Eminönü’nde Ne Yenir?

Türkiye’nin yıl içerisinde en fazla turist alan şehri İstanbul’da bulunan Eminönü semti, gerek kendi sınırları dahilinde gerekse de çevresinde sayısız kültürel ve tarihi değer barındırır. Osmanlı Devleti’nin en fazla kullandığı yerleşkelerden biri olan Topkapı Sarayı’na yakın oluşunun da vermiş olduğu etkiyle saray mutfağından pek çok emare bulunan Eminönü’nde, İstanbul sokak lezzetlerinin de pek çoğu vardır.

12 Mayıs 2023 15dk okuma

Türkiye’nin yıl içerisinde en fazla turist alan şehri İstanbul’da bulunan Eminönü semti, gerek kendi sınırları dahilinde gerekse de çevresinde sayısız kültürel ve tarihi değer barındırır. Osmanlı Devleti’nin en fazla kullandığı yerleşkelerden biri olan Topkapı Sarayı’na yakın oluşunun da vermiş olduğu etkiyle saray mutfağından pek çok emare bulunan Eminönü’nde, İstanbul sokak lezzetlerinin de pek çoğu vardır.

Eminönü’nden ne yenir, Eminönü meşhur yemekleri nelerdir ya da Eminönü’ndeki en iyi yemek yerleri nerelerdir soruları, bu semti ziyaret edecek olanların en sık sorduğu sorular arasında yer alır. Bilet Dükkanı olarak hem Eminönü’nde Gezilecek Yerler hem de Eminönü’nde Ne Yenir başlıklı yazımız vardır. Böylece Eminönü’ne gerçekleştirilecek bir ziyarette ihtiyaç duyulacak tüm bilgiler Bilet Dükkanı’nda bulunabilir.

Balık ekmekçileriyle meşhur olan Eminönü semti, balık ekmeğin yanı sıra pek çok sokak lezzetine ve bunun yanı sıra Osmanlı saray mutfağı lezzetine ev sahipliği yapar. Yine de belirtelim ki Eminönü yemekleri denince olarak sokak lezzetleri listede üst sıralarda yerini alır.

 

eminonunde-ne-yenir.webp

Eminönü’nde Ne Yenir?

Size Eminönü’nde ne yenir sorusuna genel bir anlatımla cevap verdiğimize göre artık spesifik olarak listeyi paylaşabiliriz. Ancak altını çizmek isteriz ki listemiz ağırlıklı olarak sokak lezzetlerinden oluşuyor. Öte yandan Eminönü en iyi yemek mekanları listemizde, nerede ne yenebileceği konusuna detaylıca değindik. Tabii belirtmeden geçmeyelim ki Eminönü’nde ne yenir sorusuna binaen hazırladığımız listede, Eminönü ile özdeşleşmiş olan Türk kahvesini de ekledik.

Balık Ekmek

Eminönü’nde ne yenir sorusuna verilebilecek ilk cevap balık ekmektir. Bilhassa iskelede birbiri ardına dizili pek çok balık ekmek satan yer bulunur. Tabii Galata Köprüsü’nün altında da yine gerek balık ekmek gerekse de atıştırmalık ve mezelerin bulunduğu lokantalar da en leziz balık ekmeği yapan yerlerdendir. Uskumru balığından çıkartılan fileto ile hazırlanan balık ekmek, sokak lezzeti olduğu kadar tamamen İstanbul’a özgü bir sokak lezzeti ve kültürel bir zenginlik olarak da nitelendirilir.

Köz Mısır / Haşlanmış Mısır

İstanbul sokak lezzetleri denince ilk akla gelenlerden biri olan köz mısır ya da haşlanmış mısır, Eminönü’nde ne yenir sorusunun bir başka cevabıdır. Sokak lezzetleri arasında İstanbul’un en sevilen atıştırmalıklarından biri olan közde ya da haşlanmış mısır, oldukça lezzetli ve bir o kadar da doyurucudur. 

Dondurma

Mısır Çarşısı’nı da içerisine barındıran Eminönü semti, Türkiye’nin asırlık lezzeti dondurmanın da en lezzetlisinin bulunabileceği yerlerdendir. Zira Mısır Çarşısı’nın girişi başta olmak üzere Eminönü’nün pek çok noktasında Maraş dondurmacısı bulunur. 

Lokum

Eminönü’nde ne yenir sorusunun olduğu gibi Eminönü’nden hediyelik ne alınır sorusuna da cevap niteliğinde olan lokum, Türkiye’nin dünya çapında adını duyurduğu kültürel bir şekerlemedir. Sayısız aroma alternatifi bulunan lokumlar, özellikle Mısır Çarşısı’nda hemen her dükkanda kolaylıkla bulunabilir.

 

lokum.webp

Döner

İstanbul’un kalbinin attığı yerlerden biri olan Eminönü’nde ne yenir sorusunun şimdiye kadar saydığımız alternatifler arasında en doyurucu olanlarından biri de dönerdir. Et ya da tavuk döner seçeneği arasından istenen seçilebilir. Öte yandan, sirkülasyonun oldukça fazla olduğu Eminönü’nde her daim en taze ve lezzetli döneri bulmak mümkündür.

Lokma

Eminönü alt geçidin giriş ve çıkışları başta olmak üzere Eminönü meydanında da kolayca bulunan bir diğer sokak lezzeti lokmadır. Kızartılmış minik hamur toplarının henüz sıcaklığı üzerindeyken kıvamı da şekeri de tam kıvamında olan şerbetle buluşması sonucu oluşan bu lezzet, Eminönü’nde gezilecek yerler listesini bitirmek için enerji vereceği gibi; damak çatlatan lezzetiyle de hafızaya kazınacaktır.

Turşu / Turşu Suyu

Bilet Dükkanı olarak turşu sirkeyle mi limonla mı yoksa ikisiyle birlikte mi olur bilemiyoruz ancak Eminönü’nde ne yenir sorusunun bir diğer ağız sulandıran cevabının turşu ve turşu suyu olduğunu çok iyi biliyoruz! Kornişon, havuç, pancar ve lahana başta olmak üzere pek çok leziz turşu alternatifinin bulunduğu Eminmönü’nde mutlaka ki bu doğal antibiyotik sayılan lezzetin tadına bakılmalıdır.

 

tursu.webp

Açma / Simit

Eminönü sokak lezzetlerinden devam ederken listemizde açma ile simide yer ayırmasak olmazdı. Eminönü meydan başta olmak üzere semtteki hemen her köşe başında satılan açma ve simitler, bir yan semtteki Karaköy’ün meşhur taş fırını simitleridir.

Türk Kahvesi

Eminönü’nün neyi meşhur deseler bunun cevabı kesinlikle Türk kahvesi olur. Hemen her sokağının taze kavrulmuş ve çekilmiş Türk kahvesi koktuğu Eminönü’nde kesinlikle bir fincan kahve içilmelidir. 

Kokoreç

İstanbul sokak lezzeti listesinin en sevilenlerinden biri olan kokoreç, Eminönü’nde ne yenir sorusunun cevaplarındandır. Eminönü yemekleri arasında en sık tercih edilenlerden biri olan kokoreç, deneyenlerin bir daha unutamayacağı kadar lezizdir.

Cağ Kebabı

Eminönü meşhur yemekleri arasında yer alan ve oldukça da rağbet gören cağ kebabı, aslında Erzurum’un yöresel mutfağına özgüdür. Erzurumlu ustaların, deyim yerindeyse işinin ehli olanların özenle hazırladığı cağ kebapları, Eminönü’nde en sevilen yemeklerdendir.

Osmanlı Saray Mutfağı Seçkileri

Yazımızın başında da bahsettiğimiz üzere Eminönü, Topkapı Sarayı’na oldukça yakın bir konumda bulunur. Bu nedenle de dünyanın ilk füzyon mutfağı örneği sayılan ve asırları deviren Osmanlı saray mutfağı seçkilerinin en lezzetlileri Eminönü’nde bulunup denenebilir.

Kestane

Listemizi son Eminönü sokak lezzeti ile bitiriyoruz. Kestane kebap da denen ve oldukça lezzetli olan bu atıştırmalık, Eminönü yemekleri arasında en sevilenlerden biridir. 

Hemen Eminönü uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Eminönü En İyi Yemek Mekanları

Yazımızın başından bu yana Eminönü’nde ne yenir sorusuna cevap vermeye çalıştık. Şimdi ise Eminönü meşhur yemekleri listesinde bulunan birbirinden güzel yiyecekleri en lezzetli halleriyle nerede bulabileceğinizi anlatacağız. 

Hamdi Restorant

Lahmacunu ile ünlü olan bu restoran, Eminönü’nde bulunan en güzel manzaralı mekanlardandır. Rüstempaşa Mahallesi, Tahmis Caddesi, Kalçin Sokak üzerinde konumlanır.

hamdi-restoran.webp

Pandeli Restoran

Eminönü en iyi yemek mekanları arasında üst sıralarda bulunan ve Mısır Çarşısı’nın içerisinde konumlanan Pandeli Restoran, Osmanlı Saray Mutfağı’ndan günümüze uzanan en lezzetli yemekleri menüsünde barındırır. Eminönü’nde nerede yemek yenir sorusunun ilk cevaplarından biri olan Pandeli, oryantalist ve klasik üslupları birleştiren iç mimarisiyle de ziyaretçilerinden tam puan alır. Mısır Çarşısı’nın içerisinde Balık Pazarı Kapısı Sokağı’ndadır. 

Şehzade Cağ Kebap

Eminönü’nde cağ kebap nerede yenir diye sorulsa ilk olarak Şehzade cevabı duyulur. Zira Hoca Paşa Sokak’ta bulunan bu salaş restoran, enfes cağ kebabı ile müşterilerini adeta birer müdavime dönüştürür. 

Hafız Mustafa 1864 Eminönü

Eminönü’nde nerede yemek yenir sorusunun cevaplarından biri de tatlılarıyla ünlü Hafız Mustafa 1864 Eminönü’dür. Geleneksel Türk tatlılarının en sevilenlerini menüsünde barındıran mekan, Hobyar Mahallesi, Hamidiye Caddesi üzerinde konumlanır.

 

hafiz-mustafa.webp

Beta Yeni Han

Eminönü yemekleri ardından bir çay ya da kahve keyfi yapmak, ufak tatlı atıştırmalıklar yemek isteyenlerin gitmesi gereken nokta Beta Yeni Han’dır. Mimarisinin yanı sıra ürün kalitesiyle de öne çıkan han, Eminönü’nde en sevilen mekanlar arasındadır. 

Filibe Köftecisi

Eminönü veya hemen yanıbaşındaki Sirkeci denince ilk akla gelen yemek esasında Filibe köftesidir. Bu lezzeti Eminönü’nde ne yenir sorusuna cevap verdiğimiz listemize eklemememizin sebebi ise, tadılması gereken mekan ile aynı adı taşıması. Hoca Paşa Sokak’ta konumlanan Meşhur Filibe Köftecisi, her gün bine yakın insanın tercihi!

Yukarıda belirttiğimiz Eminönü’nde en iyi yemek mekanları listesinde bulunmayan ancak Eminönü’nden yürüme mesafesiyle 5 dakikalık noktada konumlanan birkaç yerden daha bahsetmek istiyoruz. Özellikle yüzlerce yıllık Osmanlı Saray Mutfağı reçeteleriyle gerek göze gerekse de damağa hitap eden yemekleri menüsünde barındıran Asitane ile Matbah Restoran, Eminönü’ne kadar gelinmişken mutlaka uğranması ve menüsüne göz atılması gereken yerlerden. Tabii Fatih Sarmacısı da efsane tatlısıyla yine unutulmaması gerekenlerden.

Bilet Dükkanı olarak Eminönü’nde ne yenir ve Eminönü’ndeki en iyi yemek yerleri nerelerdir sorusuna bu yazımızda cevap vermeye çalıştık. Eminönü’nde gezilecek yerler içinse diğer yazılarımıza bakabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun. 

12 Mayıs 2023 15dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
203 Yazı

Benzer Yazılar