Dünyaca Ünlü Festivaller

Festivaller, dünyadaki gelenek, inanç ve göreneklerin çeşitliliğini yansıtan, insan kültürünün önemli bir parçasıdır. Dünyanın farklı yerlerinde kutlanan bazı büyük festivallere daha yakından bakalım.
 

1 Ekim 2023 2dk okuma

Dünyaca Ünlü Festivaller


Festivaller, dünyadaki gelenek, inanç ve göreneklerin çeşitliliğini yansıtan, insan kültürünün önemli bir parçasıdır. Dini kutlamalardan dünyevi olaylara kadar festivaller, toplulukları hayatın çeşitli yönlerini onurlandırmak ve kutlamak için bir araya getirir. Dünyanın farklı yerlerinde kutlanan bazı büyük festivallere daha yakından bakalım.

Işık Festivali - Diwali 


Işık Festivali olarak da bilinen Diwali, Hindistan, Nepal ve önemli Hindu nüfusa sahip diğer ülkelerde kutlanan bir Hindu festivalidir. Diwali tipik olarak Ekim ile Kasım ortası arasına denk gelir ve beş gün boyunca kutlanır. Festival, iyinin kötü üzerindeki zaferini simgeler ve bu süre zarfında insanlar kandiller yakar, evlerini dekore eder, hediye ve şeker alışverişinde bulunur ve havai fişek gösterilerine katılır.

Noel 


Dünya çapında kutlanan bir Hıristiyan bayramı olan Noel, İsa Mesih'in doğumu münasebetiyle 25 Aralık'ta kutlanır. Noel gelenekleri ülkeden ülkeye değişir, ancak genellikle ağaçları süslemeyi, hediye alışverişini, kilise ayinlerine katılmayı ve aile ile bayram yemeklerinin tadını çıkarmayı içermektedir.

Çin Yeni Yılı


Bahar Şenliği olarak da bilinen Çin Yeni Yılı, Çin'de ve önemli Çinli nüfusa sahip diğer ülkelerde kutlanan büyük bir bayramdır. Çin Yeni Yılı genellikle Ocak sonu veya Şubat başında kutlanır ve 15 gün sürer. Festivaller arasında havai fişekler, ejderha ve aslan dansları, aile toplantıları ve para dolu kırmızı zarfların değiş tokuşu yer almaktadır.

Holi


Bir Hindu renk festivali olan Holi, Mart ayında Hindistan ve Nepal'de kutlanır. Holi sırasında insanlar birbirlerine renkli toz ve su fırlatır, dans eder, şarkı söyler ve bayram yemeklerinin tadını çıkarır.

festival.webp

Oktoberfest


Oktoberfest, her yıl Eylül sonundan Ekim ayının ilk hafta sonuna kadar Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen bir bira festivalidir. Her yıl milyonlarca ziyaretçiyi çeken festivalde geleneksel Alman yemekleri, müzik ve tabii ki de bira yer alır.

Songkran


Songkran, Tayland'da ve diğer Güneydoğu Asya ülkelerinde Nisan ortasında kutlanan bir su festivalidir. Festival, geleneksel Tay Yeni Yılı'nı kutlar ve kötü şans ve talihsizliğin yıkanmasını simgeleyen, birbirine su atmayı içerir.

Kiraz Çiçeği Festivali


Kiraz Çiçeği Festivali, Japonya'da ve diğer ülkelerde kiraz çiçeklerinin açmasını kutlayan bir bahar festivalidir. Festival tipik olarak piknikler, kiraz çiçeği izleme partileri ve Japon kültürünü sergileyen diğer etkinlikleri içerir.

Hanuka


Hanuka, Aralık ayında dünya çapında kutlanan bir Yahudi ışık festivalidir. Festival sekiz gün sürer ve bir menora üzerinde mum yakmayı, hediye alışverişinde bulunmayı ve geleneksel Yahudi yemeklerinin tadını çıkarmayı kapsar.

1 Ekim 2023 2dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
218 Yazı

Benzer Yazılar