Dünyanın En Ünlü Pazar ve Çarşıları

Bugün çok otantik bir içerikle karşınızdayız: Sokaklarda yankılanan tezgah çığırtkanlarının sesleri, renkli bez parçalarının gökyüzünde dansı, organik sebze ve geleneksel baharatların kokusu

2 Nisan 2024 5dk okuma

İşte halkın buluşup sosyalleştiği bu tarihi doku çarşı ve pazarın büyülü dünyası. Dünyanın pek çok köşesinde pazar ve çarşılar sadece alışveriş mekanları değil, aynı zamanda bir kültürün, bir toplumun nabzının attığı yerler olarak tasvir edilmiş ve bölgeyle özdeşleşmiştir. 

Farsça’da ticari faaliyetlerin gelişip yapıldığı alanı betimleyen “bāzār” kelimesinden gelen pazarlar binlerce yıldır varlıklarını koruyor. 

Daha çok oryantal orta ve yakın doğu dünyasına ait bu olgu günümüzde şehirlerin turistik merkezlerinde yaşatılmaya devam ediyor. Her ne kadar tarihi çarşılar bugün yerini alışveriş merkezlerine bırakmış olsa da aslında bu çarşıları eski dönemin AVMleri olarak da düşünebilirsin.

Devasa alışveriş merkezlerinin kurulmasındaki ilham kaynağı kesinlikle bu çarşı geleneğidir. Farklı kategorilerdeki ürünleri bir araya getirerek alışverişi kolaylaştıran çarşıların tarihi çok eski zamanlara, ticaret yollarının keşfedildiği döneme dek uzanıyor.

Çok şanslıyız ki çarşı kültürünü yakından tanımak isteyen gezginlerin uzağa gitmesine gerek yok, çünkü bu konsept bizim kültürümüzün ta kendisi! 

Türkiye’nin dört bir yanında, hemen hemen her şehirde yüzyıllık tarihi bedesten ve çarşılar halen Osmanlı geleneğini yaşatmakta ve yöresel hediyelik eşya dükkanlarıyla dolu vitrinleriyle göz kamaştırır.

kapali-carsi.webp 

İstanbul, Bursa, Antakya, Gaziantep, Adana, Edirne, Elazığ, Karabük Safranbolu, Adıyaman, İzmir ve Şanlıurfa gibi şehirlerde en güzel ve eski pazar ve çarşıları bulacaksın. 

Yine İran ve Mısır gibi ülkelerde çarşı yaygınken İtalya, İspanya, Tayland, ABD ve Kanada gibi ülkelerde yemek pazarları daha yaygındır. 

Bulunduğun şehirden bu bölgelere uçak bileti ya da otobüs bileti almak için sen de hemen tatil severlerin tercihi Bilet Dükkanı’nın web sayfasını ziyaret et, yıl boyu sağladığımız avantaj ve indirimlerden yararlanarak çarşı keşfine bir an önce başla.

Dünyanın En Ünlü Pazar ve Çarşıları


Dünyanın her bir köşesine yayılmış pazar ve çarşılar arasında en güzel ve popüler olanları siz Bilet Dükkanı Blog okurları için bu başlık altında derledik. İşte dünyanın en ünlü pazar ve çarşıları:

Kapalıçarşı


Kapalıçarşı’yı ilk sıraya koyarak Türkiye’ye torpil geçiyormuşuz gibi görülebilir, ancak yabancı listelerde de dünyanın bir numaralı çarşısının İstanbul’daki efsanevi Kapalıçarşı olduğunu görebilirsin.

Şehrin simgesi haline gelmiş, Osmanlı geleneğinin tipik örneği, 61 caddeyi ve neredeyse 4000’den fazla mağazayı bünyesinde bulunduran bu devasa çarşıyı tam anlamıyla keşfetmek günler sürüyor. 

istanbul-kapali-carsi.webp

Dünyanın en eski ve büyük çarşısı olarak kayıtlara geçen Kapalıçarşı’da bulamayacağın şey yok. Farklı aromalardaki Türk Lokumlarından el işçiliği ürünlere, altınların göz kamaştırdığı kuyumcu vitrinlerinden tekstil ve kıyafet ürünleri satan hanlara, bu labirentte görülecek çok şey var.

Tarihi Yarımada’nın Beyazıt semtinde yer alan Kapalıçarşı’nın yakınlarında konaklayabileceğin, en güzel Sultanahmet otelleri Bilet Dükkanı’nda uygun fiyatlarla seni bekliyor.

Jemaa El Fna Meydanı


UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alan bu yemek ve tekstil ürünleri çarşısı Fas’ın Marakeş şehrinde yer alıyor. Dünyanın en iyi gıda pazarlarından biri olarak gösterilen Jemaa El Fna gece saatlerinde tezgahların kurulmasıyla gezginlere bambaşka bir deneyim vadediyor. 

jemaa-el-fna.webp

Leziz kebaplar, mezeler ve hamur işlerinden hazırlanan sokak lezzetlerini denerken yılan oynatıcıların davul ve zurna eşliğinde yaptığı gösterileri izlemek oldukça keyifli!

Khan El Khalil Çarşısı


Mısır’ın başkenti Kahire’nin tam kalbinde yer alan bu geleneksel ve dar sokaklı çarşıdan bir şey satın almadan, sadece yürüyerek keşfetmek bile insanı geçmiş zamanlara götürmeye yetiyor. Orta Doğu’nun en eski kahve dükkanı olan El Fishawi Coffee Shop’a uğramayı unutma! Bilet Dükkanı’ndan Kahire uçak bileti satın alabilirsin.

kahire-pazari.webp

Damnoen Saduak Floating Pazarı


Tayland gezginleri sandallara atlayıp su kenarına kurulmuş dükkanlardan alışveriş yapma imkanı sağlayan yüzen marketlere alışıktır, başkent Bangkok’taki Damnoen Saduak da bunlardan biri. Bu ilginç su pazarında taze egzotik meyvelerden çiçeklere pek çok ürün satın alabilirsin, sandalı kullanan kişiye dükkana yanaşmasını söylemen yeterli. Bangkok uçak bileti için Bilet Dükkanı’na göz atabilirsin.

Damnoen Saduak Floating Market.webp

Pike Place Pazarı


ABD’nin Washington eyaletindeki Seattle şehrinde 1907 yılında açılan bu büyük ve eski market şehrin en ikonik noktası. Taze balık ve meyvelerin tezgahlarda sunulduğu pazarda giyimden ev aksesuarlarına pek çok farklı kategoride dükkan mevcut. Peki dünyaca ünlü kahve zinciri Starbucks’ın ilk mağazasını bu pazarda açtığını biliyor muydun?

public-market.webp

Chandni Chowk Pazarı


Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de yer alan Chandni Chowk Pazarı Tac Mahal’i de yaptıran ünlü Muhgal İmparatoru Şah Cihan’ın talimatıyla, 1600lü yıllarda yapılmış. Sıkışık sokaklara eşlik eden bol baharatlı Hint yemeklerinin kokusu bu curcunada biraz fazla gelebilir. Ama dünyanın en ünlü pazarları listesine adını ilk sıralara yazdıran bu pazarı gezmeden tam anlamıyla bir Hindistan deneyimi yaşaman imkansız!

Chandni Chowk.webp

Christkindlmarkt


Noel Pazarı eklemeden böyle bir listeyi bitirmek olmazdı! Kasım ayında kurulmaya başlanan Noel Pazarları konusunda bize göre Almanya rakipsiz bir ülke, ülkenin güneydoğusundaki zengin şehri Münih’deki Christkindlmarkt da her kış insanın içini ısıtan atmosferiyle görenleri kendine aşık ediyor. 

Altstadt (Eski Kent) meydanına kurulan pazarda sıcak şarabını yudumlarken Alman sosisi gibi lezzetli atıştırmalıkların da tadına bakabilirsin. En güzel Münih Altstadt otelleri Bilet Dükkanı’nda.

2 Nisan 2024 5dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

İsmail Kuzucu
66 Yazı

Benzer Yazılar