Elazığ’da Ne Yenir? Meşhur Elazığ Yemekleri

Medeniyetlerin merkezi haline gelmiş ve yıllar boyunca çok sayıda ulus tarafından fethedilmiş olan Elazığ, bir hudut kasabası olması nedeniyle önemini bugüne kadar korumuş iller arasında yer alıyor. Fırat Nehri’nin kolları olan Murat ve Karasu ile çevrili olan bu güzel il, tarihi dokusu ve mimarisinin yanı sıra mutfağıyla da dikkat çekiyor. Elazığ yemekleri çok çeşitli kültürlerden esinlenmesinden dolayı son derece zengindir.

25 Kasım 2022 15dk okuma

Medeniyetlerin merkezi haline gelmiş ve yıllar boyunca çok sayıda ulus tarafından fethedilmiş olan Elazığ, bir hudut kasabası olması nedeniyle önemini bugüne kadar korumuş iller arasında yer alıyor. Fırat Nehri’nin kolları olan Murat ve Karasu ile çevrili olan bu güzel il, tarihi dokusu ve mimarisinin yanı sıra mutfağıyla da dikkat çekiyor. Elazığ yemekleri çok çeşitli kültürlerden esinlenmesinden dolayı son derece zengindir.

Geleneksel Anadolu Mutfağı’nın zengin lezzetlerine ev sahipliği yapan Elazığ, kültürel yapısı ve tarihi dokusuyla en sık ziyaret edilen illerden biri olma özelliği taşıyor. Et, süt ve tahıl ürünlerinin sıklıkla tüketildiği, kendine has mutfak kültürü, müzikleri, halk oyunları ve 4000 yıllık geçmişi ile dikkat çeken bu ilde, Oğuzlara kadar dayanan çok sayıda lezzetle karşılaşmanız mümkün. Bilet Dükkanı üzerinden satın alacağınız uygun fiyatlı biletler ile seyahat edebileceğiniz ve Tarihi Harput Kalesi’nden adını alan Harput köftesi başta olmak üzere çok sayıda lezzete ulaşacağınız Elazığ’ın meşhur yemeklerini sizler için hazırladık. İşte “Elazığ’da ne yenir?” sorusuna cevap olacak Elazığ yemekleri ve en iyi yemek mekanları…

Adını bolluk ve bereket anlamına gelen ‘El’azık’tan alan ve Gakkoşlar diyarı olarak bilinen Elazığ, tarihi dokusu ve turistik mekanlarının yanı sıra yemekleri ile de dikkat çeken illerimizden biri… Et tahıl ve süt ürünlerine ağırlık verilen Elazığ Mutfağı, Türk Mutfağı’nda yer alan çok sayıda önemli lezzete de ev sahipliği yapıyor. Sabah, öğle ve akşam yemekleri dışında kuşluk ve yatsılık gibi öğünleri de bulunan Elazığ’ı ziyaret eden ziyaretçiler, ‘Elazığ’da ne yenir?’ sorusunun cevabını arıyor. Harput Kalesi’nden Ulu Cami’ye, Meryem Ana Kilisesi’nden Keban Barajı’na kadar gezilecek birçok yeri bulunan bu güzel ili ziyaret etmek isteyenler için 150’ye yakın geleneksel yemek çeşidi bulunan Elazığ yemeklerini hazırladık. Gelin birlikte geleneksel Anadolu mutfağından izler taşıyan Elazığ’ın en meşhur yemeklerini ve en iyi yemek mekanlarını inceleyelim…

Elazığ’da Ne Yenir? Elazığ Yemekleri

elazig-yemekleri-1.jpg

4000 yıllık geçmişi ile geniş bir yemek yelpazesine sahip olan Elazığ, Oğuzlara kadar dayanan mutfak kültürü ile dikkat çeken yöreler arasında yer alıyor. Harput Kalesi, Keban Barajı, Ulu Camii ve çok sayıda tarihi kalıntının yer aldığı turistik mekanların yanı sıra insanı ile de beğeni toplayan Gakkoşlar diyarı Elazığ’ı ziyaret etmek isteyenler, özellikle ‘Elazığ’da ne yenir?’ sorusunun cevabını merak ediyor. 150’ye yakın geleneksel yemek çeşidiyle Türk Mutfağı’na lezzet katan Elazığ’ın en meşhur yemeklerini sizler için derledik. İşte en sevilen Elazığ yemekleri:

Harput Köftesi

İnce bulgur, yağsız kıyma ve reyhanın bir araya gelerek oluşturduğu, enfes lezzetiyle yeniden yemek isteyeceğiniz Harput Köfte, Elazığ’ın en meşhur yemeklerinden biri olma özelliği taşıyor. Salçalı sos ile hazırlanan bu köfteyi, Elazığ’da faaliyet gösteren hemen hemen her restoranda afiyetle yiyebilirsiniz.

Palu Tava

Hem görüntüsüyle hem de lezzetiyle unutulmayacak yemekler arasında yer alan Palu Tava, çebiç eti ve biberin birlikte pişirilmesiyle meydana geliyor. Taş fırında birkaç saat pişerek sunuma hazırlanan Palu Tava’yı yemek için restorana gitmektense eve sipariş vermeniz çok daha uygun olacaktır.

Lobik Çorbası

Elazığ’ın meşhur yemekleri arasında yer alan Lobik Çorbası, ince yeşil fasulyeden yapılıyor. Elazığ’da ince yeşil fasulyeye lobik deniliyor ve çorba adını buradan alıyor. Biraz yağlı olarak yapılan bu çorba, börülce ile de yapılabiliyor.

İşgene

‘Elazığ’da ne yenir?’ sorusuna verilebilecek ilk cevaplardan biri de İşgene. Osmanlı Saray Mutfağı’nın da en sevilen lezzetleri arasında yer alan İşgene, tavuk eti, tandır ekmeği, soğan, maydanoz, salça ve yağ ile yapılıyor. Kırmızı etten ziyade beyaz et tercih edenler için oldukça güzel bir seçenek…

Kömbe

Kırmızı et ve hamur işi sevenler için unutulmayacak lezzetlerden biri olmaya aday kömbe, Meşhur Elazığ’ın yemekleri arasında yer alıyor. Kahvaltı sofralarının ve beş çaylarının vazgeçilmezleri arasında yer alan kömbe yapımı ve lezzeti ile Elazığ’ı ziyaret edenler tarafından da büyük beğeni topluyor. 

Patila

Elazığ’a özgü gözleme olarak tarif edilebilecek ve lezzeti ile hamur işi sevenlerin vazgeçemeyeceği tarifler arasında yer alacak olan patila, ister kıymalı ister patatesli, ister peynirli, isterse de patlıcanlı oluyor. Tavada ve fırında yapılabilen patilanın en makbul göreni ise odun fırınından çıkmış olanı…

Sırın

Yine hamur işi sevenler için unutulmayacak lezzetler arasında yer alan sırın, Elazığ mantısı olarak da biliniyor. Yufka, yoğurt ve sarımsak üçlüsünden meydana gelen sırın, yufkaların şerit şeklinde kesilip rulo halinde sarılarak tepsiye dizilmesiyle yapılıyor. Buna ek olarak sırın, Elazığ yemekleri arasında en sık tercih edilmesiyle ünlüdür. 

Patlıcan Söğürme

Sebze yemekleri ile arası iyi olanların unutamayacağı lezzetlerden biri olan patlıcan söğürme, patlıcan, sarımsak, tereyağı ve tuz ile yapılıyor. Ziyaretçiler közlenmiş ya da haşlanmış patlıcan ile yapılan bu lezzetlere bayılır. 

Dolanger Tatlısı

Baklava kategorisinde yer alan şerbetli tatlılar arasında sayılabilecek bir lezzet olan dolanger tatlısı, Elazığ’ın meşhur lezzetlerinden biri… İçerisinde dövülmüş ceviz ya da fıstık ile hazırlanan dolanger tatlısı unutulmaz lezzetler arasında yer alır.

Orcik

Hemen hemen her yerde cevizli sucuk olarak bilinen orcik, Elazığ yemekleri listesinde neredeyse ilk sırayı sahiplenecek lezzetlerden biri olma özelliği taşıyor. İnce bir ipe geçirilerek yoğun bir ceviz içine sarılan pestil ile yapılan orciki çok sevilir.

Hemen Elazığ uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Elazığ En İyi Yemek Mekanları

elazipda-ne-yenir.jpg

Harput Kalesi’nden Keban Barajı’na, Sivrice Hazar Gölü’ne kadar, Fırat Nehri’nin aktığı en dar boğaz olan Elazığ, gezilecek turistik yerlerinin yanı sıra en önemli lezzet duraklarından biri olma özelliği taşıyor. Özellikle Adını Harput’tan alan Harput köftesi ve orcik ile çevre illerde ve Türkiye genelinde tanınmakta olan Elazığ yemekleri, yiyenleri kendine hayran bırakıyor. Peki Elazığ’ı ziyaret etmek isteyenler, bu yemekleri en iyi nerede yiyebilir? Siz de Elazığ’ı ziyaret etmek ve meşhur yemeklerini denemek istiyorsanız, Bilet Dükkanı üzerinden alacağınız uygun fiyatlı biletlerle, seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz. İşte meraklısı için, Elazığ’ın en iyi yemek mekanları...

Zertaşlar

Güne güzel bir kahvaltı ile başlamak isteyenler için vazgeçilmez adreslerden biri olan Zertaşlar, geniş seçenekleriyle Elazığ’a dair yöresel bir lezzet tufanı sunuyor. Elazığ usulü gözleme patila, yoğurt kaymağı ve salamura peyniri kavurma gibi birçok yöresel lezzete yer veren Zertaşlar, misafirlerine unutamayacağı bir kahvaltı keyfi yaşatır. 

Koçoğlu Restoran

Elazığ’ın yöresel lezzetlerini deneyebileceğiniz, kahvaltıdan kebaplarına kadar çok sayıda seçeneği ile hemen hemen her öğün için geniş bir seçenek imkanı yakalanan restoranlardan biri de Koçoğlu Restoran… Doğal ürünlerin yer aldığı mükellef bir kahvaltı yapmak ve et yemeklerinin en güzellerini denemek isteyenler, Koçoğlu Restoran’ı tercih eder.

Balakgazi Tesisleri

Harput çorbasından, köftesine, işgeneden küncülü köfteye kadar oldukça geniş bir yöresel lezzet seçeneğine sahip olan Balakgazi Tesisleri, Elazığ’ı ziyaret edenlerin sıklıkla tercih etmekte olduğu mekanlardan biri olma özelliği taşıyor. Balakgazi Tesisleri’nde yenilen her yemek evde hissi verir. Tesisler, Ahmet Kabaklı Bulvarı’nda yer alır.

Amcanın Yeri

Elazığ’ın en ünlü köfteli lezzetini deneyebileceğini mekanların başında Amcanın Yeri geliyor. Salçalı köfte ekmek olarak bilinen bu lezzeti tatmak ve Elazığ’ın meşhur yemeklerinden yemek isteyenlerin, İzzet Paşa Mahallesi’nde yer alan bu mekanı ziyaret etmesi gerekir.

Elaziz Mutfağı

İçli köfte, Harput Köftesi, sırın ve kömbe gibi Elazığ’ın yöresel yemeklerine ağırlık veren mekanlardan biri olan Elaziz Mutfağı, çorba çeşitlerinden zeytinyağlılara da yer veriyor. Elazığ’ı ziyaret eden misafirler, uğraması gereken mekanlardan biri olan Elaziz Mutfağı’nda, Elazığ’ın en sevilen tatlılarından biri olan dolenger tatlısını deneyebilir.

Hünkar Konağı

4000 yıllık tarihe sahip Elazığ Ovası’nın en iyi seyredebileceğiniz, Harput’un en gözde mekanlarından biri olan Hünkar Konağı, Elazığ yemekleri üzerine hemen hemen tüm lezzetleri deneyimleyeceği bir adres. 

Tatlıcı Selo Usta

Et ve tahıl ürünlerine ağırlık veren Elazığ mutfağının vazgeçilmezlerinden biri de tatlılar… Güzelce yediğiniz bir ana yemek sonrası canınız tatlı istiyorsa, Tatlıcı Selo Usta hiç şüphesiz ilk adresiniz olacak. Neredeyse baklavayla yarışacak olan dolanger tatlısından birçok şerbetli tatlıyı, Tatlıcı Selo Usta’da yiyebilirsiniz.

Harput Divan Lokanta

Daha çok küçük ve şirin mekanların insanıysanız, Harput Divan Lokanta tam size göre… Yemek turunun ardından bir çay molası vermek istediğinizde bu mekan güzel bir soluk almanıza yardımcı olacak. Ziyaret ettiğinizde enfes dondurmasını denemeyi de unutmayın. 

Buhara Künefe

Elazığ’ın künefe adresi hiç şüphesiz Buhara Künefe. Gazi Caddesi üzerinde yer alan bu mekan, yiyebileceğiniz en iyi künefeyi sizler için sunuyor.  

25 Kasım 2022 15dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
218 Yazı

Benzer Yazılar