listesi hazırlarken yaylalar için ayrı bir başlık açılmalıdır. Bu başlık altında yazılması gereken yaylalardan en çok öne çıkanı ise Keyfalan Yaylası’dır. Pek tabii Perşembe Yaylası, Argın Yaylası, Çambaşı Yaylası ve Boztepe Yaylası da Ordu’da gezilecek yerler listesinde kesinlikle yer almalıdır.

Bilet Dükkanı olarak Ordu’da gezilecek yerler dendiğinde ilk akla gelen ve mutlaka bilinmesi gereken yerleri derlediğimiz yazımızın sonuna geldik. Şimdiden keyif ve huzur dolu bir Ordu seyahati dileriz. 

2 Şubat 2023 19dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
204 Yazı

Benzer Yazılar