Ege ile Trakya’nın Köprüsü Çanakkale’de Ne Yenir?

Her yıl milyonları ağırlaya Çanakkale, yemek kültürüyle de öne çıkar. Bu noktada Çanakkale seyahati yapacak olanların en fazla merak ettiği Çanakkale’de ne yenir olur. Bilet Dükkanı olarak bu konuyu hususi olarak araştırdık ve Çanakkale’de ne yenir sorusuna en doğru cevabı vermek adına bu yazıyı hazırladık. Yazımızda Çanakkale’de en güzelini bulabileceğiniz lezzetlerin yanı sıra bu şehrin yöresel yemeklerine de yer verdik.

7 Şubat 2023 25dk okuma

Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nde konumlanan Çanakkale, Marmara Denizi ile Ege Denizi’nin birbirinden ayrıştığı noktada konumlandığından, yemek kültüründe iki bölgenin de mutfaklarından lezzetleri barındırır. 

Tarihte bir hayli meşhur olan Troya Savaşı’nın gerçekleştiği, binlerce yıllık tarihinde sayısız kültüre ve medeniyete ev sahipliği yapan Çanakkale, bu anlamda sosyo-kültürel ve gastronomik açıdan da bir hayli gelişmiştir.

Çanakkale Savaşı’nın yaşandığı bu topraklar, doğal güzelliklerle dopdolu olsa da tarihi ve manevi açıdan daha çok dikkat çeker. Yıl içerisinde milyonlarca turistin uğrak noktası olan Çanakkale, kültürel gezilerin yanı sıra yaz tatili için de pek çok diğer tatil kentine oranla çok daha makul fiyatlara sahip oluşu nedeniyle oldukça tercih edilir. 

Her yıl milyonları ağırlaya Çanakkale, yemek kültürüyle de öne çıkar. Bu noktada Çanakkale seyahati yapacak olanların en fazla merak ettiği Çanakkale’de ne yenir olur. Bilet Dükkanı olarak bu konuyu hususi olarak araştırdık ve Çanakkale’de ne yenir sorusuna en doğru cevabı vermek adına bu yazıyı hazırladık. Yazımızda Çanakkale’de en güzelini bulabileceğiniz lezzetlerin yanı sıra bu şehrin yöresel yemeklerine de yer verdik. 

Çanakkale Yemekleri

İşte Çanakkale’de ne yenir sorusunun en lezzetli cevapları…

Tuzlu Sardalya

Çanakkale’de ne yenir sorusunun akla getirdiği ilk cevap tuzlu sardalya olur. Deniz ürünlerine mutfağında sıklıkla yer veren Çanakkale’nin en bilindik ve lezzetli yiyeceği de tuzlu sardalyadır.

Oğlak Çevirme

Çanakkale yemekleri arasında en sevilen ve sezonu beklenen lezzetlerden biri olan oğlak çevirme, şehrin en meşhur yemeklerindendir. Bu yemeğin sezonu, nisan ayından başlayarak eylül ayının sonlarına kadar sürer. Ağır ateşte uzun uzun ve çevrilerek pişirilen oğlak, günün sonunda lokum gibi olur.

 

oglak-cevirme-1024x649.jpg

Ezine Peyniri

İnek, keçi veya koyun sütlerinden yapılabilen Ezine peyniri, Çanakkale’de kahvaltılarının vazgeçilmezidir. Hafif aroması ve kremamsı kıvamıyla öne çıkan peynir, yurt içi ve yurt dışından sayısız insanın damağında unutulmaz bir tat bırakır.

Peynir Helvası

Çanakkale yemekleri demişken tatlılarından söz etmemek olmaz. Çanakkale’de ne yenir sorusunun en tatlı cevaplarından biri olan peynir helvası, şehrin en meşhur lezzetlerindendir. İçerisinde un, süt veya su, şeker, yağ ve pek tabii bolca peynir barındıran bu helva, şehrin en sevilen yiyecekleri arasındadır.

Ovmaç Çorbası

Bir diğer ismi oğmaç olan bu çorba, Çanakkale yemekleri arasında en çok bilinen lezzetlerden biridir. Su ve yumurta ile kıvam alan hamurun, kaynayan çorba suyuna küçük parçalar halinde avuç içinde ovularak yuvarlak şekil verilmesi ve eklenmesiyle oluştuğundan bu ismi almıştır. Öte yandan belirtmek isteriz ki Çanakkale yemekleri sayılırken çorbalara özel bir yer ayırmak gerekir. Ovmaç çorbasının yanı sıra bu şehre özgü domatesli tarhana çorbası ve ıspanak çorbası da muhakkak denenmesi gereken lezzetler arasındadır.

Tumbi

Türkiye’de 360’tan fazla köfte çeşidi bulunur. Et, tavuk, balık, pirinç veya bulgurdan yapılan bu köfteler arasında Çanakkale ile özdeşleşen lezzet de tumbidir. İnce bulgurdan hazırlanan bir köfte çeşidi olan tumbi, Çanakkale yemekleri arasında en sevilenlerden biridir.

 

tumbi-1024x576.jpg

Börülce Köftesi

Size bu ülkede 360’ın üzerinde köfte çeşidi olduğunu söylemiştik. İşte börülce köftesi de bunlardan biridir. Çanakkale’de ne yenir sorusuna cevap olabilecek lezzetteki börülce köftesi, ilk bakışta mücveri andırsa da kendine özgü bir lezzete sahiptir.

Metez

Pek çok yörenin kendine özgü mantısı vardır. Metez de Çanakkale yemekleri arasında öne çıkan ve esası mantı olan bir yiyecektir. Kıyma, lor peyniri veya haşlanmış patates ile hazırlanabilen metez, pierogi veya haluj isimleriyle de bilinir. Lor peyniri ile yapılanı genellikle pekmez ile birlikte tüketilir. Patates ve kıyma ile yapılanları ise sarımsaklı yoğurt ve salça sos dökülerek servis edilir.

Melki (Çıntar Mantarı) Yemeği

Çanakkale yemekleri arasında en yöresel lezzete sahip olan yiyeceklerden biridir. Ana malzemesi çıntar mantarıdır. Salça, soğan, zeytinyağı, tuz, karabiber ve su eklenerek pişirilen melki yemeği, Çanakkale yemekleri içinde en sevilenler arasındadır.

Yumurtalı Tiken

Çanakkale mutfağının Marmara Bölgesi’nden olduğu kadar Ege Bölgesi’nden de etkilendiğini söylemiştik. Yumurtalı tiken de bunun en güzel örneğidir. Şevketi bostan otu ile yapılan bu Çanakkale yemeği, soğan, salça ve yumurta ile kavrularak pişirilir.

Lüfer Pilavı

Herhangi bir Çanakkaleliye “Çanakkale’de ne yenir” diye sorulsa vereceği ilk cevaplardan biri hiç kuşkusuz lüfer pilavıdır. Çanakkale yemekleri arasında oldukça sevilen lezzetlerden biri olan lüfer pilavı, çoğuna göre pilavın en lezzetli halidir. Daha ziyade ekim ayının sonlarına doğru başlayan lüfer sezonunda yapılan bu yemek, deniz ürünü sevenlere özellikle tavsiyemizdir.

 

lufer-pilavi-387x420.jpg

Basma Helvası

Çanakkale’de ne yeni sorusuna verilen cevaplardan biri de basma helvasıdır. Damak çatlatan bu lezzet; zeytinyağı, un, şeker ve cevizle yapılır.

Çırpma

Ispanak, Çanakkale yemekleri içerisinde en fazla kullanılan malzemelerden biridir. Bir nevi ıspanaklı böreği andıran çırpma, Çanakkale’nin en sevilen yöresel lezzetlerindendir.

Patlıcan Kapama

Patlıcan, Türkiye’nin hemen her şehrinde birçok farklı şekilde pişirilir. Çanakkale yemekleri arasında bulunan patlıcan kapama da her ne kadar şekil itibarıyla islim kebabına benzese de içerisinde pilav ve üzerinde domatesli soğanlı sos barındırır.

Papaz Yahnisi

Çanakkale’de ne yenir sorusunun bir diğer cevabı da papaz yahnisidir. Sarpa balığı ile yapılan bu yahni, deniz ürünü sevenlerin kesinlikle denemesi gereken bir lezzettir.

Ispanak Sarması

Adı her ne kadar sarma olsa da esasında tepsi üzerine kavrulmuş ıspanak ve bulgurlu harcın sıra sıra dizilmesi ve ardından pişirilmesinden oluşur. Çanakkale’nin yöresel lezzetleri arasında en sevilenlerden biridir.

Tarhanalı Patlıcan

Patlıcan ve tarhananın çok uyumlu olmayacağı düşünülse de ara sıcak veya meze olarak da tüketilebilen tarhanalı patlıcan, Çanakkale’de ne yenir dendiğinde verilebilecek en yöresel cevaptır.

İskorpit Çorbası

İstanbul’da saray mutfağına dahi giren bir lezzet olan ve esasında Çanakkale yemekleri arasında bulunan iskorpit çorbası, bu şehrin en önemli lezzetleri arasındadır. İskorpit balığının dikenleri zehirli olduğundan, yakalandıktan sonra oldukça dikkatli temizlenmesi gerekir ancak eti de bir o kadar lezzetlidir. Çorbası ise Çanakkale’de ne yenir ne içilir dendiğinde kesinlikle verilecek cevaplar arasındadır.

 

iskorpit-corbasi.jpg

İncir Dolması

Çanakkale’nin meşhur yemekleri arasında bulunan incir dolması, kuru incir ile yapılır ve hatırı sayılır miktarda da ceviz içerir. Pirinç ile incirin muhteşem uyumu diyebileceğimiz incir dolması, Çanakkale’de kesinlikle denenmesi gereken lezzetler arasındadır.

Yumurta Helvası

İlk duyulduğunda kulağa oldukça garip gelse de çoğu tatlıda yumurta bulunduğunu hatırladıktan sonra tüm garipsemeler geçiyor. Un, yumurta, şeker, yağ ve su ile yapılan bu helva, Çanakkale’de ne yenir sorusuna verilebilecek en yöresel cevaplardan biridir. Tabii Çanakkale yemeklerini anlatırken pek çok tatlıdan bahsetmişken samsa oturtmasını da anmak gerekir. İçerisinde karanfil bulunduğundan lezzet itibarıyla Azerbaycan’ın paxlava tatlısına da benzeyen samsa oturtması, içerisinde bolca file badem ve ceviz barındırır.

Çanakkale Yöresel Yemekleri

Çanakkale, yöresel yemek konusunda oldukça fazla alternatife sahiptir. Öte yandan Çanakkale meşhur yemekleri arasında pek çok meze, turşu ve reçel de bulunur. Bunlardan en çok öne çıkanları ise şunlardır:

Biber Parpullaması

Közlenmiş kapya biber ile yapılan biber parpullaması, Çanakkale yemekleri arasında meze sınıfına dahil olan yiyeceklerdendir. Sirke, sarımsak ve zeytintağı ile buluşan közlenmiş kapya biber, Çanakkale’nin en sevilen lezzetlerindendir.

Deniz Börülcesi

Hemen her yerde yapılan mezelerden biri olan deniz börülcesinin en lezzetli hali Çanakkale’de yenir. Bu şehrin en lezzetli mezelerinden biridir.

Ahtapot Salatası

Size Çanakkale mutfağında deniz ürünlerinin yeri yadsınamayacak kadar fazladır demiştik. Buna en güzel örneklerden biri de hiç kuşkusuz ahtapot salatasıdır. Limonlu ve zeytinyağlı sosu tam kıvamında ve bir hayli lezzetlidir.

 

ahtapot-salatasi-1024x576.jpg

Midye Dolma

Bir başka deniz ürünü ile Çanakkale’de ne yenir sorusuna cevap vermeye devam ediyoruz. Türkiye’nin pek çok noktasında bulunan midye dolma da esasında Çanakkale yemekleri arasında yer alır.

Ahlat (Deli Armut) Turşusu

Çanakkale’nin yöresel lezzetleri arasında yer alan ahlat veya bir diğer adıyla deli armut turşusu, ekşi tatları sevenlerin kesinlikle denemesi gereken bir lezzet.

Patlıcan Turşusu

Çanakkale meşhur yemekleri nelerdir dendiğinde kesinlikle turşlar için ayrı bir başlık açılmalıdır. Patlıcan turşusu da bunların en başta gelenidir. Türkiye genelinde en sevilen sebzelerden biri olan patlıcan, hemen her şekilde tüketilse de turşusu pek bilinmez. Çanakkale tam da bu noktada patlıcan turşusuyla umami bir lezzet güzellemesiyle misafirlerine unutulmaz bir lezzet vadeder.

Yağlı Turşu

Turşuda sirke mi limon mu olur sorusu neredeyse yarım asırdır tatlı bir tartışma konusu olsa da Çanakkale olaya farklı bir yerden yaklaşarak turşuda yağ olur diyor. Tatlı yeşil turşuluk biber ile yapılan yağlı turşu, yağın turşuya ne kadar yakıştığının göstergesi.

 

yagli-tursu-1024x576.jpg

Üzüm Reçeli

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Çanakkale’nin meşhur yemekleri denince turşu, tatlı, dolma, çorba ve reçeller diye ayrı ayrı kategoriler oluşturmak lazım gelir. Üzüm reçeli, Çanakkale’nin en meşhur kahvaltılık lezzetlerindendir.

Kiraz Reçeli

Azerbaycan’ın ak kiraz reçelini andıran Çanakkale’nin kiraz reçeli özellikle Ezine peyniri ile bir arada tüketildiğinde unutulmaz bir lezzet ortaya çıkarır.

Kabak Reçeli

Çanakkale’de ne yenir sorusuna vereceğimiz en lezzetli son cevap da kesinlikle kabak reçeli… Bilhassa kış aylarında kahvaltıların aranılanı olan kabak reçeli, Ezine peyniri ile ayrı bir lezzet şölenine dönüşür.

Hemen Çanakkale uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Çanakkale’nin En İyi Yemek Mekanları

Çanakkale’de ne yenir sorusuna cevap verdiğimize göre şimdi de bu şehrin öne çıkan mekanlarından bahsedeceğiz. Çanakkale’nin en iyi yemek mekanlarını sizin için özenle derledik. 

Sardalye

Çanakkale’nin en iyi yemek mekanları dendiğinde ilk akla gelen yer kesinlikle Sardalye’dir. Bilhassa deniz ürünlerinin kalitesi ve lezzetiyle öne çıkar. Mustafa Kemal Paşa Mahallesi, Hamam Sokak’ta konumlanır.

Yalova Restoran

Müşterilerine Çanakkale’nin yöresel yemeklerinin en lezzetli hallerini servis eden Yalova Restoran, deniz manzaralı konumu ile en çok tercih edilen yerlerdendir. Bozcaada’da, Fevzipaşa Mahallesi Gümrük Sokak’ta konumlanır.

 

yalova-restoran-485x360.jpg

Kadir Usta

Çanakkale’nin merkezide, Arap İbrahim Paşa Ceddesi üzerinde konumlanan Kadir Usta, Çanakkale’nin en meşhur lezzetleri arasında bulunan peynir helvasıyla çokça tercih edilen yerlerdendir.

Asil Balık Evi

Deniz ürünleriyle öne çıkan Çanakkale’nin en iyi yemek mekanları arasında gösterilen Asil Balık Evi, Barbaros Mahallesi Sarıçay Caddesi’nde bulunur.

Balıkçı 286

Çanakkale’nin en iyi yemek mekanlarından biri de Balıkçı 286’dır. En taze ve lezzetli deniz ürünlerinin servis edildiği restoran, Barbaros Mahallesi, Atatürk Caddesi üzerinde konumlanır.

Tarihi Zafer Peynir Helvacısı

1950’den beri Çanakkale’nin meşhur yemekleri arasında gösterilen peynir helvasının satıldığı en ünlü yerlerden biri olan Tarihi Zafer Peynir Helvacısı, Gelibolu’da Camikebir Mahallesi, Atatürk Caddesi üzerindedir.

Yukarıda belirttiğimiz mekanlar dışında Çanakkale’nin en iyi yemek mekanları arasında Bozcaadalı Veli Dede Fırını ve Yükseloğulları Ezine Peyniri isimli dükkanı da saymak gerekir. 

Bilet Dükkanı olarak şimdiden sağlıklı uçuşlar ve keyifli bir Çanakkale seyahati dileriz.

7 Şubat 2023 25dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
220 Yazı

Benzer Yazılar