Gizli Hazine Saklıkent Kanyonu

Heyecanlı bir macera arıyor ve doğanın kucaklayıcı kollarında kaybolmayı istiyorsan, Muğla’nın serin suları ve yürüyüş yollarıyla dolu cenneti Saklıkent Kanyonu’na hoş geldin!

17 Nisan 2024 4dk okuma

Bu sıra dışı keşif yolculuğuna hazır ol, çünkü Saklıkent seni alıp doğayla baş başa kalabileceğin bambaşka bir dünyaya götürecek.
İşte sıcak yaz günlerinde serinlemenin ve doğanın tadını çıkarmanın en muhteşem yollarından biri olan Saklıkent’in büyüleyici dünyasına bir yolculuk için bilmen gerekenler: Saklıkent Kanyonu nerede, Saklıkent Kanyonu’na nasıl gidilir ve Saklıkent Kanyonu hakkında bilmen gereken her şeyi Bilet Dükkanı Blog okurları için bu yazı altında topladık.

Bütçeyle seyahat edenlerin vazgeçilmez adresi Bilet Dükkanı’nın web sayfasını ziyaret ederek en uygun fiyatlara Muğla Dalaman Havalimanı uçak bileti ya da Fethiye otobüs bileti satın alabilir, Saklıkent Kanyonu civarındaki en güzel otellere erken rezervasyon yaparak tatilini daha da keyifli hale getirebilirsin.

Saklıkent Kanyonu’na giriş saatleri haftanın her günü 08.45 – 19.30 olarak belirlenmiştir. Kredi kartı ya da müze kart geçerli olmamakta, milli parkın girişinde yalnızca nakit para kabul edilir. 

2024 yılında Saklıkent Milli Parkı’na giriş ücreti tam bilet için 23 TL, öğrenciler için 12 TL’dir. Öğrencilerin indirimli fiyattan faydalanabilmesi için güncel öğrenci kartlarını göstermeleri zorunludur.

Saklıkent Kanyonu’nun keşfedilme hikayesi de kanyonun kendisi kadar ilgi çekici. 1988 yılında bölgede keçisini otlatan Ekrem Uçar adlı çobanın tesadüfen keşfettiği kanyon 1996 yılında T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de milli park ilan edilmiş, bu dönemde Fethiye ve çevresinin hem yurt içi hem de yurt dışından gelen turistlerin ilgisini çekmeye başlamasıyla Saklıkent Kanyonu da büyük bir hızla ünlenmiştir. 

Kanyon içerisinde 7 mağara olduğu bilinse de bu mağaralara ulaşılması günümüzün teknolojisiyle yapılacak çalışmalarla şimdilik mümkün değil. Ancak bölgeyi keşfeden çoban Ekrem Uçar’a göre bu mağaralarda yüzyıllar öncesine ait yaşam kalıntıları yer alıyor.

Saklıkent Kanyonu Nerede? 


Saklıkent Milli Parkı ya da halk arasında bilinen adıyla Saklıkent Kanyonu Antalya – Muğla sınırında yer alıyor. Muğla’ya bağlı Seydikemer ilçesi sınırları içinde, Toros Dağları’nda konumlanan kanyon Fethiye ilçe merkezine yaklaşık 50 km, Antalya’nın Muğla’ya sınır olan ilçesi Kaş’a 85 km uzaklıkta yer alır. 12.390 hektarlık milli park alanında Kaş ve Seydikemer'in üçer köyü yer alıyor.

saklikent-kanyonu.webp

Güney Ege’nin en popüler kanyonuna ev sahipliği yapan Saklıkent Milli Parkı daha iç kısımlarda yer aldığı için denize uzaktır.
Saklıkent Kanyonu çevresinde geleneksel konseptte hizmet veren yeme içme yerlerinde güzel bir köy kahvaltısı yaparak kanyon keşfine başlayabilirsin!

Saklıkent Kanyonu Nasıl Oluşmuştur? 


Saklıkent Kanyonu, Antalya – Muğla sınırını çizen Eşen Çayı’nın bir kolu olan Karaçay’ın yıllar boyunca bölgeyi sürekli aşındırmasıyla oluşmuştur. Kanyonun bulunduğu bölgede yer alan yumuşak kalker ve kireçtaşı gibi kayalar, akarsu tarafından zamanla aşındırılmış ve bu süreçte derin kanyon vadileri oluşmuştur. 

Bölgeyi inceleyen uzmanlara göre bölgedeki jeolojik hareketler de kanyonun oluşumunda rol oynamış olabilir. Yer kabuğundaki kırılmaların, yükselmeler ve çöküşler, kanyonun şeklinin ve derinliğinin belirlenmesinde etkili olduğu saptanmış. 

saklikent-kanyonu-nasil-olustu.webp

Saklıkent Kanyonu’nun uzunluğu yaklaşık 18 kilometre, derinliği ise 300 metreye kadar ulaşır. Güneş ışınlarının giremediği için adı gibi saklı kanyonun yüksek kalker duvarları, kristal berraklığındaki suları, gizemli mağaraları ve yeşil bitki örtüsüyle ziyaretçilere büyüleyici bir doğa deneyimi sunan kanyonun içinde, yol boyu devam eden tahta iskele üzerinde yürüyüş ve tepelerde trekking yapabilir; kano ve rafting gibi su sporları imkanlarından yararlanabilirsin. 

18 km uzunluğundaki kanyonun tamamı ziyarete açık değil, yalnızca profesyonel lisansı olanlar kanyonun halka açık olmayan başka noktalarını ziyaret edebilir. Kanyonun şifalı çamurunda çamur banyosu yapmak ise dünyanın dört bir yanından gelen turistlerin en çok ilgi gösterdiği aktivitelerin başında geliyor. Her derde deva çamurları yüzüne sürerek kendine doğal yollarla kil maskesi yapabilir, sevdiklerinle birlikte kanyonda eğlenceli bir gün geçirebilirsin!

Kanyonda yürüyüşler zor olduğu için pek çok noktada ulaşım, kanyon girişi de dahil olmak üzere asma köprülerle sağlanıyor.
Kanyonun yer aldığı bölgenin rakımı 1 kilometrenin üzerindeyken kanyon içindeki en dar yer 2 metreye kadar düşebilir.

Saklıkent Kanyonu'na Nasıl Gidilir?  


Bulunduğun şehirden Saklıkent Kanyonu’na gelmek için Muğla Dalaman Havalimanı’na uçak bileti ya da Fethiye otobüs bileti alabilirsin. Fethiye Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden her saat başı kalkan Fethiye – Saklıkent minibüslerine binerek kanyona ulaşımını uygun fiyatlara sağlayabilirsin.

saklikent-kanyonuna-nasil-gidilir.webp

Fethiye’den kalkan toplu taşıma araçlarıyla Saklıkent Kanyonu’na yaklaşık 1 saatte ulaşabilirsin. Havalimanı ve kanyon arasındaki mesafe ise 90 km. Ulaşımını daha konforlu hale getirmek için Muğla Dalaman Havalimanı araç kiralama seçeneklerine göz atmak istersen seni Bilet Dükkanı web sayfasına bekliyoruz.

Özel araçla Saklıkent Kanyonu’na gitmek isteyenler Fethiye ve Antalya karayolu üzerinde yer alan tabelaları takip ederek ulaşımlarını sağlayabilirler. Fethiye’den Saklıkent Kanyonu’na özel araçla gelmek yarım saat – 45 dakika arasında sürecektir.

Saklıkent Kanyonu’nu rehber eşliğinde keşfetmek istiyorsan Fethiye’den Saklıkent’e günübirlik turlar düzenleyen acentelerle görüşebilir, tura bağlı servislerle de ulaşımını sağlayabilirsin.

Saklıkent Kanyonu genellikle Nisan ile Ekim ayları arasında ziyaret edilir. Yaz aylarında sıcak hava koşulları nedeniyle kanyonun serin suları ve gölgeli alanları pek çok yerli ve yabancı turist için tercih sebebi oluyor.

17 Nisan 2024 4dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
220 Yazı