İki Denize Komşu Balıkesir’de Ne Yenir?

Bu şehir, gerek jeopolitik konumu gerekse de temel geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olması münasebetiyle günümüze değin sayısız uygarlığa ve kültüre ev sahipliği yapmıştır. Buna bağlı olarak da gastronomik açıdan gün be gün zenginleşmiş ve oldukça fazla yöresel yemeğe sahip olmuştur. Balıkesir ‘de ne yenir sorusu da tüm ziyaretçiler tarafından sıklıkla sorulmaktadır.

2 Şubat 2023 21dk okuma

Türkiye’de iki denize birden kıyısı bulunan altı şehirden biri olan Balıkesir, büyük çoğunlukla Güney Marmara Bölgesi’nde konumlanır. Topraklarının bir kısmı ise Ege Bölgesi’nde yer alır. Bu sebepledir ki hem Marmara Denizi’ne hem de Ege Denizi’ne kıyısı vardır. Balıkesir’in tarihi milattan önce 8000’lere kadar uzanır. Bu şehir, gerek jeopolitik konumu gerekse de temel geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olması münasebetiyle günümüze değin sayısız uygarlığa ve kültüre ev sahipliği yapmıştır. Buna bağlı olarak da gastronomik açıdan gün be gün zenginleşmiş ve oldukça fazla yöresel yemeğe sahip olmuştur. Balıkesir 'de ne yenir sorusu da tüm ziyaretçiler tarafından sıklıkla sorulmaktadır.

Bilet Dükkanı olarak “İki Denize Komşu Balıkesir’de Ne Yenir?” yazımızı hazırlarken, bu şehrin en sevilen ve meşhur yiyeceklerini özenle derledik. Ayrıca Balıkesir’de ne yenir sorusuna cevap vermekle kalmayıp, bu şehrin en iyi yemek yerlerinden de bahsettik.

Balıkesir Yemekleri

Balıkesir yemekleri, hem Marmara hem de Ege bölgelerinden etkiler barındırır. Öyle ki adeta bir potpuri niteliği taşır. Öte yandan Balıkesir meşhur yemekleri ile de oldukça sık anılır. Ayvalık tostu ise bunların başında gelir. Tabii Susurluk ayranı da hakeza en sevilen Balıkesir lezzetleri arasında yer alır. Bilet Dükkanı olarak Balıkesir yemeklerini sizin için listeledik.

Bigadiç Güveç

Balıkesir yemekleri içerisinde ilk en sevilenlerden biri olan Bigadiç güveç, oğlak etinden yapılır. Balıkesir’de ne yenir sorusuna verilecek en etli yanıtlardan biridir. Odun közünde uzun saatlerce pişirilir.

 

balikesirde-ne-yenir-1536x1024.jpg

Tirit

Alışılagelen Konya tiridi ile büyük farklılıklar gösterir. Genellikle haşlanmış tavuk eti kullanılarak hazırlanan bu tirit, bol domates sosu ve maydanoz ile servis edilir.

Zerde

Balıkesir meşhur lezzetleri arasında bulunan zerde, her ne kadar Türkiye’nin pek çok şehrinde bulunsa da özellikle de bu şehirde denenmelidir. Kızamık şekeri, gül suyu, tarçın ve karanfilin pirinç ile ahenkli buluşmasından oluşan zerde, Balıkesir’de ne yenir dendiğinde verilebilecek en tatlı cevaptır.

Balıkesir Mantısı

Balıkesir yemekleri içinde pek sevilen tatlardan olan bu lezzet, tavuklu mantı olarak da bilinir. Hazırlanan mantı hamurları, içlerine herhangi bir malzeme koymadan pişirilir. Üzerine ise haşnamış tavuk eti ve kırmızı toz biberli kızgın tereyağı gezdirilir.

Sakızlı Dondurma

Ege’ye kıyısı olup da sakızdan nasibini almayan şehir mi olurmuş? Balıkesir’in en sevilen lezzetlerinden biri olan sakızlı dondurma, bu şehirde mutlaka denenmesi gereken tatlar arasındadır.

Edremit Köftesi

Türkiye’de 360’tan fazla çeşitte köfte bulunduğunu söylesek! Hemen her yörenin kendine has, farklı ve oldukça lezzetli köftesi vardır. Balıkesir yemekleri arasında fazlaca sevilenlerden biri de Edremit köftesidir. Tamamı dana etinden yapılan, içerisine kırmızı toz biber, karbonat ve kekik girmesinden ötürü bilinen pek çok diğer köfteden ayrışan bu lezzet, Edremit’e kadar gelindiyse mutlaka denenmelidir.

 

edremit-kofte-1024x578.jpg

Lor Kurabiye

Türkiye’de yemek alanında araştırma yapılırken Balıkesir’de ne yenir sorusu fazlasıyla merak edilenler arasında bulunuyor. Çayın veya kahvenin yanında oldukça güzel giden lor kurabiye ise buna en lezzetli cevaplardan biri olarak sayılıyor. Lor peyniri ile yapılan bu kurabiye, Balıkesir’de hem sıklıkla tüketiliyor hem de çok seviliyor.

Sura

Et severlerin dikkatine! Balıkesir meşhur yemekleri arasında öne çıkan bu lezzet tam da ete doyuracak cinsten. Oğlak veya kuzu eti kullanılarak yapılan suranın içinde yok yok! Pirinç, çam fıstığı, kuş üzümü ve baharatlardan oluşan bu lezzet, zeytinyağı ile hazırlandığından tadına doyum olmuyor.

Susurluk Tostu ve Susurluk Ayranı

Türkiye’nin en meşhur lezzetlerinden biri olan Susurluk tostu ve ayranı, Balıkesir’in en meşhurları. Bu şehrin havasından mıdır yoksa suyundan mı bilinmez ama Susurluk tostu da başka yerde yenmez bu ayranın da başka yerde bu kadar lezzetlisi içilmez.

Keşkek

Anadolu’nun en önemli kültürel yemeklerinden biri olan keşkek, Balıkesir’de ne yenir sorusunun cevaplarından biri olarak da karşılaşılan lezzetler arasında bulunuyor. Bayram, düğün veya davet gibi özel günlerde yapılan bu meşakkatli yemek, Balıkesir yemekleri arasında en sevilen lezzetlerden biri.

Peynirli Patlıcan

Kim demiş patlıcanın en güzel halinin kıyma ile birlikte olduğunu? Siz hiç Balıkesir yemekleri arasında en sevilen lezzetlerden biri olan peynirli patlıcanı denediniz mi? Manyas beldesine ait özel bir peynir ile yapılan bu yemek, Balıkesir’de ne yenir sorusuna verilecek ilk cevaplardandır.

Ayvalık Tostu

En bol malzemeli tost nedir deseler hiç düşünmeden Ayvalık tostu deriz. Balıkesir'in meşhur yemekleri arasında belki de ilk sıraya alınabilecek kadar bilinen ve sevilen lezzetlerdendir. İçerisinde tulum peyniri, sucuk, sosis ve domatesin yanı sıra mayonez gibi eşlikçiler de bulunur.

 

ayvalik-tostu-1024x683.jpeg

Saçaklı Mantı

Bu yemek, ilk bakışta mantıdan ziyade makarna zannedilebilir çünkü uzun şeritler halinde kesilen haşlanmış hamurlar, boş olarak pişirilir. Üzerine ise haşlanmış tavuk eti eklenir. Son olarak da baharatla tatlandırılır ve yoğurt ile servis edilir.

Börülce Ekşilemesi

Balıkesir yemekleri arasında en sevilenlerden biri olan börülce ekşilemesi, haşlanmış taze börülcelerin koruk suyu ve zeytinyağı ile harmanlanması nihayetinde oluşur. Balıkesir’in en sevilen lezzetlerinden biri olan börülce ekşilemesi, bu şehirde mutlaka denenmesi gereken yemekler arasındadır.

Sarımsaklı Bulgur Pilavı

Anadolu’nun istisnasız her noktasında en çok kullanılan malzeme kuşkusuz ki bulgurdur. Hem doyurucu hem de bir o kadar lezzetli olan bulgur, pek çok şekilde kullanılır. Balıkesir yemekleri arasında da özel bir yere sahip olan bulgur, sarımsakla ve tavuk etiyle beraber pişirilir.

Höşmerim

Özellikle Marmara Bölgesi’nin en sevilen ve en çok tüketilen yöresel tatlılarından biri olan Höşmerim, Balıkesir’de ne yenir sorusunun cevaplarından da biridir. Özünde tuzsuz peynir olan höşmerim, bu nedenle peynir helvası olarak da adlandırılır.

Karanfilli Ekmek

Tostlarıyla meşhur bir şehrin kendine has ekmek çeşidi olmaması garip olurdu zaten. İlk olarak Bigadiçli kadınların düğün gibi özel merasimlerde yapmasıyla yöresel mutfağa katılan karanfilli ekmek, zamanla Ramazan ayları ile özdeşleşmiştir. Damla sakızı ve karanfil içeren bu ekmek, dışına bütün cevizler eklenerek pişirilir. Böylelikle hem rayihası bolca hem de çıtırtısı eksik olmadığından yeme hazzı çokça olur.

Balıkesir Kaymaklısı

Balıkesir meşhur yemekleri arasında bulunan kaymaklı, bu şehrin en önemli ve kültürel lezzetlerindendir. Kaymak, şeker, yumurta, un ve tereyağından oluşan, özünde basit ve az malzeme bulunan bu tatlı, tam kıvamında ve asla baymayan bir şerbetle buluştuktan sonra hazır hale gelir.

 

balikesir-kaymaklisi.jpg

Mafiş Tatlısı

Balıkesir’de ne yenir sorusuna cevap niteliğinde derlediğimiz maddelerin sonuncusundayız. Özü bir hamur tatlısı olan mafiş, kelime itibarıyla bitti, tükendi anlamını taşımaktadır. Oldukça az ve yoklukta hazırlanabilen bir tatlı olması münasebetiyle bu ismi aldığı düşünülür. Fiyonk şekline getirilen el açması hamurların kızartıldıktan sonra soğuk şerbetle buluşması sonucu tamamlanan bu lezzet, Balıkesir’in yöresel tatları arasındadır.

Hemen Balıkesir uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Balıkesir’in En İyi Yemek Yerleri

Balıkesir’de ne yenir sorusuna oldukça detaylı bir cevap verdik. Şimdi de sırada Balıkesir’in en iyi yemek yerleri nerelermiş, onları anlatma vakti. Bilet Dükkanı olarak sizler için en çok öne çıkan yerleri listeledik. 

Düzdağ Tost

Balıkesir yemeklerinden bahsediyorsak tostlarını es geçmek olmaz. Bilinirliği il sınırlarını çoktan aşan Düzdağ Tost, Balıkesir’in en iyi yemek yerleri sıralamasında başı çekiyor. Han Mahallesi, Garaj Caddesi üzerinde konumlanan mekan, gece 01.00’a kadar hizmet veriyor.

Sardunya Lokanta

Balıkesir’in en iyi yemek yerleri listesine mutlaka dahil olması gereken yerlerden Sardunya Lokantası, bu şehrin hemen her yöresel yiyeceğine ev sahipliği yapar. Lor tatlısından kabak çiçeği dolmasına, Arapsaçı kavurmasından, deniz börülcesi ve fava gibi mezelere kadar oldukça geniş bir menüye sahip olan lokanta; Mithatpaşa Mahallesi, Hükümet Caddesi üzerinde konumlanıyor.

 

sardunya-lokantasi-485x360.jpg

Deniz Yıldızı Restoran

Balık ve deniz ürünlerini Balıkesir’in en iyi yemek yerlerinden birinde yemek isteyenlerin mutlaka uğraması gereken yerdir. Ayvalık’ta, İsmet Paşa Mahallesi’ndeki PTT binasının arkasındadır.

Tellioğlu Değirmen Cafe & Restoran

Höşmerim tatlısının en güzelini yapan yerlerden biridir. Bursa yolunun 17. kilometresinde bulunuyor.

Bay Nihat Restoran

Et ve balık yemekleri seven ve Balıkesir’in en iyi yemek yerleri denince ilk akla gelen mekanlarda bunları tatmak isteyenler için biçilmiş kaftan niteliğindedir. Ayvalık’ta bulunan Bay Nihat Restoran, Mithatpaşa Mahallesi, Cumhuriyet Caddesi üzerindedir.

Ömür Lokantası

Balıkesir’in en iyi yemek mekanları arasında bulunan Ömür Lokantası, 1924’ten beri hizmet verir. Sulu yemekler başta olmak üzere yöresel ev yemeklerini menüsünde barındıran lokanta, Edremit’te Soğanyemez Mahallesi, Menderes Bulvarı’nda bulunur.

Hünkar Kömürde Döner

“Balıkesir yöresel lezzetleri elbette ki yenir ancak benim canım şöyle bol tereyağlı bir İskender kebap çekti.” diyen okurlarımıza özel olarak listeye eklediğimiz Hünkar Kömürde Döner, Balıkesir’in en iyi yemek mekanları arasında yer alır. Ağır ağır pişirilmiş bu döner etinin tadı kolay kolay başka yerde bulunmayacak türdendir. Mekan, Eski Kuyumcular Mahallesi’ndeki Yeşilli Caddesi, Alpaslan Sokak üzerindedir.

 

hunkar-komurde-doner.jpg

Kanaat Lokantası

Balıkesir merkezde bulunanlar, bu şehrin lezzetlerini denemek için şehrin en iyi yemek yerlerinden biri olarak görülen Kanaat Lokantası’na rotalarını kırabilirler. Pideli et çorbası başta olmak üzere ev yemekleri ile meşhur olan bu yer, Karesi Sokak’tadır.

Aniva Cunda

Balıkesir’in en iyi yemek mekanları demişken biraz da canlı müzik ve bolca meze çeşidi isteyenlerin mutlaka uğraması gereken yerlerden Aniva Cunda, Balıkesir’in en iyi yemek mekanları arasında ismini sıklıkla andırır. Mithatpasa Mahallesi, Ayvalık Caddesi üzerinde konumlanır.

Yörük Mehmet’in Yeri

Zeytinyağlıları ve ev yemekleriyle oldukça zengin bir menüye sahip olan Yörük Mehmet’in Yeri, Balıkesir’in yöresel lezzetlerinin hemen her türüne ev sahipliği yapar. Akıncılar Mahallesi, Dökmeciler Sokak üzerinde konumlanır.

Bilet Dükkanı olarak şimdiden keyif ve afiyet dolu bir Balıkesir seyahati dileriz.

2 Şubat 2023 21dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
215 Yazı

Benzer Yazılar