İkinci Payitaht Edirne’de Ne Yenir?

Bilet Dükkanı olarak turizm alanında bir hayli gelişmiş olan Edirne’nin damak çatlatan lezzetlerini ve bu yemeklerin en iyilerinin nerelerde yenilebileceğini özenle derledik. Edirne’de ne yenir sorusuna en detaylı cevabı bulacağınız yazımızda, Osmanlı saray mutfağından günümüze ulaşan yemeklerin ne denli özenle korunduğunu; yüzlerce yıllık reçetelerin ne kadar lezzetli olabileceğini göreceksiniz.

2 Şubat 2023 18dk okuma

Marmara Bölgesi’nin Trakya kesiminde bulunan Edirne, Türkiye’nin yıl içerisinde en fazla turist alan şehirlerindendir. Tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengin olan bu şehir, Osmanlı Devleti’ne 88 yıl boyunca başkentlik yapmıştır.

Bilet Dükkanı olarak turizm alanında bir hayli gelişmiş olan Edirne’nin damak çatlatan lezzetlerini ve bu yemeklerin en iyilerinin nerelerde yenilebileceğini özenle derledik. Edirne’de ne yenir sorusuna en detaylı cevabı bulacağınız yazımızda, Osmanlı saray mutfağından günümüze ulaşan yemeklerin ne denli özenle korunduğunu; yüzlerce yıllık reçetelerin ne kadar lezzetli olabileceğini göreceksiniz.

Edirne’de ne yenir dendiğinde ilk olarak akla ciğer tava gelse de bu şehrin birbirinden leziz yöresel yemeği bulunur. Biz de Bilet Dükkanı olarak her birini listemize ekledik ve içerikleri hakkında da bilgi verdik.

Edirne’de Ne Yenir?

Edirne lezzetleri nelerdir, Edirne’de ne yenir veya bu şehrin yöresel lezzetlerinden hangileri Osmanlı saray mutfağından günümüze ulaşmıştır? Tüm bu soruların cevabını verdiğimiz yazımızda tabi ki ilk olarak ciğer tavayı anlatarak başlayacağız. Balkan kesimi başta olmak üzere oldukça önemli bir göçmen nüfusuna sahip olan Edirne’nin en meşhur yemeklerinden biri olan ciğer tavanın lezzetini anlatırken, tarihine de göz atacağız. Ayrıca Edirne’de ne yenir sorusuna cevap vermeye başlamadan önce belirtelim ki bu şehirde oldukça önemli bir yer tutan kurabiye kültürü bulunur. Acıbadem, Kavala ve kallavi kurabiyeleri de bu kültürün en güzel göstergeleri arasında yer alır.

Tava Ciğer

Edirne’de ne yenir sorusu duyulduğunda akla ilk gelen cevaptır. Ayrıca tava ciğer, Edirne’nin en popüler yemekleri arasında yer alır. İncecik, yaprak döner gibi kesilmiş ciğerlerin baharatla lezzetlendirilmiş una bulandıktan sonra kızartılmasıyla oluşan bu lezzetin Edirne ile özdeşleşmiş olmasının temel nedeni ise ciğerlerin günlük olmasıdır. Her gün taze ve günlük ciğer ile hazırlanan bu lezzet, Edirne’nin en meşhur yemekleri arasında ilk sırada yer alır. 

Badem Ezmesi

Bilet Dükkanı olarak normalde yemek yiyiş sırasına göre lezzetleri anlatırız ancak bu sefer Edirne’nin en popüler olan yemeklerine göre sıralamamızı yaptık. Bu nedenle ilk olarak tava ciğerini anlattık ve şimdi de badem ezmesinden bahsedeceğiz. Edirne’nin en popüler lezzetleri arasında bulunan badem ezmesinin tarihi oldukça geçmiş zamanlara kadar uzanır. Edirne şehrinin “Der-i Saadet” yani Saadet-Mutluluk Kapısı girişinde, Osmanlı padişahlarının ağızları tatlansın diye özel olarak hazırlanan bu şekerleme bahsettiğimiz dönemde; bademin şeker, su ve limonla tahta bir dibekte dövülmesinden oluşurdu. Bilhassa Sultan II. Murad döneminde Edirne ve çevresine dikilen badem ağaçları da bu leziz mi leziz şekerlemeye ulaşımı kolaylaştırmıştır. 

Günümüzde de yalnızca su, şeker, limon suyu ve badem kullanılarak yapılan bu şekerleme, Edirne’nin en çok bilinen ve sevilen lezzetleri arasında yer alır. Tabii, bu şehre gelen turistlerin de gidiş yolunda mutlaka birkaç kutu badem ezmesi hatırası bulunur. Ayrıca son olarak ekleyelim ki bu şekerleme Avrupa’da “marzipan” ismiyle anılır.

Mutancana

Osmanlı saray mutfağından günümüze ulaşan bu enfes lezzet, Edirne yemekleri arasında en sevilenlerden biridir. Osmanlı saray mutfağı veya bir diğer adıyla mahbah-ı âmire, dünyanın ilk füzyon mutfağı örneklerindendir. Farklı tatların bir araya getirildiği Osmanlı saray mutfağında, et yemekleri de meyveler ile sıklıkla buluşan lezzetlerden biridir. Tarihi 15’inci yüzyıla kadar uzanan mutancana ayrıca Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in en sevdiği yemek olarak bilinir. Et, bal, tarçın, siyah erik ve kuru incir gibi malzemelerle yapılan mutancana, günümüzde de Edirne’nin en meşhur yemekleri arasında yer alır.

 

edirnede-ne-yenir.jpg

Elbasan Tava

Edirne yemekleri demişken Elbasan tavadan bahsetmemek, listeye eklememek olmazdı. Edirne’de ne yenir sorusunun en lezzetli cevaplarından biri olan Elbasan tava, adını Arnavutluk’a bağlı bulunan Elbasan şehrinden alır. Yıllar boyunca en merkezi noktalardan biri olan Edirne, ticaret yolunda bulunan bir şehir olduğundan, Balkanlar başta olmak üzere pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle de yemeğin isminin Arnavutluk’tan gelmiş olmamasına şaşmamalı. 

Elbasan tava, kuzu kolundan yapılır. Edirne yemekleri arasında en lezzetlilerinden biri olan Elbasan tava, arpacık soğan, kuzu kol, tereyağı, yoğurt, un, sarımsak, yumurta ve baharatlarla tadı zenginleştirilerek pişirilir.

Mamzana

Edirne yemekleri arasında patlıcanın hakkını en güzel veren lezzet mamzanadır. Bir çeşit közlenmiş patlıcandan yapılan ezme olan mamzana; sarımsak, domates, sivri biber, limon suyu ve maydanoz ile közlenmiş kırmızı kapya biberle yapılır. Tadına doyum olmayan bu damak çatlatan lezzet, Edirne’nin en popüler yemekleri arasındadır. 

Bulgur Çorbası

Türkiye’nin mutfak kültüründeki zenginliğini anlatan en önemli kıstas, bir malzemenin ne kadar farklı yerlerde kullanıldığına şahit olmaktır. Bulgur da bunlardan biridir. Dolmalarda, salatalarda veya direkt olarak çorbalarda kullanılan bulgur, zengin Türk mutfağının çeşitliliğinde önemli bir yer oynar. Kış aylarında Edirne’de ne yenir dendiğinde, bu sorunun cevabı hiç kuşkusuz bulgur çorbası olur. Sıcak tüketilen bu çorba, oldukça besleyici ve bir o kadar da lezzetlidir. 

Cevizli Oturtma

Edirne’nin meşhur lezzetleri arasında bulunan cevizli oturtması, el açması incecik yufkaların dövülmüş cevizle buluşması, birlikte pişmesi ve ardından şerbetiyle buluşmasından oluşur. Öte yandan, servis esnasında mutlaka ki tarçınla süslenir.

 

cevizli-oturtma.jpg

Zirva

Edirne yemekleri arasında ilk bakışta birbirine benzeyen iki lezzetten biridir. Et ve meyvenin bir arada kullanılmasından kaynaklı mutancana ile zirva ilk bakışta birbirlerine oldukça fazla benzetilir. Öte yandan gerek yapılış gerekse de içerisindeki malzemelerden kaynaklı birbirlerinden oldukça farklıdır. 

13’üncü yüzyıla ait olan zirva yemeği, tavuk eti ile yapılır. İçerisine badem, kuru üzüm, bal, hurma, kuru kayısı, incir, safran, haşhaş tohumu ve siyah eriğin girdiği bu damak çatlatan lezzet, Edirne’de ne yenir sorusunun en eski cevaplarından biridir.

Edirne Köftesi

Türk mutfağının zenginliğinin en önemli göstergelerinden biri nasıl ki bulgursa bir diğeri de şüphesiz ki köftelerdir. Türkiye topraklarında şimdiye değin yapılan araştırmalarda 360’ın üzerinde köfte çeşidine rastlanılmıştır. Bu da hemen her belde ve bölgenin, tamamen kendine has köftesi olduğunu bizlere göstermektedir. Edirne yemekleri arasında tava ciğerden sonra en sevilen lezzetlerden biri olan Edirne köftesi de bu 360’dan fazla çeşidin içerisindedir. Edirne yemekleri arasında en çok öne çıkan lezzetlerden olan bu köftenin özelliği ise tamamının kuzu kıymasından yapılıyor olmasındandır.

Satır Et

Edirne’nin en meşhur yemekleri arasında bulunan satır et, bu şehre gelenlerin mutlak suretle denemesi gereken lezzetlerdendir. Edirne yemekleri dendiğinde ilk olarak akla gelen lezzetlerden ziyade çok daha yöresel kalan ancak bir kez deneyenin bir daha vazgeçemediği bu yemek, Edirne seyahatinde mutlaka tadılması gerekenler arasında bulunur.

Kandilli Mantı

Kandilli mantı, Trakya kısmında sıklıkla sofraları süsleyen yöresel yemeklerden biridir. Şekli ve itibarıyla kandilli adını alan bu mantı, fırında pişirilir ve et suyu ile lezzetlendirilir. Edirne’de ne yenir sorusuna karşılık en çok duyulan cevaplardan biridir. 

Bademli Baklava

Nasıl ki Karadeniz fındığıyla, Gaziantep fıstığıyla meşhursa Trakya’nın da tüm Marmara Bölgesi’nin nasiplendiği leziz mi leziz bademleri vardır. Edirne’nin meşhur lezzetleri dendiğinde öne çıkanlardan biri de bu sayede bademli baklavadır. İncecik açılmış incecik katmanların arasına bolca serpilen file bademler, fırında sade yağ ile pişirildikten sonra şerbetiyle buluşur ve en unutulmaz Edirne lezzetlerinden birini oluşturur. Kesinlikle Edirne’de ne yenir sorusunun cevaplarından biri olan bu lezzet, Edirne ziyaretlerinde mutlaka denenmelidir.

Peynir Helvası

Edirne’de ne yenir sorusuna cevap vermeye devam ediyoruz. Edirne’nin en meşhur tatlılarından biri olan peynir helvası, oldukça eski bir lezzettir. Bilinen ilk yapılışı 7 asır öncesine kadar uzanan peynir helvası, 1844’te Kitabüt Tabbahin adlı yemek yazmasında, bir Osmanlı saray mutfağı örneği olarak karşımıza çıkar. Günümüze değin ulaşmayı başaran bu lezzet, Edirne’de ne yenir sorusuna verilecek cevapta ilk söylenecekler arasındadır. Genellikle dondurma ile servis edilir.

 

peynir-helvasi-1024x699.jpg

Kadınbudu Köfte

Türk mutfağının ne kadar zengin olduğunu anlatan ve bereketin önemine vurgu yapan yemeklerden biri de Edirne yemekleri arasında oldukça ünlü olan kadınbudu köftedir. Bu lezzet, bir önceki günden kalan pirinç pilavının değerlendirilmesini ve az kıymanın çoğaltılarak damak çatlatan bir lezzet haline gelmesini baz alır.

Gaziler Helvası

Askere gidenleri uğurlarken ve karşılarken bütçe yettikçe zengin sofralar kurmak, Anadolu adetlerinden sadece biridir. Öte yandan, bu karşılama ve uğurlama yemeklerine özel yemekler de yapılması adettendir. Gaziler helvası da tam olarak bu noktada ortaya çıkan bir lezzettir. Edirne’de ne yenir dendiğinde akla ilk gelenlerden biri olmasa da kesinlikle denenmesi gerekir. Un, şeker, süt, yağ ve bademden oluşan gaziler helvası, Edirne’nin en sevilen lezzetlerindendir.

Acıbadem / Kallavi / Kavala Kurabiyesi 

Edirne’de ne yenir sorusuna cevap vermeye henüz başladığımız bölümde, bu şehrin kendine has ve oldukça zengin bir kurabiye kültürü olduğundan bahsetmiştik. Edirne’de olduğu kadar İstanbul’da da oldukça sevilen acıbadem kurabiyesi, ilk bakışta makaron ile anılsa da birbirinden oldukça farklıdır. Buna binaen kallavi kurabiyesi ise neredeyse tamamı Antep fıstığından yapıldığından oldukça yoğun ve bir o kadar da aromalı bir lezzete sahiptir. Son olarak, Kavala kurabiyesi de Edirne’nin en sevilen lezzetleri arasındadır. İçerisinde bolca badem ve fındık içeren bu kurabiyeler, pudra şekerine bulandıktan sonra servis edilir ve Edirne’de ne yenir sorusuna çay yanında en güzel gidecek alternatiflerdendir.

Hemen Edirne uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Edirne’nin En İyi Yemek Mekanları

Sizlere yazımızın başında, Edirne’de ne yenir sorusuna cevap vereceğimiz gibi, Edirne’nin en iyi yemek mekanları hakkında da bilgi vereceğimizi söylemiştik. Bu şehre seyahat edecekler için Edirne’nin en iyi yemek mekanları hakkında detaylı bir inceleme sonucu altı adet mekan belirledik. Bunlardan ilki tabi ki Aydın Tava Ciğer.

Aydın Tava Ciğer

Tahmis Sokak üzerinde bulunan bu restoran, tava ciğer dendiğinde ilk akla gelen yerlerdendir. Öte yandan Edirne’nin en iyi yemek mekanları listesinde her daim ilk sıralarda bulunur.

Ciğerci Niyazi Usta

Edirne’nin en iyi yemek mekanları dendiğinde akla gelen ilk yerlerden bir diğeri de Ciğerci Niyazi Usta’dır. Edirne tava ciğerinin hakkını sonuna kadar vererek yapan bu yer, şehirdeki en popüler mekanlar arasında gösterilir. Mithatpaşa Mahallesi, Alipaşa Ortakapı Caddesi üzerinde yer alır.

 

cigerci-niyazi-usta-560x420.jpg

Keçecizade

Edirne’de ne yenir sorusuna verdiğimiz en lezzetli cevaplardan biri olan badem ezmesinin şehirdeki ilk adresidir. Edirne’nin en iyi yemek mekanları arasında, şekerlemeciler kategorisinde yer alan Keçecizade, Eski Camii karşısında, Belediye Çarşısı girişinde bulunur.

Arslanzade

Talatpaşa Caddesi üzerindeki belediye dükkanlarından biri olan Arslanzade, Edirne’nin meşhur lezzetlerinden biri olan badem ezmesinin en önemli adreslerindendir.

Meşhur Edirne Ciğercisi Kazım ve İlhan Usta

Dilaverbey Mahallesi, Osmaniye Caddesi üzerinde, şehrin balık pazarında konumlanan ve Edirne’nin en iyi yemek mekanları arasında gösterilen bu restoran da tava ciğerin en güzel yapıldığı yerler arasındadır.

Bilet Dükkanı olarak şimdiden keyif ve lezzet dolu bir Edirne seyahati dileriz. 

2 Şubat 2023 18dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
216 Yazı

Benzer Yazılar